Coś niesamowitego!!! TRZY PRZEPISY w jedne dzień! Ekspresowe po-treningowe ciastko! yuuumy :v zdjęcia fatalne bo oświetlenie fatalne i aparat nie współpracuje, nie chce mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
BullioJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolorowe jajka, w tej wersji naprawdę kuszą wyglądem i smakiem, na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć... Składniki na jajka nadziewane: 8 jajek 3/4 szklanki majonezu
kgwjanczewocytryny olej 1. Ciasto rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłóć widelcem, aby za mocno nie urosło. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) włożyć ciasto i piec około 15-20 minut, aż zmieni kolor na jasno-złoty). 2. W międzyczasie warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić na talarki, a seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki(...)usmażyć łososia. 5. Na upieczony spód wyłożyć usmażone warzywa. Następnie pokrojone pomidorki koktajlowe i małe kawałki usmażonego łososia. W miseczce roztrzepać jajka, następnie dodać śmietanę i przyprawy. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tarte. 6. Ponownie umieścić tarte do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piec tak długo, aż masa się zetnie. Od razu podawać, np. sosem słodko
Ugotowaćsmażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku(...)dobrze myjemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać ew. pozostałości ziemi miedzy warstwami. Bierzemy jedną połowę pora i kroimy w kostkę oraz delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :) Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą
vegetanieTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
Bulliocały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem!Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki!A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego zachwyci(...)wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy , do drugiej wlewamy mokre.Mokre przelewamy do suchych cały czas mieszając łyżką.Dodajemy pokrojone w kostkę śliwki i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy , tak by masa obtoczyła śliwki.Przelewamy do foremek na muffinki , do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ).Dekorujemy kleksem bitej śmietany!Smacznego
Ostra na SłodkoMurzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…
Oryginalny smakSkładniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku
Kuchnia Łukaszapelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary. Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam do domu. Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl sie po mieszkaniu. Zaraz potem dolaczyl(...)jezynowej wykonanie: Czekolade topimy w kapieli wodnej i zostawiamy do przestygniecia. Mikserem ubijamy serek, jogurt i cukier puder. Jesli ktos woli slodsza mase nalezy dodac wiecej cukru pudu. Do masy wlewamy rozpuszczona czekolade. Mieszamy. Konfiture malinowo-jezynowa podgrzewamy chwile w garnuszku az stanie sie dosc luzna. Biszkopt przecinamy na 3 krezki. Spod biszkoptu spinamy obrecza tortownicy. Smarujemy go przygotowana wczesniej
Przysmaki KarolkiKeks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru - 75 g masła w temperaturze pokojowej - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej(...)Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, miksuj dalej. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie (razem z herbatą), dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo lejąca, dodaj jeszcze trochę mąki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz do tzw. suchego patyczka (50min
Corner With Recipeswymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewany na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto lekko studzimy i gdy jest jeszcze dość ciepłe, ściągamy z niego papier. Warstwa wiśniowa: Wiśnie odsączamy z kompotu. Sok zlewamy do garnka i dolewamy tyle wody, aby całość miała objętość(...)wychłodzenia. Masło miksujemy na gładki puch. Dodajemy cukier puder a następnie po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy wódkę. Mieszamy aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Rozsmarowujemy go na masie wiśniowej. Polewa czekoladowa: Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy aż masło z cukrem się połączą i wsypujemy kakao. Polewa powinna lekko zgęstnieć
My simple kitchensobą to ciasto wyrobić za pomocą dłoni. Nie robić tego zbyt długo. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, włożyć pojedynczo do woreczków i schłodzić w lodówce. Każdy kawałek ciasto osobno wałkować. Najlepiej, aby blat kuchenny delikatnie oprószyć mąką. Za pomocą foremek wycinać kształty. Każde ciasteczko delikatnie przełożyć na formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane ciasteczka piec(...)/orzeszkami i cukrem** *aby przygotować lukier na samym początku trzeba ubić białko na sztywną pianę, a następnie dodawać powoli cukier puder. Miksować cały czas, aż uzyskamy gęsty lukier; przygotowaną masę można podzielić na 2 części i do jednej z nich wsypać odrobinę niebieskiego barwnika ** przygotowanie kolorowe cukru jest banalnie proste - do woreczka wsypać zwykły cukier, następnie dodać odrobinę sproszkowanego barwnika
UgotowaćSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)odstawiamy do ostudzenia, następnie dolewamy do żółtek i miksujemy (można to zrobić zwykłą trzepaczką) następnie dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia wcześniej wymieszane z solą. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy partiami do wcześniej wymieszanej masy, dodqajemy drobno pokrojone, wcześniej przekładamy do formy wyłożonej papilotkami.Pieczemy około 25 minut w 175`C.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.Krem
Słodkie PrzyjemnościSzybkie i bardzo smaczne marcepanowe muffinki ze strony Moje Wypiekiskładniki (12 średnich muffinek)175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach260 g mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru (dałam ok 50g)2 średnie jajka200 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym(...)składniki, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Składniki mokre dodać do miski z suchymi i lekko wymieszać, tylko do połączeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego
Stare Garyciasteczek, co na zdjęciu. Bo raz ja, raz on podchodzimy, uchylamy wieczko i podkradamy po jednym maleństwie.Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy(...)waniliowego1/4 łyżeczki soli3 łyżki ostudzonej, mocnej kawy200 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaododatkowo:10 g cukru perłowegoMasło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Wlać kawę, zmiksować.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego
Pożeraczka, czyli raz adobrze