zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo pyszne, śmiało może znaleźć się na liście ciast świątecznych... Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu(...)budyniowy: 3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu. Masą przełożyć ciasta
Z miłości do słodkościpieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać. Jedną
Wanilia i Kardamonzamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem soku z cytryny jest fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt
sierotka maRysia w kuchniChyba „przegięłam” z ilością ;-). To już chyba ( przynajmniej na razie) ostatnie ciasto z owocami. Tym razem zrobiłam biszkopt z kremem budyniowym, owocami i galaretką. Składniki na biszkopt ( duża blacha) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek ¾ szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe w proszku bez cukru 3 szklanki mleka(...)minut w temperaturze 180 stopni C. Przed nałożeniem masy budyniowej wystudzić. Ugotować budynie z cukrem, przykryć ( żeby się nie tworzył kożuch) i wystudzić. Wystudzony budyń dokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną
Na słodko lub wytrawniemiodem na jasny puch, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z masą makową. Dodajemy kilka kropel olejku migdałowego. Masa budyniowa: 1 szklankę mleka umieszczamy w rondelku razem z cukrem i cukrem waniliowym, doprowadzamy do wrzenia. Drugą szklankę mleka mieszamy z obiema mąkami, tak żeby nie było grudek i wlewamy(...)powstanie gładka masa. Polewa: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Margarynę, cukier i kakao umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę, ale już nie gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy. Przełożenie ciasta: Zwykły blat
Czerwona Porzeczkapiekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej średnicy jak tortownica. (wcześniej miske należy dokładnie natłuścić masłem ponieważ casto może się przykleić.) Masa budyniowa; pół litra mleka 2 budynie smietankowe 1 kostka masła ok pół szkl. cukru pudru Przygotowanie(...)masy budyniowej. Z każdym krążkiem postępujemy tak samo. Kiedy tort mamy już złożony całość smarujemy pozostałą masą i wkładamy na jakiś czas do schłodzenia. Należy przygotować rękaw cukierniczy i tylke o kształcie małej gwiazdki. Kiedy tort lekko się schłodził zabieramy się za dekoracje. Zaczynamy od brzegu używając najjaśniejszej masy maślanej. Dekorujemy na około az do skończenia masy. Nastepnie wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.ciast. Nie może zabraknąć oczywiście miodownika , makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM CHAŁWOWY 2 budynie śmietankowe 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 szkl(...)dodać 1/3 pokruszonej chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić. Artykuł CIASTO CHAŁWOWE pochodzi z serwisu Każdy
Pieguskowa Kuchniazagnieść szybko rękoma. Przygotowanie blaszki o wymiarach 35 x 25 – wyłożyć ją papierem do pieczenia i rozłożyć równo ciasto kruche. Przygotowanie masy serowej – Twaróg powinien być trzykrotnie zmielony. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę, dodać proszek budyniowy i wymieszać. Teraz stopniowo dodawać twaróg i co jakiś czas wlewać ajerkoniak. Wymieszać na gładką jednolitą masę. Nie może(...)blaszce aż całkowicie ostygnie. Polać lukrem lub czekoladą, jak kto woli. Thermomix ciasto kruche jak wyżej do naczynia miksującego dodać żółtka, połowę cukru, proszek budyniowy, zmiksować obroty 4, czas 30 sek dodać pokruszony twaróg, wlać ajerkoniak, miksować zaczynając od 1-10, miksować 30 sekund wyjąć masę do miski, umyć naczynie miksujące i dokładnie wysuszyć. Założyć motylek wlać białka, ubijać
Kuchnia Pokoleńcukru 1 łyżka proszku budyniowego cukier puder do posypania Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy mikserem(...)ubitej piany dodajemy łyżkę proszku budyniowego, mieszamy. Brzoskwnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Na masie układamy pokrojone
Mia Cucina SofietaBardzo przyjemne w smaku ciasto. Lekkie. Słodkie. Proste do przygotowania. Z doskonałą polewą, którą wykorzystam też do innych wypieków. Jedynie biszkopt przygotowany z dodatkiem budyniu w proszku nie przekonuje mnie w 100%. Wyszedł smaczny, aczkolwiek trochę mi się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki(...)stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy
Smaki Na Talerzureszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewocoraz mniej ich na targu :( to proponuję upiec pyszna tartę , gdzie krem jest na bazie budyniu i cała tarta zalana jest galaretką brzoskwiniową. Spód ciasta jest bardzo maślany w smaku i kruchy.W połączeniu z masa budyniową , jagodami i galaretką tworzą niesamowity duet. Foremka o średnicy : 28 cm Czas pieczenia w sumie : ok. 40 minut Składniki: 200 g mąki(...)jajko i dodac 150 g pokrojonego na kawałki masła.Wyrobic gładkie ciasto i wstawic je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowac na okrągły płat o średnicy ok. 31 cm. Ciasto przełożyc do formy o średnicy 28 cm , docisnąc do brzegu a dno ponakłuwac widelcem. Na cieście w foremce wyścielic folię aluminiową i wysypac na nią fasolę. Wstawic do piekarnika
Słodkości i nie tylkokażdą zawijamy w folię spożywczą, zamrażamy.Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby dobrze się schłodziło.Blachę smarujemy masłem, wykladamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na tarce większą część ciasta (3/4), lekko przygniatamy łyzką lub dłonią dla wyrównania. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 185ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.-lub jak u mnie nie podpiekałam tylko wysypalam(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuściły. Stopniowo ,powoli wlewamy olej i cały czas miksujemy. Na kruchy spód wykładamy bułkę tartą, wystudzony rabarbar, przykrywamy masą białkowo- budyniową i ścieramy na tarce schłodzoną część surowego ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do zarumienienia ciasta. Smacznego
w mojej kuchnibudyniową pianką Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe 1/3 szklanki oleju Dodatkowo borówki amerykańskie maliny cukier puder do dekoracji Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli(...)powoli ciągle miksując wlewamy olej. Masę przekładamy na podpieczony spód, a na nią wykładamy maliny oraz borówki. Pozostałą część ciasta wyciągamy z zamrażalki i ścieramy na wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze ok. 175 stopni przez ok. 30-40 minut do zrumienienia wierzchu. Gdy ciasto przestygnie całość oprószamy cukrem pudrem. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Kruche ciasto
Kocham CzekoladęCiasto Kubuś przygotowuje się podobnie jak ciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga Takietampichcenie i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki(...)dokładnie wymieszać aż się rozpuści. Pomarańczową masę budyniową nieco przestudzić i wylać na biszkopty. Ładnie wyrównać i odstawić do przestudzenia. Gdy masa będzie letnia ułożyć na niej delicje, galaretką do góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą
Monia miesza i gotuje