ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:910/1309)

Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 148

Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę.  Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.  Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać

Di gotuje
babka serowa z brzoskwiniami 190

Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać skórkę i sok z połowy pomarańczy oraz aromat. Mąkę przesiać, połączyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko(...)Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto.  Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką góra-dół

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mazurek z orzeszkami i żurawiną 67

ciasto; 300 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru 3 żółtka szczypta soli nadzienie 3 białka 100 g białego sera 2 łyżki śmietany pół szkl cukru mieszanka bakaliowa (orzechy nerkowca, migdały, żurawina) 200 g kilka moreli odrobina lukru do dekoracji Ciasto zagnieść, rozwałkować, wyciąć w kształcie jaja , lub mniejszych jajek. Na brzegach jajek zrobić dekoracyjne szlaczki. Spody podpiec(...)temp 180 st. Ser ze śmietaną i cukrem rozbić dokladnie blenderem. Dodać posiekane bakalie i ubite na pianę białka. Masę rozłożyć na mazurkach i zapiec , ok 10 min w temp 170 st. Po wystudzeniu udekorować lukrem i kwiatkami z moreli

Gotowanie jest łatwe
CYTRYNOWIEC 632

PYSZNE CIACHO NA KAŻDĄ OKAZJE-SERDECZNIE POLECAM!!!! CIASTO: 4 jajka 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pieczemy biszkopt:białka ubijamy dodajemy po jednym żółtku,cukier,na końcu mąkę z proszkiem i mieszamy już łyżką,pieczemy w 180 stopniach 25-30min wystudzić MASA 1: 4 budynie śmietankowe 4 cytryny 1 kostka margaryny 2/3 szkl.cukru

Swojskie jedzonko
Tarta z kremem budyniowym i owocami 415

placek i wyłożyć nim dno formy na tartą,na ciasto dać papier do pieczenia i na nie wysypać fasolę (czyli tak jak zawsze przy tartej) piec w 180 stopniach ok20 min,następnie zabrać fasolę i piec jeszcze ok 10 min.wystudzić. z 300 ml mleka,cukru i budyniu ugotować gęsta masę,którą jeszcze na ciepło połączyć z 2 żółtkami. masę

Swojskie jedzonko
Róże z lukru plastycznego 133

łyżeczki · gorąca woda 50 ml · barwnik spożywczy do ciast  W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać glukozę i mieszać aż sie wszystko rozpuści. Cukier puder wysypać do dużej miski e, 5 łyżeczek odłożyć. Rozpuszczoną żelatynę z glukozą dodać do cukru pudru i wymieszać wszystko razem łyżką, a następnie dokładnie wyrobić masę dłońmi.Jeśli masa będzie sie ciągle kleić dodawać stopniowo

Camilla w kuchni
Muffinki z suszonymi pomidorami i mozzarellą 262

mniejsze kawałki. Do miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną - miksujemy na małych obrotach miksera. Następnie dodajemy ostudzone masło - chwilkę miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, ser mozzarella, kapary i orzeszki pinii (opcjonalnie) oraz posiekane listki bazylii - miksujemy do połączenia składników. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

W kuchni Katie
Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem 155

minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek, mleko z jajkami i twaróg. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze

Smaki Ewy
Tarta śliwkowa z toffi 190

całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.   Wykonanie warstwy toffi: Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki powinny być w zasięgu ręki. Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Zagotować a następnie trochę zmniejszyć ogień na średni i gotować dalej, aż masa nabierze ładnego, bursztynowo-złotego koloru przez około 15 minut

maniapieczenia
Ciastka Red Velvet z Oreo 160

utrzeć mikserem razem z 2 szklankami cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, później maślankę, ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik spożywczy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Suche składniki dodać do mokrych i miksować na niskich obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję, nie zrażajcie się, że jest

Domowa Cookierenka Agi
Brownie z serem i truskawkami 418

roku to jak na razie mój faworyt w kategorii ciast z truskawkami Bardzo czekoladowe brownie, sernik z dodatkiem mleka skondensowanego i truskawki. Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 2 łyżki cukru Brownie: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 200 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera

Bullio
Jakie produkty wybierać, żeby nie odczuwać głodu? 161

grejpfrut, płatki owsiane z mlekiem Produkt spożywczy Masa porcji (g), każda porcja dostarcza 240 kcal Indeks sytości (%) Krakersy 49 71 Kabanos 74 81 Sernik wiedeński 79 87 Makaron bezjajeczny gotowany 142 90 Pączek 58 97 Orzechy laskowe 38 97 Płatki kukurydziane z mlekiem 173 99 Jabłko 522 106 Ciasto drożdżowe 83 116 Ryż biały gotowany 206 119 Kasza jęczmienna gotowana

Powiedz dietom nie
Pączki cynamonowe 101

ekstrakt waniliowy i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.  Olej rozgrzej do 170 stopni. Jeśli nie masz w domu termometra kuchennego wykonaj test (gdy wydaje ci się, że olej jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki

Wielki apetyt
Beza konwaliowa 188

wygląda bardzo apetycznie? lekkie, słodkie, prawdziwa beza, pokazowe ciasto, gdyż można dodać koloru w postaci kolorowego kisielu zamiast białej mąki ziemniaczanej i jeszcze bardziej go urozmaicić! rzecz gustu i chęci oczywiście... Składniki: 8 białek 300 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta soli masa śmietanowa 400 ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 2 łyżki

kgwjanczewo
CZEKOLADOWA LAZANIA NALEŚNIKOWA Z SEREM 300

Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładkie ciasto ( w razie potrzeby dolewamy mleka ). Smażymy duże, średniej grubości naleśniki ( ja smażyłam na kwadratowej, grillowej patelni Ballarini. Jeśli nie macie kwadratowej usmażcie na okrągłej i zróbcie lazanię w formie tortu ). NADZIENIE: Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem na gładką masę. CAŁOŚĆ: W naczyniu układamy naleśnik, pokrywamy dokładnie warstwą sera

Ostra na Słodko
Shrek 107

Paulince serdecznie gratuluję! A jeżeli chodzi o ciasto, to wierzcie mi, jest świetne!! Kolorowe, winne w smaku i bardzo efektownie wygląda na talerzu:) Jedyne, co zmieniłam w przepisie, to biszkopt, który upiekłam z 4 jajek, Paulinka zaś piecze z 6 jaj:)  Upiec biszkopt z 4 jaj;   Składniki na masę zieloną: 1 duża butelka zielonego napoju Pysio

In my kitchen
Czekoladowe mini serniczki z melonową nutą w 20 minut. 172

herbatnikami. Dodajemy 100 gram twarogu, mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut. 20 gram twarogu łączymy ze startym melonem i ucieramy ze szczyptą cukru waniliowego. Po wyjęciu ciastka smarujemy je z góry serkiem z melonem i układamy na górę truskawkę. Podajemy na ciepło. Ciasto z zewnątrz powinno być chrupiące z miękkim i delikatnym środkiem

BaRepas
kluski śląskie cioci Ani 103

osolona do smaku - ok. 1 płaskiej łyżki). Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy nożem na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. Lekko solimy, dodajemy masło (nie powinno być zimne) i żółtko (w żadnym wypadku nie całe jajko!). Zagniatamy na gładkie ciasto. Robimy kluski: formujemy kulki o średnicy

w mojej kuchni
Omlet kokosowy - z mąką kokosową i dynią :) 120

białka, co stanowi 16% ich całkowitej masy po wysuszeniu, więc jak na owoce suszone jest to pokaźna liczba :) Mąka kokosowa - zaliczana do mąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka

Zdrowie na języku :P
Placuszki z nutellą i orzechami 115

ochotę ...Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:(ciasto naleśnikowe)2,5 szklanki mąki1 szklanka wody1 szklanka mleka2 jajkaszczypta soliNutellaOrzechy włoskiePRZYGOTOWANIE:Do naczynia wbijamy 2 jajka i dodajemy szczyptę soli. Dolewamy wodę i mleko. Dosypujemy mąkę i wszystko razem łączymy w jednolita masę. Na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną masła smażymy placuszki. Jeden placek to porcja jednej

kulinarnyJa
Tort Makowy z Białą Czekoladą 207

jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej słodki tort polecam zamiast masy czekoladowej przygotować np. budyniową, podobnie jak w tym przepisie.Tort Makowy

Słodka Strona
Jagodowe muffinki z kremem 227

muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Krem jagodowy: 150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami

Z miłości do słodkości
Tartaletki z serem ricotta, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi 111

pół. Blat oprószamy mąką i lekko wałkujemy ciasto francuskie. Następnie wykładamy nim tartaletki i lekko nakłuwamy widelcem.   W misce rozrabiamy ser z dwoma jajkami. Na patelni do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy pół minuty i przekładamy do sera z jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy. Wykładamy powstała masą tartaletki. Na każdej układamy rozkrojonego pomidorka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Kolizje Smaków
Bounty 228

Ciasto robione dawno temu...przez moją starszą córkę.. Po niedzieli zapraszam na konkurs..zaglądajcie ...bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania.. Biszkopt: 5 jajek 1  szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 1/2 l mleka 1/2 szkl.cukru 20 dag masła 25 dag wiórek kokosowych cukier waniliowy  Polewa

Moje domowe kucharzenie
Muffinki a'la Tiramisu 238

kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto:  110 g masła,  110g mąki pszennej,  110g brązowego cukru,  2 jajka, łyżka kakao,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,  2 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,  łyżka likieru o smaku amaretto. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając, kolejno wbijać jajka

Z miłości do słodkości
Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 181

kremu, ale to tylko drobiazgi w porównaniu do zrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu(...)masy i porządnie mieszamy. Jeżeli mamy tortownicę z odpinanym spodem - wykładamy dno papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie - natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykonanie kremu: serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasto kroimy

Be Fit Be Strong
TU I TAM nr 8. Avocado brioche. Wegańska. A może chleb? 195

się jeszcze bardziej intensywny. Struktura i konsystencja gotowego wypieku nie przypomina jednak typowej lekkiej i puszystej brioszki, jest bardziej zwarta, wilgotna  i delikatnie dziurkowana, co moim zdaniem, kwalifikuje ciasto do kategorii wytrawnych chlebków drożdżowych. Pozostanę jednak przy nazwie brioche , z jednego prostego powodu - uwielbiam brzmienie tego słowa:)  Brioche ma delikatny posmak awokado, świetnie smakuje z samym masłem(...)bardzo jednolitą masę, bez grudek. Można delikatnie skropić cytryną, by miąższ nie ściemniał. Do zaczynu drożdżowego dodać 1 filiżankę mąki, pure z awokado, 2 łyżki mleka sojowego, cukier, sól i zmiksować na niskich obrotach (lub zagnieść ręcznie). Następnie dodać pozostałą mąkę (być może trzeba będzie dosypać więcej, zależy ile Wasza mąka "zabierze"). Wyrabiać do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta (nie powinno

KUCHARNIA
Kremowa babka śmietankowa 406

Kremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale także jako zwykłe ciasto do niedzielnej kawy Wiele osób mnie pyta jakie są zamienniki serka kremowego typu Philadelphia… Ponieważ od lat nie mieszkam w Polsce, to nie jestem w stanie osobiście tego sprawdzić(...)jajka2 szklanki mąki pszennej tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w dwóch partiach serek kremowy. Dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe coś z malinami i kruszonką 190

Ciasto drożdżowe chodziło za mną już od dłuższego czasu. Dwa razy w między czasie przeterminowały mi się drożdże. Raz ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z cukierni, ale to nie było to, bo niby "dzisiejsze" a już trochę czerstwe. Ale wczoraj się uwzięłam i dzięki temu dziś na śniadanie jadłam babeczki drożdżowe z malinami i kruszonką. Mmmmm... posmarowałam masłem zagryzłam(...)masła tyle samo cukru dwa razy tyle mąki Co robić? 1. Podgrzać mleko dodać cukier i masło - nich się rozpuszczą 2. Lekko ostudzić - na tyle żeby jajka wbite do masy się nie pościnały (czyli dodać jajka i zmixować) 3. Dodać drożdże i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie, u mnie trwało to około 3 godziny

Matka Żywicielka
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 190

kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie nie nastręcza najmniejszych problemów, wystarczy wszystko zamieszać łyżką. Potem już(...)czekoladę, połączyć. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać pozostałymi orzeszkami. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w formie. Smacznego! Niecierpliwie czekam na wiosnę. Dłuższe dni dodają mi skrzydeł, a że pogoda jeszcze niezbyt sprzyja dłuższym spacerom, planuję wielkanocne menu. Jest tyle różnych ciast, tyle przepisów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
New York baked cheesecake, czyli sernik Nowojorski 120

stanowiło gładką masę, dodajemy skórkę otartą z cytryny - sam zapach sernika już jest nieziemski, dla niektórych mogę polecić dodanie paru kropel olejku waniliowego, wtedy zapach będzie jeszcze bardziej wyrazisty.   Teraz pora wysmarować blachę masłem. Żadnej mąki, bułki tartej - nie obsypujcie niczym blachy, ponieważ sernik sam ślicznie odejdzie. Gdy blacha jest przygotowana wsypcie do miski z ciastem maliny i najdelikatniej

Kuba Gotuje
Gruszki na ... migdale 185

może pretendować na świąteczny stół.  Zresztą ... Zobaczcie sami ... Składniki (na syrop): 2,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 szklanka cukru 5 gruszek Składniki (na ciasto): 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki mleka 1 szklanka zmielonych migdałów 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Gruszki(...)wyjąć gruszki, odstawić do wystygnięcia. Pozostałość zredukować i wykonać słodki syrop, który można wykorzystać do polania gruszek przed podaniem.  Jajka (w całości) należy utrzeć z cukrem na gładką masę.  W jednej misce należy połączyć wszystkie suche składniki i wymieszać je widelcem.  W drugiej misce należy połączyć wszystkie mokre składniki i wymieszać je widelcem. Mokre składniki dodać

Garniec Magalie
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 193

tortownicy masą. Masa jagodowa:  -500 jagód polskich - 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką - kilka ziarenek wanilii - 2 opakowania galaretki cytrynowej - ksylitol lub cukier do smaku Wykonanie masy: W 150 ml wrzątku rozpuść galaretki. W wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC

SMYKWKUCHNI
Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik. 213

ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież(...)karob. Zblenduj na gładką masę daktyle razem z wodą w której się moczyły i dodaj co całości. Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość razem lub przemieszać dużą łyżką. Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche

greenscarf
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 185

biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka pietruszki Rozgrzej(...)masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno

Qlinarnie i Qlinarnie