ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:211/264)

klasyczne eklerki z budniem 147

bitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem.  Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję(...)masła dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady  2 łyżki mleka łyżeczka masła Wodę z masłem zagotować. Wsypać mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać ciastka na papier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 231

ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis(...)mowa, to był rodzaj flaka nadzianego podrobami, które w trakcie gotowania tworzyły stopniowo galaretę. Nazwa stopniowo obejmowała coraz więcej potraw powstałych na tej samej zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety. Aż w końcu została przy słodkim budyniu… SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * maliny – 1,5 szkl * cukier

Ostra na Słodko
Karpatka 206

czasu zamoczyć w wodzie ułatwi to rozprowadzanie ciasta. Ciasto pieczemy w temp 180-200 o C na złoty kolor 50/60min ( parametry dobieramy w zależności od piekarnika). Ciasto musi być dobrze wypieczone!.  Przygotowanie masy karpatkowej : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy mleko się gotuje dodajemy mieszaninę, i energicznie mieszając trzymamy na wolnym ogniu 2-3 min ( cały czas mieszając). Pozostawimy do całkowitego ostygnięcia. Gdy masa budyniowa ostygnie, mikserem miksujemy masło i małymi porcjami dodajemy masę budyniową. Nie należy dodawać szybko gdyż masa może się zważyć!. Gdy masa gotowa rozprowadzamy ją na płaskiej części jednego placka ( rozprowadzamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Cappuccino orzechowe 231

Dziś mam ciacho dla miłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny

Cynamonowe szczęście
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 371

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto

RAROSSA
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 112

truskawki dobiega końca, dlatego dzisiaj  zapraszam na ostatnie ciasto z truskawkami. Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut   Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki(...)śmietany 18%   Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym) Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski. Odstawić pod przykryciem

Różne smaki w kuchni
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 293

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej(...)śmietany 18% Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę na ciasto wraz z cukrem , szczyptą soli , cukrem waniliowym, skórką z cytryny i masłem włożyć do miski. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i dodawać stopniowo do zagniatanego ciasta ( ucierałam w robocie kuchennym) Wyrabiamy tak długo , aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki powietrza a ciasto będzie odchodziło od miski. Odstawić pod przykryciem

Słodkości i nie tylko
BEZGLUTENOWA TARTA CZEKOLADOWO-BANANOWA 185

Jak dobrze wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Schär , – producentem żywności bezglutenowej. Produkty tej marki to nie tylko znane i bardzo lubiane mieszanki mąk

Ostra na Słodko
CIASTO KOKOSOWE Z PORZECZKAMI 121

wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli od słodyczy 😉   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku(...)szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 21 x 31 cm). Wstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO KOKOSOWE Z PORZECZKAMI 121

wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli od słodyczy 😉   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku(...)szklanki cukru pudru, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do zamrażarki na co najmniej 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (wymiary 21 x 31 cm). Wstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 310

resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną szeroką końcówką, np. w kształcie dużej gwiazdki. Jeśli nie macie worka, weźcie dużą torebkę na mrożonki, taką z grubej folii, napełnijcie ją ciastem i odetnijcie jeden z rogów – zastąpi worek i będzie wygodna do nakładania ciasta, choć już mniej dekoracyjna(...)EKLERKI Wyciskamy ciasto, formując okrągłe ptysie lub długie eklerki – możecie zrobić na raz jedno i drugie. Ciasto nakładamy w sporych odstępach pamiętając o tym, że na pewno urośnie. Blachę wstawiamy na środkowy poziom do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż ptysie będą widocznie złote, wyrośnięte i sztywne (suche). Przy średnich ptysiach (na zdjęciach wyciśnięte ciasto ma wielkość okrągłego

Karo in the Kitchen
Wyjątkowy curd marchewkowy 168

wszelkiej maści curdami przepadam. Nie będę po raz kolejny pisać o ich cudownie aksamitnej, budyniowej konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach. Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie(...)cukru 3 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka imbiru w proszku Marchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę. W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 699

kremie budyniowym i ożywia ciasto. Na wierzchu jest pianka z bitej śmietany i galaretki. Ja użyłam niebieskiej galaretki, ale możemy użyć dowolnej, swojej ulubionej. Ciasto udekorowałam uprażonymi wiórkami kokosowymi, całość smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam… Na końcu postu znajdują się wybrane komentarze, które dostaną zestawy cukierków. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Makowe(...)Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać

Mała Cukierenka
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 283

Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi

W kuchni Karmel-itki
Torcik kakaowy z budyniem (bez glutenu, cukru białego, wegański) 113

ciasto kakaowe z daktylami i migdałami oraz.... budyniem! Wiemy, że ostatnio budyniowych kremów jest tu dość sporo ale mamy na niego fazę 😄 Jeśli macie dość klasycznych wypieków lub chcecie mieć na stole jakieś urozmaicenie to śmiało łapcie przepis.         Składniki (śr: 19-20 cm): Ciasto kakaowe -100g mąki owsianej bezglutenowej -140g mąki ryżowej(...)mielonego -80g daktyli suszonych Budyń waniliowy -400ml mleka kokosowego -100ml wody -100g ksylitolu -40g budyniu bezglutenowego z wanilią -1 łyżka skrobi Jajeczka pralinowe -reszta ciasta kakaowego po upieczeniu -60-80g daktyli lub innych suszonych owoców Dodatkowo -łyżka kakao + 2 łyżki ksylitolu+ 1/2 szkl. gorącej wody – do nasączania blatów -deserowa czekolada bez cukru – do polania

Candy Pandas
Kajmakowe ciasto bez pieczenia 738

Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania