ciasta, które możecie wykorzystać na Święta, dzisiaj spis przepisów na ciasteczka. Tych będzie mnie, ale zawsze to w jednym miejscu. Jutro postaram się dorzucić jeszcze sałatki :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Zdrowe i szybkie ciasteczka Beaty Pawlikowskiej 5. Ciasteczka z masy krówkowej
kruche babeczkisłodkie ciasto chcecie uzyskać) dropsy czekoladowe lub pół tabliczki gorzkiej czekolady drobno połamanej 2 dojrzałe banany Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinie po posiekaniu lub zmieleniu, zawijamy w szmatkę i wyciskamy wodę. Małą blachę do pieczenia 18cmx18cm wykładamy papierem do pieczenia. Wrzucamy do blendera wszystkie składniki oprócz dropsów/czekolady i cukinii. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dopiero na koniec
PaleoLifemalinowe Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 12 sztuk Składniki 100 g mąka migdałowa 75 g mąka orkiszowa 6 szt białka jaja 180 g erytrol lub inne słodziwo 150 g olej kokosowy lub masło klarowane 24-36 szt maliny Sposób przygotowania Mąki mieszamy z erytrolem. Dodajemy zbełtane białka jaja, a następnie olej kokosowy. Miksujemy na gładką masę. Masę wykładamy
Kucharzycadwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie. 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia olejek maślany Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć
Kocham Czekoladęlepszych ciast,wprost rozpływa się ustach. Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 1/2 szkl mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,dodać cukier,następnie żółtka rozmieszane z octem.Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao,wymieszać i dodać do masy jajecznej,delikatnie
Niespełnione zdolności kulinarneciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera 0,5 szkl mleka 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 gruszki 3 figi Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić(...)miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera. Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić. Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min. Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem
Gotowanie jest łatweochotę na ciasto, które rozpłynie Wam się w ustach, to nie pozostaje Wam nic innego jak zerknąć na ten przepis i wygospodarować sobie chwilkę na przygotowanie pysznego, puszystego sernika. Będzie on dość mocno czekoladowy, i na pewno szybko zniknie z blaszki:) Składniki: spód: opakowanie okrągłych biszkoptów (125 g) 2 łyżki stopionego masła łyżka wody łyżeczka zapachu cytrynowego masa sernikowa
na moim stole...Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat. Podzielić na ok. 16 równych części. Z każdej części uformować kulki, następnie ułożyć je blisko obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odłożyć w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do podrośnięcia. Kulki rozpłaszczyć i uformować wgłębienia na nadzienie, najlepiej przy pomocy szklanki. Do każdego dołka włożyć po łyżce masy serowej. Następnie
Kuchnia Elliesoli zanieść ciasto i schować do lodówki na min.10 minut.Wylepić nim formę do tarty. Jajka wymieszać ze startym serem i śmietaną.Doprawić do smaku (dość intensywnie-wówczas danie idealnie sprawdzi się na jesienne,chłodne dni). Wylać całość na surowy spód.Na wierzchu poukładać połówki brukselki. Zapiec w temperaturze 180 stopni ok.40 minut.Tarta będzie gotowa,gdy masa w środku dobrze
Wielki apetytnieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło cukrem na gładką masę
Moje Kuchenne Rewelacjekolei cała masa to 940kcal w tym 15,8g białka , 69,1g tłuszczu , 54g węglowodanów oraz 23,5g błonnika . SKŁADNIKI: 140g banana- po obraniu ze skórki 100g wiórek kokosowych 20g mąki żytniej razowej 1 duże jajko imbir mielony 1 łyżeczka sody PRZYGOTOWANIE: Banana rozgnieść widelcem Dodać jajko i dokładnie wymieszać Wsypać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia Ciasto nakładać łyżką
peanutbuttermonsterbrzegów.Ciasto zwijać w rulon i kroić na 2 -3 cm plasterki .Gotowe bułeczki przełożyć na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180*C przez około 20 minut. Piekłam z termoobiegiem 2 blaszki naraz .Cukier puder rozetrzeć z 2 łyżkami gorącej wody na gładką masę. Po ostudzeniu
w mojej kuchniciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką wycinamy kółka. Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej ser mascarpone i cukier puder i łączymy składniki. Naleśnikowe koła układamy jeden obok drugiego aby zachodziły na siebie, po 3 lub 4 szt w zależności od tego, jak duże róże chcemy otrzymać. Całość smarujemy przez środek masą serową i zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicieście.Ciasto dzielimy na około 9 kwadratów. Wiśnie oddzielamy od kompotu. Z całej ilości kompotu odlewamy 1/3 szklanki, resztę możemy wypić J Przekładamy wiśnie do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. 1/3 szklanki kompotu który wcześniej odlaliśmy mieszamy z mąką ziemniaczaną i zalewamy mieszanką wiśnie.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje (musimy
Mania GotowaniaNiedziela to dzień w którym... odpoczywamy! i dlatego też w tym dniu możemy sobie pozwolić na ciut więcej, nie będzie to skrajność a zdrowy i pyszny
Kuchnia PROzdrowotnaciasto rozwałkować i wycinać elementy domku: ściany, dach, drzwi, komin oraz serduszka do dekoracji. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier: 2 białka, ok. 300g cukru pudru, kilka kropel soku z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder oraz sok z cytryny. Masa powinna
Z miłości do słodkościsię w masę cierpliwości, liczyć się z tym, że jakaś ściana nam się zawali ( mi złamał się dach,ale na szczecie upiekłam dodatkowy) Nie ma co się poddawać jak ściany wyjdą nie równe wtedy ze zbawieniem przychodzi nam lukier :)) Przy budowaniu takiego domku można mocno rozbudzić swoją wyobraźnie twórczą i świetnie się przy tym bawić.Przepis na ciasto na domek
Basia w kuchniewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę, i nie mogę się jej oprzeć. Produkcja domowych lodów z jej udziałem wzniosła się na zupełnie nowy poziom - uwielbiam obserwować, jak maszyna wszystko dokładnie miesza, jak masa robi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCIASTO 3BIT Składniki: - 700g herbatników - 600g kajmaku - 600ml śmietany 36% - 3 łyżki cukru pudru - fix do ubijania śmietany - 100g mlecznej czekolady - 2 opakowania kremu karpatka Sposób przygotowania: Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy pierwszą warstwę herbatników, miksujemy kajmak, aby zmiękł. Wylewamy kajmak na przygotowane w formie herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Masę karpatkową przygotowujemy zgodnie
Mentor Smakumogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać ubitą pianę z białek, wsypać obsypane mąką sparzone rodzynki i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec
W Mojej Kuchni Lubięściereczkę, zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę, oddstawić do ostudzenia. KREM BUDYNIOWY Do rondla wlać 250 ml mleka, dodać cukier, zagotować. Resztę mleka wlać do miski, wsypać budyń, wymieszać. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń, mieszając zagotować. Budyń ostudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem. Czekoladę gorzką zetrzeć na wiórki. Połowę wiórek czekoladowych, wymieszać z masą. Roladę rozwinąć
Kuchnia Danusiprzygotowania ciasta: - 4 paczki herbatników - 2 andruty - paczka biszkoptów - budyń czekoladowy z cukrem - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 1 puszka kajmaku - 3 garście orzechów - 1,3 szkl mleka Krem budyniowy: Mleko (1szkl) i masło zagotowujemy w rondelku. W naczyniu mieszamy proszek budyniowy z resztą mleka, dodajemy do niego 2 żółtka, za pomocą trzepaczki doprowadzamy do jednolitej masy. Wlewamy do wrzącego
SMYKWKUCHNIlight - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-) Składniki : - 4 jajka - 200 ml kremówki - 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach ) - szpinak baby ( 2-3 garście ) - sól i pieprz do smaku ew.koperek Jajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę przesmarować lekko masłem lub oliwą, wylać część masy. Wyłożyć łososia
Smaczne Zdroweułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczenia Składniki: spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów) 40g masła 2 łyżeczki naparu z kawy napar kawowy 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki gorącej wody masa serowa 550g
Smakołyki Berenikinatłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka. Mieszamy dokładnie, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy wszystko do reszty mleka w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć
Czerwona Porzeczkapieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy W dużej misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować(...)tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem
Grunt to przepis!czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie). Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Całość dobrze zamieszać. Można ręcznie albo na małych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.30-35 minut (program bez termoobiegu, tylko góra-dół(...)suchego patyczka. Bardzo ważne przed wyjęciem sprawdzić środek biszkoptu, z dodatkiem kakao piecze się troszkę dłużej, by nie było rozczarowań. Zostawić do wystudzenia. Gdy nie przygotowujemy od razu ciasta proponuję po wystudzeniu przykryć biszkopt, by nie wysychał. Smacznego
Smaczne Zdrowemąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie mama jednak dała) 60 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego (używamy swojego) Masa: 500 g świeżych truskawek 0,5 l śmietany kremówki 30% - 36 % 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy cukier puder do posypania rolady rozpuszczona czekolada do polania rolady Przygotowanie: Mąke(...)obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i również mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i wylewamy ciasto, które równomiernie rozprowadzamy po blaszce. Pieczemy około 20 min. w temperaturze 160 - 180 stopni. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ścierkę i rolujemy. Zostawiamy tak do całkowitego wystygnięcia
Lili w kuchniPopularna marka OREO zyskała sobie już spore grono wielbicieli, póki co prócz ciastek można ten smak spotkać w jednym ze smaków czekolady milka. Mój deser to
Kuchnia PROzdrowotnagarnka na ściereczkę i dodawać stopniowo przesianą mąkę i pozostałe mleko, mieszać drewnianą łyżką, teraz można dodać rodzynki lub żurawinę Wlać drożdże które powinny podwoić swoją objętość, mieszać- masa ma być lekko lejąca Masło rozpuścić i dodać do całości - wymieszać ( około 15 min) i pozostawić w cieple do wyrośnięcia W garnuszku rozpuścić smalec , kłaść łyżką umoczoną w gorącym smalcu małe(...)mogą być surowe w środku- sprawdzić patyczkiem Osączać po wyjęciu na ręczniku papierowym, posypywać cukrem pudrem. Z tej ilości produktów wyszło mi 18 średniej wielkości racuszków. Tak wyglądało moje ciasto, a tu niżej już smażą się racuszki ( można do tłuszczu włożyć mały kawałek ziemniaka). Smacznego
Proste PotrawySól Pieprz świeżo zmielony Dodatki 250 g bekonu w kostkach Szczypiorek 3 łyżki oleju roślinnego Jak przygotować Ruski Sernik Kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z wodą, płynnym masłem, następnie ugniataj ciasto, aż powstanie gładkie i elastyczne. Utwórz kulę z ciasta, zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 minut. Sernik Ruski Ugotuj ziemniaki i przestudź je. Cebule(...)nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę, wrzuć bekon i podsmaż go dość mocno, przed końcem smażenia, dodaj posiekany szczypiorek. Jak złożyć Sernik w całość Kruche ciasto wyjmij z lodówki, podsyp powieszchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na placek, większy niż forma, w której będziesz piec sernik. Teraz włóż placek do formy i dobrze go ugnieć i rozprowadź na spodzie i bokach
RafalCookprosty przepis na piernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków(...)kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy, by i ta się lekko rozdrobniła. Następnie wsypujemy wszystko do miski, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Kolejno dodajemy dżem i alkohol, dokładnie mieszamy. Miskę z masą wkładamy
Słodkie okruszkidzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację: ok. 150 g masy makowej lukier
Domowy Smak Jedzeniasans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto: -> 1 duże jajko -> Szklanka mleka -> Szklanka mąki -> Szczypta soli ->1 łyżeczka cukru waniliowego, Farsz -> 150g sera białego -> 1 banan(...)gorzkiej -> 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -> Sos karmelowy * Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do 1 miski, i łączymy przy użycia miksera ( bądź trzepaczki), aż do uzyskania jednolitej masy o zbliżonej konsystencji do gęstej śmietany. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z dwóch stron do czasu, aż się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy farsz. Banana kroimy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy (możemy pominąć ten krok, jeśli dodajemy nutellę). Gdy masa jest
Malinowo w kuchniSkładniki Ciasto na kluski: 1 kg.ziemniaków około 250g mąki ziemniaczanej 3 żółtka Okrasa: boczek wędzony/kiełbasa cebula sos/mięso Ziemniaki ugotowałam w łupinkach w osolonej wodzie. Po wystygnięciu obrałam. Przepuściłam ziemniaki przez praskę. Podzieliłam je na 4 części i 1/4 odłożyłam. W puste miejsce nasypałam mąki ziemniaczanej. Dodałam żółtka i wyjętą wcześniej część ziemniaków. Zagniotłam masę i formowałam
potrawyregionalnespód ciasta: 200 g herbatników kakaowych 90 g masła wykonanie: Ciasteczka rozkruszamy bardzo drobno np. wkładając do woreczka i wałkując po nich wałkiem lub umieszczamy w blenderze i miksujemy. Masło roztapiamy, dodajemy je jeszcze ciepłe do herbatników, mieszamy. Tak przygotowanymi ciasteczkami wykładamy dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki. składniki na masę serową
Domowy Smak Jedzeniajeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy
e-PrzepisyKulinarneMasa: 1 szklanka mleka cynamonowego 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru kryształu 1 duże jabłko+ 2 małe cynamon w proszku Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze cząstki margarynę, żółtko, śmietanę oraz cukier. Całość siekamy, a następnie ugniatamy dłońmi. Gotowe odstawiamy w woreczku na 15 minut do zamrażarki. 2. Lekko zmrożone ciasto wałkujemy przez
Kuchnia w czekoladziezasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo wszystko trzeba zarezerwować sobie więcej czasu: na pieczenie i chłodzenie ciasta. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka 0,5 szklanki cukru(...)ocieramy skórkę. Jajka z cukrem dodajemy do sera i dokładnie mieszamy. Można zrobić to na niskich obrotach miksera lub drucianą trzepaczką, ważne, żeby nie wtłaczać zbyt dużo powietrza do masy. Do sera dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz połowę przestudzonej margaryny (reszta będzie potrzebna do przygotowania spodu). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz mieszamy. Herbatniki dokładnie kruszymy
CiastkozercyCiasto po 1 wyrośnięciu Longery po 2 wyrośnięciu W międzyczasie filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube paseczki. Następnie przyprawić je solą, pieprzem chili i papryką słodką. Piersi pokroić w podłużne paski Na sam koniec przygotować panierkę. Do jednej miski wsypać mąkę, wlać mleko i za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Masa
Ugotowaćbrak ciasta, a do drzwi zapuka nieoczekiwany gość, pieczone jabłka mogą okazać się jednym, szybkim rozwiązaniem. Wystarczy je umyć, wydrążyć środek, który wypełniamy dżemem, powidłami, konfiturą, miodem … czym chcemy lub co mamy. Jeżeli mamy więcej czasu możemy zrobić wersję z ryżem, wanilią i cynamonem, czyli ryż gotujemy, dodajemy cukier, wanilię lub cukier waniliowy, cynamon i śmietankę, taką masą faszerujemy
Jadło i czytadłociasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki kokosowe - żółty barwnik - draże czekoladowe Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, dodać pokruszony twarożek, wymieszać. Wiórki kokosowe zabarwić na żółto. każdą babeczkę smarować masą z twarożku
dom-agi.plmięso do miski, wybić jajko, dodać roztarty w dłoniach suszony majeranek, sól i pieprz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić. CIASTO ZIEMNIACZANE Połowę ziemniaków zetrzeć na tarce, resztę ugotować. Na sicie położyć gazę, przełożyć ziemniaki starte na gazę, dobrze odcisnąć, płyn pozostawić nie wylewać. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, przecisnąć(...)przez praskę. Połączyć ziemniaki starte z ugotowanymi, dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i sól. Płyn z ziemniaków zlać, a skrobię która została na dnie naczynia, dodać do ziemniaków, masę dokładnie wyrobić. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Z masy ziemniaczanej formować kule, spłaszczać na dłoni , nałożyć porcję mięsa, dobrze zlepiać, formując owalne kluski
Kuchnia Danusiskładników. Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek. Prawidłowo pieczenie powinno odbyć się w kąpieli wodnej. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto
Wypieki Uliciasta- dowolny cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem. Jajka wybić do miski , rozmieszać widelcem. Do miski wsypać wszystkie bakalie, śliwki, morele i orzechy można pokroić na mniejsze kawałki. Do bakalii dodać wymieszane produkty sypkie, dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozbełtane jajka, wymieszać. Formę do keksu, wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem. Wyłożyć masę bakaliową do formy
Kuchnia DanusiSkładniki: Ciasto: 7 żółtek 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie
Kuchnia Łukaszapostaci płynnej, miksujemy całość na gładką masę i przekładamy do tortownicy, lekko dociskając. Jogurt, ricottę, cukier i mąkę miksujemy ze sobą. Jajka rozbełtujemy na puszystą masę, mieszamy ręcznie z serem i wiórkami kokosowymi, wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy przez 1,5 godziny w 175 stopniach (+miseczka wody na dolną półkę piekarnika). Pół(...)godziny przez wyjęciem sernika z piekarnika wylewamy odpowiednio wcześniej przygotowany wierzch: wiórki kokosowe prażymy na patelni, a następnie łączymy z rozbełtanymi jajkami i śmietaną. Być może będzie trzeba podpiec ciasto odrobinę dłużej niż przepisowe 1,5 godziny, zależy jak wysoką macie blachę. Za oknem już w sumie wiosna, jakoś tak pozytywnie bardzo bardzo
sama złodyczmasy ziemniaczanej, mieszamy. Dodajemy utarte drożdże, żółtka, oraz przesianą mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, oraz posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęść ciasta. Smarujemy powidłami. Na tak przygotowane spody należy wyłożyć bezę i posypać ją migdałami. Piec w temperaturze 180ºC w termo-obiegu przez około 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150 ºC i piekę spody jeszcze 20 minut. Placki ostudzić. Jedną szklankę mleka podgrzać. Dodać cukier, alkohol oraz aromat. Pozostałe mleko połączyć z żółtkami i mąką. Masę dodać
Mania Gotowaniaukochanego ciasta-sernika. Tym razem wersja tropikalna. Sernik z dodatkiem kokosu z ananasową „galaretką”. Coś dla fanów egzotycznych smaków. Sernik nie należy do tych tradycyjnych, ale na pewno znajdzie swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada , to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo 50 g masła Masa serowa
Mania Gotowania