ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:973/1309)

Sernik śliwka w czekoladzie 78

Święta w zdrowiu, radości, spokoju, czego Wam wszystkim, ale też sobie życzę. Wesołych Świąt! Składniki: Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 350 g czekolady o zawartości 50-60% kakao 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 1 puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego “Gostyńskie” 4 jajka(...)czym odciskamy na sitku nadmiar płynu. Masa serowa: Połamaną czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko oprócz czekolady miksujemy lub ucieramy ręcznie w misie miksera tylko do połączenia się składników. Nie  miksujemy zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Dzięki temu sernik nie wyrośnie i nie opadnie

Smakowity Blog Kulinarny
BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 80

Ciasto jest bardzo smaczne. Niezbyt słodkie. Spód można delikatnie nasączyć. SKŁADNIKI: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 3 galaretki o różnych smakach 3 śmietany małe 18 % 2 płaskie łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE:   Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę(...)pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać

Darcia w kuchni
Sernik chałwowy 189

docisnąć, ser zmiksować z cukrem,cukrem waniliowym i dodać mąkę,cały czas mieszając dodawać po jednym jajku,i połowę śmietany, 300 g chałwy rozdrobnić widelcem i połączyć z masą serową,całość wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać. piec przez 55-60 min w temp.180 stopni w kąpieli wodnej(formę z wypiekiem wstawić do większej formy lub blaszki wypełnionej  gorącą(...)polewę:resztę chałwy rozdrobnić do miski,w rondelku zagotować resztę śmietanki,dodać rozdrobnioną chałwę,,ciągle mieszając żeby się połączyły składniki. gdy polewa zgęstnieje zdjąć z ognia,ostudzić,i polać ciasto,schłodzić w lodówce najlepiej cała noc smacznego

Swojskie jedzonko
DŻEM DYNIOWO - JABŁKOWY 99

Kolejne słoiczki powędrowały do mojej spiżarni :) Tym razem również zawierają słodkości, ale w wydaniu bardziej jesiennym. Dżem z dyni z dodatkiem jabłek, będzie idealny do naleśników, ciast i sosów do mięs. Lubicie? Ja bardzo :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości dynia (około 1,5 kg) 3 jabłka sok i skórka z 1 cytryny 350 g cukru żelującego 2:1 1 łyżeczka mielonego(...)obrać ze skóry. Pokroić w kostkę, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić. Gdy dynia zmięknie dodać do niej pokrojone w kostkę jabłka i całość zblendować.  Masę owocową przełożyć do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny, oraz imbir.  Smażyć około 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotowy

Kuchnia w opałach
pomidorowe pulpeciki 178

wyrabiamy, przez 5-6 minut, dodając do mięsa wszystkie przyprawy (należy pamiętać, że pulpet po ugotowaniu, będzie miał wyraźniejszy smak). W dużym garnku podgrzewamy bulion, z  mięsnej masy formujemy w dłoniach, zwilżonych wodą, niewielkie kulki ( wielkości kurzego jajka) i wkładamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie na patelnię wrzucamy(...)rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy            (odparujemy) do połowy ich objętość.  Wtedy do pomidorów dodajemy wyrobione wcześniej w dłoniach w kulkę ciasta ( mamy wtedy pewność że nie powstaną grudki), masło z mąką. Cały czas mieszając doprawiamy sos pieprzem, solą oraz maggi, a gdy zgęstnieje  wlewamy go do garnka z pulpetami. Całość ponownie zagotowujemy

Miód i pieprz
lekki biszkopt z białek 213

Delikatny biszkopt z samych białek Mało kto potrafi się oprzeć urokowi biszkoptowego ciasta. Dziś chcę zaproponować jego lżejszą, lecz równie smaczną, wersję Składniki 7 białek jaj 1 łyżka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 5 łyżek oleju 7 łyżek maki tortowej szczypta soli Sposób przygotowania  Do schłodzonych białek  dodajemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką lub mikserem(...)sztywną pianę.  Dodajemy partiami proszek do pieczenia, olej i cukier (ilość cukru można zmniejszyć do trzech łyżek), cały czas mieszając. Następnie nie używając  miksera, do  masy dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy dużą drewniana łyżką. Dno tortownicy( średnica 24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy biszkoptową masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15-20 minut

Miód i pieprz
Pierożki z serkiem Almette i musem jabłkowo-figowym 169

szklanki letniej wody - szczypta soli 2. Nadzienie: - serek Almette z gruszką i jabłkiem 3. Mus - 1 jabłko - 1 figa - 2 łyżki cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od ciasta. Najpierw wyrabiamy ciasto aż przestanie się kleić. Następnie rozwałkowujemy na grubość 3-4mm i wycinamy szklanką kółeczka. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie wyciętych kółeczek na cieńsze na których środek nakładamy po łyżce serka(...)się wodę i je zostawiamy na 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus. Obieramy jabłko i dusimy chwilę razem z figą i cukrem. Kiedy jabłko zmięknie całość blendujemy na jednolitą masę. Po ugotowaniu pierożków nakładamy razem z ciepłym musem

Kuchenne Wariacje
Pomysł na makowiec 117

takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane w ten weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony(...)250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli nie mamy fruktozy możemy ją pominąć i dodać więcej miodu, makowiec wyszedł dość słodki więc najlepiej spróbować masę) 2 łyżki miodu  kilka kropel olejku migdałowego garść rodzynek Sposób przygotowania: Mak wsypujemy do garnka i zalewamy szklaną wody i mleka, gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Gruszka w cieście 152

Poznania działałam w kuchni rodziców jak mały robocik :p zrobiłam kokosanki (niedietetyczne) oraz kule owsiane, na które przepis podam w najbliższych dniach, poszalałam :) Ale zacznę od gruszki w cieście która dziś dostąpiła zaszczytu bycia moim śniadaniem :) Składniki: 2 jajka łyżka ksylitolu firmy Oleofarm dojrzała gruszka 2 łyżki mielonego lnu firmy Oleofarm 2-3 łyżki płatków żytnich szczypta sody(...)jajka ubijamy z ksylitolem na sztywną pianę jajko i żołtko miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy len, płatki, sodę, ksylitol, cynamon, mieszamy na koniec dodajemy ubite białko masę przekładamy do żaroodpornego naczynia, a w nim zatapiamy obraną, wydrążoną z pestek, przekroją w pół gruszkę na wierzch sypiemy garść żurawiny pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki z kremem kajmakowym 188

setny i zawsze wychodził, tym razem zrobił się rzadki. Nie chcąc zmarnować składników poratowałam się żelatyną, wyszła pianka zamiast kremu, ale cóż przynajmniej coś wyszło. Składniki na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja 1 szkl. mleka 1/2 szkl. oleju Sposób  W jednej(...)proszek do pieczenia, w drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, mleko oraz olej. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych, wszystko razem krótko mieszamy tak aby produkty się połączyły. Gotową masą napełniamy papilotki do połowy ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20 minut.  Po upieczeniu czekamy aż wystygną. Składniki na krem 250 g schłodzonego serka

Kuchenne aromaty
Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka 118

pierwszą porcją. Różnica będzie taka, że druga porcja będzie bardziej kremowa i delikatna, więc nie starajmy się odciskać twarogu przez gazę lub tetrę, niech serwatka sama ścieknie. Masa może wisieć „na kranie” nawet całą noc. Pierwsza porcja twarogu wyszła bardziej zwarta (będzie do drożdżówek z serem), druga – bardzo kremowa (idealna ze szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany(...)rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi… na słodko i wytrawnie. Serwatkę możemy zużyć do zupy ( żurek , ogórkowa), naleśników , ciasta drożdżowego , albo zwyczajnie – wypić (jeśli ktoś lubi). Smacznego. :)   Wydrukuj przepis The post Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Dietetyczne ciasto jaglane z jabłkami 168

słodkich wypiekach i deserach. Osobiście bardzo lubię ją na śniadanie, w formie puddingu z dodatkami. W zakładce kasza jaglana znajdziecie więcej przepisów na pyszności z wykorzystaniem tej kaszy. Ciasto, które dzisiaj proponuję jest bardzo wilgotne, mokre, inne niż tradycyjne. Stanowi wspaniałą alternatywę dla osób dbających o linię :) Składniki : 400 g surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko(...)jabłka, umyte, pokrojone w plasterki Kaszę ugotować w małej ilości wody, przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przełożyć do miski. Dodać resztę składników oprócz jabłek i zmiksować na gładką masę.  Formę 30x11 cm wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy i wyrównać. Na płasko ułożyć jabłka, zostawiając kilka plasterków do dekoracji. Przełożyć pozostałą masę i wyrównać. Na wierzchu ułożyć resztę jabłek

Chocolate Muffin Blog
Pierogi z mięsem 228

nadzieję, że lubicie pierogi faszerowane mięsem? Moja mała uwielbia i ostatnio nie dawała mi spokoju, więc musiałam je zrobić. Są pyszne i nie za suche.  Idealne! Polecam :) Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3 łyżki oliwy sól gorąca woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo(...)warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę. W razie konieczności dolewam odrobinę wywaru z gotowania. Masę mięsna odstawiam. Składniki na cisto zagniatam, rozwałkowuję cienki placek, wykrawam szklanką krążki, na każdy nakładam po łyżce farszu i zlepiam brzegi

Bea(u)ty kitchen
Ciasto czekoladowe Patrycji 129

Dziś mam nastrój na kubek gorącej herbaty, koc i dobre ciasto. Herbata i koc są w domu zawsze, pora zatem na pyszne czekoladowe ciasto. A dlaczego ciasto jest Partycji? Bo od niej dostałam przepis i pod takim tytłem został uwieczniony w zeszycie, a co w zeszycie musi się znaleźc też na blogu;) Składniki 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady(...)pieczenia cukier waniliowy 4 jajka polewa czekoladowa Przygotowanie Masło rozpuścić, dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 40 min. w temperaturze 180 stopni. Polać ulubioną polewą czekoladową

Kulinarne Inspiracje
Lekkie ciasto bananowo-jogurtowe a la sernik bez sera 536

ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest wilgotny, piankowaty, puszysty...nie zawiera żadnego tłuszczu i znika tak szybko...jak szybko się go robi. Składniki: 350g naturalnego jogurtu greckiego 50g cukru do wypieków 2 jaja 1 banan 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddziel żółtka(...)białek. Banana, jogurt, żółtka oraz cukier miksujemy na jednolita masę. Ubijamy osobno sztywna pianę z białek.Białka należy delikatnie wmieszać w masę bananową. Wyłożyć do okrągłej , u mnie 16 cm foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut w 170 stopniach. Wierzch udekorować polewą oraz posypać kokosem. Wspaniale smakuje na zimno z dodatkiem herbaty wiśniowej  BIFIX Owoce

Z Kuchni Do Kuchni