masę. Przelać do szklanki, na wierzch pokruszyć ciasteczko.Podawać schłodzone (ciasteczko pokruszyć tuż przed podaniem).Smacznego!Pogoda nadal niewyjściowa, ale kto by się tym przejmował? Od wczoraj jestem w wyjątkowo pozytywnym nastroju, choć nie mam pojęcia, co może być tego przyczyną. A skoro już jestem taka radosna, to z pewnością będę też cierpliwa - na tyle, żeby zrobić po południu ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzePodłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi. Wsypać mąkę i energicznie(...)mieszać, aż powstanie gęsta masa, która będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć masę z ognia i odstawić, aby trochę przestygła. Następnie wbijać stopniowo po jednym jajku ciągle mieszając trzepaczką lub mikserem, aby nie było grudek w masie. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do szprycy nałożyć masę i wyciskać niewielkie podłużne porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
wyzwania kuchenneciasta, nie smarować już patelni tłuszczem. NADZIENIE: * 150 g twarogu * 120 g serka mascarpone * 2 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 łyżka jogurtu naturalnego * maliny Twaróg rozkruszyć. Do twarogu dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz jogurt naturalny - całość zmiksować blenderem lub mikserem z nakładką rozdrabniającą. Do zmiksowanego twarogu dodać serek mascarpone i raz jeszcze zmiksować na gładką masę
kolorowotorcikowoPora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie
kulinarnyJatydzień odkryję smaki Europy we Wrocławiu na festiwalu Europa na Widelcu -> więcej informacji tu, więc dzieje się, dzieje. Dziś sezonowo. Rabarbarowo. W moim ulubionym przepisie na mini szarlotki. Masa jabłkowa wychodzi gładka, soczysta, wręcz idealna bo słodko-kwaśna. Idealna na słoneczny czas i pochmurny dzień. eM był zachwycony, a Wam jak smakuje? Składniki:250 g mąki pszennej90(...)cukrułodyga rabarbaruSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, żółtka, miękkie masło, ziarenka wanilii. Całość szybko zagniatamy, tworząc kruszonkę – ja robię to za pomocą robota kuchennego, choć można zagnieść ciasto tradycyjnie –ręcznie.Do blaszki na muffinki wsypujemy po łyżce i lekko zagniatamy tworząc babeczkę.Gotowe, wypełnione formy wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut
Słodkie Przyjemnościkremu: Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale 2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny(...)potem dodajemy spirytus) Przygotowanie tortu: Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu Pozostawiamy część
Proste PotrawyRóżną się tym, że cukinia zazwyczaj znajduje się w sklepie cały rok, a na dynie polujemy głównie w okresie jesiennym . Możemy zjeść ją na słodko w cieście, owsiance, pankejkach, czy nawet herbacie i kawie ( PRZEPIS TUTAJ ), jak również na wytrawnie , jako krem, czy prezentowane przeze mnie dzisiaj placki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej(...)zarumienią. 4. Zblenduj dokładnie soczewicę, puree z dyni, cebulę, 1-2 łyżki otrębów, przeciśnięty przez praskę czosnek, nać pietruszki, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj z nasionami słonecznika. 5. Odstaw masę do lodówki na ok. 30 minut (Nie jest to konieczne, lecz wtedy mają lepszą konsystencję.) 6. Uformuj z placuszków kotleciki i obsyp je z dwóch stron pozostałymi otrębami, oraz "wciśnij
Pland based filleSkładniki: kostka masła lub margaryny czubata szklanka cukru 4 jajka 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 ml mleka 3 łyżeczki kakao
Pychotkaaaokazji zbliżających się świąt testuję teraz wiele rodzajów babek. Babka z majonezem może wydawać się dość dziwnym połączeniem, jednak na prawdę pysznym. Ciasto wychodzi idealnie mokre, świetnie pasuje do kawy a co też ważne jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Swoje piekłam w formie 12 cm x 36 cm Składniki: 5 jajek szklanka mąki ziemniaczanej szklanka mąki pszennej(...)cała szklanka cukru 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki proszku do pieczenia dosłownie jedna kropla olejku waniliowego Wykonanie: Jajka zmiksować z cukrem na gładką jasną masę. Sypkie produkty wymieszać ze sobą i powoli dodawać do jajek nadal miksując. Na końcu dodać majonez i olejek. Piec w 180 stopniach, 50 minut
PychotkaaaSkładniki 0,6 kg twarogu 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru kostka masła 2 żółtka 4 paczki herbatników petit beurre 3 łyżeczki kakao aromat pomarańczowy polewa
Darcia w kuchniProste, smaczne, a zarazem szybkie w przygotowaniu - ciasto z gruszkami. W końcu doczekałam się własnych gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :) Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2% aromat waniliowy(...)obrane i pokrojone w kostkę gruszki Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i aromat waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy: oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy gruszki i mieszamy dokładnie łyżką. Masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego! Zapraszam na FANPAGE
Truskawkowa Fiestagram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek. Całość zagniatam w kulę, w międzyczasie dodając skórkę cytryny. Gotowe ciasto wykładam w formie o średnicy 23 cm. Należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-35 minut. Krem budyniowy: Składniki: 1 łyżka masła 270 ml mleka 1 opakowanie(...)budyniu 3 łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Budyń rozpuszczam w mleku z cukrem. Mleko zagotowuje z masłem. Rozpuszczony budyń wlewam do rondelka z mlekiem i maslem mieszając do powstania gęstej masy budyniowej. Przygotowanie tarty Składniki: Ostudzony spód tarty Ostudzony krem budyniowy Konfitura ( np. Truskawkowa) Owoce (najlepiej sezonowe) ;) Galaretka truskawkowa (lekko stężała) Spód tarty smaruje konfiturą. Nastepnie na całość wylewam masę budyniową
Pause Gotowanie!ręcznym). Powinno to trwać kilka minut. 2.Przecedź powstałą masę przez gęste sito, następnie pulpę kokosową wrzuć z powrotem do blendera i zalej resztą wody. 3. Znów przecedź, resztę masy dokładnie odciśnij przy pomocy czystej ściereczki. 4. Odstaw mleko do wystygnięcia, następnie przelej do butelki i trzymaj w lodówce kilka dni. Nie przejmuj się, jeśli po schłodzeniu powstanie tłusta warstwa(...)woda - wystarczy wstrząsnąć i wszystko wróci do normy. 5. Pozostałe wiórki nie będą już tak aromatyczne, ale można do nich dorzucić nieco świeżych wiórków i dodać np. do ciasta
Powiedz dietom nieszkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny pokruszona czekolada do ozdoby Blaszkę do tart wysmarowałyśmy masłem. 1/2 kostki rozpuściłyśmy. Ciastka drobniutko pokruszyłyśmy i wymieszałyśmy z roztopionym masłem. Wdusiłyśmy masę w formę i dostawiłyśmy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie puszkę z kajmakiem lekko podgrzałyśmy, żeby łatwiej było go rozsmarować. Rozsmarowałyśmy kajmak na przestudzonym spodzie, a na to układałyśmy banany(...)Kremówkę ubiłyśmy ( nie na sztywno) i dodałyśmy żelatynę cały czas mieszając mikserem. Odstawiłyśmy do lodówki, żeby zaczęła gęstnieć, a następnie przelałyśmy do formy i dalej chłodziłyśmy całe ciasto aż do całkowitego zgęstnienia. Przed podaniem posypałyśmy pokruszoną czekoladą. Zapraszam do wypróbowania bo naprawdę jest dobra, nie za słodka
Motylkowa Kuchniaciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło ż y ć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia. Zimne korpusy wyj ąć z foremek. Nadzienie: Ś mietan ę kremówk ę podgrzewamy dodajemy herbat ę matcha, oraz połow ę tabliczki białej czekolady, mieszamy a ż cało ść si ę poł ą czy. Mas
Wanilia i Kardamon