margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy. W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu, dodajemy mąkę(...)praktycznie wypróbowałam każdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów
Smakowy RajRewelacyjne to mało powiedziane! Zachwycają kolorem i smakiem. Nigdy nie pomyślałabym, że pokrzywa w słodkim wydaniu pokarze tak pyszne oblicze. A poza tym ma zdrowotne właściwości
VioletoweKucharzenieRurki z kremem są zawsze ucztą dla mojego podniebienia. Uwielbiam je. Rurki z kremem Wszystkie te przyjęcia gdzie do selekcji słodkości zaliczają się też rurki z
mecooksZ okazji Dnia Babci (a może także i Dziadka, bo kto nie ucieszyłby się z tortu?) mam dla Was pyszny tort ombre z kolorowymi różyczkami. To
CiastkozercyWielkimi ( a nawet olbrzymimi! ) krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie do głowy wpada coraz więcej przepisów na świąteczne smakołyki! Serniki, pierniki
Ostra na SłodkoBardzo często w wiadomościach prosicie mnie o słodkości wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe. A w dodatku FIT. Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać
Ostra na SłodkoMazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
CiastkozercyDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem z kawy (nie trzeba już go dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła
CiastkozercyPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami. Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort. Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca. Ponadto
Ala piecze i gotujesię zagotować. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, zdejmujemy ją z ognia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) masy wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę mikserem (następne jajko można dodać dopiero wówczas, gdy wmiksujemy poprzednie). Na końcu dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego(...)mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy przygotowaną miksturę na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej, cały czas miksując, aż do wyczerpania. Masą nadziewamy przepołowione ptysie (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Górną połówkę
Poezja smakuMalakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest
Ostra na Słodkomoże przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi) z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska(...)wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie kakaowe herbatniki (suche). Rozkładamy kilka łyżek masy i delikatnie wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników, ale tym razem każdy herbatnik zamaczamy na sekundę w kawie i strząsamy nadmiar płynu. Herbatniki smarujemy dżemem i znów nakładamy masę budyniową. Układamy następną warstwę namoczonych herbatników i masy (dżemu już nie potrzeba). Ostatecznie powinniśmy otrzymać 4 warstwy herbatników
Poezja smakuDziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po
Ostra na SłodkoO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNI