ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:957/1309)

bezowy jagodowy przekładaniec 123

bezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)sztywna pianę, dodając  do nich partiami cukier puder. Masę dzielimy na dwie części i każdą z nich wykładamy na wyłożonej pergaminem blasze, formując z ubitej masy trzy centymetrowej grubości spody o średnicy trochę większej niż 20 centymetrów ( warto odrysować na papierze do pieczenia kształt koła). Następnie oba spody wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni na 10 minut

Miód i pieprz
Domowa nutella 200

synek na kolacje je tylko krem czekoladowy ... ale teraz próbuje zamienić go na zdrowszą wersje :) Szybki krem czekoladowo - orzechowy z daktyli. Do smarowania chlebka, wypełniania naleśników lub rogalików, przekładania ciasta ... 100 g suszonych daktyli 4 łyżki ciemnego kakao  2 łyżki miodu ( alergicy mogą pominąć ) 2 kostki czekolady 85% 5 łyżek mielonych orzechów laskowych 1/4 szklanki wody spod daktyli / mleka(...)mleka roślinnego Daktyle płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do miseczki. Zalewamy wodą do przykrycia daktyli, zostawiamy na noc. Następnie wszystkie produkty miksujemy w wysokim naczyniu na gładką, gęstą masę. Gotowy krem przekładamy do słoiczka. Krem z dodatkiem mleka zjadamy w ciągu tygodnia. Inspiracja:  Jadlonomia

Atlas Smaków
Kurczak masala i czosnkowe chapati z czarnuszką. 225

łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnuszki 2 duże ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Orzechy nerkowca umieścić w blenderze i miksować do momentu aż orzechy zamienią się w masło orzechowe. Gdyby masa była zbyt sucha i nie chciała się dobrze blendować, można dodać łyżkę oleju arachidowego lub innego o delikatnym smaku. 2. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W miseczce umieścić wszystkie składniki(...)kurczaka, wymieszać i odstawić.   3. W dużej misce umieścić, oba rodzaje mąki, sól, czarnuszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać do momentu aż ciasto będzie elastyczne i łato będzie odchodziło od ręki. Odsawić na 20 min. Formować z ciasta cienkie placuszki ( można rozwałkować) i smażyć na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Placuszki

DefinicjaSmaku
.534. czekorzyca 96

kakaowo-kokosowe ciasto z brązowej ciecierzycy~ czekorzyca = czeko + ciecierzyca :) wymyślanie tytułu posta o 7 rano level hard. Dzisiaj czeka mnie pierwsza w życiu a'la rozmowa kwalifikacyjna! PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej brązowej ciecierzycy (można użyć tej samej ilości zwykłej ciecierzycy z puszki) ~jajko ~20g kakao ~łyżka mąki kokosowej ~łyżka wiórków kokosowych ~dolałam jeszcze ok. 1/3 szklanki mleka bo mąka(...)kokosowa mocno zagęściła masę. ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku Ciecierzycę zmiksować na gładką masę, następnie dodać resztę składników (oprócz mleka) i wymieszać łyżką. Jeśli masa będzie bardzo gęsta rozrzedzić mlekiem. Przełożyć do naczynia do zapiekania i piec ok. 40-45 minut w 190*C. Smacznego

breakfast of dreams
Sernik z kaszą manną bez spodu 198

Muszę się przyznać, że jako dziecko nie przepadałam za sernikami. Z biegiem lat to się jednak drastycznie zmieniło i teraz to jedno z moich ulubionych ciast. W wielu wcieleniach, postaciach i odsłonach :) Dzisiaj prezentuje Wam bardzo delikatny i gładki w konsystencji sernik z kaszą manną :) Składniki: 1 kg twarogu  20 dag masła 25 dag cukru(próbować do smaku(...)temperaturze pokojowej) 50 g kaszy manny  2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat  rumowy  łyżeczka proszku do pieczenia  Przygotowanie:   Masło utrzeć z cukrem, aby tworzyło gładką masę. Dodać po jednym żółtku (białka wlać do oddzielnej miseczki) i dalej kręcić. Dodać aromat rumowy, proszek do pieczenia, mąkę oraz kaszę manną.  Do masy maślano - jajecznej dodawać po łyżce

ChilliJemy
Uśmiechnij się! :) 109

buźkę (lub dowolny wzór) i wycinamy. Następnie przykładamy szablon do ciastka i za pomocą pędzelka nanosimy masę kakaową. By ją uzyskać wystarczy trochę wody wymieszać z ciemnym kakao. Masa ma być gęstsza, nie może być zbyt wodnista. I naprawdę wystarczy jej mała ilość. Można pominą dodatek wody i odbijać wzór samym kakao, lecz wówczas buźki wychodzą mniej wyraźne. Składniki(...)około 80 małych uśmiechniętych buziek :) 300 g mąki 75 g cukru pudru 1 żółtko 1 cukier waniliowy kilka kropli aromatu waniliowego 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie rozwałkować na grubość 4 - 5 mm i wycinać ciastka. Układać na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą wykałaczki narysować buźki lub nanosić wzór

My simple kitchen
Sernik wiedeński w polewie czekoladowej 144

Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie(...)przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto

VioletoweKucharzenie
Tarta z malinami i białą czekoladą 148

minut do lodówki. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu). Na ciasto nakładamy folię aluminiową tak, aby ściśle przylegała do ciasta (także na brzegach) i wsypujemy obciążenie np. suchą fasolę, soczewicę, groch lub ryż. Jeśli nie mamy nic takiego – pieczemy bez obciążenia. Pieczemy przez 15 minut i lekko studzimy. Nadzienie: Śmietankę(...)podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną drobno białą czekoladę. Chwilę podgrzewamy razem, ciągle mieszając, aż czekolada rozpuści się. Zdejmujemy z ognia. Jajka lekko roztrzepujemy trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do masy czekoladowej (może być ciepła, ale nie gorąca) i jednocześnie energicznie mieszamy. Dodajemy wiórki i ponownie mieszamy. Nadzienie wlewamy na podpieczony spód. Układamy maliny. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy

Poezja smaku
Ciasto czekoladowo truskawkowe (bez pieczenia) 235

pisania bloga i postaram się w miare regularnie zamieszczać na nim nowe, ciekawe i przede wszystkim smaczne przepisy. Dziś zaczynam od arcyprostego i arcyszybkiego ciasta, nie wymagającego pieczenia!  Ciasto bardzo czekoladowe na spodzie z moich ulubionych ciasteczek Oreo. Potrzebujemy: - 300 g ciasteczek Oreo - 110 g roztopionego (niesolonego) masła - 200 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 200 ml śmietanki(...)kilka truskawek - obrane migdały - podłużna forma do pieczenia - robot kuchenny Ciasteczka mielimy w robocie kuchennym. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy do pokruszonych ciastek. Calość chwilkę mieszamy. Powstalą lepką masą wyklejamy dno formy do pieczenia. Formę wstawiamy na około 10 minut do zamrażarki. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). W miedzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki. Nastepnie dodajemy

W mojej holenderskiej kuchni
Tarta Banoffee 131

waniliowego gorzka czekolada Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtko, sól i zagnieść szybko ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde dodać trochę wody. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na grubośc ok 0,5 cm i wyłożyć formę do tarty (25 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć do zamrażalnika na pół(...)piec ok 30 minut w gtemp. 150 stopni, aż się zezłoci. Banana zmiksować z mlekiem w blenderze. Na patelni rozpuścić cukier, aby powstał karmel. Dodać koktajl bananowy - wszystko wymieszać. Masę wylać na upieczony i wystudzony spód tarty. Kiedy trochę przestygnie włożyć do zamrażalnika na 20 minut - bananowe toffi musi porządnie zgęstnieć. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym, dodać syrop kawowy

Kulinarne Inspiracje
Kruche ciasteczka 143

cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Wykonanie: Masło, żółtka i cukier puder ucieram w malakserze. Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy maślanej, szybciutko zagniatam i rozwałkowuję na placek o grubości 0,5 cm. za pomocą foremek wykrawam róże ciasteczka i układam na blasze. Piekarnik nagrzewam do 180'C i wstawiam ciastka(...)minut. Gorące zdejmuję z blachy i odstawiam by całkowicie wystygły. Zimne można polać polewą, polukrować lub zostawić w takiej formie w jakiej się piekły. Z rej porcji ciasta wyszło mi około 120 sztuk Rada: Blaszkę, na której układam ciastka, zostawiam suchą. Nie smaruję jej tłuszczem, ani nie wykładam papierem do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto francuskie z wiśniami 196

cukru  3 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 220`C Dużą kwadratową formę (u mnie ceramiczna) wypełniamy ciastem francuskim, które wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 25 minut. Studzimy w formie. Do rondelka wlewamy 350 ml mleka i gotujemy razem z ziarenkami i laską wanilii. W szklance mieszamy(...)cukrem tworząc kogiel mogiel, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy pozostałe mleko i mieszamy.  Gdy mleko się zagotuje dolewamy wymieszane żółtka i szybko mieszamy, chwilę gotujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Na upieczony blat wylewamy przygotowaną i ostudzoną masę budyniową, a na wierzchu układamy wiśnie umyte i wydrążone wiśnie. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Piernik wyborny siostry Anieli 211

około 12 x 31cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier(...)cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze w nim jest to, by jego konsystencja nie była ani zbyt płynna, ani sztywna. Gotowym lukrem pokrywamy zimny piernik i pozostawiamy do zastygnięcia

Smakowy Raj
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem 328

misie lub w dzbanku miksera umieszczamy szpinak, mleko, jajka, sól oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło, gorące wlewamy do ciasta i od razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne(...)będą się łamać. * S zpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę, a następnie dodać pozostałe składniki.  ser: 300 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem, można je również zmiksować na gładką masę. Serem smarujemy

bistro mama
Ciasto z mikrofalówki 194

Szybki i prosty deser dla zapracowanych czyli, kakaowe ciasto z mikrofalówki :) ~ Kakaowe ciasto z mikrofalówki ~ Składniki: 4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki kakao naturalnego 1-2 łyżki cukru (w zależności czy lubimy bardziej, czy mniej słodkie) jajko 3 łyżki oleju  3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie cynamon  + dowolnie dodatki np. dżem kostka czekolady masło(...)orzechowe Najpierw mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Połowę masy przekładamy do dużego kubka, na środek kładziemy łyżeczkę dżemu/masła orzechowego/ kostkę czekolady, co kto lubi i przykrywamy resztą masy. Kubek wkładamy do mikrofalówki. Pieczemy około 4 minut na najwyższej mocy. Gotowe wyciągamy i pałaszujemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Oszukane Bajaderki 136

biszkoptu, ciastek, ciast, babek1/3 szklanki mleka5 daktyli 1 kieliszek Malibu2 łyżki kakao2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka oleju kokosowego3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)wiórki kokosowe do obtoczeniaDaktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy ze wszystkimi składnikami (prócz wiórek kokosowych). Powinniśmy otrzymać wilgotną, gęstą, kleistą masę- jeśli jest zbyt

Mango Papaja
tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą - Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 148

części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę  wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C , na 10 minut(...)fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 10 minut już bez obciążenia.Wypełnić tarty. Na dno każdej wyłożyć plasterki szparagów i szczypioru, posypać kawałkami koziego serka, zalać masą jajeczną. Na wierzchu ułozyć po 2 główki szparagowe i kawałki cebuli. Można posypać szczypiorkiem.Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut.Masa musi się całkowicie ściąć, a cebulka

Stare Gary
Sernik kajmakowy 403

Przepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z innymi. Gratulacje Lisko!! Oryginał można zobaczyć tu. Polecam wielbicielom serników i tym, którzy do serników się dopiero przekonują.Sernik kajmakowy:Spód:50 g orzeszków solonych 80 g ciastek kruchych np. herbatników30 g masła1(...)łyżka cukru Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki spodu zmielić w malakserze (niekoniecznie na gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.Masa:400 g masy kajmakowej50 g masła100 g cukru2 łyżki cukru waniliowego3 jajka600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka1 łyżka mąki pszennej Masło utrzeć z cukrem

Z butelką mleczka w tle
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 265

Ubić mocno schłodzoną śmietanę razem z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Żelatynę połączyć z likierem i wlewać po trochu do śmietany, cały czas ubijając na średnich obrotach. Ciasto pokroić na 3 blaty. Pierwszy blat ułożyć na paterze, posmarować konfiturą, nałożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat i powtórzyć czynności. Położyć trzeci blat. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody(...)śmietanki z cukrem pudrem. Dosypać do miski 2-3 łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też, tak jak ja, z malin ułożyć wiek jubilata na wierzchu tortu. Niestety

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik w wersji mini 133

dodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny.A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek(...)śmietany kremówki (38%)15 g cukru pudruMasło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem.Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie.Podpiec w 190 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Rodzynki zalać gorącą herbatą, zostawić do ostygnięcia.Odcisnąć, zachowując płyn.Serek utrzeć z kremówką, cukrem i mąką na gładką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 131

przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy(...)nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą i nakładamy do niego masę jagodową. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość posypujemy obficie  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 175- 180st

Walijskie Pichcenie
Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem 148

Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki. na farsz: 400 g wołowiny gulaszowej garść natki pietruszki garść lubczyku sól do smaku pieprz do smaku masło do polania 2 łyżeczki soli do gotowania(...)Mięso wołowe wkładamy wraz z lubczykiem i pietruszką do szatkownicy (u mnie FP 270 Kenwood) i siekamy drobno. Mięso wyjmujemy dodajemy sól i pieprz do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, ja tym razem porobiłam ozdobne dziurki. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imbir + cynamon = ciasteczka! :) 170

być "skupione" i nie kleić się za bardzo do rąk. Po zagnieceniu, ciacho chowamy na chwilę do lodówki w międzyczasie odpalając piekarnik i nastawiając go na ok. 180C. Ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było zbyt grube (ok. 0,5 cm) i wycinamy dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut(...)ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i możemy przygotować polewę. Kostki czekolady wrzucamy do garnuszka, w którym już mamy wlane trochę mleka (żeby przykryło dno). Roztapiamy intensywnie mieszając, aż powstanie jednolita masa. Garnuszek ściągamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia i następnie oblewamy polewą nasze śliczne ciasteczka ;) A oto moje małe cuda

Emcia Pichci
Kruche babeczki z maślanym kremem i malinami 265

jajkiem. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Foremki na babeczki lekko natłuścić i oprószyć odrobiną bułki tartej. Następnie dno oraz boki foremek wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem. Piec około 15-20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem maślany:  3 żółtka,  czubata szklanka cukru,  szklanka mleka,  150g margaryny,  2 łyżki(...)świeżych malin. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki mleka oraz cukrem i mąką do białości. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione żółtka. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Margarynę utrzeć na puch z nasionami wanilii oraz cukrem. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masą napełniać babeczki, udekorować malinami i miętą

Z miłości do słodkości
Brownie Katharine Hepburn 190

pracy powiedziała: Upiekłabyś jakieś brownie. No to upiekłam. Specjalnie na jej urodziny. Pomyślałam, że brownie z przepisu Katherine Hepburn (podobno), będzie do niej bardzo pasować. Koleżanka powiedziała, że ciasto jej smakowało. Składniki: 60 g czekolady gorzkiej 115 g masła 200 g cukru (dałam trochę mniej) 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 30 g mąki pszennej 16 połówek(...)orzechów włoskich Wykonanie: Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przelewamy do większej miski i dodajemy cukier. Ubijamy robotem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijając masę. Na koniec dolewamy wanilię, sól i mąkę. Mieszamy całość. Przelewamy masę do formy (20x20 cm, lub prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki orzechów. Pieczemy w 165 stopniach

Sto kolorów kuchni
Kubanka 14605

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu Zjem to! wiedziałam że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Ciasto jest pyszne, wilgotne, efektowne przełamane lekko kwaśnym smakiem z powideł śliwkowych. Ja zrobiłam biszkopt według swojego ulubionego i wypróbowanego przepisu oraz pominęłam nasączanie biszkoptu ponieważ my nie lubimy mokrych biszkoptów. Zachęcam Was do upieczenia bo warto.   Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)śliwkowe kawa mielona czekolada Przygotowanie: Biszkopt: mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Gdy masa będzie sztywna dodawać porcjami mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 36*25 cm i piec

Ala piecze i gotuje
Bułki Tarantule 154

posypania Wszystkie składniki z listy ( poza parówkami i serem ) , wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze(...)trzy części , następnie nacinamy od góry prawie do końca , tak żeby po upieczeniu utworzyły nogi pająka . W bułkach robimy palcem dziurki , wsypujemy ser i umieszczamy pionowo naciętą parówkę , dociskając ciasto wokół niej palcami , żeby się nie wywróciła podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C , pieczemy około 30 minut . Po tym czasie , nasze parówki się rozłożą , tworząc piękne tarantule

Ogrodnik w podróży