ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1020/1309)

Pomarańczowo-czekoladowe ciasto jaglane, bez glutenu 180

Pyszne, wilgotne, czekoladowe ciasto. Pachnie piernikiem, pomarańczą... Niebo w gębie. Na dodatek zdrowe, bez glutenu... i można wyliczać jego zalety bez końca.  Składniki:szklanka ugotowanej kaszy jaglanej1 jajko1 banan2 łyżki kakao5 łyżek mąki jaglanej (lub zmielonej na mąkę kaszy jaglanej)4 łyżki mleka (może być sojowe)2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka stewii2 łyżki miodu1 łyżka przyprawy(...)łyżeczka sodyskórka z całej pomarańczy, drobno posiekana bądź starta płatki migdałów, garśćWszystkie składniki oprócz skórki z pomarańczy i płatków migdałów umieszczamy w kielichu blendera i mielimy na gładką masę, bez grudek. Dodajemy część płatków migdałów oraz skórkę z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do formy ("keksówki"), wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą płatków migdałów. Pieczemy w piekarniku

Mango Papaja
Sernik z żurawiną. Idealny 296

nią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo(...)Ciasteczka razem z nadzieniem dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z botwinką i serem korycińskim 155

Zalewa do farszu: - 1 jajo rozmiar L - 100 ml śmietany 30% - 50ml mleka 2,0% tłuszczu - pół ząbka czosnku zmiażdżonego - świeży koperek posiekany - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: składniki na tartę zagniatamy, chowamy do lodówki na godzinę. Po godzinie rozkładamy na blaszkę do tarty, nie zapominając o wysokich rantach, by móc później ułożyć farsz. Pieczemy 15 minut w piekarniku(...)sokiem z połowy cytryny. Delikatnie osuszamy. Czosnek siekamy.    Zalewa do farszu: Jajo roztrzepujemy, dolewamy śmietankę i mleko, doprawiamy do smaku. Koniec: Farsz wykładamy na ostudzona tartę. Zalewamy masą jajeczno-śmietanowo-mleczną i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Smacznego

Sajkofanka smaku
Brzydkie kaczatko wsrod sernikow 146

jednak sprawil, ze przypomnialam to ciasto domownikom, a tym samym byla okazja przeprosic aparat. Ten sernik kiedys piekla moja Mama i wtedy bylo to jedno z moich ulubionych ciast. Co wiecej ja nie lubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow(...)Zoltka oddzielamy od bialek i ubijamy z 0,5 szklanki cukru do bialosci. Dodajemy serki, make i stopione maslo. Dokladnie mieszamy. Bialka ubijamy z pozostalym cukrem i dodajemy do masy serowej. Delikatnie wszystko mieszamy. Wykladamy na tortownice wylozona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 1 godzine w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C. Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy

Przysmaki Karolki
Pavlova z truskawkami i borówkami. 117

Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu

W kuchni u Moniki
KREMOWY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE 202

   Pyszny, kremowy sernik, taki jakie lubimy najbardziej. Z dodatkiem ciasteczkowo-orzechowego spodu, który idealnie uzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za

Smaczne Zdrowe
Chilli Fit Cake 158

SKŁADNIKI: 7 białek 3 łopatki odżywki białkowej (ja dodałam 1,5 łopatki czekoladowej i 1,5 waniliowej) szczypta sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

ClauditteMissCooking
MAZUREK NA WAFLACH DLA SPÓŹNIALSKICH. Życzenia. 239

Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka

W kuchni Karmel-itki
Tarta z galaretką dyniową 205

Tym razem tarta dyniowa o ciekawym smaku, na miękkim biszkoptowym spodzie :) Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 2 łyzżi cukru - 1/3 szklanki mąki pszennej - 2 i 1/2 łyżki

Zainspirowana w kuchni
Jak zrobić lukier na pierniczki? 133

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie(...)szklanka cukru pudru (bardzo dobrze zmielonego, ja używam tylko kupnego) Białko wybijamy do miski i dodajemy partaimi cukier puder, i ucieramy rózgą-trzepaczka, cukier dodajemy do momentu, aż cała masa będzie gęsta i bardzo biała. Po podniesieniu trzepaczki lukier spływa gęstym strumieniem. Pamiętajcie, ze białko ma różny rozmiar, w zależności czy użyjemy jajka w rozmiarze M czy XL. Dlatego czasami

SMYKWKUCHNI
Quiche z brokułami i gorgonzolą 141

wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 500 g brokułów 250 g sera gorgonzola lub Lazur 300 g śmietany 18 % 3 jajka sól i czarny pieprz do smaku(...)podpieczony spód wysypać połowę sera pleśniowego. Ułożyć na nim ciasno ugotowane brokuły, posypać je pozostałym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku.  Wylać masę jajeczną na brokuły. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Piec quiche przez około 40 - 45 minut, do momentu zezłocenia krawędzi. Wyjąć i od razu serwować. Można też

maniapieczenia
KRUCHA TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I WINOGRONEM 134

wymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)mąką. Powoli wlewać 3/4 szklanki schłodzonego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas  mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki

Walijskie Pichcenie
tort bezowo-cytrynowy 130

coś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)dekoracji Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Hebanowy sernik 165

Dlaczego hebanowy? Hmmm ...  Ciemny, czekoladowy, z czarnymi owocami ... Przez niego zostanę niedługo królową wypieków - miałam zrobić przepisy wytrawne, a nie kolejne ciasto ... Ale gdy przypomniałam sobie o nim ... Nie mogłam już się oprzeć! Jeden z prostszych serników, choć wygląda jak milion dolarów ... Efekt gwarantowany! Cudowny model do fotografowania, prezentuje się wspaniale.  Król stołu - i tak powinno być, prawda(...)bagatela, 4 tabliczki gorzkiej czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla.  Składniki (na spód): 200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego  4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa

Garniec Magalie
Lipiec. Ale czy na pewno...? I ptysie nie tylko dla Ptysi 144

się w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata(...)łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od ścianek. Ostudzić. Do ostudzonej masy po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy

Pożeraczka, czyli raz adobrze