Caramel cheesecake! 230przygotowanie ciasta po 12 godzinach pracy nie miałam zbyt dużo siły i energii, sernik zrobiłam w 15 minut. Smak boski, mega kremowy, bardzo karmelowy z nutą kakaową. Boski, a że nie trzeba się zbyt napracować, to jeszcze lepiej! A co!SKŁADNIKI:-1 kg sera w wiadereczku- 1 cukier waniliowy- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia- 1 puszka mała masy krówkowej
SMYKWKUCHNI
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 214zdjęcie;) Ciasto OK;) Dzięki:) Składniki; 3 jajka, 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 szklana cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 3 szklanki mąki, śliwki, Wykonanie; Na początek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy jogurt, olej. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką. Po trochu dodajemy i ucieramy. Na koniec ubijamy białka. Dodajemy do masy
Anioły w kuchni
Biszkopt z malinami 240ciasto, które jest kwintesencją lata;) Pyszny sposób na maliny...piekne i aromatyczne...Zapraszamy... Składniki; 3 łyzki masła, 6 jajek, szczypta soli, cukier waniliowy, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu maliny Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Na początek nagrzewamy piekkarnik do 170 stopni. Maso topimy
Anioły w kuchni
Pancakes z kaszy manny i jogurtu greckiego z cynamonowymi jabłkami 245gładką masę i odstawiamy na bok na 15 minut. 2. Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy 1/2 łyżki masła. Gdy będzie bardzo gorące, dodajemy miód. Po chwili dodajemy jabłka, posypujemy cynamonem i smażymy, obracając co chwilę, aż jabłka będą miękkie. Odstawiamy na bok do ostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto
My Culinary Art
Sernik z czekoladą 173Prosty sernik z czekoladą czyli przepis na sernik , który nie może się nie udać :) SKŁADNIKI (na foremkę 10x25 cm) Spód sernika: 100g mąki pszennej 2 łyżki
Moje Kuchenne Rewelacje
Zakręcony kawowo-czekoladowy deser 214ciasta bez pieczenia. Oczywiście nie mogę zapomnieć o moim faworycie czyli ptasim mleczku. Zdecydowanie lubię njabardziej latem:) Pogodam nas zaczyna coraz bardziej rozpieszczać, słonka coraz więcej więc nie zostaje nic innego jak wziąć jeden pucharek i rozgościć się na tarsie:) Składniki na 4 pucharki: 250 ml śmietany kremówki 30 fix do śmietany 200 g słonecznika mała puszka masy krówkowej tabliczka
ciastkarnia na kruchym spodzie
Kolorowe lamingtony 180australijskie ciasto biszkoptowe: o 125 g Kasi/ masla( temp.pokojowa) o 160 g cukru o 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego o 3 jaja o 340 g mąki ( u mnie 290 g maki pszennej i 50 g maki ziemniaczanej) o 1/2 szklanki mleka o skorka z połowy cytryny Utrzeć Kasię/maslo, dodać polowę cukru i wanilię, ucierać aż do uzyskania jednolitej masy. Dodawać
Mia Cucina Sofieta
Błyskawiczny tort urodzinowy 266miałam zbyt wiele czasu na kombinowanie, a tort przecież musi być. Postawiłam więc na zawsze się udający biszkopt i nieco niestandardowe połączenie smaków, które zachwyciło mnie w zupełnie innym cieście (o którym napiszę, jak upiekę je znowu, bo nie zdążyłam zrobić zdjęć - takie było dobre). Nektarynki i marcepan to nieoczywista, ale bardzo zgrana para. Ona soczysta, on słodki, ona może(...)jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami wsypywać przesianą mąkę, miksując na najniższych obrotach.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Masę wylać do formy.Piec w 170 st. C. 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku.Zimny biszkopt
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z wiśniami bez pieczenia 215cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy. 3. Połóż kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową. 4. Chłodź 3-4 godziny, bądź najlepiej przez całą noc. 5. Gdy sernik jest schłodzony posyp go pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe(...)łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty. Smacznego
KreatywnePiny
Mini szyszunie 216Proste desery są naprawdę świetne i mogą wyglądać bardzo bogato. Przepis stary, pamiętam jak mama robiła go w formie dużych szyszek, ja zrobiłam je jako małe
Niezły Młynek
Chleb pomorski 403niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry nogami, a chleb z niej sam wypada. Jedyne, na co trzeba uważać, to wyrastanie chleba. Ciasto nie może przerosnąć i „przelać się” przez górny rand formy, gdyż upieczony chleb być może będzie wymagał dodatkowej „motywacji” przy wyskakiwaniu formy, zwłaszcza że zazwyczaj nie natłuszcza się jej zewnętrza(...)chleb pomorski. Jego receptura jest bardzo podobna do pieczonego niedawno chleba kaszubskiego na podmłodzie. Podstawowe różnice są takie, że chleb pomorski jest (był) pieczony w formach, a bochenki mają masę 400 g. Ponieważ chleb jest pieczony w formach, może mieć większą wydajność. Dzięki temu po wyrośnięciu i upieczeniu miękisz ma większe dziury. Zwiększona wydajność, większa ilość smalcu niż w chlebie
Grahamka, weka i kajzerka
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 277Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis
W kuchni Karmel-itki
Ciasto makowe z jabłkami 170ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 60 gram bułki tartej, 3 łyżki mielonych migdałów solonych prażonych, wanilia, skórka cytrynowa, jabłka: 4 jabłka, 8 łyżek cukru galaretka: 1 litr soku jabłkowego klarowanego, agar – agar, miód do smaku, do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem(...)mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej
królestwo garów
Tort Truskawkowa Delicja 211cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać cukier puder, wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco ostudzić. Wlewać ją powoli do masy, miksując na najwolniejszych obrotach lub mieszając łyżką.Mus truskawkowy:200 g truskawek2 łyżki cukruTruskawki z cukrem zmiksować blenderem na gładki mus.Dodatkowo:1 kg truskawek, pokrojonych w plastry (zostawić kilka w całości(...)ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem i postąpić analogicznie. Ostatni blat jedynie
Food Square
Serowe Cappuccino 233ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania, jedynie trzeba poczekać aż masa
Fabryka pomysłów