ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:1028/1309)

Krem RAFAELLO 207

wyczuwalne drobinki kokosu, ale mi to akurat nie przeszkadza, bo smak ogólnie jest pyszny. Krem można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Nadaje się do przekładania ciast ( jest wystarczająco gęsty), ciasteczek lub po prostu do wyjadania łyżeczką. Mniamm;)). Przepis lekko zmodyfikowałam i z uwagi na  nieletnich łasuchów, nie dodałam likieru Malibu, ale podaję go jako(...)połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać wiórki i dokładnie zmiksować. Naczynie z kremem wstawić do zimnej kąpieli wodnej z lodem i miksować do całkowitego przestudzenia. Do zimnej masy dodać śmietankę  dalej miksować kilka minut.  Na sam koniec wsypać mleko w proszku i wlać likier i jeszcze raz zmiksować. Schłodzić w lodówce

Maślane ciasteczko
Jagodzianki de lux. 175

bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce(...)przygotowanie II nadzienia. Śmietanę (koniecznie dobrze schłodzoną) wlewamy do wysokiego naczynia (najlepiej też schłodzonego) i ubijamy, gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Jagodziankom odcinamy wierzch, wydrążamy miąższ aż do jagodowej warstwy, wkładamy 1 łyżeczkę jagód,  łyżkę bitej śmietany, kolejną łyżeczkę jagód, przykrywamy je bitą śmietaną, tworząc wianuszek, który wypełniamy jagodami. Na odcięty

Rozpustne gotowanie
Rurki 189

jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć w białku i cukrze krysztale. Układać na blaszce ocukrzoną stroną do góry. Rurki piec w temperaturze 200 0 C przez około 15 minut(...)budyń się nie przypalił). Budyń ostudzić. 2 kostki masła; 1 kieliszek rumu lub spirytusu; Masło utrzeć na puch, dodawać partiami budyń, cały czas przy tym ucierając. Na końcu masę budyniową połączyć z alkoholem. Gotowym kremem nadziewać przy pomocy szprycy, wystudzone rurki

In my kitchen
Figi, cytryna, rozmaryn. Panna tarta i dojrzały typ. 161

najlepiej przez całą noc. Schłodzone ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i upiec tartę na złoty kolor. Na krem: 2,5 łyżeczki żelatyny  w proszku 430 ml śmietany kremówki(...)średni ogień. Dodać skórkę z cytryny i siekany rozmaryn. Gdy całość się zagotuje zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny i namoczoną żelatynę, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Masę przestudzić i wstawić na ok. 1/2 godziny do lodówki. Gdy zacznie zastygać, rozprowadzić ją na podpieczonym i wystudzonym spodzie do tarty. Wierzch udekorować kawałkami świeżych fig i gałązkami rozmarynu

KUCHARNIA
Pączki oblane lukrem i czekoladą 162

składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki(...)płynny lukier, gęstość lukru zależy od ilości cukru pudru POLEWA CZEKOLADOWA Do miski wybić jajko, dodać cukier i kakao, zmiksować. Margarynę rozpuścić w rondlu, gorącą stopniowo dolewać do zmiksowanej masy, dalej miksować. Pączki polukrować, polać polewą, posypać skórką. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Mielone zraziki nadziewane porem i papryką 220

już pewnie zauważyliście zdecydowanie bardziej lubię piec ciasta niż gotować;)) No, ale nie samym deserem człowiek żyje, dlatego dziś mam dla Was smaczną i szybką wersję zrazików w sam raz na obiad. Zraziki są z mięsa mielonego, nadzienie zaś z papryki i pora. Do tego sos pomidorowo-paprykowy i pyszny obiad gotowy;)) Składniki: 500g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,  czerwona(...)olej rzepakowy do smażenia. Wykonanie Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego. Mięso urobić z jajkiem, bułką tartą, odrobiną soli i pieprzu oraz połową cebuli. Wyrobić zwartą masę. Papryki oczyścić, pokroić w paseczki. Por dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w półtalarki. Do pora dodać połowę pokrojonej papryki. Dusić na odrobinie oleju około 2 minuty. Dodać resztę cebuli, doprawić

Z miłości do słodkości
Pączuszki super bomba 166

rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku(...)się złote. Nie mogą się spalić. Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą

prawdziwe jedzenie
Pączuszki na karnawał w Rio 162

rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Smażenie: w głębokim garnku(...)się złote. Nie mogą się spalić. Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Żeby dodać pączkom bardziej wykwintnego charakteru możemy posypać je dodatkowo

prawdziwe jedzenie
Drożdżowe racuchy z cynamonem i jabłkami 199

Dobre placki o pięknym aromacie,nie tylko na przekąskę Składniki • 300 ml mleka  • 3 jajka  • 2 łyżki miodu  • 1 łyżka cukru brązowego 

W królestwie smaków Beaty
NAPOLEONKA NA KRAKERSACH 395

Składniki na blachę 30 x 21 cm: 1 op krakersów ( solone ) 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szkl cukru 3 x cukier waniliowy 1 szkl

Darcia w kuchni
Krucha tarta ze szparagami i parmezanem 166

łyżeczka kwaśniej śmietany szczypta soli Nadzienie: kilka szparagów kilka pomidorków koktajlowych 5 g startego parmezanu 5 łyżek jogurtu bałkańskiego (można zastąpić śmietaną) Do dzieła!!! Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut, następnie wyklejamy nim foremkę i przykrywamy papierem do pieczenia na który wysypujemy groch (może być ryż, kasza) - obciążamy(...)cienkie. Przygotowane szparagi wkładamy do wrzątku - nie zanurzamy ich główek - gotujemy przez 20 sekund po czym przedkładamy do lodowatej wody. Odcedzamy. Jogurt mieszamy z parmezanem. Na podpieczony spód wykładamy masę parmezanową, układamy na niej szparagi i pomidorki. Całość zapiekamy aż masa delikatnie się zarumieni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Piernik mojej mamy 159

Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki(...)około 2 minuty. Nie gotujemy. Mąkę, przyprawę do piernika, proszek, sodę, jaja, kakao i powidła mieszamy, dodajemy roztopione masło. Całość miksujemy 1 minutę. Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Przelewamy masę do 2 keksówek. Wstawiamy na około 50 minut

Apetyt na Zielone
Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru) 522

dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :)  Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą by powstał kleik Pozostałe mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy zmielić w młynku do kawy, banany rozgnieść widelcem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę

pyszne zdrowości
Pavlova z jagodami. 134

Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło

W kuchni u Moniki
Potreningowe ciastko 137

Coś niesamowitego!!! TRZY PRZEPISY w jedne dzień!  Ekspresowe po-treningowe ciastko! yuuumy :v zdjęcia fatalne bo oświetlenie fatalne i aparat nie współpracuje, nie chce mi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z panna cottą i malinami 154

Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80

Bullio
Ramadanowy deser z daktylami 158

Jest to deser bardzo często podawany w  Arabii  Saudyjskiej   na  iftar   (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany  po zachodzie słońca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Talerz przekąsek Wielkanocnych 182

Kolorowe jajka, w tej wersji naprawdę kuszą wyglądem i smakiem, na wielkanocnym stole nie może ich zabraknąć... Składniki na jajka nadziewane: 8 jajek 3/4 szklanki majonezu

kgwjanczewo
Tarta z łososiem i warzywami 150

cytryny olej 1. Ciasto rozwinąć i wyłożyć na formę do pieczenia tarty. Przygotowane ciasto nakłóć widelcem, aby za mocno nie urosło. Do rozgrzanego piekarnika (200°C) włożyć ciasto i piec około 15-20 minut, aż zmieni kolor na jasno-złoty). 2. W międzyczasie warzywa umyć. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić na talarki, a seler drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki(...)usmażyć łososia. 5. Na upieczony spód wyłożyć usmażone warzywa. Następnie pokrojone pomidorki koktajlowe i małe kawałki usmażonego łososia. W miseczce roztrzepać jajka, następnie dodać śmietanę i przyprawy. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tarte.  6. Ponownie umieścić tarte do rozgrzanego piekarnika (200°C) i piec tak długo, aż masa się zetnie. Od razu podawać, np. sosem słodko

Ugotować
Krokiety z nadzieniem serowym. 148

smażymy na suchej patelni :) Naleśniki smażymy w sposób bardzo prosty, a mianowicie wlewamy łyżką wazową ciasto i rozprowadzamy kolistym ruchem po całej patelni. Smażymy na niezbyt silnym ogniu. Gdy ciasto lekko się zrumieni odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), po czym zsuwamy na talerz. Składniki na farsz : 1 opakowanie serka śmietankowego 1/2 opakowania mrożonego szpinaku(...)dobrze myjemy pod bieżącą wodą, aby wypłukać ew. pozostałości ziemi miedzy warstwami. Bierzemy jedną połowę pora i kroimy w kostkę oraz delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy do masy serowej. Na koniec ścieramy sporo gałki muszkatołowej, pieprz i zioła. Dobrze mieszamy wszystkie składniki :) Farsz gotowy :) Na naleśnik wykładamy łyżkę farszu i zawijamy w kwadrat. Po czym kładziemy na suchą

vegetanie
Tarta z panna cottą i malinami 188

Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80

Bullio
Muffinki czekoladowo – śliwkowe 151

cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem!Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki!A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego zachwyci(...)wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy , do drugiej wlewamy mokre.Mokre przelewamy do suchych cały czas mieszając łyżką.Dodajemy pokrojone w kostkę śliwki i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy , tak by masa obtoczyła śliwki.Przelewamy do foremek na muffinki , do 3/4 wysokości i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 20 minut ( do suchego patyczka ).Dekorujemy kleksem bitej śmietany!Smacznego

Ostra na Słodko
Murzynek 330

Murzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…

Oryginalny smak
Babeczki marmurkowe. 150

Składniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku

Kuchnia Łukasza