ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:930/1309)

Najlepszy PIERNIK na ziemi ! 396

ubijamy je na największych obrotach dodając porcjami cukier. Masa jajeczna będzie gotowa gdy jajka kilkakrotnie zwiększą swoją objętość, będą prawie białe i gęste. Do jajek dodajemy wcześniej przygotowaną, schłodzoną masę. Miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Miksujemy na wolnych obrotach, gdy składniki się połączą dodajemy mleko i bakalie(...)jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć

Piekę, bo lubię
Biszkopt – prosty przepis 192

bardzo słodki, więc jak ktoś nie lubi tyle cukru, zawsze można dodać go mniej. Biszkopt ten stosujemy zarówno do tortów, jak i do szybkiego ciasta z owocami i galaretka. Możliwości są niczym nie ograniczone, a ciasto zawsze będzie pyszne. Przepis Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru (dobrze żeby był jak najdrobniejszy) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej(...)dodajemy powoli żółtka ubijając cały czas, aż do połączenia się składników. Mąkę i mączkę ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do powstałej wcześniej masy, całość mieszamy łyżką, aż do połączenia się składników. Lepiej nie używać do tego miksera, bo może masa nam opaść, no chyba że mamy wolnoobrotowy mikser z mieszadłem, to powolutku można nim wymieszać. Okrągłą formę o średnicy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto Pomarańczowe z Białą Czekoladą 220

chodzą za mną smaki i zapachy iście świąteczne. Pomarańcza i biała czekolada zdecydowanie do nich należą. Tym razem postawiłam na dość wilgotne, cięższe ale ciągle zachowujące  lekkość, pachnące pomarańczą ciasto biszkoptowe.Pokryte biało-czekoladową chmurką, posypane wiórkami z białej czekolady pięknie się prezentuje i zdecydowanie może odgrywać rolę białej śnieżynki na świątecznym stole. Bardzo polecam. Składniki: 175 g masła(...)sodą oczyszczoną. Ucieramy do połączenia się składników. Na sam koniec wsypujemy migdały i sok z pomarańczy. Miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie w czystej misce. Dobrze ubite dodajemy stopniowo do masy i delikatnie mieszamy łyżką. Formę o średnicy 20 cm wkładamy papierem do pieczenia, samo do a boki smarujemy masłem. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy

Made By Mom And Son
Jagielnik na zimno z galaretką z truskawkami. 279

Jagielnik w smaku jest bardzo delikatny, z wyczuwalną nutą wanilii. Przygotowałam go na owsiano-orzechowym spodzie. Truskawkowa galaretka doskonale komponuje się z waniliowym, jaglanym serkiem. Klasyka w wegańskim wydaniu! Ciasto posłodziłam moim ulubionym słodzikiem – stewią z erytrytolem, oraz mniej lubianym, ale bardzo pasującym do jagielnika – syropem z agawy. Stewię z erytrytolem możecie bez problemu nabyć w Carrefourze lub Rosmannie(...)szklanki) bezglutenowych płatków owsianych* 2 świeże daktyle (wypestkowane) 1 łyżka syropu z agawy 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka stewii z erytrytolem *można użyć normalnych jeśli możemy jeść gluten Masa jaglana 200g (1 szklanka) suchej kaszy jaglanej 500ml wody 500ml mleka kokosowego 60ml syropu z agawy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ekstraktu

Fill The Bowl
Rolada cytrynowa z granatem 164

Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 100g cukru 60g masła 40g cukru pudru(...)miskę i odstawiamy do wystygnięcia. Z połówki cytryny wyciskamy sok, podgrzewamy i dodajemy do niego żelatynę, również odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem pudrem, dodajemy cytrynową masę oraz żelatynę. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy je z cukrem pudrem. W drugiej misce białka

Kolizje Smaków
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48090

  Dieta oczyszczająca , oprócz oczywistej korzyści jaką jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i poprawę jego funkcjonowania , posiada skutki uboczne do których zaliczamy:   - 

IzaGotuje
Kolorowy obiad 192

estragonem, rozmarynem i chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak oregano z ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci.  W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane jagody, a także cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę winogronową i kilka innych ciekawostek. Nie chciało(...)kilka listków chilli oregano 4 pomidory śliwkowe dodatkowo: 80 g żółtego sera Mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa biała kiełbasa! 115

boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś gotowaną dodaje

Kuchnia Pani Wiosny
PIERÓG BIŁGORAJSKI 185

pieroga jest stała. Zbita, mięsista masa, którą z łatwością można przełamać lub rozkruszyć. Zapach pieroga łączy się ze sobą zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej

Ciastka - domowe słodkości
ORZECHY W MIODZIE 117

wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii.    Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura.  Zawiera łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukozę i fruktozę, które stanowią od 60 do 80% masy miodu.Cenną właściwością jest jego

potrawyregionalne
Pyszna tarta bardzo czekoladowa (bez cukru, wegańska, bezglutenowa) 201

składniki i zagnieść ciasto Wykleić ciastem formę do tarty  Piec w temp. 180 st. przez 20-25 minut Ostudzić Farsz Składniki: 2 szt. awokado  1 dojrzały banan 2 łyżki miodu/syropu 250 g gorzkiej czekolady (ponad 70%) dowolne owoce - użyłam mrożonych malin Przygotowanie: Awokado i banana obrać, pokroić na mniejsze kawłki i zmiksować na gładką masę Czekoladę rozpuścić razem

pyszne zdrowości
Francuskie ciastka z malinami, budyniem i bezą 224

ciasto francuskie 1 op maliny ok 1 szkl budyń malinowy cukier 0,5 l mleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez(...)się nie spaliły) Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Białka ubić na pianę, stopniowo dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną, długo ubijać aż masa będzie sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie ułożyć bezę

Gotowanie jest łatwe
Rolada malinowa 120

przez 12-15 min. Ciasto wyjąć na ściereczkę, odkleić papier i zwinąć razem ze ściereczką do przestygnięcia. Po ok 40 min można delikatnie rozwinąć by wystygła. Żelatynę rozpuścić w ok pół szkl wrzątku. Do kubka blendera włożyć ser, mleko, cukier i 1 szkl malin, Porządnie zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i wstawić masę do lodówki by nieco zgęstniała. Kiedy

Gotowanie jest łatwe
Batoniki energetyczne 197

minuty od momentu zagotowania (uwaga masa mocno się pieni). Dokładnie łączymy wszystkie suche składniki z mokrymi. Następnie przekładamy wszystko do formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno ugniatamy, szczególnie przy brzegach. Pieczemy w 180*C przez około 18-20 minut.Po tym czasie wyjmujemy formę i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrym nożem kroimy ciasto na batoniki. Smacznego :)  Pakunek

Kuchenny Skrawek Nieba
Misiowe bułeczki ze śliwką 175

wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość. Śliwki umyć i wypestkować. Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok. Krok 2 Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne

CoolinarniePL
Zapiekanka naleśnikowa w sosie pomidorowym 137

WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy. Jeśli jest z rzadkie dodajemy mąkę , jeśli za gęste wodę lub mleko. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni ( ja smaruje pędzelkiem i olejem patelnię) Placki smażymy z obu stron, do zarumienienia. Kalafior gotujemy, studzimy. Mięso i kalafior  rozdrabniamy blenderem, Dodajemy sól pieprz. podlewamy rosołem i wyrabiamy masę. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki z jagodowo – malinową kaszą manną 153

jagód Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy ze sobą. Smażymy na rozgrzanej patelni nalewając po jednej nalewce. W garnku podgrzewamy owoce (muszą puścić sok). Odcedzamy przez sitko.  W drugim garnku do wrzenia doprowadzamy mleko z cukrem. Dolewamy powstały z owoców sok. Dosypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy do powstania gładkiej jednolitej gęstej masy. Dokładamy połowę owoców i mieszamy. Kaszą

VioletoweKucharzenie
"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia 409

się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem)   75 g gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Miękkie masło dodać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita wilgotna masa o konsystencji mokrego piasku

maniapieczenia
Cynamonowe naleśniki z jabłkami 167

cukru pudru. Z tej ilości ciasta wychodzi 8-10 naleśników. Najpierw zabieramy się za jabłka – obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Jak jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru jeżeli widzimy taką potrzebę. Teraz pora na zrobienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej

Kuchenne Wariacje
.848. seromak 160

sernik z domową masą makową ~ Mnie dzisiaj czeka najgorszy Sylwester w moim życiu, jednak Wam życzę abyście spędzili wieczór miło i w szampańskim nastroju :) Oraz oczywiście - wszystkiego dobrego na nowy, 2015 rok! Wczoraj chili&sugar obchodziło swoje drugie urodziny (jak ten czas leci!) więc zapraszam wszystkich na urodzinowy wpis oraz przepis na ciasto marchewkowe! :) Klik TUTAJ lub na zdjęcie

breakfast of dreams
krokiety na Wigilię (w zdrowszej wersji) 233

raczej nie, chyba, że ciasto się przykleja) i smażyć naleśniki. ~150g kapusty kiszonej (wcześniej ugotowanej i odsączonej) ~350g pieczarek ~2-3 duże suszone grzyby (wcześniej ugotowane) ~sól i pieprz do smaku Pieczarki pokroić i  poddusić na patelni, wymieszać z kapustą i pokrojonymi grzybami po czym zmiksować w malakserze, doprawić do smaku. Naleśniki faszerować masą i zawijać ----> klik

chili & sugar
Tęczowa tarta 96

naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Składniki na nadzienie: 1 cukinia 1 bakłażan 2 marchewki 1 czerwona papryka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 jajka 150 g sera żółtego sól, pieprz Warzywa kroimy na paseczki. Cienkie, ale jednocześnie szerokie, żeby łatwo było je wbijać w naszą masę śmietanowo-jajeczną. Marchewki można pokroić przy

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z galaretką w kostkach w mlecznej osłonie 168

formy wiórki do formy Wykonanie ciasta biszkoptowego: Utrzeć żółtka z proszkiem do pieczenia, a białka ubić z cukrem na sztywną pianę i połączyć z utartymi żółtkami. Następnie dodać mąkę, budyń, ocet i dokładnie wymieszać. Całość wylać na przygotowaną blachę i upiec w temperaturze 170 stopni około ½ godziny. Po ostudzeniu przekroić biszkopt i przełożyć kolorową masą. Składniki na masę: 400 gram

Tradycyjna Kuchnia
Torcik lekki jak chmurka 112

proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa będzie już błyszcząca dodaj ocet

Wielki apetyt
Sernik z orzechami 136

Sernik na cieście z dodatkiem masła orzechowego, polany polewą toffi z orzechami ziemnymi. Zmodyfikowana wersja sernika dekadenckiego ze strony kwestiasmaku.com. Polewa toffi z orzechami jest naprawdę pyszna. Na pewno wykorzystam ją jeszcze przy innych deserach. Spód sernika: 1 paczka ciasteczek zbożowych z czekoladą 5 łyżek masła orzechowego niesolonego 2 łyżki masła Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego

Bullio
Chatka Puchatka 188

paski galaretki. Na wierzch wykładam masę białą i składam ,,chatkę". Herbatniki leżące po bokach, podnoszę do góry i łączę na wierzchołku w kształt trójkąta. Zaczynam od najbardziej oddalonych ciastek, stopniowo przesuwając się do początku. Gotową ,,chatkę" schładzam w lodówce. Składniki polewy wrzucam do garnuszka i gotuję do połączenia składników. Studzę i polewam tym moje ciasto. Ponownie odstawiam w chłodne miejsce

Ciasteczkowy Potwór
Sernik na zimno z truskawkami 463

bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka cm z każdej strony. Masą ciasteczkową dokładnie wylepić dno formy

Pełny talerz
Raspberry swiss roll 108

zwiększyć obroty miksera. Do masy z żółtek dodawać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać połowę piany, znowu mąkę i resztę piany. Międzyczasie wszystko powoli, ale dokładnie mieszając. Przelewamy całość na blachę i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą łopatki podważamy ciasto od spodu tak,żeby odkleiło się

noteskulinarnyfiga
Najlepsza Babka Piaskowa 190

wykładamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy powierzchnie. Pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 50-60 minut do zrumienienia i suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. Studzimy. Gdy babka piaskowa całkowicie ostygnie możemy przygotować lukier: Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru

Słodka Strona
Naleśniki z serem i rodzynkami 132

łyżki dżemu truskawkowego ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka szklanka mleka szklanka wody gazowanej szczypta soli 1 łyżka oleju 1 łyżka masła do smażenia gotowa polewa czekoladowa przepis W misce mieszamy ser twarogowy , rodzynki i dżem , odstawiamy w chłodne miejsce . Przesianą mąkę , jajka , mleko ,wodę , sól i  łyżkę oleju miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 20 minut

Smakowite Dania
Sernik gotowany + film 147

serową zestawiamy z ognia , do masy dodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy . Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy margarynę i połamaną czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia. Na wystudzony sernik wylewamy polewą czekoladową . Ciasto wkładamy na kilka godzin

Smakowite Dania
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 267

minut w lodówce). Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy posmarowanej masłem, nakłuć widelcem. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić.     Krem: Pomarańcze wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę, obrać i wyciąć fileciki . Puree z batatów zalać mlekiem kokosowym, dodać wanilię, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać fileciki z pomarańczy, zagotować

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowo bananowy. Pierwsze urodziny kanału Ditecz! 416

Wybrałam moje ulubione smaki czyli ciasto czekoladowe + banany, jako dekoracja czarne ciastka w typie Oreo na białym tle z bitej śmietany utworzyły mój ulubiony motyw kropek. Muszę przyznać, że trochę się bałam bo to pierwszy tort który piekłam w swoim życiu. Ale na szczęście nie taki diabeł straszny jak go malują i biszkopt wyrósł, masa się nie zważyła a film

Ditecz
Muffinki waniliowe z czekoladą 175

śmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy WYKONANIE:MUFFINKI: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Do miski wrzuć miękkie masło i cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej(...)Wymieszaj.Posiekaj na drobne kawałeczki czekoladę (możesz również użyć gotowych groszków czekoladowych) i wmieszaj szpatułką do ciasta.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia

Słodko-Słony Świat Ilony
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 416

sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą

RAROSSA
Piernik bernardyński 212

W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki

Grahamka, weka i kajzerka