ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1023/1309)

Winne gruszki w cieście kakaowym 154

https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Oto moja odpowiedz na szarlotkę  :D Winne gruszki w cieście kakaowym SKŁADNIKI 4 gruszki szklanka białego wina 2,5 szklanki wody 4 łyżki cukru 200 g masła, bardzo miękkiego 200 g miałkiego cukru 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka(...)cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe. Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, wymieszać ze zmielonymi migdałami. Połączyć i delikatnie wymieszać z utartym masłem oraz masą jajeczną.  Gruszki

MarciochaKucharzy
Tortilla pszenna 151

prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw. Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają one ze specjalnej mąki- masa harina, która dostępna jest w Polsce w dość wysokiej cenie. Pszenne tortille pojawiły się w Meksyku za sprawą Hiszpanów, którzy sprowadzili do Nowego Świata pszenicę. A że mąka pszenna jest(...)palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz z wodą. Do mąki dolewać pomału wodę cały czas mieszając. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (3-5 minut). Jeżeli trzeba dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej. Ciasto odwinąć z foli i zagnieść kilka razy. Podzielić

Pełny talerz
Babka piaskowa 155

proste, a sam smak jest rewelacyjny! Poniższa babka będzie idealnie pasować na wielkanocny stół. Warto dodać, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość (nawet do 3-4 dni).  Składniki: ciasto 5 dużych jaj 1 szklanka zwykłego cukru 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 200 g oleju (niecała 1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego otarta skórka(...)kolor, a składniki się ze sobą połączą.  Następnie do zmiksowanych żółtek powoli dodawać olej, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i na sam koniec proszek do pieczenia. Powstanie dosyć zbita masa. Same zmiksowane żółtka z cukrem Masa po dodaniu mąki i oleju W osobnym naczyniu ubić białka. Następnie dodać je do pozostałej masy. Wszystkie składniki ze sobą połączyć, np. za pomocą

Ugotować
Klasyczna babka piaskowa 154

Miałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu. Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :) Składniki: 1 szklanka cukru 220 gramów margaryny (u mnie Kasia) 6 jajek 12 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)koniec ubijania dodać cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijać Dodać margarynę - miksować Następnie dodać żółtka - ubijać, a na koniec wsypać przesiane mąki i wszystko dokładnie wymieszać Z masy odłożyć 2/3 Do pozostałej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać Nastawić piekarnik na 170 stopni C (u mnie termoobieg) Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką Nałożyć do niej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik doskonały 229

ciastach z owocami naszła mnie ostatnio ochota na sernik. Ten jest połączeniem czekoladowego ciasta i kremowego sera. Składniki: Warstwa jasna: - 1 kg sera - 1 szklanka cukru pudru - 6 jajek - 1 kostka masła - 1 budyń śmietankowy - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa ciemna: - 1 szklanka cukru zwykłego - 1 kostka margaryny - 3 łyżki kakao - 6 łyżek wody - 1 łyżeczka(...)ucieramy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Jak mamy jasną warstwę możemy przystąpić do przygotowywania ciemnej. Margarynę, cukier, kakao, wodę oraz cynamon wkładamy do garnuszka i zagotowujemy. Masę studzimy i dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i wszystko miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy już masę łyżką. Blachę smarujemy, wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Obłędnie czekoladowa tarta z malinami, wegańska, bezglutenowa 464

niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód  według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :)  W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):)   Składniki :  Na krem czekoladowy:  Szklanka mleczka kokosowego(...)podgrzewam w małym garnku gdy zacznie się gotować wyłączam gaz i wrzucam połamaną czekoladę po chwili można wymieszać (jeśli używacie bardzo gorzkiej czekolady powyżej 80% to możecie odrobinę dosłodzić masę)  spód : mieszamy składniki suche, dodajemy stopniowo olej, miód, ewentualnie jajko i wodę gdy masa się nie klei można dodać więcej miodu lub oleju. Masą wyklejamy formę na tartę moja

zdrowa vege kuchnia
Piegus mniej tradycyjny 225

Kolejne proste ciasto. Lubie takie przepisy, dlatego całkiem ich sporo na blogu. Nadmiar białek w lodówce nie jednemu może przeszkadzać. Wtedy warto mieć gdzieś w zakładkach przepis na taki wypiek, z którego można skorzystać nie tylko w weekend, ale również w tygodniu szykując szybki podwieczorek dla bliskich. Pieguska zazwyczaj robi się z samych białek - przepis tu  i tu - jednak(...)białka 100 g cukru 2 jajka 60 g maku 120 g mąki 3 łyżki oleju Sposób przygotowania pieguska: Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do białek dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Mak, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy, a następnie dodajemy do wcześniej ubitych jajek razem z olejem

Słodkie Przyjemności
Tarta z fenkułem i cukinią 202

papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta )  i  wstawić do lodówki na 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożone papierem obciążyć fasolą lub grochem i  wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 13 minut na lekko złoty(...)koperkiem.  Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, mozzarellę, roztrzepać widelcem. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć cukinię, na niej ułożyć fenkuł z cebulą, zalać masą jajeczną , ułożyć gałązki koperku z fenkuła lub zwykłego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, do czasu aż masa się zetnie. Smacznego

Stare Gary
Najlepsze Domowe Jagodzianki z Białym Serem 257

ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki (ja najpierw wszystkie jagodzianki zanurzyłam w dość rzadkim lukrze, a następnie

Słodka Strona
Sernik jagodowy na zimno 147

Sernik owocowy na zimno, to jeden z moich ulubionych letnich deserów. Ulubionych z dwóch, a raczej po głębszym zastanowieniu nawet z trzech powodów. Przede wszystkim jest

Kulinarne przygody Gatity
Francuskie nadziane marchewy 168

łyżki cukru 3 żółtka 400ml mleka Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy wszerz, w paski około 1 – 1 ½ cm grubości. Następnie zawijamy je spiralnie na foremki do rurek, zlepiając końcówkę ciasta. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi kilku centymetrowy odstęp. Gdy wszystkie ciastka są zawinięte, smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)budyń będzie zimny, ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem waniliowym. Następnie w osobnym naczyniu miksujemy wystudzony budyń, po czym łączymy go z ubitą śmietaną i jeszcze chwilkę miksujemy. Gotową masą nadziewamy rurki/ marchewki, przy pomocy szprycy lub woreczka. Na koniec, jeśli chcemy uzyskać efekt marchewki, wbijamy coś zielonego. U mnie były to liście mlecza, ale możecie użyć różnych ziół

Smakowy Raj
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno 257

Sezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać... Czasami decyzja jest bardzo trudna. Człowiek przechadza się między straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet drobiowy 181

Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 30 dag pieczarek 3 łyżki bułki tartej 1 1/2 łyżki

kgwjanczewo
Sernik na zimno z musem truskawkowym lub owocami 205

POJEMNICZKACH PO OK. 0,5 L I CIESZĘ SIĘ SMAKIEM TRUSKAWEK PRZEZ CAŁY ROK,POLECAM TEN PRZEPIS BO JEST PROSTY I SZYBKI DO ZROBIENIA-A POSMAKUJE KAŻDEMU do tego ciasta potrzebne są tylko żółtka ale ja nie wyrzucam białek tylko daje do woreczka i mrożę,i potem wykorzystuję np. do tarty cytrynowej którą uwielbiam i również polecam -przepis na nią(...)moim przypadku,bo nic się nie wylewa i nie przechodzi zapachem metalu) wykładamy szczelnie herbatnikami lub biszkoptami, miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do masy ciągle ucierając dodajemy po jednym żółtku,następnie jak już mamy to dobrze utarte to dodajemy porcjami ser,ciągle miksując, rozpuszczamy żelatynę w ok pół szkl.gorącej wody i po lekkim przestudzeniu(ale jeszcze

Swojskie jedzonko
CIASTO ŚNIADANIOWE ZE ŚLIWKAMI 171

Ciasto śniadaniowe ze śliwkami, to nic innego jak najprostszy pod słońcem ucierany wypiek z małą ilością składników. Nazwałam je śniadaniowym ponieważ mąkę pszenną zamieniłam na razową i dzięki temu jest zdrowsze i daje nam dużo energii. Wyśmienite do porannej kawusi lub popołudniowej herbaty. Składniki:  2 szklanki mąki razowej  1 szklanka mąki pszennej 2/5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przed pieczeń, żeby miały jednakową temperaturę, w ten sposób unikniemy zakalca :-) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać po kolei kolejne składniki, mieszając drewnianą łyżką, żadnych mikserów. Przełożyć masę do tortownicy i układać śliwki skórką do dołu, niezbyt gęsto, żeby było miejsce do wyrośnięcia. Piec ok. 50 min. w temperaturze 160 stopni.  Smacznego i udanego weekendu

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania