tort biało - czerwony, tort jak polska flaga ;-) Strzelające, kwaskowe kuleczki czerwonych porzeczek zatopione w śmietankowym kremie i słodycz chrupkiej bezy... Pyszności! Tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem ciast bezowych polecam również wpis Perfekcyjna beza - to się musi udać! Składniki: Blaty bezowe: 8 białek 400 g cukru 2 łyżeczki soku z cytryny Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem(...)odcisnął się potem na bezie. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści – trwa to kilkanaście minut. W masie nie powinno być żadnych grudek cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 90 ° C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach
maniapieczeniaJest to szczególnie przydatne podczas nieprzewidzianego braku prądu, gdy przybycie naszych gości jest bliskie. Hitem wśród deserów przygotowywanych na grillach gazowych mogą być babeczki. Babeczki z grilla gazowego Składniki: Ciasto: 300g masła 300g gorzkiej czekolady dobrej jakości 300g cukru 1 łyżeczka wanilii 10 jaj, żółtka i białka osobno trochę startej skórki z cytryny Glazura: 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki(...)Masło, czekoladę i połowę cukru rozpuścić w rondelku. Wymieszać żółtka z przygotowaną wcześniej mieszanką czekolady. Białka ubić do lekkiej pianki, dodać resztę cukru, wanilię i skórkę z cytryny. Przygotowaną masę czekoladową i białkową wymieszać ze sobą. Wlewać do foremek do pieczenia babek zapełniając nie więcej niż 2/3. Babeczki piec w grillu rozgrzanym do 175 stopni przez 25-30 minut używając
naRuszciegalaretki cytrynowe 3 galaretki czerwone 16 zimnych lodów lub 16 kostek ptasiego mleczka 3 galaretki malinowe wiórki kokosowe listki mięty PRZYGOTOWANIE : Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy folią spożywczą, na dnie układamy herbatniki. Warstwa jabłkowa: jabłka obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do rondla i prażymy (w razie potrzeby podlać 3-4 łyżkami wody), kiedy jabłka(...)lody lub ptasie mleczko, wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany. Żółtą galaretki rozrabiamy w 1 szklance wrzącej wody i przestudzamy. Zimną galaretkę przekładamy do masy i delikatnie miksujemy. Masę przekładamy na warstwę jabłek. Wstawiamy do lodówki by całość stężała. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody i przestudzamy, wylewamy na górę deseru. Wierzch
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić całą formę ciastem. Piec przez ok. 15 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie rabarbarowe: 900 g dojrzałego rabarbaru 5 łyżek wody 1 czubata łyżeczka cynamonu *Najsmaczniejszy jest cienki, mocno czerwony rabarbar. Rabarbar umyć, odkroić końcówki(...)wodę, zamieszać. Dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż rabarbar ładnie się rozklei, zmięknie a sok odparuje. Nie należy jednak dopuścić do całkowitego rozklejenia rabarbaru - w masie powinno pozostać nieco kawałków. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Beza: 4 białka 200 g cukru Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie się
maniapieczenianiesamowite! Łukasz Czepiela zajął aż 5. miejsce, a od podium dzieliły go zaledwie 0,2 sekundy. Oczywiście został ulubionym pilotem widzów :) Dzisiaj jestem już na ziemi, ale proponuję Wam ciasto, które przenosi pod niebiosa ;) Nie jest to taki całkiem leciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się(...)proszek. Wymieszać z wiórkami i masłem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Można wszystko razem zmiksować w blenderze. Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przesypać do formy. Ugniatając równomiernie rozprowadzić na spodzie formy. Schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Warstwa jagodowa 400 g gęstego jogurtu naturalnego 300 g śmietanki
Pełny talerzciasto: 350- 470 g mąki 100 g mleka 25 g drożdży 40 g cukru 100 g miękkiego masła 2 jajka skórka z cytryny krem: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 żółtka pół laski wanilii 20 g mączki kukurydzianej 150 g serka mascarpone Dodatkowo: olej do smażenia (opcjonalnie) cukier do posypania Przygotowanie kremu: 1. Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy(...)mączkę kukurydzianą 2. Resztę mleka podgrzewamy z laską wanilii 3. W misce miksujemy żółtka z cukrem 4. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mleko z mączką kukurydzianą, cały czas mieszamy trzepaczką do jajek 5. Mieszankę dodajemy do podgrzewanego mleka i dalej podgrzewamy cały czas mieszając aż do zgęstnienia kremu. 6. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. 7. Po wystygnięciu
KreatywnePinyłyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek(...)następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 żółtko 2-3 łyżki miękkiego masła Wszystkie składniki rozetrzeć na gładką masę. Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. Gotowe
w mojej kuchnikońcu wypływa na powierzchnię? Bez względu na rodzaj kojarzone z miłości i ciepłem, z domem w którym ktoś zawsze na mnie czekał. Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję(...)oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka otarta z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masło utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo, skórkę i sok z cytryny, oraz ekstrakt waniliowy. Ucierałam, aż do dokładnego połączenia składników. Suche składniki przesiałam przez sito i dodałam do masy maślanej. Dokładnie wymieszałam. Z masy
Zapiski Młodej Żonyjakiegoś czasu (a który z pewnością upiekę jeszcze przed Świętami), ale wpadłam na pomysł przygotowania sufletu pomarańczowego. I to zupełnie wyjątkowego - bo z dodatkiem całej pomarańczy.Z pewnością widzieliście ciasta, do których dodaje się ugotowane i zmiksowane pomarańcze lub mandarynki. I właśnie ten pomysł stał się moją inspiracją. Ugotowałam pomarańczę, wcześniej wbijając w nią kilka goździków, które nadały subtelnego aromatu(...)Suflet wyszedł niesamowicie intensywny, tak pomarańczowy, że bardziej się już chyba nie da. Pyszny. Moje suflety wyrosły pięknie, a nie widać tego na zdjęciu, bo dałam za mało masy do kokilek. Trzeba bowiem foremki wypełnić po brzegi, a mi nie starczyło masy. Poprzednio z jednego białka wychodziły mi dwa pięknie wyrośnięte suflety - tym razem chyba trafiły mi się jakieś
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracuje zawodowo i notorycznie brak czasu na skomplikowane wypieki. A jak jeszcze dodamy do tych wszystkich walorów jeden ważny "atrybut" czyli niską kaloryczność - okaże się, że tak proste ciasto ma ... same zalety! ;-))) Zapraszam! Składniki: biszkopt y do wyłożenia tortownicy 2 galaretki zielone 2 galaretki czerwone 2 galaretki żółte lub pomarańczowe (do zalania owoców) dowolne owoce 400ml śmietany 12% Wykonanie(...)Mieszamy dokładnie i wylewamy delikatnie na biszkopty. Tak samo postępujemy z zieloną galaretką pamiętając, aby wylać ją w momencie, kiedy poprzednia warstwa dobrze zastygnie. Na wierzch zielonej, śmietankowej masy układamy dowolne owoce i zalewamy żółtą lub pomarańczową galaretką (ja użyłam 2 sztuk) rozpuszczoną w połowie przewidzianej na opakowaniu wody. Wstawiamy do lodówki, po kilku godzinach chłodzenia ściągamy obręcz tortownicy
Walijskie Pichceniesmakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje bita śmietana z dodatkiem soku z cytryny, również maliny wprowadzają swoją delikatną słodycz. To inna odsłona bezy. To taka Pavlova w innym wydaniu. A ciasto wygląda tak: Składniki: 4 białka 125 g cukru 1 łyżeczka octu cukier puder do oprószenia ściereczki Nadzienie: 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy olejem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier nie przerywając ubijania, na końcu dodajemy 1 łyżeczkę octu, ubijając cały czas. Przekładamy masę na natłuszczony papier , zostawiając niewielki odstęp od brzegu z każdej strony, gdyż beza lekko urośnie. Pieczemy 20 minut, na ostatnie 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Gdy beza się piecze ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony) -sól(...)pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmarować lekko masłem lub oliwą, wylać na nią ubite jajka. Na masę powrzucać rozdrobniony serek i całe pomidorki. Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok.30-35 minut w temp.170-180*C, termoobieg. Uwaga na pomidorki - są bardzo gorące. Smacznego
Smaczne Zdrowehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Deser można przygotować w formie ciasta/torciku - w niewielkiej tortownicy (o średnicy max 18 cm). Dość
Di gotujeSkładniki: 2 marchewki 4 jajka 175 g masła 280 g cukru 10 g cukru waniliowego 280 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody
Pychotkaaadyni . Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 1 szkl puree z dyni (np. domowej roboty ) 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 100 g cukru 3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)być w temperaturze pokojowej! Puree, jajka, olej oraz cukry roztrzepać w misce. W innym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do nich mokre i krótko wymieszać tylko do połączenia składników. Masę nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie