ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:953/1309)

Kolorowe lamingtony 127

australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej) o 1/2 szklanki mleka o skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać

Mia Cucina Sofieta
Błyskawiczny tort urodzinowy 206

miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan to nieoczywista, ale bardzo zgrana para. Ona soczysta, on słodki, ona może(...)jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z wiśniami bez pieczenia 156

cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż  kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową. 4. Chłodź 3-4 godziny, bądź najlepiej przez całą noc.  5. Gdy sernik jest schłodzony posyp go pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego

KreatywnePiny
Mini szyszunie 147

Proste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe

Niezły Młynek
Chleb pomorski 325

niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto nie może przerosnąć i „przelać się” przez górny rand formy, gdyż upieczony chleb być może będzie wymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu formy, zwłaszcza że zazwyczaj nie natłuszcza się jej zewnętrza(...)chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie

Grahamka, weka i kajzerka
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 194

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis

W kuchni Karmel-itki
Ciasto makowe z jabłkami 101

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej

królestwo garów
Tort Truskawkowa Delicja 152

cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką.Mus truskawkowy:200 g truskawek2 łyżki cukruTruskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości(...)ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie

Food Square
Serowe Cappuccino 166

ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem.  Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania, jedynie trzeba poczekać aż masa

Fabryka pomysłów
Pomidorowy obiad czyli makaron z klopsikami 108

Makaron: Na stolnicy formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wyrabiamy zwarte i gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą część cieniutko wałkujemy, podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Każdy placek zwijamy w rulon i kroimy(...)Rozkładamy makaron na blacie, dość luźno, żeby się nie posklejał. Klopsiki: Cebulę i czosnek ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Wszystkie składniki na klopsiki wrzucamy do naczynia, wyrabiamy zwartą masę, formujemy kulki, obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na odrobinie oleju. Wyciągamy na papierowy ręcznik. Sos: W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną w ćwierć krążki cebulę. Gdy zacznie

Gotowanie moimi oczami
Wegańskie Banoffee Pie - bez cukru i mąki 146

ciasto zrobiłam dla moich chłopaków z okazji ich święta.  Przygotowuje się je banalnie, nie wymaga pieczenia, a smakuje rewelacyjnie.  Moim zdaniem lepiej niż oryginalna wersja , która jest zdecydowanie za słodka.  Przepis pochodzi od erVegan .     Składniki: spód: 1 ½ – 2 szklanki orzechów (dałam włoskie, laskowe i migdały) 10 – 15 sztuk namoczonych daktyli * (dałam(...)sztuk ) szczypta soli i odrobina wody masa kajmakowa: 2 szklanki daktyli * 1 spora łyżka masła orzechowego 3-4 banany (plus odrobina soku z cytryny) woda po moczeniu daktyli krem: 1 duża puszka tłustego mleka kokosowego, schłodzonego przez całą noc 1- 2 łyżki soku z cytryny kakao do posypania     Wykonanie:  Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić

Sto kolorów kuchni
Łakocie, które nie szkodzą! 151

masą różnych związków chemicznych. W przeciwieństwie do glukozy, fruktozy, sacharozy i laktozy ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym , lecz jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny . Jego indeks glikemiczny (GI8) jest ponad 14-krotnie niższy niż w przypadku cukru . Stąd też w mojej kuchni zagościł ksylitol  już na stałe. Używam do herbaty, kawy, wszelkich napojów, do ciast

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą 708

ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit Beurre ( 2 opakowania ) 120 g masła Masa serowa

kolorowotorcikowo
Mazurek ekspresowy 140

ciasto widelcem i piec przez 15 min. Nadzienie: Masło rozpuścić i odstawić. Mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy wymieszać i wsypać do miksera, wlać 100 ml wrzącej wody i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Wlać stopione masło i dodać 2 łyżki kakao/ kawy rozpuszczalnej (lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę), wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 194

ciasta. Pieczemy ciastka w 180*C ok. 15-20 minut, w zależności od grubości/kształtu/wielkości - trzeba ich ciągle doglądać. Studzimy i dekorujemy lukrem. ~białko ~150-200g cukru pudru ~barwniki spożywcze w różnych kolorach (ja użyłam barwników w proszku) Białko ubijamy, gdy zacznie się pienić stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu uzyskania gęstej masy

chili & sugar