SKŁADNIKI.. . . 1 szkl.mleka, 2 łyżki żelatyny , 60dkg sera-u mnie President ser twarogowy z wiaderka, pół margaryny, 1 szklanka cukru -dałam ciut mniej , 2
w mojej kuchniskładniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki
Mix smakukajmakowy, z brzoskwiniami, wiedeński, złota rosa i serniki bez pieczenia: sernik jeżynowy, jabłkowo-gruszkowy i sernik karmelowy L.Rootsa. Kiedyś wydawało mi się, że serniki to bardzo skomplikowane do przygotowania ciasta a teraz, czym więcej ich robię tym łatwiejsze się wydają… Ten dzisiejszy sernik kokosowy jest pierwszym całkowicie przeze mnie wymyślonym sernikiem pieczonym i na pewno nie ostatnim :)! Na razie(...)Odstawić i wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. 3. Serek kremowy, maskarpone, roztrzepane jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, rum i wystudzone mleko kokosowe z wiórkami zmiksować na gładką masę i wylać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni -na spód wstawić małą foremkę z wrzącą wodą- i piec około 2 godzin. Jeśli wierzch będzie za bardzo
UgotujmyTo.plCappuccino Ten smak przywodzi mi na myśl zeszłoroczne wakacje spędzone w Rzymie. Piękne zakątki … wąskie uliczki … i przytulne , zatłoczone kawiarenki , z których wydobywał się
Ostra na SłodkoMazurki to słodycz, lekki orzechowy pod warstwą roztopionej czekolady i migdałów. Pyszne orzechy włoskie znajdziecie w Owocowym Raju . Składniki: 10-12 białek 25
Apetyczna babeczkaSkładniki (ok. 8 babeczek): 90 g suchej kaszy jaglanej (ok. 7 łyżek) 1 jajko (średnia wielkość) 45 g cukru (mniej więcej 4 płaskie łyżki) + ja dodałam
Malowane smakiemDzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną
kulinarnyJajadł z pewnością się nim zachwycił, a kto nie jadł koniecznie musi nadrobić błąd! To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne! Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;) Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony(...)papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach: 23 x 23 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej ( lub mikrofalówce), ostudzić. Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką, kremową masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym, dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dobrze zmiksować całość. Następnie dodać mąkę, dobrze wymieszać całość. 3/4 masy przełożyć do blaszki
Plate of Joychrupkim, mocno czekoladowym spodem. Mniam! P.S. Niech łasuchy lepiej uważają na zniewalający zapach, który będzie im towarzyszył podczas przygotowywania spodu ciasta. Pamiętajcie, że jak ulegniecie pokusie spróbowania, na ciasto może już nie starczyć! ;) Składniki:300 g pełnoziarnistych herbatników1 łyżka kakao50 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50 g chocolate chips 397g słodzonego mleka skondensowanego, schłodzonego4 limonki (ok.2 łyżek(...)limonek zetrzyj do miseczki, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki. Do mleka dodaj sok z limonek i wymieszaj trzepaczką . Wlej śmietanę kremówkę i ubij mikserem na sztywną masę. Przygotowane nadzienie wyłóż łyżką na schłodzony spód z herbatników i wygładź w esy floresy. Schładzaj tartę w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej jednak zostawić
Gotowanie to kochaniejedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis na mazurek daktylowy cukierkowy: " Funt zwyczajnych, dobrych, świeżych daktyli pokrajać jaknajcieniej, 10 lutów słodkich migdałów oparzonych utłuc na masę jednolitą, dodając ćwierć funta cukru pudru. Wszystko wymieszać bardzo starannie drewnianą łyżką, dwa białka ubić na pianę, wymieszać z masą i rozsmarowawszy na grubość ćwierć centymetra na oplatki, postawić
Przepisy AleksandryMasło jabłkowe Masło z jabłek podobnie jak masło z awokado w rzeczywistości nie zawiera ani grama masła. Nazwę zawdzięcza po prostu konsystencji smarowidła, którą uzyskuje się
Pełny talerzDziś coś na słodko i jeszcze jesiennie. Zapiekanka ryżowa z dynią. Składniki: 1 kg dyni 2 woreczki ryżu 3 łyżki cukru 5 łyżek masła 1 szklanka
Tradycyjna KuchniaPrzez sezon letni zgromadziłam całkiem pokaźną ilość mrożonych owoców. Często wykorzystuje je do różnego rodzaju deserów. Dziś ekspresowy sernik z serka homogenizowanego i budyniu. Składniki: 25
Tradycyjna KuchniaKiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem
UgotujmyTo.plciasta, to możecie zrobić drugą tartę lub spokojnie zamrozić, wytrzyma dwa tygodnie. Można do ciasta dodać nie tylko majeranek i oregano, ale wszystkie dowolne zioła, jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego(...)zrobią się lśniące. Odkładamy kilka główek szparagów i kilka buraków do dekoracji. Pozostałe buraki i szparagi mieszamy z jajkami, śmietaną, cebulą, serem i koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na podpieczony spód, układamy buraczki i szparagi. Pieczemy 15 min w 180 stopniach. Masa lekko nam się podniesie, ale tym się nie przejmujcie, bo w miarę jak będzie stygła
ladykitchen