SERNIK DYNIOWY - NAJLEPSZY Sezon letni dobiegł końca, dlatego chciałabym rozpocząć nowy, jesienny okres od słonecznego, dyniowego sernika na aromatycznym, ciasteczkowym
Słodko-Słony Świat IlonyPomimo niesprzyjającej pogody za oknem, postanowiłam zrobić lody śmietankowe. Uwielbiam lody i pogoda mnie nie zniechęciła. Łakomstwo wygrało :) Składniki: Ok 300 ml śmietanki 30 lub 36
The Sweet DamselCzyli tradycyjny nadziewany wafel :) Chyba każdy w dzieciństwie zajadał się tymi pysznymi, czekoladowymi wafelkami. Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag
Tradycyjna KuchniaKiedy zobaczyłam ten sernik w moim ulubionym programie "Ugotowani", a wszyscy goście się nim zachwycali wiedziałam, że muszę go zrobić po przerobieniu na zdrowszą wersję, co
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćD zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny
Gosia gotujeSkładniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36
O kuchni z uczuciemCoś mnie ostatnio wzięło na serniki. Był już świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym
Słodkie PrzyjemnościPiegusekSkładniki:(na spora tortownicę)- 2 szklanki mąki pszennej- 1 szklanka maku- 1,25 szklanki cukru - 4 jajka- kostka margaryny lub masła - 1 szklanka mleka
Gotuj Z MuzykąŻeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNIRECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w
Przepisy Aleksandrybogatym źródłem łatwo strawnego białka oraz błonnika, który wspiera poprawne funkcjonowanie jelit, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu uczestniczy w utrzymaniu masy ciała. koszt : 6,90-8,90 zł/ 300 gram Mąkę można kupić z sklepach ekologicznych lub spróbować przyrządzić samemu (pestki są miękkie i łatwo je zmielić). Mąka z ciecierzycy Zawiera(...)nawet miedź (26%). Może służyć jako dodatek do zwykłej mąki w wypiekach. Nadaje się też do zagęszczania zup i sosów, zwłaszcza tych wegetariańskich, wzbogacając je znacząco o białko. W ciastach czy wegetariańskich burgerach może zastąpić bułkę tartą. Niezbędna na tradycyjne dania, jak kofta czy flan, może też dodać egzotyki naleśnikom. koszt : 8,8-15,00 zł/ 500 gram Mąka jest
Tradycyjna KuchniaMarchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D Składniki jakie potrzebujemy : -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu(...)nią płatki owsiane, pozostawiamy na kilka minut. Kokos trzemy. Gdy marchewka jest już miękka przekładamy płatki owsiane i gotujemy jeszcze kilka minut, dosładzamy miodem. Do kielicha blendera dajemy otrzymaną masę oraz niemalże całość kokosa. Miksujemy na gładką masę. W naczynku oddzielamy białko od żółtka i z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę**. Dodajemy ją do masy marchewkowej i delikatnie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!nawet tuczące - sposoby :) Niedługo również pojawią się kolejne odsłony truskawkowego szaleństwa - także na słono. SKŁADNIKI - minimum 500g truskawek - opakowanie bitej śmietany (śmietanę zrobić tak, jak na opakowaniu) SKŁADNIKI NA CIASTO BISZKOPTOWE: - 4 jaja - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka po jednym(...)reszty mleka dodać budyń, dobrze rozmieszać i wlać do gotującego mleka. Mieszać cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie pozostawić do przestudzenia. Biszkopt przekroić na pół i wysmarować masą budyniową. Na masę wyłożyć truskawki i przykryć drugą częścią biszkopta. Na wierzchu wyłożyć bitą śmietanę i udekorować resztą truskawek. Smacznego
Zofianaduże upały to raczej ciasto się nie nadaje, a jak nie ciasto to co? Może ciastka? Takie malutkie, na jeden gryz? Jak dla mnie strzał w dziesiątkę! Małe, maślane ciasteczka z mąki kukurydzianej z truskawkami i listkami cytrynowej melisy. Może wygląd trochę kokieteryjny, takie brzydalki, ale w tym wypadku zdecydowanie liczy się wnętrze. Pychota! Przekonajcie się sami."Składniki(...)przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc małe kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na ćwiartki, dodajemy porwane listki melisy
Słodkie Przyjemnościczasami można się pokusić i zarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów(...)puszki Przygotowanie: Orzechy, kokos, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. Biszkopt: białka ubić na sztywno z szczyptą soli stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodać wymieszane bakalie i wymieszać łyżką. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach około 25 minut. Ostudzić
Ala piecze i gotujewiadomo, że jak piekarnik nie używany prawie całe wakacje i też lubiący robić psikusy, lepiej nie ryzykować. Znalazłam w "internetach" bardzo fajną, a przede wszystkim szybką i łatwą alternatywę. CIASTO Z KASZY MANNY Z BRZOSKWINIAMI /źródło: Kuchnia na Obcasach ;/ na blaszkę 23x30 cm 2-3 paczki herbatników 750 ml mleka 3/4 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru(...)cienkim strumieniem wsypuję kaszę manną. Ciągle mieszając gotuję na małym gazie, aby kasza wchłonęła płyn i zgęstniało. Blaszkę wykładam folią aluminiową, na dnie układam herbatniki, wykładam gorącą masę ciastka i wygładzam. Zostawiam do wystygnięcia. Brzoskwinie osączam z zalewy (jeśli są świeże, obieram) i kroję w ósemki. Układam na wystudzonej kaszy i zalewam odrobiną galaretki. Wstawiam do lodówki
W kuchni Karmel-itkidodatkiem sezonowych owoców. U mnie z truskawkami ale można przygotować go np.z malinami, jagodami itp. Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej bardzo podbił nasze serca, dzisiaj druga wersja tego super ciasta. Idealne do letniej kawki. Składniki: - biszkopt bezglutenowy przygotowany z tego przepisu - 250g mascarpone - 500ml śmietany kremówki 30% - 2 galaretki czerwone np.malinowe, truskawkowe... (u mnie bez cukru, dosładzam ksylitolem) - płatki czekoladowe(...)sztywno kremówkę razem z mascarpone. Następnie dodawać stopniowo zimną bliską tężenia galaretkę i dokładnie zamieszać. Otrzymamy różową, delikatną piankę. Na pierwszym blacie biszkoptowym (najlepiej nałożyć boki tortownicy by masa nam nie spływała) rozsmarować 2 łyżki konfitury, na nią wyłożyć ok.1/3 masy piankowej (gdy jest bardzo płynna odczekać, po chwili zacznie lekko gęstnieć) poukładać na niej połówki truskawek lub innych owoców
Smaczne ZdroweKonkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego
kgwjanczewoTo przepis dla początkujących w sferze wypieków. Przepis łatwy i szybki i smaczny. Będziemy potrzebowali tylko trzech składników, takich jak paczka wafli 100 g masła puszka
Z Kuchni Do Kuchnizawrotnym tempie i ani się spojrzę a za chwilę będę siedziała już przy wigilijnym stole. Temat moich ulubionych Świąt poruszam na tym blogu już od ponad miesiąca. Zasypuję Was masą inspiracji na dania bardziej i mniej wymyślne. Takie, które już znacie i totalne nowości. Dziś jednak zabieram Was w podróż do korzeni, do tego co dla nas znane, lubiane. Najlepsze(...)jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta
Mango PapajaMuszę przyznać, że to „mój pierwszy raz” z gnocchi:) Miały być kopytka dyniowe, ale zabrakło puree z dyni. Zostały za to ziemniaki, więc powstały pyszne kluseczki
Ania i Marcin gotująglukoza - 50 g woda letnia 70 ml żelatyna - 4 łyżeczki płaskie cukier puder - 800 g barwnik spożywczy Żelatynę zalać letnią wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia
Camilla w kuchnioknami upał więc zapraszam na pyszny sernik na zimno z jeżynami i borówkami, na kruchym ciasteczkowo - czekoladowym spodzie. Ciasto jest lekkie kremowe , wprost rozpływa się w ustach :) Sernik podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold - http://www.porcelanabogucice.pl(...)dekoracji boków Wykonanie : Ciasteczka zmielić , czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przelać do ciasteczek i wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy , dobrze ubić i odstawić do lodówki na około 30 minut. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody , gdy napęcznieje szklankę wstawić do miski z ciepłą wodą
Sama słodycz i szczypta chiliW piątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej
Tradycyjna kuchnia Kasipropozycja wspaniałej, orzeźwiającej, co ważne - nie pieczonej wersji ciasta - lekkiej leguminy, efektownej i przepysznej ze wszelkimi owocami jakie akurat posiadamy, prostota wykonania i czarujący wygląd niech będzie zachętą do jej wykonania! Składanki: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 l mleka 3 łyżki żelatyny 1 cukier wanilinowy 1 galaretka (o dowolnym smaku) 1 paczka herbatników pełnoziarnistych 1 łyżka(...)białka od żółtek. Herbatniki rozkruszamy na drobniutkie kawałki, dodajemy masło, łączymy dokładnie ze sobą, następnie wykładamy na dno tortownicy. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę dodając po łyżce wystudzonego mleka. Na koniec ucierania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie łączymy wszystko razem. Połowę porcji masy piankowej wykładamy na herbatniki dodajemy owoce przykrywamy drugą
kgwjanczewopieczone kakaowe płatki jaglane nadziane gorzką czekoladą~ To autentycznie smakowało jak najlepsze ciasto czekoladowe! Po pierwszym kęsie przyszedł mi na myśl Murzynek :) Taki zdrowy Murzynek :) A roztopiona czekolada wypływająca ze środka...czekoladowe niebo ♥♥♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~3 białka jaja* ~15g kakao ~4-5 łyżek mleka ~1/3 łyżeczki sody + łyżka soku z cytryny ~szczypta soli ~cukier/stevia do posłodzenia(...)mleka Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W misce mieszamy płatki, kakao, sodę, sol, cukier/stevię. Dodajemy białka, mleko, sok z cytryny i mieszamy ponownie. Pół masy przekładamy do kokilki, na to kładziemy czekoladę i przykrywamy pozostałą masą. Wkładamy jaglankę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego! :) ---------------------------------------------------------- Mój blog bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014 . Jeśli zaglądasz
breakfast of dreamsEgzaminy też zaliczone. A po krzątaninie w kuchni w końcu będzie i zasłużony odpoczynek. Chyba na ten ostatni punkt na liście cieszę się najbardziej :P Wprawdzie jest jeszcze masa rzeczy, które wypadałoby zrobić, ale od teraz wrzucam trochę na luzzzzz :) Te ciastka to jedno z moich najmilszych i najpyszniejszych wspomnień z dzieciństwa. Piekła (i nadal je piecze) moja babcia(...)nikt nie potrafi zrobić tak pysznych jak babcia. Może to taki sentyment z dzieciństwa a może po prostu babcia dodaje jakiś tajemniczy składnik, który sprawia, że ciasta są tak wyjątkowe. Składniki: Ciasto: 250 g mąki 125 g masła 125 g cukru pudru skórka otarta z małej cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (dałam miąższ z jednej
My simple kitchenCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej
Kuchcik gotujeŚwięta coraz bliżej, a ja przedstawiam Wam babkę piaskową podaną inaczej, bo jako małe babeczki. Pyszne, ze słodką i chrupiącą skorupką! SKŁADNIKI 150 g masła 1
zabawa smakiemBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Pyszne, jednak kaloryczne ciasto, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę rozpusty. Serdecznie polecam;) Jakość zdjęcia nie za dobra ale niestety nie posiadam innego bo ciasto było robione na zamówienie;) Składniki: 1.5 litra śmietany 18% 1.5 litry mleka 9 jajek 2 kostki masła 20 dag cukru pudru łyżka kakao ciemnego bakalie czekolada galaretka Wykonanie: Mleko zagotować(...)według naszych upodobań. Ja do tej ilości daję 2 opakowania galaretki z jutrzenki i 2 opakowania 100 gramowej czekolady, zarówno galaretkę jak i czekoladę kroimy w kostkę) i wymieszać.Masę podzielić na dwie równe części, do jednej z nich dodać łyżkę kakao, wymieszać do połączenia się składników. Do tortownicy przełożyć najpierw ciemną masę a później jasną. Udekorować startą na tarce
Krakowskie smaki Anirozpuszczonego i zagotowanego masła. Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.Zdjąć z ognia.Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.Na 25 - 30 min do piekarnika i piec(...)kremem.Polewa:W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się. Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga).Smacznego
Moje pyszne gotowanie