polecam :) Składniki na formę 26cm: Ciasto - 200g mąki krupczatki - 80g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 duże łyżki śmietanki 18% - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa - 250ml śmietanki 18% - 250ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - 1 duża łyżka masła - 1 żółtko - kilka kropli olejku waniliowego Mus malinowy - 200g mrożonych malin(...)koniec jeszcze 5 minut z górną grzałką. Studzimy ciasto. Maliny na mus miksujemy i przecieramy przez sitko, powinno być 200ml tak aby wrzątku było 300ml wg przepisu na galaretce, galaretkę mieszamy z wrzątkiem po czym dodajemy mus z malin, studzimy. Jak mus malinowy zacznie tężeć wylewamy go na masę budyniową, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Wypieki Renepieczenia zamieniamy blaszki miejscami... W tym samym czasie ubijamy białka. Następnie cały czas miksując dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Pianę dzielimy na dwie części i wykładamy na podpieczone ciasto. Posypujemy obydwie części migdałami i wkładamy do piekarnika na następne 15 minut. 150 ml mleka zagotowujemy razem z alkoholem i cukrem pudrem. Resztę mleka miksujemy z mąkami i żółtkami(...)powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia Przepis podkradziony
W Moim Magicznym Domuzupełnie nowe połączenie smaków w cieście bez pieczenia. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, bo podstawę stanowią herbatniki, których nie muszę piec. Do tego 2 rodzaje mas, dla zrównoważenia smaków i miodowa posypka. Tak! Miodowa posypka z przepysznego, subtelnego w smaku miodu migdałowego Huzar z serii "Smaki świata" . Potrzebujemy: Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego Huzar 1 waniliowy(...)wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, najlepiej 2 warstwami (wtedy łatwiej jest wyjąć ciasto z foremki, a takie pięknie prezentuje się na paterze) Na dnie układamy warstwę z herbatników. Na niej rozsmarowujemy masę budyniową. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Drugą warstwę herbatników smarujemy dżemem i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. Teraz przygotowujemy miodową chrupkę. W rondelku
MamaOskarkaproszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję ocet oraz cukier. Następnie dodają mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypuję mak. Delikatnie mieszam(...)temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Nadal ucierając dodaję po łyżce ziemnego budyniu. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu
Tradycyjna kuchnia Kasisurowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości soku. Jabłka i sok i pozostały sok jabłkowy dodać do garnka i zagotować(...)gotującego się soku dodać rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać. Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3. -większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść. -rozłożyć ciepłą masę jabłkową
Kuchnia PokoleńDzielimy na 2 częsci- jedną mniejszą. Wkładamy w torebki foliowe, wkładamy do zamrażarki. W miseczce mieszamy śmietany z proszkiem budyniowym, cukrem i cukrem waniliowym. Miksujemy. Ubijamy pianę , Łyżką dodajemy do masy. Mieszamy delikatnie Na duża blachę 24x35 tarkujemy większą porcję ciasta. Przymrożone lepiej sie tarkuje. Na to wylewamy masę, na wierzch tarkujemy mniejsza porcję ciasta. Tarkujemy na tarce o buraczanych
Z Majeczką w kuchniSkładniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić. Masa budyniowa: odlać szklankę
Pychotkaaaróżki lub łyżki delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, cały olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać na puszysta masę do momentu rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Przełożenie ciasta: Każdy wystudzony biszkopt przekroić na 4 części. Smarujemy masą
Ciastka - domowe słodkościwiększą rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną smalcem blachę i ponakłuwać widelcem. Masa: Śmietanę dokładnie wymieszać z proszkiem budyniowym. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier. Do ubitej piany dodawać małymi porcjami śmietanę, delikatnie wymieszać i wylać całość na ciasto. Na masę zetrzeć na tarce zamrożone ciasto i piec w temp. 180*C przez ok 45 minut. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimniejszą na wierzch i schłodzić w lodówce przez 0,5 godziny. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 15 minut . Budyniowa pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)upieczeniu Białka ubijamy na sztywną pianę dodając po jednej łyżce cukru . Następnie na małych obrotach miksera dodać proszek budyniowy , cały czas miksując . Masę budyniową wyłożyć na podpieczony spód ,na masę czereśnie i na wierzch resztę ciasta z lodówki .Rozcieramy je w palcach po całym cieście. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .Po upieczeniu i przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem
Ladylaura.koniec wbić jajko i wymieszać do połączenia składników na jednolitą masę. 1/4 ciasta odłożyć na bok. Resztę ciasta rozwałkować na kształ koła. Wylepić ciastem dno tortownicy o średnicy 26 cm, a resztkami po wycięciu koła wykleić rant blaszki twaróg wymieszać ze śmietaną kremówką, cukrem i przesianym proszkiem budyniowym przy pomocy miksera, następnie dodawać po jednym jajku i mieszać tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania). Na masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta). W rondlu podgrzewamy 2 szklanki (500ml) mleka z 1/4 szklanki cukru. W kubku mieszamy pozostałe 250ml mleka z proszkiem budyniowym. Masę wlewamy na gotujące się mleko z cukrem, mieszając doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy (do zgęstnienia). Do masy budyniowej(...)gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi dzień (ciacha super zmiękły, sprawdzałam, także górna warstwa) w misie miksera umieszczamy kremówkę razem z mascarpone i łyżką pudru i całość ubijamy. Ubitą masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i posypujemy startą
Smaczne Zdrowepieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut. Masa budyniowa 1 puszka ananasów 1 budyń śmietankowy (dałam dwa budynie + 1 szklankę mleka) Z puszki ananasów odlać sok ( u mnie było 3/4 szklanki soku) , który(...)wyszło 4 białka) 1/2 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor. ananasek
O kuchni z uczuciem35szt: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 kostka masła 2 budynie wanilinowe ½ L mleka Cukier trzcinowy Dodatkowo będą potrzebne foremki do rurek z kremem w kształcie stożka i rękaw cukierniczy do nadziewania kremem. Rurki z kremem budyniowym Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy 200ml mleka dodajemy dwie saszetki budyniu i dokładnie mieszamy. Gdy użyjemy budyniu beż cukru będziemy musieli masę dodatkowo dosłodzić(...)Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kostkę masła co najmniej godzinę wcześniej wyciągamy z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową i ucieramy mikserem na gładka masę. Do utartego masła dodajemy schłodzony budyń i miksujemy, aż uzyskamy krem budyniowy. Ciasto francuskie kroimy na dwucentymetrowe paski, które następnie zawijamy na specjalne foremki poczynając od węższej w kierunku szerszej strony foremki. Zawinięte rurki delikatnie smarujemy
Księga-Smakuproszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa: 3 duże (400g) opakowania gęstej śmietany(...)białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijać, następnie połączyć ze śmietaną. Powstałą masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 20 minut. Po tym czasie zetrzeć lub pokruszyć na wierzch pozostałą część ciasta. Piec
Praktyczna pl