ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1028/1309)

..SERNIK NA ZIMNO.. 269

 SKŁADNIKI.. . . 1 szkl.mleka, 2 łyżki żelatyny , 60dkg sera-u mnie President ser twarogowy z wiaderka, pół margaryny, 1 szklanka cukru -dałam ciut mniej , 2

w mojej kuchni
Bakaliowy makowiec 173

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki

Mix smaku
Sernik kokosowy 376

kajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński, złota rosa i serniki bez pieczenia: sernik jeżynowy, jabłkowo-gruszkowy i sernik karmelowy L.Rootsa. Kiedyś wydawało mi się, że serniki to bardzo skomplikowane do przygotowania ciasta a teraz, czym więcej ich robię tym łatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie(...)Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 3. Serek kremowy, maskarpone, roztrzepane jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rum i wystudzone mleko kokosowe z wiórkami zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni -na spód wstawić małą foremkę z wrzącą wodą- i piec około 2 godzin. Jeśli wierzch będzie za bardzo

UgotujmyTo.pl
Serniczki cappuccino z orzechami 221

Cappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się

Ostra na Słodko
Mazurek orzechowy na białkach 268

Mazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w  Owocowym Raju  .  Składniki: 10-12 białek 25

Apetyczna babeczka
Babeczki jaglano-bananowe ze śliwkami (dietetyczne ok. 175 kcal/100 g) 220

Składniki (ok. 8 babeczek): 90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek) 1 jajko (średnia wielkość) 45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam

Malowane smakiem
Pulpety w białym sosie chrzanowym 215

Dzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną

kulinarnyJa
Sernikobrownie z malinami 200

jadł z pewnością się nim zachwycił, a kto nie jadł koniecznie musi nadrobić błąd! To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne!  Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;) Przepis znaleziony przez  Liskę  na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony(...)papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach: 23 x 23 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej ( lub mikrofalówce), ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką, kremową masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dobrze zmiksować całość. Następnie dodać mąkę, dobrze wymieszać całość.  3/4 masy przełożyć do blaszki

Plate of Joy
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 162

chrupkim, mocno czekoladowym spodem. Mniam! P.S. Niech łasuchy lepiej uważają na zniewalający zapach, który będzie im towarzyszył podczas przygotowywania spodu ciasta. Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek(...)limonek zetrzyj do miseczki, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki. Do mleka dodaj sok z limonek i wymieszaj trzepaczką . Wlej śmietanę kremówkę i ubij mikserem na sztywną masę. Przygotowane nadzienie wyłóż łyżką na schłodzony spód z herbatników i wygładź w esy floresy. Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak zostawić

Gotowanie to kochanie
O LUCYNIE ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ 221

jedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki.  À propos książek:  W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy:  " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić

Przepisy Aleksandry
Masło jabłkowe 218

Masło jabłkowe Masło z jabłek podobnie jak masło z awokado w rzeczywistości nie zawiera ani grama masła. Nazwę zawdzięcza po prostu konsystencji smarowidła, którą uzyskuje się

Pełny talerz
Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko 120

Dziś coś na słodko i jeszcze jesiennie. Zapiekanka ryżowa z dynią. Składniki: 1 kg dyni 2 woreczki ryżu 3 łyżki cukru 5 łyżek masła 1 szklanka

Tradycyjna Kuchnia
Sernik bez pieczenia z mrożonymi owocami 194

Przez sezon letni zgromadziłam całkiem pokaźną ilość mrożonych owoców. Często wykorzystuje je do różnego rodzaju deserów. Dziś ekspresowy sernik z serka homogenizowanego i budyniu. Składniki: 25

Tradycyjna Kuchnia
Tarta z malinami 391

Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem

UgotujmyTo.pl
Tarta ze szparagami i buraczkami 196

ciasta, to możecie zrobić drugą tartę lub spokojnie zamrozić, wytrzyma dwa tygodnie. Można do ciasta dodać nie tylko majeranek i oregano, ale wszystkie dowolne zioła, jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego(...)zrobią się lśniące. Odkładamy kilka główek szparagów i kilka buraków do dekoracji. Pozostałe buraki i szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko nam się podniesie, ale tym się nie przejmujcie, bo w miarę jak będzie stygła

ladykitchen