Kolejny serniczek na zimno na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Połączyłam jogurt grecki z borówką i wyszedł mi taki oto pasiasty serniczek-zebra. składniki: spód 200 g
Monia miesza i gotujeJako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego
My Culinary Arthttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/lazurowe-wybrzeze-z-jabkiem.html Składniki:
w mojej kuchniDodaj napisJest to propozycja dla leniwych takich jak ja :-P w smaku jak tradycyjny, wielkanocny mazurek a jednak prosty w wykonaniu, ponieważ zrobiony jest na waflach
Bon Appetit MałgorzatyJeden z moich pierwszych i ulubionych tortów. Mak idealnie pasuje do ajerkoniaku, a chrupiące migdały znakomicie współgrają z całością.Osobą chcącym zaoszczędzić trochę czasu przy tworzeniu
Słodka StronaNie lubię, gdy sernik jest suchy i przypomina wiór;) Dlatego stale szukam doskonałego przepisu. Ten jest fantastyczny, nie jest suchy, ale też nie "pływający":) Pyszny kruchy
Z miłości do słodkościtortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie) na kocyk leżący na podłodze. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu, lub jeszcze lepiej dnia nastepnego, przystępujemy do krojenia(...)małe kwadraciki, lub drobimy na okruszki, którymi obsypiemy torcik. Krem budyniowy: W nieprzywierającym garnku ucieramy cukier z jajkami do białości, wsypujemy przesianą mąke i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. W innym garnuszku gotujemy mleko wraz z paskiem skórki cytryny( u mnie cytryna bio); nie dopuszczamy do zagotowania mleka. Do masy jajecznej dodajemy gorące mleko, dobrze mieszamy. Stawiamy na palnik
Mia Cucina SofietaTylko nie mówcie, że nie lubicie kokosu, bo nie uwierzymy?! W każdym razie... my kochamy tak bardzo, że nie mogłyśmy się zdecydować, jak powinny wyglądać nasze kokosanki ( ciasta kokosowe bez mąki ). Tak więc Panie i Panowie czas spróbować kokosu w dwóch całkiem nowych odsłonach. Jedne chrupiące, drugie wilgotne w środku. Zabawne są, bo choć składniki są praktycznie te same(...)cukier wanilinowy, a najlepiej zmielona laska wanilii, WYKONANIE: Masło zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać pozostałe składniki. Na koniec ubić na sztywno pianę z białek i połączyć obie masy. Wymieszać ręką. Nakładać (na natłuszczony masłem papier do pieczenia) kupki - wielkość zależy od nas. PIECZENIE: 15-20 minut (do zarumienienia) - temperatura 180 stopni, góra-dół termoobieg. /Jeśli za szybko
Wypisz Wymalujdlatego wspomnę kolejny raz o tym domowym batoniku. To jedna z ulubionych przekąsek Liliany. Ja też ją lubię za szybkość przygotowania. Czasami nawet nie przekładam kremowym nadzieniem (wtedy do ciasta dodaję syrop klonowy, aby było słodsze). Smażę placka na patelni i później wycinam kształty foremkami do ciastek. Po przepis zapraszam tutaj>>> Słoiki Świetnym (i wygodnym) pomysłem(...)skłamię jak napiszę, że po takim jednym mam dość słodyczy na długi czas. Wystarczy zmiksować namoczone daktyle, rodzynki, orzechy ziemne i owsiankę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie, aby była konsystencja
lady-och-mistrzyni.blogspot.comdomownicy lubią takie ciasta na zimno. Składniki: 4 serki waniliowe homogenizowane 2 galaretki malinowe 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka morelowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa Pół opakowania biszkoptów okrągłych 300 gram malin Sposób przygotowania: Dno tortownicy (26 cm.) wykładamy biszkoptami. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, odstawiamy do ostygnięcia, dodajemy serek waniliowy, miksujemy, masę wylewamy na biszkopty
Bajeczna Kuchniazmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Wsypać cukier, a jeśli na początku śliwki się przypalają to wlać odrobinkę wody (2-3 łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy
Radość kipiąca uśmiechem.się poparzyć, gdyż masa wiórkowa jest jeszcze gorąca. Nie wyciskajmy mleka na sitku - nie uzyska się takiej konsystencji płynu jak podczas wyżymania. Gotowe mleko kokosowe jest świetną bazą do domowych lodów, budyni a także wszelkich orientalnych zup czy sosów. Nie wyrzucajmy zużytych wiórków kokosowych. Można je jeszcze wykorzystać: * wysuszyć i używać do wysypywania blachy przed pieczeniem ciasta zamiast bułki tartej
kawawszklanceminut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg i podpiecz spód do tarty przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marcepan na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z jajkiem i roztopionym masłem. Ułóż przepołowione i wypestkowane śliwki na podpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj
codojedzeniawaniliowym. Ubijać, aż masa będzie gładka, około minuty. Zostawić do odstania, na 30 minut. W tym czasie można przygotować krem chantilly. Śmietana musi być dobrze schłodzona, można ją nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje
Przepysznik - BLW i nie tylkolekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowałem na grubość 2 mm ,wyciąłem kółka. Farsz: Ziemniaki umyłem ,,obrałem ,zalałem wrzątkiem ,by je zakrywał ,wsypałem kopiastą łyżkę soli i gotowałem pod przykryciem na dość mocnym ogniu 25-30 min. Odcedziłem ,kiedy ziemniaki wystygły ,wraz z twarogiem zmieliłem. Cebulę bardzo drobno posiekałem ,zrumieniłem na maśle i razem z tłuszczem połączyłem z masą serowo-ziemniaczaną. Doprawiłem
R'n'G Kitchensię papką. Taką masą mieszamy z przestudzoną przegotowaną wodą i odstawiamy w niemetalowym naczyniu na 24 godziny. Po tym czasie syrop przecedzamy, odciskamy i przelewamy do butelek. Warto go lekko zapasteryzować, jeśli nie mamy w planach zużycia go w ciągu maksymalnie kilku dni. Przechowywać oczywiście najlepiej w lodówce. Zastosowanie ma wszelakie - od drinków i piwa po ciasta i desery
Kuchenna Kontrrewolucyawysmarowania formy Przygotowanie: Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki. Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek. Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki
Piąty grzech głównymasła, ciasto na tartę (wycinamy w nim 4 małe spody na tartę), 150 g czekolady Wykonanie: Pieczemy spód tarty. W osobnej misce łamiemy naszą czekoladę na drobne kosteczki. W garnku podgrzewamy śmietanę (aż do wrzenia). Następnie zalewamy nią naszą czekoladę. Mieszamy, tak by równomiernie rozpuścić czekoladę. Dorzucamy masło. Razem ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozprowadzamy masę czekoladową
MODA NA BIOczasem ciasto robi się coraz bardziej gęste). 'naleśniki z cydrem' Składniki (na ok.12 naleśników): - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cydru - 3 jajka - 10g masła - ok.1,5 szklanki mąki - 2-3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier puder. Dodać jajka, mleko, roztopione masło i cydr. Zmiksować na gładką masę (będzie rzadkawa). Odstawić
CookYourselfdolewamy małymi porcjami masę mleczno-jajeczną i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodajemy porcjami pokruszony ser feta, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane na mniejsze kawałki oliwki i czosnek. Dokładnie mieszamy. Napełniamy papilotki lub silikonowe foremki ciastem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika
W kuchni Katiedekoracji Przygotowanie: CIASTO: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. następnie dno wyłożyć herbatnikami. Truskawki wyłożyć na sitko i pozostawić żeby trochę odmarzły. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody (ok 200 ml), ostudzić. Kiedy zacznie tężeć, ubić bitą śmietanę. Dodać do niej tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. Następnie dodać truskawki (w całości lub zmiksowane na gładką masę) i wymieszać. Masę
Ze smakiem i z pasjąwyrośnięciu wyrobić ciasto ponownie i uformować wałek, podzielić go na równe 13 części. Z każdej części uformować kulkę i układać na blaszkę wyłożoną papierem. Bułeczki należy umieszczać obok siebie w sporych odległościach. Pozostawić na 20 min, aby ponownie wyrosły. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Nadzienie Do zmielonego twarogu dodać wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. W wyrośniętych bułeczkach wyciskać
O kuchni z uczuciemmacie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając roztrzepane jajko z cukrem. Do formy wysmarowanej tłuszczem przekładamy masę grysikową
ZofianaCiasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek
Moje pyszne gotowaniecukrem na puszystą masę.Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka
Gospodyni Miejskadelikatnie łączymy z masą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy babeczki
Ciastkozercymnie masa, przydaje się do wielu deserów. Jest np. składnikiem nadzienia do Rogali marcińskich , które piekę już kolejny rok. Można w niektórych sklepach kupić gotowy marcepan, ale nie wszędzie jest więc warto wiedzieć jak go przygotować samemu. Szczególnie, że to prosta rzecz. Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem marcepanu : Babka marcepanowa z czekoladą Jabłka w cieście z marcepanem Marchewki z marcepanu
Smaczna Pyzasię nie skusić:) Ciasto jest szybkie i banalnie proste...takie lubię;))) Składniki; 1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka borówek, Wykonanie; Jajka ubijać mikserem z cukrem około 10 min, potem pomału wlewać oliwę i znowu ucierać piec minut. Mąkę zmieszać z proszkiem i dodawać do masy mieszając już łyżką
Anioły w kuchninadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 3,5 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz 3-4 łyżki mąki. Produkty mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto na rogaliki. Ciasto wałkujemy
Salonik smaków