ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:980/1309)

Cynamonowe donuts z karmelem 159

ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski  oprószonej mąką, przykryć ściereczką   i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na wysokość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut(...)koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki.  Sos karmelowy -   W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie być bardziej gęsta. Maczać gotowe donuts w sosie karmelowym i posypać pokruszonymi orzeszkami

pink envelope
Drobiowa wędlina 157

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta

kgwjanczewo
Domowy McRoyal jak z McDonald's 380

food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą puszystość). Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje z których formujemy nieduże kuleczki, a następnie lekko je spłaszczamy i przekładamy na papier do pieczenia. Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed(...)przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo drobno kroimy (możemy również zetrzeć na tarce), podobnie postępujemy z czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na hamburgery, wrzucamy po szczypcie przypraw i wyrabiamy masę mięsną do dokładnego połączenia składników. Z masy mięsnej formujemy kule, które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie

Słodka Strona
Sernik piernikowe tiramisu 410

Zamarzyło mi się piernikowe tiramisu, takie na podstawie tiramisu Nigelli Ekspresowo.  Już wiedziałam, jak będzie obłędnie smakować.  Najpierw oczywiście musiałam zrobić coś bardzo, ale

Sto kolorów kuchni
Świąteczny torcik z cytrynową pianką 137

składniki biszkopt* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125

Mix smaku
Keks makowy 172

Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6

Anioły w kuchni
Sernik piernikowy 152

Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki

wyzwania kuchenne
SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM 276

Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego

RAROSSA
Piekę w weekend 140

idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha!Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre.Składniki:160 g masła2 jajkakilka łyżek mleka180 g gorzkiej czekolady1 i 1/4 szklanki cukru1 łyżka kawy granulowanej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli1,5 szklanki mąki Masło(...)wystygło.Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem mieszamy.Formę oprószamy mąką wylewamy masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Polecam

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 160

składniki ścieramy na tarce o małych oczkach. - czarny pieprz , grubo zmielony 1 łyżeczka - sól, 1 i 1/2 łyżeczki - 2 łyżki mąki - 1 jajko Te składniki dodajemy do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o sól , to należy dodawać ją stopniowo, podczas mieszania próbujemy ziemniaki i ewentualnie dodajemy. - twaróg półtłusty 200 g - 3 ząbki czosnku posiekanego lub startego - szczypta soli(...)składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko jogurtu, lub tylko śmietany. - olej do smażenia Wylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę. Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!! Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy  placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu,  przekładamy na drugą stronę. Co jakiś czas dolewamy

Pasje Jolki
Jagodzianki 299

długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką i podzielić na 16 części. Każdą część spłaszczyć dłonią (lub rozwałkować) na grubość około 1 cm. Na środek nakładać po łyżce nadzienia (składniki na nadzienie razem wymieszać(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować. Lukier: Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Smacznego

Oryginalny smak
Mini serniczki 108

Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 margaryny

Aga w kuchni
Budyń z kaszy jaglanej 161

Składniki: 0,5 l mleka 0,5 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła 1 łyżka miodu ponadto 2 brzoskwinie sok z malinami borówki Wykonanie: Kaszę przepłukujemy

kgwjanczewo
Grillowane serduszka - Caracao 151

Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie

Niezły Młynek
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 184

kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka i smażyłam po kilka sztuk. Smaż do zrumienienia z obu stron(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw

Anioszek w kuchni