Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Rozkręcamy mikserem serek mascarpone z cukrem, dodajemy powoli czekoladę. Zostawiając około 4 łyżek. Miksujemy na gładką masę. Wkładamy na tartaletki. Na kremie rozsmarowujemy warstwę rozstopionej czekolady. Ozdabiamy
Humanistka w kuchniWykonanie jak wyżej. Ciasto kokosowe: 5 białek 15 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. 2. Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 2 zielone
Apetyczna babeczkawymieszać jeszcze raz. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec na środkowej półce piekarnika około 20-25 minut. Wyjąc z piekarnika i odstawić na chwilę, a następnie wyciągnąć z foremek i ostudzić. Krem: Rozpuścić 1 tabliczkę czekolady, dodać kakao i 2 łyżki wody. Ostudzić. Masło utrzeć (mikserem) z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać ostudzoną czekoladę i nadal miksować
Passions hobbies lifemój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe. Placki wychodzą zawsze takie same, elastyczne i cieniutkie. Jest łatwy do zapamiętania... ja nazwałam go sobie przepisem na "3" :) - ponieważ w każdym ze składników jest "3" na początku. Jajka mieszamy z mlekiem, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, aż wszystko ładnie się połączy.Masa jabłkowa:Jabłka obrać i pokroić na małe
Świat Domowej Kuchnialuminiową. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ciasto przez ok 20 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze kilka minut aż uzyska złoty kolor. Składniki do lemon curd oprócz oliwy zagotowujemy cały czas mieszając. Po 3 minutach dodajemy łyżkę oliwy i dalej chwilę mieszamy. Jeśli powstały grudki masę należy zmiksować po zdjęciu
Ze smakiem i z pasjąPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody(...)umiarem ! ;) Do dekoracji użyłam: lukier - przepis wyżej, masa plastyczna, perełki cukrowe, maczek cukrowy, cukier barwiony, pisaki lukrowe, śnieżynki, gwiazdki, kwiatuszki cukrowe. Gotowe ciasteczka zapakowałam i obdaruję nimi najbliższych. Dałam dziś też moim dziewczynkom, dla Pań wychowawczyń - były zachwycone. Wesołych Świąt
kolorowotorcikowoCLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki: 500-600 g czereśni lub innych owoców 100 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szkl. cukru 200 ml kremówki 70 ml mleka szczypta soli płatki migdałowe nr KRESTO Przygotowanie: Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem
kolorowotorcikowookoło 30 minut. 2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną formę do tarty i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok 15 minut. Odstawić do ostygnięcia. 3. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę razem z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć z łyżką cukru i serkiem mascarpone. 4. Do masy dodać ubite białka i łyżką powoli
Pasja Smakupieczenia. Miksujemy. Następnie make. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy marchew I rodzynki , mieszamy łyżkką do całkowitego połączenia Porcjami za pomocą łyżki wykładamy do formy mufinowej. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 C około 20-25 min- lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wykładamy do ostudzenia. Do mufinów dodałam masę marcepanową. Składniki: 200 ml śmietany
Smaki Edytyubijamy je na największych obrotach dodając porcjami cukier. Masa jajeczna będzie gotowa gdy jajka kilkakrotnie zwiększą swoją objętość, będą prawie białe i gęste. Do jajek dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną masę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Miksujemy na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i bakalie(...)jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć
Piekę, bo lubiębardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej(...)dodajemy powoli żółtka ubijając cały czas, aż do połączenia się składników. Mąkę i mączkę ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do powstałej wcześniej masy, całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Lepiej nie używać do tego miksera, bo może masa nam opaść, no chyba że mamy wolnoobrotowy mikser z mieszadłem, to powolutku można nim wymieszać. Okrągłą formę o średnicy
KasiaiKrzysiu.plchodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe.Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła(...)sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy migdały i sok z pomarańczy. Miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie w czystej misce. Dobrze ubite dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o średnicy 20 cm wkładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And SonJagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie bez problemu nabyć w Carrefourze lub Rosmannie(...)szklanki) bezglutenowych płatków owsianych* 2 świeże daktyle (wypestkowane) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka kokosowego 60ml syropu z agawy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ekstraktu
Fill The BowlPrzepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru(...)miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce białka
Kolizje Smaków