wysmarować lekko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim formę. Wierzch ciasta ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 500 g brokułów 250 g sera gorgonzola lub Lazur 300 g śmietany 18 % 3 jajka sól i czarny pieprz do smaku(...)podpieczony spód wysypać połowę sera pleśniowego. Ułożyć na nim ciasno ugotowane brokuły, posypać je pozostałym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Wylać masę jajeczną na brokuły. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Piec quiche przez około 40 - 45 minut, do momentu zezłocenia krawędzi. Wyjąć i od razu serwować. Można też
maniapieczeniawymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ponakuwać widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)mąką. Powoli wlewać 3/4 szklanki schłodzonego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Walijskie Pichceniecoś dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki(...)dekoracji Białka ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDlaczego hebanowy? Hmmm ... Ciemny, czekoladowy, z czarnymi owocami ... Przez niego zostanę niedługo królową wypieków - miałam zrobić przepisy wytrawne, a nie kolejne ciasto ... Ale gdy przypomniałam sobie o nim ... Nie mogłam już się oprzeć! Jeden z prostszych serników, choć wygląda jak milion dolarów ... Efekt gwarantowany! Cudowny model do fotografowania, prezentuje się wspaniale. Król stołu - i tak powinno być, prawda(...)bagatela, 4 tabliczki gorzkiej czekolady. W pełni zasługuje na miano Hebanowego Króla. Składniki (na spód): 200 gramów herbatników czekoladowych typu petit-beurre 120 gramów 82% masła Składniki (na masę serową): 1/2 kg białego twarogu półtłustego 250 gramów Mascarpone 400 ml mleka skondensowanego 4 tabliczki gorzkiej czekolady (razem 360 gramów) 50 gramów masła 82% 4 jajka 1 łyżka stołowa
Garniec Magaliesię w domu, pod dachem, gdzie deszczowe krople nie wyrządzą nam szkody. Zaparzyć gorącej herbaty, i zjeść sobie do niej ptysia. Z jagodowym kremem najlepiej. To taki prosty deser - ciasto parzone, bita śmietana i świeże borówki. Ja do środka dodałam niespodziankę w postaci curdu, który specjalnie z myślą o tym deserze przygotowałam. Wyszło lekko i lekko, taki deser schyłku lata(...)łyżeczki cukru waniliowego 150 g borówek amerykańskich Wodę z masłem zagotować w garnuszku o grubym dnie. Gdy masło się rozpuści, dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając. Podgrzewać, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od ścianek. Ostudzić. Do ostudzonej masy po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepisałam, są delikatnie i lekko słodkie (jeśli wolicie bardzo słodkie dajcie ok. 2 łyżki cukru więcej), zdrowe - bo z mąki razowej, ale jeśli nie przepadacie za wyczuwalnymi otrębami w cieście (chociaż lepsze to niż grudki ziemniaków... :P) dajcie pół na pół mąkę pszenną zwykłą i razową. A jajko...A jajka nie ma, bo zapomniałam. SEROWE KNEDLE Z TRUSKAWKAMI - RAZOWE(...)jednego knedla. z reszty zróbcie sos (przepis poniżej) W szerokim garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Ser wymieszać z mąką i cukrem. Truskawki pokroić na połówki. Z masy serowej nabierać po kawałku masy (najlepiej lekko wilgotnymi / lub obsypanymi mąką rękami), spłaszczyć go, położyć truskawkę i zalepić, a następnie nadać kształt kulki. Postępować tak do wykończenia masy. Knedle wrzucać
chili & sugarciasto, które w ogóle nie będzie się kleiło do dłoni. Jeśliby okazało się (chociaż nie powinno), że trzeba dodać troszkę wody to się nie krępujcie. Jak już mamy takie ciasto jak trzeba to rozwałkowujemy je na blacie (posypanym mąką) dość cienko (tak cienko jaki powinien być makaron), posypujemy je mąką i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na cienkie plasterki (takie(...)Odcedzamy przelewamy przez moment zimną wodą i gotowe. Sos: szybko pójdzie, prosty jest. Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wkruszamy twaróg i mieszamy żeby nam się to połączyło w jednolitą masę. Dolewamy zagęszczone mleko, przyprawy, ser ścieramy na grubych oczkach i połowę tego co zetrzemy dajemy do sosu. Mieszamy aż ser się roztopi i gotowe. A druga połowa sera będzie
Marder&Marder ManufactureCiasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy, alkoholem). Białka ubić na sztywno, dodać do masy i piec w temp. 150 stopni około godziny. Polecam również: Ciasteczka marchewkowe
Tradycyjna KuchniaCiasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia. Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem(...)mleka odlać trochę i rozmieszać w nim żółtka i mąkę. Dodać do gotującego się mleka i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń nadal miksując. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego
Chocolate Muffin Blogkażdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki ciasta: - 3 duże jajka - 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru - 380g mąki orkiszowej typ750 lub 2 czubate szklanki mąki tortowej - 250ml gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 3 płaskie łyżeczki naturalnego proszku(...)można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Dodatkowo: - 1 jabłko - 150g mrożonych malin lub dowolne inne owoce W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Mieszając dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Gotową masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze
Smaczne ZdroweDzisiaj zapraszam na sernik z brzoskwiniami, który przygotowałam z okazji spotkania z rodziną u mojej Teściowej. Ciasto wyszło jak chciałam, ale w pośpiechu i strachu przed spóźnieniem serniczek został w lodówce :) Na szczęście nie ma tego złego... i teraz jest jak znalazł na zakończenie dnia. Przepis jest bardzo prosty i zawsze wychodzi w różnych wariacjach. Kruche herbatniki i wilgotny(...)herbatników maślanych 3 łyżki kakao 75 g miękkiego masła Herbatniki włożyć do woreczka, pokruszyć. Dodać kakao i masło. Połączyć razem. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wylepić masą herbatnikową. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa 500 g mielonego twarogu (tłustego lub półtłustego) 1/2 szklanki cukru 4 jaja 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyzki mąki
Pełny talerzszklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie(...)momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić
Świat Ciastajako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków na grillu odkrywamy. Składniki: 6 porcji(...)garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn , fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Zapiekamy w grillu
Moniki Smakołykiłyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Łączymy wszystkie mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko. W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę. Łączymy ze sobą obie masy. Przygotowujemy wiście. Jeśli używamy mrożonych wiśni możemy je najpierw rozmrozić, ale nie jest to konieczne. Możemy w tym wypadku po prostu wydłużyć czas ich podgrzewania. Jeśli mamy wiście mrożone(...)powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje odstawiamy go wystygnięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego następnie wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów. Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez
Mania Gotowania