ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:84/264)

Ciasto szachownica "szach- mat" 922

Zimną śmietanę ubić z cukrem i " bitą śmietaną w proszku" , dodać kilka kropel aromatu śmietankowego i dodać ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Do masy budyniowej wmieszać delikatnie masę śmietankową. Przełożenie Blat biszkoptowy posmarować cienką warstwą kremu, ulożyć paski ciasta w odległości ok 1,5 cm a wolne przestrzenie wypełnić kremem, pozostałe paski ulożyć na warstwie kremu i wypełnić nim wolne miejsca. Rozsmarować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto balowe 3991

szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Krem budyniowy: 500 ml mleka 3 żółtka 8 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 1 łyżka kopiasta mąki pszennej 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy(...)łyżce zimny budyń i ucierać.  Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada

Ala piecze i gotuje
Ciasto makowe z budyniem. 137

ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej 1 nie pełna szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. masła i margaryny 2 łyżeczki cukru waniliowego ( miałam swojski) 1 jajko Składniki na masę: 800 ml. mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 1 paczka maku 200 g. mielonego lub suchego 50 g. płatków migdałów Wykonanie: Najpierw przygotować masę. Zimne mleko(...)Dodać masło, posiekać nożem. Na koniec dodać jajko i zagnieść, żeby powstała kruszonka. W między czasie zamieszać masę budyniową. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tarta. Wyłożyć 2/3 kruszonki i ugnieść dłonią. Wykleić też brzegi tortownicy do połowy. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć masę. Na masę, wyłożyć resztę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około

Agusiowe smakołyki
Ciasto Jakuba 150

słoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować(...)białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru, a na sam koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności

Na Ciasteczkowych Papierach
składany sernik z bezą i miodem 259

Składniki: na ciasto miodowe: 500 g mąki 200 g cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej na sernik: 1 kg sera na sernik 6 jajek 125 g masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego szczypta soli na masę budyniową: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej(...)cukrem na puch, następnie dodawać żółtka i budyń. Białka ubić z solą na sztywną pianę i delikatnie połączyć z serem. Masę wylać do blaszki wyścielonej papierem i piec w 180*C około godziny. Wystudzić.  Masa budyniowa: mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żółtka zmiksować z połową mleka. Resztę zagotować i ugotować na nim budyń. Do gorącego wmiksować masło. Połowę gorącej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto francuskie - kolejna odsłona 239

przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem. W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 201

Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać(...)kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. 2 blaty pieczemy na pergaminie do pieczenia przez ok 20 min w 180 stopniach. Na 3. blat przed włożeniem do piekarnika wykładamy masę orzechową. Warstwa orzechowa Orzechy siekamy

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM 280

budyniową. Energicznie mieszaj do całkowitego zgęstnienia budyniu. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie przygotuj warstwę orzechową. Do tego celu rozpuść w garnku margarynę z cukrem. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru, potem wsyp posiekane orzechy włoskie i gotuj jeszcze przez chwilę. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski,  zagnieć ciasto i podziel je na 2 części. Obie części ciasta(...)wymiarów blachy do pieczenia. Następnie przełóż pierwsze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Na drugą porcje ciasta wyłóż warstwę orzechową i postępuj tak samo jak z pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj

wegujemy
Ptysie 161

Składniki:  (15 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać(...)Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie.  Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.).  Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić środek masą budyniową. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 247

następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła(...)Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Pianka wg Siostry Anastazji 201

były one starym aparatem. Nie zniechęcajcie się, ponieważ ciasto bardzo ładnie się prezentuje a poza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki(...)mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Pijak-Cycki Murzynki 453

ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto.  DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.  Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.  Na biszkopty

Moje Słodkie Piekiełko
Tarta rabarbarowa z bezą 408

Dziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki do miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z rabarbarem i bezą 126

kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje . Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram rabarbaru Beza: 4 białka(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez

Bajeczna Kuchnia
Placek z jabłkami i budyniem 290

pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukru Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić(...)tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo  Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudru Masło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.  Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania