ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:86/264)

Orzechowiec – ciasto miodowe z orzechami 186

Marlenkę . Nie ma tutaj za to masy kajmakowej a jedynie budyniowa. Krem budyniowy wydaje mi się często zbyt ciężki i mdły w smaku. Tutaj dolałam syropu do kawy o smaku czekoladowym, ale można dodać np 3 łyżki mocnego naparu kawy czy amaretto. Dzięki syropowi, krem nie był już tam „mulisty”. Ciasto najelpiej upiec dzień wcześniej i trzymać(...)kawy/naparu kawy/amaretto Wykonanie Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto, zaczynając od 3 szklanek mąki. Jeśli ciasto jest bardzo lepkie, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na cienki placek. 2 blaty pieczemy na pergaminie do pieczenia przez ok 20 min w 180 stopniach. Na 3. blat przed włożeniem do piekarnika wykładamy masę orzechową. Warstwa orzechowa Orzechy siekamy

Mieszam w Garnku
WEGAŃSKI ORZECHOWIEC Z KARMELEM 266

budyniową. Energicznie mieszaj do całkowitego zgęstnienia budyniu. Zdejmij z ognia i ostudź. Następnie przygotuj warstwę orzechową. Do tego celu rozpuść w garnku margarynę z cukrem. Gotuj do momentu rozpuszczenia cukru, potem wsyp posiekane orzechy włoskie i gotuj jeszcze przez chwilę. Wszystkie składniki na ciasto włóż do dużej miski,  zagnieć ciasto i podziel je na 2 części. Obie części ciasta(...)wymiarów blachy do pieczenia. Następnie przełóż pierwsze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz ok. 15 minut do zarumienienia ciasta. Na drugą porcje ciasta wyłóż warstwę orzechową i postępuj tak samo jak z pierwszym plackiem. Po upieczeniu ostudź. Miękką margarynę zmiksuj na puszystą masę. Dodawaj po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksuj

wegujemy
Ptysie 147

Składniki:  (15 sztuk) Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać(...)Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia. Ciasto nakładać do szprycy i uformować ptysie.  Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec ok.30 min. ( ocenić samemu gdyż może to być 25min. jak również ciut więcej niż 30min.).  Ostudzić. Górę ptysia odkroić i wypełnić środek masą budyniową. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni u Moniki
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 240

następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła(...)Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Dodajemy żelatynę, mieszamy by się rozpuściła, a następnie studzimy. Do przestygniętej masy dodajemy śmietanę. Gotową polewę wylewamy na ciasto

Cynamonowe szczęście
Pianka wg Siostry Anastazji 191

były one starym aparatem. Nie zniechęcajcie się, ponieważ ciasto bardzo ładnie się prezentuje a poza tym jest mega, mega smaczne. Typowe kremowe ciasto. Nazwała bym go jakoś egzotycznie bo zwykła masa z kokosem jest pyszna! Składniki: masa: 0,5 litra mleka 25 dag masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 8 łyżek kokosu 5 żółtek 4-5 łyżki(...)mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową. Pianka Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką. Przełożenie ciasta ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada Źródło: 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Pijak-Cycki Murzynki 444

ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy mak i wiórki kokosowe. Przygotowaną masę wylewamy na blaszkę pokrytą papierem i pieczemy w temp. ok 170* przez 15 min. Upieczone ciasto studzimy. KREM BUDYNIOWY: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki(...)rondelka i zagotowujemy. Kiedy polewa będzie stygnąc zaczynamy składać ciasto.  DODATKOWO POTRZEBNE DŻEM, BISZKOPTY OKRĄGŁE I ALKOHOL NAJLEPIEJ WÓDKA. Biszkopt nasączamy lekko alkoholem następnie smarujemy ulubionym dżemem u mnie dżem z czarnej porzeczki.  Na to wykładamy ciasto makowo-kokosowe.  Na ciasto makowo-kokosowe wykładamy krem budyniowy.  Na krem układamy nasączone w wódce biszkopty.  Na biszkopty

Moje Słodkie Piekiełko
Tarta rabarbarowa z bezą 393

Dziś zapraszam na tartę:) Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza(...)otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy wszystkie kawałki do miski i zasypujemy cukrem. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Schłodzonym ciastem wykładamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto z rabarbarem i bezą 118

kruchym spodzie z rabarbarem i bezą . Szybkie do przyrządzenia i w dodatku bardzo ładnie się prezentuje . Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 4 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 400 gram rabarbaru Beza: 4 białka(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z białek ubijamy pianę,ucierając dodajemy cukier.Wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze przez

Bajeczna Kuchnia
Placek z jabłkami i budyniem 277

pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukru Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić(...)tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo  Ziarenkowo 3 jajka (białka i żółtka osobno) pół szklanki cukru pudru Masło rozpuścić dodać orzechy i wymieszać.  Odstawić do przestygnięcia. W tym czasie przygotować masę jajeczną. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę

Z Kuchni Do Kuchni
Budyniowiec śmietanowy z figami 145

Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt.  Składniki na biszkopt : -  8 jaj-  2 szklanki mąki tortowej-  1 ¼  szklanki drobnego cukru-  4 łyżeczki proszku do pieczenia-  2 łyżeczki octu-  4 łyżki olejuSkładniki na masę budyniową:- 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)wanilią- 4 galaretki o różnych kolorachDodatkowo:- figi 5 szt. (albo inne owoce)- 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Pieczemy w dużej prostokątnej blaszce, wyłożonej papierem

mojewypiekiinietylko
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 255

jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu

Walijskie Pichcenie
Orzechowiec 406

cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam płaskie ) 3 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy: 2 waniliowe / śmietankowe budynie 0,5 L mleka  4 łyżki cukru 200 g masła Masa orzechowa: 350 g orzechów włoskich 100 g masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i chłodzimy w lodówce przez ok. 60 minut. Wyciągamy, dzielimy na 2 równe

W Moim Magicznym Domu
Najprostsze bezglutenowe i wegańskie kruche ciasto z truskawkami, wyniki konkursu! 440

delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu(...)wodzie. Mus jabłkowy umieścić w garnku i zalać ciepłą galaretką, dokładnie wymieszać całość. Wstawić mus do lodówki na ok. 15 minut. Wylać masę jabłkową na budyniową warstwę. Całość schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny. Udekorować ciasto stokrotkami. The easiest gluten-free and vegan pie with strawberries I hardly need to add that it’s also delicious… :). It’s very

Qlinarnie i Qlinarnie
Kruche ciasto z masą budyniową rabarbarem i tuskawkami 157

słodkie i po prostu rozpływa się w ustach, zwłaszcza następnego 3 dnia, jak sie go doczeka :) Składniki na ciasto: 4 żółtka 300 g maki 150 g masła 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe z cukrem  500 ml słodkiego mleka 3,2 % 2 łyżki masła Kruszonka(...)kruszonkę połączyć ze sobą, rozetrzeć dłońmi i równomiernie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 170 stopni i piec 50-55 minut. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki pod przykryciem foli na minimum 12 godzin, aby masa budyniowa stężała

Gosia gotuje
18. 3 bit z ajerkoniakiem 178

można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy włożyć na 5 minut do zamrażarki, w ten sposób sprawdzimy czy masa jest odpowiednio gęsta. Gotując masę nie możemy doprowadzić do tego, aby zaczęła się gotować(...)zanim cukier się nie rozpuści, gdyż grozi to scukrzeniem masy. Gdy masa będzie gotowa, to dodajemy masło, mieszamy i wylewamy na ciastka. Na to układamy drugą warstwę ciastek. Przygotowujemy masę budyniową: gotujemy 1 ½ szklanki mleka z cukrem. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy obie mąki, które wlewamy do gotującego się mleka. Wystudzony budyń ucieramy z margaryną na masę, którą rozprowadzamy

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania