Świąteczny torcik z cytrynową pianką 191składniki biszkopt* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125
Mix smaku
Keks makowy 236Czas świątecznych wypieków czas rozpocząć...u nas tego roku zamiast tradycyjnego makowca pojawi się keks makowy.Składniki;25 dkg maku trzyykrotniee mielonego,20 dkg cukru,6
Anioły w kuchni
Sernik piernikowy 223Typowo świąteczny kremowy sernik o korzennym smaku na piernikowym spodzie. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom piernikowych wypieków :) Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki
wyzwania kuchenne
SERNIK NA SPODZIE Z HERBATNIKÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM 351Szybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego
RAROSSA
Piekę w weekend 201idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha!Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre.Składniki:160 g masła2 jajkakilka łyżek mleka180 g gorzkiej czekolady1 i 1/4 szklanki cukru1 łyżka kawy granulowanej1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli1,5 szklanki mąki Masło(...)wystygło.Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem mieszamy.Formę oprószamy mąką wylewamy masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Polecam
NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane z "zaczosnkowanym" twarogiem 238składniki ścieramy na tarce o małych oczkach. - czarny pieprz , grubo zmielony 1 łyżeczka - sól, 1 i 1/2 łyżeczki - 2 łyżki mąki - 1 jajko Te składniki dodajemy do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeżeli chodzi o sól , to należy dodawać ją stopniowo, podczas mieszania próbujemy ziemniaki i ewentualnie dodajemy. - twaróg półtłusty 200 g - 3 ząbki czosnku posiekanego lub startego - szczypta soli(...)składniki również dokładnie łączymy. Możesz użyć tylko jogurtu, lub tylko śmietany. - olej do smażenia Wylewamy olej na patelnię, nie żałuj, tu nie ma miejsca na dietę. Rozgrzewamy, dobrze rozgrzewamy!!! Ciasto ziemniaczane mieszamy za każdym razem, kiedy wykładamy placki łyżką na patelnię. Czekamy, gdy placki się dobrze zrumienią od spodu, przekładamy na drugą stronę. Co jakiś czas dolewamy
Pasje Jolki
Jagodzianki 358długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką i podzielić na 16 części. Każdą część spłaszczyć dłonią (lub rozwałkować) na grubość około 1 cm. Na środek nakładać po łyżce nadzienia (składniki na nadzienie razem wymieszać(...)wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować. Lukier: Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Smacznego
Oryginalny smak
Mini serniczki 169Składniki: 1 kg sera zmielonego w wiaderku, 4 jajka, 1,5 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 margaryny
Aga w kuchni
Budyń z kaszy jaglanej 219Składniki: 0,5 l mleka 0,5 szklanka kaszy jaglanej 2 łyżki masła 1 łyżka miodu ponadto 2 brzoskwinie sok z malinami borówki Wykonanie: Kaszę przepłukujemy
kgwjanczewo
Grillowane serduszka - Caracao 247Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie
Niezły Młynek
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 259kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka i smażyłam po kilka sztuk. Smaż do zrumienienia z obu stron(...)Kuchni Polskiej Olbrzymia skarbnica wiedzy. Tak w skrócie mogę opisać tę książkę kulinarną. Zawiera kilkadziesiąt (lub więcej) bardzo zróżnicowanych przepisów podzielonych na kilka działów, m.in. dania z grzybów, zupy, ciasta i desery, napoje. Do każdego działu i do całej książki autorzy dodali wstęp, który przybliża czytelnikowi dany temat. Na początku znajdziemy też standardowy przelicznik miar i kaloryczność niektórych składników potraw
Anioszek w kuchni
Knedle z truskawkami 269gotować mnie więcej 30 minut). Przecedzić, rozgnieść widelcem albo przecedzić przez praskę i odstawić do przestygnięcia. Kiedy będą już zupełnie chłodne, uklepać je w dużej płaskiej misce i podzielić masę na trzy części, jedną część wyjąć łyżką i odłożyć na bok, jej miejsce wypełnić mąką (to taki stary, dobry sposób, dlatego moja mama zawsze ma problem z podaniem mi proporcji(...)kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej
Przepysznik - BLW i nie tylko
Blondies 178cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)). Potrzebne będą: 230 g masła 300 g ciemnego cukru (to on nadaje tego cudownego, krówkowo - karmelowego posmaku) szczypta soli 2 jajka - lekko roztrzepane 280 g mąki(...)kwaśne owoce lub dżem Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy tortownicę. Masło rozpuszczamy z cukrem i solą ciągle mieszając. Ważne, żeby ciągle mieszać. Nie dopuszczamy do zagotowania się masy. Ma się wszystko rozpuścić i połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia. Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. W osobnej misce mieszamy
Smaki Przyprawy i Kolory
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 193Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut(...)orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi pierogami. Smacznego
greenscarf
Francuska Fantazja z borówkami 196Jagodą i Maliną 250 ml śmietany kremówki 36 % opakowanie ciasta francuskiego 250 g borówek kieliszek syropu Blue Curacao 0,5 cytryny (wyciskamy sok) 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy w połowie i kroimy kilka prostokątów. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w tem. 200 stopni około 10 - 15 min. Wypieczone ciastka przecinamy na pół. Borówki zalewamy, sokiem z cytryny(...)łyżkami cukru pudru, kremówkę ubijamy na sztywno i na koniec delikatnie mieszając wkładamy Almette. Odstawiamy na minimum 30 min. do lodówki, po czym za pomocą szprycy nakładamy masę na dolny blat ciastka, nakładamy borówki i przykrywamy górą ciastka, którą zdobimy masą i polewamy syropem Blue Curacao i zdobimy dowolnie. SMACZNEGO
Lili w kuchni