SKŁADNIKI 750 ml mleka 200 g ciasteczek amaretti 80 g cukru trzcinowego 30 g gorzkiego kakao 5 jaj 1 żółtko **** INGREDIENTI 750 ml di latte
La grande e la piccola cuocabardzo prosty do wykonania. Inspiracją był ten przepis , jak zwykle z moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki , by na weekend móc się delektować pysznym ciastem. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik(...)proszek budyniowy - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 200g słodkiej kremówki - 3 jajka - 200g pierników (ja dałam 150g domowych pierników bez polewy, były bardzo lekkie, 200g byłoby w moim przypadku za dużo, + 1 z polewą do dekoracji), Można użyć dowolnych także w polewie lub w czekoladzie. W misie miksera ubić część sera z cukrem i proszkiem budyniowym (lub mąką ziemniaczaną
Smaczne ZdroweSerniki należą do tych ciast, którym trudno się oprzeć. Sami wiecie, jak to jest. Mamy ulubione a jeszcze poszukujemy nowych smaków. Dlatego przygotowałam dla Was kolejny pyszny sernik. Tym razem do jego zrobienia użyłam puree z dyni, które przygotowałam wcześniej tutaj . Dodatkowo jego smak wzmocniłam nutą korzenną dodając aromatyczne przyprawy. Koniecznie zróbcie ten sernik a zaskarbicie sobie serca tych, których(...)Masło roztopiłam i wlałam jeszcze ciepłe do rozdrobnionych ciasteczek, dodałam przyprawy i bardzo dokładnie wymieszałam. Masą miasteczkową wyłożyłam spód tortownicy. Wstawiłam do lodówki na co najmniej 30 minut. Teraz zabrałam się z masę serową: Piekarnik włączyłam na 180 °C. Ser cukier i proszek budyniowy umieściłam w misce miksera. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Wbiłam po kolei jajka. Na końcu dodałam puree
Kuchnia u Krysiwiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka Sposób wykonania : Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj masło pokrojone w cienkie plastry, cukier, posiekaj wszystko nożem. Dodaj żółtka, wymieszaj razem, zagnieć ciasto. Ciasto uformuj w kulkę lub wałek, zawiń(...)folię , włóż na 40-60 minut do lodówki. Porzeczki dokładnie opłucz, osusz, usuń ogonki. Schłodzone ciasto podziel na dwie równe połowy, rozwałkuj i wyłóż na 2 blaszki ( 22 x 35 cm ) wyścielone papierem do pieczenia. Teraz na każde ciasto wysyp po 1/2 l porzeczek. Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, dalej ubijaj. Na końcu wsyp wiórki kokosowe
Przepisy i porady kulinarneBISZKOPT: jajka 4 sztuki "L", cukier 150 gram, woda gorąca 5 łyżek, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia - szczypta KREM BUDYNIOWY: mleko 1 litr, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, mąka tortowa 2 łyżki, masło 250 gram, cukier puder 2 łyżki, cukier wanilinowy 1 opakowanie DODATKI: dżem 250 ml/aroniowy, ananas(...)wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, ciasto przełożyć do form, piekarnik nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć sokiem z ananasa, posmarować dżemem aroniowym lub innym miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilinowym nagładką masę, porcjami dodawać zimny budyń, ubić na gładki
W Mojej Kuchni LubięWitajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru(...)dodajemy mąkę i energicznie mieszamy kulą aż z ciasta uformuje się kulka. Odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając mikserem. Ciasto dzielimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy jedną połowę ciasta. Pieczemy 2 ciasta w temperaturze 190 stopni około 35 minut na złoty kolor, ciasto ma być dobrze wypieczone. Galaretkę rozpuszczamy w jednej
Sama słodycz i szczypta chiliRurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne, kremowe ciasto z rurkami, które nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania użyłam blaszki o wymiarach
Blog z ApetytemZa dobry sernik dałabym się pokroić. Choć za bardzo za słodyczami nie przepadam, muszę mieć na nie naprawdę smaka, tak sernikowi nigdy nie odmówię. Wpadłam na
Z Majeczką w kuchnijest zapewne babka. Piaskowa , drożdżowa, ucierana , budyniowa .... Każdy może znaleźć taką , która pokocha. Te drożdżowe są chyba najbardziej wpisane w tradycję . Chociaż akurat w moim domy na świątecznym stole rzadko gości. Może nie znalazłam jeszcze tego jedynego przepisu i powalającego smaku. Wciąż poszukuję i testuję różne przepisy . Dziś skusiłam się na babkę parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka(...)mleko zagotować i takim wrzącym zalać pół szklanki mąki , dokładnie rozetrzeć , by pozbyć się grudek (mnie się to całkowicie nie udało , ale nie wpłynęło to na jakość ciasta ) .Przestudzić. Do jeszcze letniej masy mleczno -mącznej dodać drożdżowy zaczyn i znów pozostawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszysta masę. Dodać ją do mąki z rozczynem , wsypać pozostałą
Malinowa KawiarenkaŚmietankowa babka budyniowa, z lekką nutą wanilii i pomarańczy - prosta do wykonania, tradycyjna w smaku, delikatna, wilgotna. Jest zrobiona na śmietanie, dzięki czemu jest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :) Składniki: 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli(...)której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy. Nie trzeba składników mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka
Smak mojego domupowodzeniem wśród naszych gości. Lekkie blaty makowe tortu upieczone s ą bez m ą ki a przełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru(...)mascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem
La grande e la piccola cuocaPrzepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji. Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5 sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)pistacji 1 całe duże jajko 30 g brązowego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy Z podanych składników zagniatamy ciasto. Schładzamy chwilę w lodówce. Formę na tarę smarujemy odrobiną masła i obsypujemy mąką. Wykładamy ciastem formę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 min. W rondlu doprowadzamy śmietankę z rozdrobnionymi pistacjami
Rusty Forkbezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki(...)oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć
The Sweet Damselproste i naprawdę dobre.... Składniki: na biszkopt: 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl cukru 6 jajek 1 op. budyniu czekoladowego,lub toffi 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę budyniową: 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 200 g margaryny 2 łyżki alkoholu(ja daje rum,ale można pominąć) 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)się ładnie rozpuści,lekko studzimy. Ucieramy margarynę,dodajemy po łyżce już ostudzony budyń i alkohol,miksujemy na gładką masę,wykładamy ją na biszkopt i rozsmarowujemy.na to układamy biszkopty moczone w herbacie, wierzch polewamy polewą krówkową. Najlepiej jest jeszcze schłodzić ciasto kilka godzin w lodówce. Smacznego
Swojskie jedzonkoDzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta na zimno przekładanego herbatnikami, domowym kremem czekoladowym i powidłami śliwkowymi. Poniższy przekładaniec jest w miarę szybki do przygotowania (o ile
Ugotowaćprzepis na babkę budyniową na jogurcie. Jej strukturę urozmaiciłam, dodając siekane migdały. Dzięki jogurtowi, jest wilgotna i długo zachowuje delikatność. Idealna na Wielkanoc i dzień powszedni. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli(...)której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka
Smak mojego domu