ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:996/1309)

Kolorowa Babka Wielkanocna 177

Kolorowa alternatywa dla tradycyjnej babki Wielkanocnej. Babka pięknie się prezentuje, a do tego nieźle smakuje. Cztery kolory ciasta nadają babce efektowności oraz oryginalności, dzięki czemu jej wygląd zachęca do jej skosztowania.Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.Kolorowa Babka Wielkanocna - Składniki:250 g masła6 jajek1,5 szklanki cukru0,5 szklanki oleju2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowykisiel wiśniowy/truskawkowykisiel cytrynowy(...)opcjonalnie)łyżka kakao0,5 szklanki makucukier puder (do posypania)Kolorowa Babka Wielkanocna - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Białka jaj oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy na puszystą masę, po czym dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz

Słodka Strona
Tęczowe babeczki dla dzieci 376

Świeże lub mrożone borówki Żelki tęcze Niebieski barwnik spożywczy składniki na krem: (zobacz link tutaj) Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy borówki i mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu. (zobacz link tutaj) Do części kremu dodajemy niebieski barwnik, mieszamy i przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Gotowe babeczki warto

Ciastkozercy
Tartaletki z truskawkami i mascarpone 155

skórka z 1/2 cytryny, żółtko, łyżka wody, 30g cukru.     Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec(...)laski wanilii, 200g świeżych truskawek, 2 łyżki konfitury z truskawek.     Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce.       Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
1514. Przekładaniec jabłkowy 174

kakao 1 ,5 kg jabłek  cukier do smaku 2 różne galaretki 40 dkg serka waniliowego 3 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny  Z podanych składników [ oprócz kakao] zagnieść ciasto, podzielić na połowę.Do jednej części dodać kakao.Ciasto [ osobno] wyłożyć na blaszkę [ u mnie  tortownica 28 cm ]. Piec przez około 20 minut w temp.180 stopni. Jabłka obrać, zetrzeć(...)utrzeć z cukrem , dodać żelatynę rozrobioną w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Na jeden upieczony placek wyłożyć jabłka z galaretką [ chwilę odczekać, aż lekko zastygnie].Na to wyłożyć masę serową, przykryć drugim plackiem i na placek wyłożyć drugą masę z jabłek i galaretki.Dowolnie udekorować [ u mnie rodzynki zalane bezbarwną polewą].Odstawić do lodówki do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Domowe mleko kokosowe i krajanka ekstremalnie orzechowa 174

dobrze wymiksowałam i zrobiłam to samo, co za pierwszym razem. W efekcie tej pracy powstało mleko kokosowe i kulka odpadów wiórkowych, które podobnie jak okarę przeznaczyłam jako dodatek do ciasta:) Krajanka ekstremalnie orzechowa Po wyprodukowaniu mleka od razu przystąpiłam do produkcji krajanki orzechowej,  którą znalazłam kilka dni temu na blogu Zdrowienawidelcu i zapisałam w folderze do realizacji:) Zmniejszyłam ilość(...)mleka kokosowego łyżka kopiasta ksylitolu 2 łyżki miodu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego łyżka masła sklarowanego Orzechy zmiksowałam i tradycyjnie już nie wyszła mi z tego gładka pasta, tylko masa z wyczuwalnymi drobinkami czy wręcz kawałeczkami orzechów.  Masę wymieszałam z pozostałymi składnikami oprócz masła i miodu i wrzuciłam na patelnię. Smażyłam ją kilka minut na małym ogniu często mieszając

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies 163

Dziś kolejny przepis od Denish'a -  jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 162

Zapach świeżego chleba o poranku.Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora.Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę.Właśnie taki poranek pamiętam. We

W kuchni Karmel-itki
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 254

kurczaka), drugiego z krążkami cebulowymi. Zapewne w Cluckin’ Bell byłyby pełne chemicznych wypełniaczy, jednak tutaj zastosowaliśmy taryfę ulgową i poniższy przepis pozwoli Wam na uzyskanie bardzo smacznych przekąsek. Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia(...)PANIEROWANIE KULEK (7 min) Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie z masy mięsnej formujemy małe kulki o średnicy ok. 3-4cm i dokładnie obtaczamy w panierce. 3. SMAŻENIE KULEK Z KURCZAKA (10 min) Do rondelka wlewamy olej rzepakowy (musi być

Nerds Kitchen
Sernik 79

  Moja 12 letnia córka Sara po raz czwarty samodzielnie zrobiła świąteczny sernik Tysiąca Smaków z przepisu należącego do serwisu kulinarnego przepisy.pl   Sernik ma królewski

Z Kuchni Do Kuchni
Tort urodzinowy (Moje 26 urodziny) - Thermomix TM 5 121

SKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i

ClauditteMissCooking
Placuszki dyniowe 117

Dlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :) Dziś zapraszam Was na placuszki dyniowe, wcale nie gorsze od dyniowych naleśników , które jakiś czas temu pojawiły się na blogu.     Składniki: (na około 20 placuszków) 2 jajka 220 g puree z dyni(...)proszku do pieczenia szczypta soli     Przygotowanie:   Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!) nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka masy) Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z twarogiem, malinami i miodem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Placki ziemniaczane z jabłkami na słodko 104

Nietypowe połączenie- placków ziemniaczanych z racuchami. Składniki: 1 kg ziemniaków 20 dag mąki ½ szklanki mleka ½ kg jabłek 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka

Tradycyjna Kuchnia
Andrutowy torcik 106

Prosty i pyszny przepis na deser bez pieczenia. Składniki: 25 dag margaryny 1 szklanka mleka ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mleka w proszku 3 paczki herbatników ½ szklanki

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto rafaello na krakersach. 182

Składniki: 1l mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 10dag cukru, 25dag miękkiej margaryny do pieczenia, pół aromatu waniliowego, 35dag wiórków kokosowych  10dag płatków migdałów 

W kuchni u Moniki
Wyborna tarta z kurkami 176

temperatury 200 ° C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Nadzienie grzybowe: 400 g kurek 100 g sera cheddar lub innego ostrego sera 250 g śmietany 18 %  1 duża cebula 3 jajka 3 łyżki oleju(...)momentu aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Następnie wsypać do masy jajecznej starty ser i dobrze wymieszać. Masę jajeczną dokładnie połączyć z grzybowym farszem. Na podpieczony spód przelać farsz. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut. Wierzch tarty ładnie

maniapieczenia