ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:919/1309)

sernik nowojorski 783

składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła wykonanie: Masło roztapiamy i łączymy z rozkruszonymi herbatnikami. Przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wyrównujemy i

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z owocami leśnymi 235

Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać owoce

Passions hobbies life
I znowu po duńsku... 203

schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko, nieco je spłaszczając. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, aż się ładnie zrumienią. Wyjąć blachę z piekarnika, zdjąć z niej ciasteczka, ostudzić. Maślankę, skyr, miód i wanilię wymieszać trzepaczką na gładką masę. Schłodzić w lodówce. Zupę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta jeżynowa 208

Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika.  Jeżyny umyć i lekko osuszyć na ręczniku papierowym. Do miseczki wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Następnie wsypać proszek budyniowy i ponownie wymieszać, tak żeby nie pozostały grudki. Białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier puder. Połączyć delikatnie obie masy i wsypać

Passions hobbies life
Muffinki Pani Młoda- mocno waniliowe z kremem waniliowym 277

gotowy krem. Masę miksować do czasu, aż będzie konsystencją przypominała masło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać.  Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między

Krakowskie smaki Ani
tiramisu truskawkowe 418

składniki: ok. 20 szt. średniej wielkości świeżych truskawek (200g) 1 opakowanie podłużnych biszkopcików (60g) 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru ok. 120

Domowy Smak Jedzenia
Rolada z andrutów na zimno z masą kokosową i kakaową 179

Ten przepis zdobyłam drogą "pantoflową". Roladki prezentują się wyśmienicie, a ich wykonanie jest proste i ekspresowe- nie wymagające pieczenia. Składniki: 2 szt. wafla Galaretka Wykonanie: Galaretkę

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto na biszkopcie - pychotka 540

Nie wiem jak to jest u Was ale na weekend ciacho musi być. Co prawda często też jest w ciągu tygodnia coś słodkiego ale na weekend

Ewa w kuchni
trufle na deser... 213

łyżki, resztki ciasta lub kruche ciastka 5-10 dag, posypka kolorowa - ile potrzeba przepis na trufle jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - miękkie masło i cukier utrzeć mikserem do białości wsypać kakao, aromat waniliowy i mikserem dobrze składniki połączyć użyłam ciastka kruche zbożowe i herbatniki petit berry, pokruszone na okruchy wsypać do masy i łyżką składniki

W Mojej Kuchni Lubię
Muffiny z truskawkami i białą czekoladą 178

jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier, białą czekoladę i ponownie wymieszać. Następnie dodać truskawki i jeszcze raz delikatnie wszystko razem przemieszać.Na końcu do mącznej mieszanki dodać "mokre" skłądniki i wszystko razem dokładnie, ale nie za długo wymieszać. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek papierowych

In my kitchen
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 206

wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka ok. pół szklanki wody 2 łyżki oleju do smażenia Amarantus, mąki, sól i jaja wymieszać ze sobą. Dolać mleko i wodą. Wyrobić masę trzepaczką. Na patelni rozgrzać

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta grzybowa 195

rozłożeniu  ciasto nakłuwamy dokładnie, następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, pieczemy ok 15-20 minut. Ugotowane grzyby smażymy na maśle z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Do śmietany dodajemy jajo oraz tymianek z gałką muszkatołową, mieszamy dokładnie składniki. Na podpieczony spód wykładamy podsmażone grzyby na to wylewamy masę śmietanowo- jajeczną, całość

kgwjanczewo
Krem kokosowy 233

Masa netto: 200 g. Krem ma zastosowanie w wielu daniach, w których pożądany jest smak kokosu. Jeśli przygotowujesz danie wytrawne (szczególnie nadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis

Qlinarnie i Qlinarnie
Babeczki na Halloween 221

Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.  Krem do babeczek-  Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem

pink envelope
Drożdżowe z rodzynkami i skorką kandyzowaną -La levadura con pasas y la cáscara confitada 253

wyłożona papierem-ja wałkowałam na papierze i z papierem przesunęłam na blaszke- Pozostawic do wyrośnięcia około 1 godziny. Pieczemy  w temperaturze 200°C przez 20-25 minut Gdy ciasto sie piecze ,przygotowujemy glazure mieszając cukier puder z białkiem. Zaraz po upieczeniu smarujemy  posmarowac cisto glazurą iwstawiamy na 25-30 sekund   do piekarnika.Przepis z Włoch... La levadura(...)harina me wysokoglutenowej u harina de trigo      20 g de levadura fresca      75 g de agua masa:      400 g de harina wysokoglutenowej      75 g de azúcar      120 g de leche tibia      3 yemas de huevo

w mojej kuchni
Tartalettki z jagodami i kremem waniliowym 227

Robimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę

Humanistka w kuchni
Pychotka Siostry Anastazji 713

dwóch blaszek. Ciasta smarujemy powidłami, a na to wykładamy pianę z białek. Na pianę wysypujemy rozdrobnione orzechy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  krem: W 1/2 szklanki mleka mieszamy żółtka i oba rodzaje mąki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wystudzony budyń

KasiekGotuje
Ciasto budyniowe z brzoskwiniami 263

Jak wiecie bardzo lubię ciasta budyniowe.Z owocami … z galaretką … wykorzystując do nich świeże sezonowe owoce.Dziś mam dla Was przepis na budyniowe  z brzoskwiniami

Ostra na Słodko
3 Bit 228

ciasto i jak na ten pierwszy raz to najgorzej mi chyba nie wyszedł :) Wygląd jak wygląd, ale w smaku był boski ! :) Następnym razem dam więcej śmietany, bo jednak wyszło jej według mnie za mało :) No i oto on ! :) Składniki: 2 budynie śmietankowe 1/2 l. mleka 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa mleko skondensowane albo masa krówkowa

charlotte gotuje
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 215

Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.    Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą i prażymy. Dodajemy cukier oraz przyprawę do dań słodkich- mieszamy. Gdy jabłka będą już miękkie, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie lekko tężeć przekładamy masę do babeczek

Aga w kuchni
Tarteletki z truskawkami pod borówkową pierzynką 226

jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i układamy w formach na tarteletki. Spody pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni aż się zarumienią.  Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Na koniec wsypujemy borówki (odłóż kilka do dekoracji) i dokładnie miksujemy.  Na gotowe spody gdy już ostygną nakładamy truskawki. Masę śmietanową nakładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Tarta z mascarpone i śliwkami oraz prezent od BioPlanet :) 361

stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki

My Culinary Art
Lody miętowe z czekoladą 232

Składniki: 2 jajka 4 żółtka 200 g cukru 300 ml mleka 400 ml śmietany kremówki duża garść świeżej mięty zielony barwnik ok 1 łyżeczki 100 g

Niezły Młynek
Jogurtowiec z truskawkami 441

Pojawiły się już pierwsze truskawki.Sezon krótki więc trzeba korzystać tym bardziej że truskawki bardzo lubimy.Więc zapraszam na pyszny,delikatny torcik na jogurcie naturalnym. Składniki: Spód

Ala piecze i gotuje
Nocne rogale z makiem 272

ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Następnie ponownie zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1cm. Wycinać kwadraty.  Zwijać je do środka tworząc rogale. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wstawić na całą noc do lodówki. Glazura:  łyżka miodu, 2 łyżki wody,  mak (użyłam BackMit). Miód rozpuścić w wodzie, masą

Z miłości do słodkości
Sernik ze śliwkami 238

prawda byłam strasznie zrażona do pieczenia (znowu!) po ostatnim zakalcu ciasta maślankowego i pewnie bym się nie zabrała do pieczenia aż do Bożego Narodzenia, ale to ciasto z okładki czasopisma kulinarnego urzekło mnie tak, że postanowiłam jeszcze raz spróbować z wypiekami. I udało się, a jak na sernik to po prostu wspaniale - bo nie tylko urósł, nie pękł, nie oklapł(...)części, włożyć do miski, zalać skórkami pomarańczowymi z alkoholem, wymieszać, odstawić na 15 minut. Ciastka rozdrobnić w mikserze lub wałkiem na stolnicy na "bułkę tartą", wymieszać z masłem. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24-26 cm i ułożyć równomiernie połowę śliwek ze skórką pomarańczową. Ser wymieszać mikserem z jajkami, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną (i pszenną

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 177

umiejętności, ale jest dość czasochłonny. Mimo wszystko warto poświęcić trochę czasu w kuchni i przygotować coś pysznego. Obecnie mamy sezon na śliwki, ale śmiało można zastąpić je innymi owocami. Ciasto jest bardzo słodkie, więc warto pamiętać, aby owoce były lekko kwaśne, co zrównoważy nam smak. Przepis Składniki: Spód: 250 g miękkiego masła 250 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego(...)ćwiartki. Całość zasypujemy cukrem i dokładnie mieszamy. Na chwilkę odstawiamy. Kruszonka. Mąkę, cukier i migdały mieszamy razem i zagniatamy z masłem, aż do uzyskania gładkiej, ale zbitej masy. Jeżeli masło jest zbyt ciepłe i miękkie, całość można na chwilę wstawić do lodówki. Krem budyniowy. Wracamy na chwilę do kremu. Gdy ten ostygnie, obijamy pozostałe białka i delikatnie mieszamy nasz budyń

KasiaiKrzysiu.pl
jabłecznik biszkoptowy z kremem 234

Przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami, kremem i domową polewą. To pewniak na wszelakie spotkania świąteczne i rodzinne, zawsze smakuje, jest podzielne i ładnie się kroi. Jak większość ciast najlepiej przygotować je dzień wcześniej i koniecznie przechowywać w lodówce.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao(...)łyżki wrzątku łyżka oleju łyżka kokosu Biszkopt: białka ubić na sztywno. Nadal ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do puszystej masy jajecznej. Delikatnie wymieszać, przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut.  Warstwa jabłkowa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia