ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:82/264)

Ciasto ,,Krówka" bez pieczenia 699

bardzo lekko i sprawnie. Najlepsze w tym cieście jest kontrast słodyczy między kremem, a przesłodką masą krówkową. Specjalnie zrobiłem krem z jak najmniejszą ilością cukru, bo inaczej ciasto byłoby za słodkie. Jako wspomniałem o kremie, to powiem, że nie jest to tradycyjny krem budyniowy, jest to trochę inna odmiana tego kremu, bardziej puszysta, lekko, pulchna, czyli krem budyniowo-śmietankowy

Kuchnia Łukasza
Pszczółka adwokatka – bez pieczenia 526

większym garnuszku z żółtkami oraz cukrem wanilinowym, dodajemy obie mąki i mieszamy lub miksujemy całość do połączenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotujemy masę przez kilka minut, aż do zgęstnienia. Odkładamy do schłodzenia. Miękkie masło ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo zimny budyń. Na sam koniec cienkim strumieniem wlewamy advocaat i miksujemy(...)jajeczne w zależności od producenta różnią się między sobą gęstością. Ilość użytego likieru do masy należy właśnie dobrać wg tego czynnika – im rzadszy, tym użyjmy go mniej, by niepotrzebnie nie rozrzedzać całej masy. Najlepszym wyjściem jest dodawanie likieru stopniowo i ocenianie na bieżąco konsystencji masy. Ja robiłam ten deser kilkukrotnie na przestrzeni lat i zazwyczaj używałam różnego rodzaju ajerkoniaku

Smaki Na Talerzu
Rożki morelowe 153

Budyń wystudzić, mieszając od czasu do czasu. Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2) . Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka.   Rożki ułożyć na blasze

Świat Ciasta
Ciasto budyniowe z rabarbarem 256

pojawią na blogu. Póki co zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem i budyniem, oprószone cukrem pudrem. Składniki : Ciasto : * kostka Kasi * 450 g mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 2 żółtka * 2 łyżki kwaśnej śmietany * łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa : * pół kg rabarbaru * 2 jabłka * 3 łyżki brązowego cukru * 3 łyżki soku z cytryny * 3 budynie waniliowe * litr

Magiczne Życie Marty
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 238

akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy do upieczenia kruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku. Kruche ciasto:  300g mąki pszennej,  3 żółtka,  150g masła lub margaryny(...)Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić. Masa budyniowa:  szklanka mleka,  3 łyżki mąki krupczatki,  2 żółtka,  czubata łyżka cukru, 3 łyżki

Z miłości do słodkości
CIASTO Z RICOTTĄ I CZEKOLADĄ 384

resztę cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki. Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady. * Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka. ** Możesz również wyłożyć uprzednio formę(...)żaroodporną miskę z czekoladą i masłem, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody. **** Uważaj, żeby podczas gotowania nie powstały grudki, jeżeli jednak tak się stanie, wystarczy, że przetrzesz masę budyniową przez sito

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
smakowite ciasto z malinami z jogurtu greckiego 193

miksowania dodawać po łyzce cukru pudru nadal miksując .Na sam koniec wlać śmietankę – miksując - wsypać proszek budyniowy. Na koniec dodać porcjami jogurt i na wolnym obrotach dokładnie wymieszać .Na spód upieczonego ciasta pierwszego wyłożyĆ dżem malinowy 3/4 sloika ,rozprowadzic po calej powierzchni.Nastepnie wlać masę białkowo-jogurtową ,rozprowadzić po całości ,wyrownać .Ponownie cienką warstwą posmarować dżemem malinowym i posypać upodpieczoną kruszonka

w mojej kuchni
Placek Jojo (Stefanka) 524

ciasto jest pyszne, trochę podobne do Rafaell o (ale tylko trochę). Placki miodowe nadają lekko karmelowy posmak. Masa budyniowa nie zawiera jajek a kaszę (dla mnie jest to na plus). Pieczenie placków miodowych jest nieco czasochłonne, ale z tego przepisu wychodzi całkiem spora blacha - starczy dla wielu łasuchów (chyba). :) Odkąd pamiętam znam to ciasto pod nazwą placka Jojo, ale znam(...)Czas pieczenia: ok.20 min. Placki miodowe 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szkl. + 2 łyżki cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru

coolinarnastrefa.blogspot.com
sernik królewski 397

cukrem waniliowym na puch, cały czas miksując dodaję po jednym żółtku. Wciąż ucierając dodaję stopniowo twaróg, na koniec miksuję z proszkiem budyniowym. Dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam łyżką. Masę serową wykładam na ciasto, na wierzch daję startą drugą część ciasta. Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 45 minut na środkowej półce (grzałka góra

babka w formie
Ciasto Lodowiec 866

Ciasto bez pieczenia. Z pysznymi truskawkami w galaretce, masą śmietanową z mascarpone przełożoną warstwami biszkoptów. Oryginalny przepis zawiera masę budyniową, ja zrobiłam bitą śmietanę usztywnianą serkiem mascarpone, dodatkowo dałam żelatynę, aby masa była sztywniejsza. Ale żelatynę można pominąć.Dodałam też dużo, bardzo dużo truskawek, dzięki czemu ciasto było bardzo rześkie, owocowe i orzeźwiające. 2 paczki biszkoptów 0,5 l. śmietany

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto 3 BIT 296

popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne.  Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami.  Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Przygotowany krem budyniowy przełożyć na herbatniki. Następnie ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i wlać roztopioną, ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na sam koniec zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu (można

Ugotować
Tarta z malinami i borówkami 202

krem wysypać owoce. Moja tarta nie wyszła taka jak wyjść powinna według mnie. Myślę, że popełniłam błąd robiąc masę budyniową. Najpierw powinnam dokładnie roztrzepać budyń, a dopiero potem dodać ubitą kremówkę. Uwierzcie mi jednak, że to ciasto jest tak pyszne, że nie chciałam czekać ze zrobieniem zdjęć do następnego razu :) Mimo, że krem trochę się rozjeżdża, to biorąc

Codzienna kuchnia niecodzienna
RAFAELLO NA BISZKOPCIE 218

taką słodkością sprawię rodzinie przyjemność i się nie myliłam, wszyscy zjedli ciasto z apetytem, co więcej... poprosili o dokładkę :) Składniki na biszkopt: * 4 jajka * 2/3 szklanki cukru * 2/3 szklanki mąki pszennej * 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę budyniową: * 1 litr mleka * 1 szklanka maki pszennej * 1 szklanka cukru(...)kostkę do pieczenia Kasia na gładką masę, kolejno dodawać stopniowo przestudzony budyń, tak by wszystko się dobrze połączyło. Krem budyniowy podzielić na 2 części (w proporcja 1/3 i druga 2/3 kremu). Do większej części kremu dodać 4 łyżki kokosu, wymieszać. Na pierwszy płat biszkoptu wyłożyć krem budyniowy z kokosem, zakryć drugim płatem ciasta. Na to wyłożyć ostatnią część kremu

Zrób to smacznie
Kostka Kubusia. Ciasto bez pieczenia 2274

użycia piekarnika. Kostka Kubusia jest orzeźwiająca i jeśli jesteś okrutnym łasuchem, dodaj więcej cukru :) Użyłam standardowej blaszki prostokątnej do wypieku ciast, jednak można użyć nieco mniejszej wtedy warstwy będą wyższe i nawet będą się wtedy lepiej prezentowały. Potrzebujemy: Masa budyniowa: 900 ml soku typu Kubuś (najlepiej oczywiście jeśli sami zrobicie taki sok np. z marchwi, banana i jabłka(...)użyłam pełnoziarnistych 330 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki cukru płatki migdałów do posypania Na spod blachy wyłożonej np. folią aluminiową kładziemy herbatniki, jeden obok drugiego. Na warstwę herbatników wykładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.  Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno i wykładamy na warstwę herbatników.  Wierzch posypujemy płatkami migdałów.  Smacznego! :) Skomentuj

MamaOskarka
Tort urodzinowy 145

cukrowe Wykonanie: Białka  ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę.  Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów(...)pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta. Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania