ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:922/1309)

Tarta serowa z brokułem 220

większy okrąg niż spód). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę, dobrze dociskając. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 C. W misce łączymy oba sery z solą i pieprzem oraz jajkiem, brokuła myjemy dzieląc na mniejsze różyczki. Na podpieczony spód wykładamy masę serową i układamy, brokuła, wszystko posypujemy startym

Niezły Młynek
Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem 160

godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x40cm, po czym przeciąć go na dwa prostokąty o wymiarach 20x25cm.  Nadzienie: 60g stopionego masła,  60gr brązowego cukru,  łyżeczka cynamonu,  łyżeczka kardamonu,  4 łyżki mleka. Stopione masło wymieszać z cukrem i przyprawami. Masę rozsmarować na obu prostokątach. Zwinąć

Z miłości do słodkości
Ciasto malinowe z kremem na bieluchach 1700

jest chyba najlepsze ciasto, jakie udało mi się zrobić a wszystko dzięki koleżance, która je przyniosła do pracy. Od razu wzięłam przepis i postanowiłam je zrobić na długi weekend i nie żałuję, bo tak dobrego ciacha dawno nie jedliśmy. Jest genialne i bardzo wydajne. Wychodzi go cala masa. Polecam z czystym sumieniem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik z żurawiną na piernikowym spodzie. 263

krajobraz za oknem . Popękany wierzch ciasta jest  podobno oznaką ,że coś poszło nie tak  ... jak dla mnie takie pęknięcia są niezwykle urocze i nie ujmują nic a nic ze wspaniałego smaku . Składniki : Spód : 30 dkg rozdrobnionych w malakserze pierników  10 dkg roztopionego masła pół łyżeczki przyprawy do pierników  (opcjonalnie) Masa serowa : 1 kg sera ( u mnie

Malinowa Kawiarenka
Czekoladowa tarta z malinami i czekoladowym kremem 168

uzyskam gładką masę. Cały czas podgrzewając dodaję pokrojone masło i mieszam tak długo, aż rozpuści się całkowicie. Ściągam garnek z ognia i dodaję połamaną na kostki czekoladę. Mieszam aż ta się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam

Mango Papaja
Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie 170

blogu wariacja na temat   chleba razowego pszenno żytniego , który piekłam już jakiś czas temu. W nowej wersji mąkę pszenną razową zastąpiłam mąką orkiszową 2000, a  do ciasta dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego słodu żytniego. Dzięki temu chleb nabrał pięknego ciemnego koloru i wyjątkowego smaku i zapachu. Przepis ten jest bardzo prosty, a chleb zawsze się udaje. Pamiętajmy(...)żytniego 100 g  mąki orkiszowej razowej typ 2000 200 g maki żytniej razowej 130 g letniej wody Wszystkie składniki wymieszać dodając tyle wody, aby się utworzyła miękka masa. Przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. *Jeśli chcemy piec chleb po południu, mieszamy składniki zaczynu rano, a II etap robimy po południu. Składniki 2 etapu

Kulinarne przygody Gatity
Z cyklu weekendowe słodkości... drożdżówki ślimaczki 161

mąki utworzyło masę o konsystencji gęstej śmietany. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. W reszcie mleka rozpuszczamy masło. Po upływie wymaganego czasu dodajemy mleko z masłem do mieszanki drożdżowej i wszystko dokładnie wyrabiamy. Jeszcze raz odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na ok. 1 do 1,5 godz. Po tym czasie ciasto powinno mniej

Ratunku obiad
Babka cytrynowo-limonkowa 157

ucieranej masy po szklance mąki na raz, wymieszać po każdym dodaniu. 4. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli dolewać 7 Up. Mieszać do połączenia składników. 5. Na koniec dodać skórkę otartą z cytryny i limonki. Wymieszać. 6. Formę (na głównych zdjęciach: tortownica z kominem, o średnicy 28 cm) wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. 7. Piec przez

Domowa Cookierenka Agi
Bananowy sernik Nigelli 164

dokładnie miksujemy dodając do niego stopniowo cukier i po jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne(...)pieczemy 70 minut. Po upieczeniu studzimy i chłodzimy parę godzin w lodówce. Przed podaniem topimy krówki z łyżką śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej lub na gazie i polewamy tym ciasto. Smacznego :)   Kochani, mam do Was pytanie: czy interesowało by Was czytanie o tym gdzie mieliśmy okazję zjeść i co? Zdarza nam się testować nowe miejsca i jeśli bylibyście chętni

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasto Leon 260

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto miodowe: 350 g mąki tortowej 150 g cukru 1 jajko 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany Wszystkie składniki przekładamy do miski, ręcznie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części.   Każdą pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach(...)się mleka wlewamy przygotowaną mieszankę, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce

kulinarnyswiatdomi
Peking Duck Sauce - Sos do kaczki po pekińsku 438

ogórka wężowego 1 czerwona cebula cieniutkie krążki ciasta do kaczki po pekińsku upieczone mięso kaczki (najlepiej oczywiście w stylu kaczki po pekińsku) Wykonanie: Mąkę kukurydzianą wymieszać w zimnej wodzie i odstawić Patelnię postawić na ogniu i dać na nią olej sezamowy, pastę z czarnej fasoli, sos hoisin, cukier i wszystko wymieszać. Gdy masa jest ciepła, dodać wodę z mąką kukurydzianą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Staropolski piernik długo dojrzewający 88

uważając żeby nie zagotować masy. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie już letnia stopniowo dodajemy cały czas miksując kolejno jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę, sól i na końcu mąkę. Chwilę wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. Wlewamy do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 tygodnie.  Dojrzałe ciasto pieczemy w temperaturze 180st

Gotowanie moimi oczami
Wytrawne muffinki z wędzonym łososiem, kaparami i serkiem ricotta 209

miski z sypkimi składnikami dolewamy porcjami masę mleczno-jajeczną - miksujemy na małych obrotach miksera. 5. Następnie dodajemy ostudzoną cebulę z masłem - chwilkę miksujemy. 6. Na koniec dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na mniejsze kawałki, kapary i serek ricotta - mieszamy za pomocą łyżki do połączenia składników. 7. Papilotki lub silikonowe foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. 8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

W kuchni Katie
Tarta gruszkowa z migdałami 106

polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ciasto można podpiec ok 10 minut (jeśli gruszki są twarde lub bardzo soczyste - odlewamy wtedy nadmiar soku który wypłynie z owoców) jednak ja z tego zrezygnowałam. Ucieramy jajka z cukrem na puszystą, białą pianę, następnie dodajemy śmietaną, migdały i esencję waniliową - dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą zalewamy gruszki i pieczemy ok 40 minut

sierotka maRysia w kuchni
Rurki z nadzieniem 169

każdym innym smaku.   Zaczynamy od ciasta na naleśniki, które zawsze się udają. Składniki : 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki wody (najlepiej ciepłej lub gazowanej) 4 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania