Malakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest
Ostra na Słodkomoże przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi) z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska(...)wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie kakaowe herbatniki (suche). Rozkładamy kilka łyżek masy i delikatnie wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników, ale tym razem każdy herbatnik zamaczamy na sekundę w kawie i strząsamy nadmiar płynu. Herbatniki smarujemy dżemem i znów nakładamy masę budyniową. Układamy następną warstwę namoczonych herbatników i masy (dżemu już nie potrzeba). Ostatecznie powinniśmy otrzymać 4 warstwy herbatników
Poezja smakuDziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po
Ostra na SłodkoO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNISernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek. Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących
kolorowotorcikowoUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzeniemnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej(...)śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać na zmianę olej i wodę ( w kilku turach ) cały
Opowieści z piekarnika” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp
Ogrodnik w podróżymascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Aby masa się nie zważyła najpierw dodajemy jedną łyżkę masy do naparu herbacianego z żelatyną i mieszamy a następnie wlewamy całość do ubitego mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki aby się schłodziła i zaczęła lekko tężeć. Galaretka z herbaty(...)następnie do lodówki aby galaretka zastygłą. Złożenie torcika 6. Większą część masy wykładamy na dolny blat biszkopta, następnie równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. 7. Resztą kremu obkładamy tort dookoła i na wierzch. Możemy użyć tutaj grzebień do dekoracji tortów i ozdobić nim boki ciasta. 8. Zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę i wykładamy na wierzch tortu, a następnie schładzamy
Gotowanie...to proste !Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu
Kuchnia domowa Anibudyń zaparzyłam torebkę mięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram z pudrem- w przeciwnym wypadku mam bonus w postaci kryształków nierozpuszczonego cukru. Nie dodaję wtedy cukru do budyniu. No i główna zmiana- inne ilości składników- moja blaszka ma nieco mniejsze wymiary coś koło 25x30. Co to będzie, co to będzie... Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)dolin"). Całość dokładnie mieszamy przy użyciu miksera (końcówka haki- takie jak do wyrabiania ciasta, najwyższe obroty, ale ponoć można zrobić to łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo
Wrzosowa PolanaDelikatny sernik, idealnie kremowy, osłodzony białą czekoladą. Jest tak smaczny, że rozpływa się w ustach. Idealna konsystencja sernika, to zasługa twarogu z mascarpone Président. Słodycz sernika
https:KKuchniaMniammną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem, plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka, ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli 200 g masła 10 dag cukru pudru(...)wtedy, by bezę przygotowywać bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy przesianą skrobię i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto: Dno Formy o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy
My sweet a lifecharakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie(...)będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut. Pyszne, treściwe ciasto – szkoda, że dość kaloryczne bo mogłabym jeść je co tydzień. Napoleonka – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 200 g gęstej śmietany 18% (1 mały kubek) 150 g masła (3/4 kostki lub pół
Poezja smakutrakcie pieczenia ciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia(...)wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania
Życie zamknięte w smaku