Podziel się miłością i dobra radą- konkurs z Russell Hobbs 164Wielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy z lodówki , czy zamrażalnika(...)wyczyścić piekarnik. Jak obrać czosnek, czy jak nie popłakać się przy cebuli. A może wiecie jak robić zakupy, jakieś rady na nie kupowanie masy niepotrzebnych rzeczy? Jak zachować świeżość miękkich owoców i sałaty? A może jak zapobiec zwilgotnieniu soli? Problemów w kuchni jest tak wiele, jak wiele jest na nie sekretów! Macie taki kuchenny sposób na kuchnię? Sekret , który trzymacie
Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek różany 169wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około 15 min. Wycianmy drugie koło i w środku wycinamy mniejsze kółko tworząc w ten sposób ramkę (obręcz), wycinamy kilka listków, obręcz(...)stopni około 15 min. Spód studzimy i smarujemy konfiturą różaną. Blat różany: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy konfiturę różaną i sok z cytryny. Do masy dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę migdałową, zmielone biszkopty i mąkę pszenną) i mieszamy ręcznie. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe (lub orzechy, albo jedno i drugie jeśli wybierzemy taką opcję, pamiętajcie tylko
Lili w kuchni
.1062. fasoello 165kokosowe pralinki z fasoli a'la Rafaello (z migdałem w srodku)~ Bardzo długo zwlekałam z tym przepisem, bo nie byłam przekonana do "surowej" fasoli na słodko...Ciasta z fasoli jak najbardziej, ale coś nie pieczonego...? Oczywiście nie żałuję że się przełamałam bo te pralinki były przepyszne a fasola bardzo mało wyczuwalna. PRZEPIS /1 porcja/ ~230g ugotowanej białej fasoli (może być(...)kokosowego (płynnego) ~25g mąki kokosowej ~3 łyżki soku z cytryny ~cukier/stevia do smaku ~kilka sztuk migałów ~wiórki kokosowe do obtoczenia Fasolę, olej i sok z cytryny blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kokosową i słodzimy do smaku. Z masy nabieramy porcje, lekko spłaszczamy, na środek kładziemy migdał, sklejamy boki i formujemy ładną kulkę. Tak przygotowane pralinki na koniec obtaczamy
breakfast of dreams
Tarteletki ze śmietaną i owocami 245gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. W między czasie natłuścić i wysypać cienko bułką tartą foremki na tarteletki. Odrywać małe porcje ciasta, lekko spłaszczać w dłoni i wylepiać nim przygotowane foremki. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek. Krem: 300ml śmietanki(...)Princessa", 300g świeżych malin, 100g świeżych borówek amerykańskich. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodać drobno posiekane wafle, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę nakładać do przestudzonych spodów. Udekorować świeżymi owocami i miętą
Z miłości do słodkości
Tort Pavlova 429ciężko było znaleźć chwilkę aby dodać przepisy na bloga. Przepraszamy i zaczynamy nadrabiać zaległości. Podczas jednego z majowych weekendów, pojechaliśmy do znajomych na grilla. Tam na stole gościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne(...)urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru pudru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku z cytryny - szczypta soli - 6 białek Masa - 250g serka mascarpone - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 500 ml śmietanki kremowej 36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 śmietan fix - owoce: truskawki, borówki - polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Białka ubijamy
Pan i Pani Smith w kuchni
Domowa nutella 2802Nawet mama która nie przepada za nutellą, tą zajada z przyjemnością. Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo. Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe. Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać(...)łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Mleko i miód podgrzewamy na wolnym ogniu. Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików. SMACZNEGO
Lili w kuchni
Kolorowe ciasto na soku kubuś 270mnie bardzo stresujący i emocjonująco męczący, ale na szczęście jest już dobrze i będzie tylko lepiej. W dowód tego, że ma być lepiej mam dla Was bajecznie kolorowe, wesołe ciasto. Leciutkie i puszyste, jestem pewna, że podbije ono serca najmłodszych swym wyglądem, a starszych lekko kwaskowatym i orzeźwiającym smakiem. Biszkopt 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu(...)pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Masa budyniowa duży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego) 2 budynie śmietankowe opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Z soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy
Cynamonowe szczęście
Tarta ze szparagami 207inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki. Kroimy na około 1,5 cm długości kawałki. Wrzucamy(...)miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, wino, ser, pieprz, sól i tymianek. Mieszamy. Pomidorki kroimy na pół. Wyjmujemy tartę z piekarnika. Układamy szparagi, dodajemy boczek i pomidorki. Całość zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na 180C na 15 - 20 minut, aż masa się zetnie i z góry ładnie zrumieni. A do tego białe wino. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Batoniki. Zdrowa przekąska 221jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni(...)łyżeczka miodu gryczanego; 2 banany; 1 łyżka oleju kokosowego; 3 łyżki wody. Krok po kroku. Na początku w misce miksuję banany na gładką masę, a następnie dodaję wszystkie suche składniki i mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam
Życie na widelcu
Kakaowe muffiny 201Bardzo lubię robić muffiny bo są proste i szybkie w wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka. Mąkę dodać do reszty składników i szybko oraz niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do foremek na muffiny, piec w temperaturze 200 o C przez 20 minut, ostudzić
Mama Gotuje
CIABATY – WŁOSKIE BUŁECZKI + czym się różni Biga od Pâte Fermentée i Poolish 250miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często są jedzone z oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soli . Mają kształt nieregularnej bułki, wnętrze pełne dziur , lekko twardą zewnętrzną skórkę i są przygotowywane na zaczynie zwanym(...)się różni od Pâte Fermentée czy Poolish ? Poczytajcie! ZACZYN: To mieszanina mąki, wody i odrobiny drożdży. Poddawany jest fermentacji, która trwa przewaznie kilkanaście godzin ( 8-16) i dodany do ciasta nadaje mu aromat, smak i strukturę jednak bez kwaśnego posmaku typowego dla zakwasu. Kilkunastogodzinna fermentacja wstępna daje mu przewagę nad ciastem tylko na drożdżach: dłużej zachowuje świeżość ( nie tak długo
Ostra na Słodko
Dyniowe babeczki na musie z dyni 204potrzebujemy najpierw zrobić mus z dyni . Robi się go w bardzo prosty sposób. Na około 700 g musu potrzebujemy ok. 2 kg dyni. Taki mus możemy wykorzystać do ciasteczek, ciast, placuszków, naleśników. Już niedługo zresztą pokażę Wam jak można taki mus wykorzystać do placuszków :) Z dyni wyjmujemy pestki i kroimy ją w paski (może być ze skórą), wkładamy do żaroodpornego(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tak około 45 minut. Po tym czasie chwilę studzimy dynię, pozbawiamy ją skóry i kroimy w drobną kostkę. Miksujemy na gładką masę. Tak przygotowany mus przyda nam się do zrobienia babeczek. Składniki: kostka masła 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muffinki czekoladowo orzechowe 152łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 5 łyżek drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oliwy składniki na masę: 250 g serka mascarpone śmietanka kremówka 36% - ok 300 g 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek(...)wlać oliwę, mleko,jajko i zmiksować. Przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać. Formę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu
noteskulinarnyfiga
Na początku był sklep ... 2-gie urodziny bloga w objęciach Kucharza, pod Szczęśliwą Siódemką. Mazurek razowy. 234zrumieniły - ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące - ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Myślę, że dłuższe pieczenie nie jest absolutnie wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. Upiekłam dwa malutkie mazurki - prostokątny z pigwą i czekoladą, i okrągły różano-czekoladowy. Na mazurek pigwowo-czekoladowy: kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową) nalewka pigwowa(...)Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać odrobinę (u mnie większa odrobina) nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić. Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie - u mnie kawałeczki pigwy i krojone w paseczki daktyle
KUCHARNIA
PLACKI A' LA PIZZA 411Dziś przepis dla tych, którzy uwielbiają pizze, a nie potrafią lub nie mają ochoty robić prawdziwą na drożdżowym cieście. Rozwiązaniem są te racuchy, które smakiem przypominają pizze, a ich wykonanie jest ekspresowe. SKŁADNIKI: 2-3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1-2 szklanek mąki 30 dkg usmażonych pieczarek 10 dkg startego żółtego sera pokrojona w kostkę papryka(...)surowa lub konserwowa) pokrojona w kostkę szynka przyprawa do pizzy WYKONANIE: Ubić jajka Do jajek dodać mleko, wodę oraz mąkę i ubić jak na biszkopt Do masy dodajemy pozostałe składniki Smażymy na złoty kolor Dobrou chut
Zofiana
Korzenne ciasto czekoladowe z pomarańczą 250ciasto czekoladowe z pomarańczą!Składniki:200 g margaryny200 g cukru3 jaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy
Słodkie Przyjemności
Sernik tęczowy 448łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli(...)użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży, więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie
mojewypiekiinietylko
Krem z serka mascarpone 380serka mascarpone Krem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym, ale tak naprawdę(...)orzechowym czy czekoladą. Składniki: 200 g serka mascarpone 100 g masła 2 łyżki cukru pudru aromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej ) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy, małe kawałki
Ciastkozercy
Mini Torciki Brownie z Kremem Żurawinowym 182nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do ostudzenia, wyciągamy z tortownicy i w ten sam sposób postępujemy z drugą połową ciasta. Za pomocą okrągłych foremek do ciasteczek lub za pomocą szklanki wycinamy kółka. Tak naprawdę zależy od nas jakie duże maja być torciki. Mi wyszło 6 większych. Krem: 250 g serka mascarpone(...)sosu lub konfitury z żurawiny borówki do dekoracji cukier puder do posypania Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone wkładamy z konfiturą do misy miksera i ucieramy na gładką masę, nie za długo. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką. Na spód torcika kładziemy część kremu, przekładamy drugim, przykrywamy kremem, posypujemy borówkami i cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Made By Mom And Son
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 195wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem(...)urosną. Odkładamy blachy z pączkami w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (góra-dół) i pieczemy pączki przez ok 15 minut. Po ostygnięciu nadziewamy masą kajmakową za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasją
Mini tarty z orange curd 271łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 minutach wyjąć babeczki z foremek i odłożyć(...)wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko. Do soku dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać powoli zmiksowane jajka z żółtkiem cały czas mieszając. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Przykryć z góry folią spożywczą i odłożyć
Ala piecze i gotuje
Sernik czekoladowy z mascarpone 429pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam roztopioną czekoladę, ponownie zmiksowałam na gładką masę. Wylałam całość na przygotowany wcześniej spód, włożyłam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekłam 50 min. (środek ma być ścięty i taki był). Studziłam, jak zwykle serniki, w uchylonym(...)mieszkaniu, piekarnik jest juz leciwy i nie ma mozliwosci regulacji temperatury, cyferki i symbole sa nieczytelne.... Na szczescie, kiedy troszke sernik przestygl, udalo mi sie w calosci zdjac z ciasta te przypalona skorupke i jeszce raz troszke podpieklam, mam nadzieje, ze uratowlam!:) Teraz siedzi sobie grzecznie w lodowce, jutro sie przekonam i doniose Dorota(zdaje sie, ze imienniczka) Gość: , adsl-ull-56-107.44-151.net24.it
Zdrowa Kuchnia Sowy
Pokoleniowa babka tradycyjna z rodzynkami 210Tradycyjna babka z rodzynkami, przepis bardzo stary jeszcze z zeszytu mojej mamuśki. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym na puch, następnie dodać podczas
Kuchnia Pokoleń
Bakaliowe cukierki/batoniki 172No i mamy ponurą, deszczową, obleśną wręcz niedzielę popołudniu;p Dla osłodzenia tej (przynajmniej dla mnie) depresyjnej części tygodnia polecam wyprodukowane wczoraj cukierki bakaliowe (mogą również
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Torcik na zimno z brzoskwiniami 252Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego wybrałam dla Was lekki, kolorowy
Takie tam pichcenie
Sernik Malinowy 518Sernik malinowy pychota :D Składniki: 1 kg sera twarogu 500 g malin + ok 100 g do dekoracji 2 galaretki malinowe 40 g cukru pudru
Niezły Młynek
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 460Lekka, delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna,,, i tak mogę pisać i pisać. Dla mnie jest po prostu pyszna. Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje
Ala piecze i gotuje
BABECZKI Z KISIELI. 291Małe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia.Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itki
OBRZYDLIWIE PYSZNE BABECZKI Z GLISTAMI NA HALLOWEEN 242najnormalniej w świecie zebrało mi się na wymioty, kiedy je fotografowałam :DDD Póki nie położyłam tych paskudnych glist były śliczne, pięknie czekoladowe, z uroczą czapą soczystej zieleni i okruchami ciasta. Ale te glisty... bleee... to już przesada.. Nie sądziłam, że babeczki wyjdą takie obrzydliwe:D Idealne na Halloween! Oczywiście moje Dzieci były... ZACHWYCONE! No i chyba o to chodzi(...)mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek.W osobnej misce wymieszaj mikserem ciepłe mleko z miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie.Masę przełóż po równo (10 babeczek) do formy na muffinki wyłożonej papilotkami i piecz prze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.Po tym czasie wyjmij babeczki i pozostaw do ostygnięcia
Słodko-Słony Świat Ilony
Krem/masa z serka waniliowego (z nutą cytryny) 253www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszny krem na bazie serka homogenizowanego, który idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów czy wypełniania babeczek oraz rurek. Sprawdzi się także jako samoistny deser. Ma doskonałą konsystencję, nie rozpływa się i utrzymuje nadany mu kształt. Serek przeważnie łączyłam z bitą śmietaną, lecz w połączeniu z masłem jest bardziej kremowy(...)moim zdaniem - smaczniejszy. 350g serka homogenizowanego (waniliowego) 100g masła 3 łyżki cukru pudru (płaskie) 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina startej skórki cytrynowej Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową
Di gotuje
ogniste muffiny 209puszystą, jasną pianę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki oraz mleko i mieszamy przy pomocy np. szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny (ok. 10 szt.). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki(...)serka kremowego np. philadelphia 1 i 1/4 szkl cukru pudru barwniki spożywcze wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy serek i ponownie miksujemy na jednolita masę. Na koniec dodajemy wg uznania barwnik. Gotowym kremem dekorujemy muffiny, wg uznania. (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak Jedzenia
Pancakes na zsiadłym mleku 194łyżką, żeby piana za bardzo nie opadła. Odkładamy naszykowane ciasto na jakieś 5-10 minut (w tym czasie możemy zaparzyć kawę i naszykować talerze). Placuszki smażymy nakładając porcje ciasta łyżką na patelnię, delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu – tak żeby zdążyły wyrosnąć i napuchnąć, a nie spaliły się i nie zostały surowe w środku(...)partia placków na patelnię wlewamy łyżkę oleju, kładziemy 4-5 placuszków, na małym ogniu czekamy, aż pancakes podrosną, a na wierzchu utworzą się małe kratery po pęcherzykach powietrza i masa już będzie już widocznie lekko ścięta. Wtedy placki przewracamy i dosmażamy na drugiej stronie. Tutaj przyda się chwila cierpliwości Usmażone placuszki podajemy ze świeżymi owocami lub ulubionym dżemem. U mnie
Karo in the Kitchen
Tort Malakow (tort migdałowy bez pieczenia) 304zdjęciu na którym było bardzo wiele kandyzowanych owoców. Postanowiłam, że jak będę duża to spróbuję go zrobić. Jak postanowiłam - tak zrobiłam, a efekty widać poniżej. Dla kogo: dla lubiących ciasta bez pieczenia dla fanów migdałów dla posiadających lodówkę :) Składniki: 200g migdałów bez skórki 250g masła 5 żółtek 200g cukru pudru 350ml śmietany 30 lub 36% łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka(...)śmietany) szczypta cynamonu likier (pomarańczowy, kawowy) lub rum lub ekstrakt pomarańczowy łyżka cukru płatki migdałowe (do dekoracji) wiśnie kandyzowane (do dekoracji) Wykonanie: Migdały zmielić. Masło utrzeć na gładką masę powoli dodając żółtka i cukier puder. Na końcu ubijania dodać 150ml ubitej na sztywno śmietany kremówki, zmielone migdały i wymieszać. W razie gdyby zdarzyło się, że krem Wam się zwarzy należy
Mania Wypiekania
Muffinki waniliowo rumowe 240końcu projekt trwa więc dzisiaj muffinki waniliowo rumowe. Przepis jest inny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy(...)łyżka aromatu waniliowego Najpierw przesiałem mąkę do której dodałem cukier i sodę, a następnie wymieszałem. Zrobiłem małe wgłębienie i wlałem wodę, jogurt i oliwę. Wszystko wymieszałem na jednolitą masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao
Kuchenne Wariacje
Proste ciasteczka maślane 209się nie rozpuści), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5-1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wykrawamy ciasteczka. Gdyby ciasto przylepiało się do wałka trzeba je podsypywać mąką. Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka: góra dół) ok. 12-14 minut, ciasteczka lepiej obserwować już od 11-tej minuty, aby się(...)minuty, też je obserwujemy już kilka minut przed końcem pieczenia. Z podanych wyżej składników wyszło mi 40 szt. ciasteczek o średnicy 6 cm (2 blachy). Ciasteczka można udekorować masą cukrową, poniżej moja dekoracja
Domowa Cookierenka Agi
Lemon curd - krem cytrynowy 199Bardzo smaczny, gęsty krem o intensywnym, cytrynowym smaku. Idealny jako nadzienie do tart, babeczek, do przekładania ciast i ciasteczek, ale także do naleśników, gofrów i podjadania prosto ze słoika :) Składniki (na mały słoiczek ok. 200 g): skórka otarta z połowy cytryny (dokładnie umytej i sparzonej) 60 ml soku z cytryny (1,5 cytryny) 3 żółtka 6 łyżek cukru(...)masła Przygotowanie: 1. W rondlu z grubym dniem umieścić wszystkie składniki oprócz masła i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje i nie będzie spływać z łyżki (ok. 5-7 min.). 2. Następnie zdjąć rondel z ognia i, cały czas mieszając, dodawać po kawałku masła. 3. Kiedy masa będzie jednolita przełożyć
Domowa Cookierenka Agi
Ziołowo-szpinakowe gnioci 254miękkości. Na patelni obok krótko smażyłem szpinak z czosnkiem i tymiankiem. Gdy szpinak przestygł wymieszałem go z jajkiem i przełożyłem do wysokiego naczynia aby go zblędować na gładką masę. Kiedy ziemniaki się już ugotowały zrobiłem z nich gładkie puree nie dodając nic. Po przestygnięciu ziemniaków do temperatury pokojowej dodałem szpinak z jajkiem, czosnkiem i tymiankiem. Całość delikatnie wyrobiłem i dodałem(...)odsmażyłem je na patelni z masłem. Składniki : 500 g. ziemniaków 250 g. szpinaku (najlepiej świeżego) 3 ząbki czosnku 2 gałązki tymianku 250 g. mąki pszennej ( Dodaję tyle mąki ile ciasto nam zabierze, mniej więcej powinno miec konsystencję ciasta na kopytka) Smacznego
Full Smaku
pyszny murzynek, ciasto czekoladowe, brownie 190Witajcie! Dawno nie dodawałam żadnego ciasta, więc w końcu nadszedł czas na pyszne ciasto czekoladowe lub ewentualnie murzynka ;] Składniki na mała formę keksową: - 1 szklanka mąki - 1/3 kostki margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao - 3 kostki czekolady mlecznej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Roztapiamy margarynę(...)czekoladą, kakao i łyżką cukru, odstawiamy do wystudzenia. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je z solą i połową cukru na sztywną masę. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, proszek, sodę, mleko i żółtka miksujemy i dodajemy stopniowo naszą czekoladę na końcu białka, przelewamy do formy i pieczemy 45min w temp 200stopni. Smacznego
Tanio szybko zdrowo
Pierożki w meksykańskim stylu :) 179Meksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa(...)ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być masa fasolowa tylko musimy mieć wyczuwalne kawałki. Dodajemy teraz rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony w drobną kosteczkę pomidor. Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę przesmażamy na oliwie i dodajemy do farszu. Na koniec
vegetanie
Cake pops na osłodę i konkurs o smaku lata 179Cały bukiecik cake pops. Cake pops przygotowałam specjalnie dla Chabrowego Pola (klik) - to piękne miejsce, koniecznie się tam wybierzcie. CAKE POPS /na 20 sztuk/ 125 g biszkoptów lub ciasta biszkoptowego 1 opakowanie serka mascarpone lub pusztego Almette (z gruszką i jabłkiem) wersja dla dzieci - 2 łyżki Nutelli (jeśli używamy mascarpone) wersja dla dorosłych - 1 łyżka kakao, 2 łyżki rumu(...)białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 30% barwniki spożywcze kolorowe posypki Biszkopty zmielić bardzo drobno i połączyć z serkiem oraz nutellą lub kakako i likierem. Powinna powstać gładka masa, którą należy wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ponownie wstawić je do lodówki - na schłodzonych polewa z czekolady
KUCHARNIA
Murzynek orzechowy od serca 262Walentynki tuż tuż....a własnoręcznie przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej silikonowej formie od SMAK KUCHNI w kształcie serca Walentynki z pewnością będą bardzo udane!. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mąki kostka margaryny 1/2 szklanka wody 2 łyżeczki proszku(...)szklanki orzechów włoskich płatki migdałów 1. Zagotować margarynę z wodą, kakao i cukrem. Odlać z tego 1/2 szklankę na polewę. Odstawić do wystudzenia. 2. Do wystudzonej masy kakaowej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i delikatnie wymieszać, dodać orzechy włoskie. Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia
Apetyczna babeczka
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 263następnie dodajemy 2 łyżki naparu kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce(...)układamy karmelizowane orzechy, które możemy zrobić sami. Wystarczy podsmażyć orzechy na maśle z dodatkiem cukru albo miodu. Orzeszki z Lidla są bardzo smaczne. Słodkie i chrupiące. Idealne do ciast i deserów, albo do wieczornego podjadania przy TV ;) Puszkę z orzeszkami możecie kupić podczas tygodnia amerykańskiego. Polecam
Bon Appetit Małgorzaty
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 408odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż masa ostygnie. W tym czasie w misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oraz kakao i dodajemy posiekane orzechy. Wszystko mieszamy łyżeczką. Masę z garnka przekładamy do innej miski, dodajemy rozbełtane jajko oraz pokrojone w kosteczkę masło. Wsypujemy do tego suche składniki (czyli mąkę z kakao, sodą i cukrem waniliowym). Wszystko mieszamy. Rozgrzewamy(...)taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję
Kitchens Alphabet
Makowiec bez ciasta 663Zupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka kropli aromatu migdałowego-polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek(...)cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Przekładamy masę makową na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.Możemy posypać płatkami migdałowymi
Maminek kulinarny
Kruche rogaliki 246przepis niejednokrotnie trafiałam na wielu blogach, wczoraj chciałam zrobić coś w miarę na szybko i padło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki : 50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka(...)posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże bardzo dokładnie mieszamy ze śmietaną. Mąkę przesiewamy wraz z solą na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka, cukier puder, a następnie krótko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy całość na 3 części i rozwałkowujemy na kształt koła, a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Kładziemy nadzienie i zwijamy ciasto formując rogalik. Rogaliki układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy mlekiem
charlotte gotuje
Ciasto z kardamonem 228dzisiaj bardzo aromatyczne ciasto. Puszyste...coś innego:) Kocham kardamon w kawie, czekoladzie, pączkach indyjskich a teraz i w cieście. Czy dla Was to przyjaźń czy kochanie??;)) Oceńcie sami:) Składniki; 150 g mąki, 2 łyżeczki nasion kardamonu , 120 g miękkiego masła, 200 g cukru, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Po boski kardamon zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Rozgnieciony(...)moździerzu kardamon mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym jajku stale ubijając.Mieszankę mąki powoli dodajemy do masy jajecznej ubijając. Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 40 minut, Do tzw. suchego patyczka
Anioły w kuchni
Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki 377przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Na blogu znajdziecie też inne serniki i ciasta na zimno: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami(...)zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 5 godzin Składniki Masa serowa: 250 g jogurtu typu greckiego 250 g tłustego sera zmielonego 70 g cukru pudru 2,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklani gorącej wody
Kulinarne przygody Gatity
Genialne śniadanie - naleśniki orkiszowe z pastą tahini na słodko! 288składniku mieszałam: 1. mąkę i otręby orkiszowe (k) 2. szczyptę kurkumy (g) 3. jajko, mleko i kilka kropli oliwy (sł) 4. 2 szczypty imbiru (o) 5. szczyptę soli (sn) Masę ubiłam lekko trzepaczką i zostawiłam na boku, a w międzyczasie przygotowałam pastę, czyli uprażyłam sezam na suchej patelni (trzeba uważać, żeby nie przypalić), a potem zmiksowałam go najpierw z oliwą(...)patelni z kilkoma kroplami oliwy (najpierw kropię, a potem przecieram papierowym ręcznikiem, żeby patelnia została tylko lekko muśnięta tłuszczem). Zrobiłam je w 3 wersjach: pierwszego usmażyłam z przygotowanego ciasta, do drugiego dodałam łyżeczkę zmielonych orzechów włoskich, a do trzeciego 1/2 łyżeczki kakao. Prawdopodobnie ze względu na dodanie otrąb te naleśniki nie są tak cienkie jak tradycyjne, raczej wychodzą trochę
Zdrowa Kuchnia Sowy
Wiosenny tort porowy 304oczywiście można zagnieść ręcznie. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem tortownicę, przykryć papierem do pieczenia, położyć na wierzch fasolę, groch lub soczewice. Nasiona po upieczeniu oczywiście usuwamy. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st C. i pieczemy 15min. Do farszu użyłam: 350 g pora pokrojonego w krążki 200 g sera żółtego 200 g śmietany 12% 4 jajka pieprz(...)wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę ten drugi wariant. Rozkładamy go równomiernie na upieczonym spodzie. Do śmietany dodajemy jajka, ser starty na tarce, sol, pieprz i gałkę. Masą zalewamy pora i pieczemy jeszcze ok 45 min. *do masy można dodać pokrojony w kostkę boczek
Olikowa kuchnia
Naleśniki z białym serem i owocami 264naleśniki ręka do góry:) Nasza rodzinka jest "naleśnikożercza" :) A takie letnie naleśniczki, w towarzystwie świeżych owoców, skąpane miodem, wprost ubóstwiamy :) Nie wyobrażam sobie tygodnia bez naleśników :) Składniki na ciasto: 250 ml mleka 3,2%, 250 ml wody, 30 dag mąki pszennej (typ 500), 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Dodatkowo: owoce: borówki, maliny, jogurt naturalny, miód, masło(...)jajko, szczyptę soli. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec na rozgrzanej patelni. Ja do każdego naleśnika dodaję ok. 1/2 łyżeczki oleju. Z tej porcji wychodzi 12 sztuk naleśników. Składniki na masę serową: 30 dag twarogu, 4 łyżki jogurtu gęstego, 4 łyżki cukru pudru, Wszystkie składniki miksujemy w malakserze na gładką masę. Każdego naleśnika smarujemy masą serową i składamy na 2 części
Delicious Titbits