ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:216/264)

Tort pomarańczowo-kajmakowy 380

Uwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.  

VioletoweKucharzenie
Migdałowa szachownica 826

mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej(...)śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać na zmianę olej i wodę ( w kilku turach ) cały

Opowieści z piekarnika
„Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho 272

” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp

Ogrodnik w podróży
Torcik Herbaciany 155

mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Aby masa się nie zważyła najpierw dodajemy jedną łyżkę masy do naparu herbacianego z żelatyną i mieszamy a następnie wlewamy całość do ubitego mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki aby się schłodziła i zaczęła lekko tężeć. Galaretka z herbaty(...)następnie do lodówki aby galaretka zastygłą. Złożenie torcika 6. Większą część masy wykładamy na dolny blat biszkopta, następnie równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem. 7. Resztą kremu obkładamy tort dookoła i na wierzch. Możemy użyć tutaj grzebień do dekoracji tortów i ozdobić nim  boki ciasta. 8. Zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę i wykładamy na wierzch tortu, a następnie schładzamy

Gotowanie...to proste !
Tort ananasowy z kremem straciatella 330

Byłam bardzo zadowolona z tego tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu

Kuchnia domowa Ani
Ciasto mocno miętowe 129

budyń zaparzyłam torebkę mięty. Robiąc krem budyniowy, zawsze masło lub margarynę ucieram z pudrem- w przeciwnym wypadku mam bonus w postaci kryształków nierozpuszczonego cukru. Nie dodaję wtedy cukru do budyniu. No i główna zmiana- inne ilości składników- moja blaszka ma nieco mniejsze wymiary coś koło 25x30. Co to będzie, co to będzie... Składniki: Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru(...)dolin"). Całość dokładnie mieszamy przy użyciu miksera (końcówka haki- takie jak do wyrabiania ciasta, najwyższe obroty, ale ponoć można zrobić to łyżką, przynajmniej tak twierdzi moja mama). Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu studzimy. W czasie pieczenia ciasta rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody. Studzimy. Margarynę przeznaczoną na krem ucieramy z cukrem. Stopniowo

Wrzosowa Polana
Czekoladowy sernik z jeżynami 287

Delikatny sernik, idealnie kremowy, osłodzony białą czekoladą. Jest tak smaczny, że rozpływa się w ustach. Idealna konsystencja sernika, to zasługa twarogu z mascarpone Président. Słodycz sernika

https:KKuchniaMniam
Pychotka (pani Walewska) 154

mną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem, plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka,  ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli 200 g masła 10 dag cukru pudru(...)wtedy, by bezę przygotowywać bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika.  Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy małymi partiami cukier. Na koniec dodajemy przesianą skrobię i delikatnie mieszamy do połączenia.  Ciasto: Dno Formy o wymiarach 25 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy

My sweet a life
Napoleonka 337

charakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie(...)będzie mocno schłodzone. Waniliowy krem jest aksamitny i co istotne – tak prosty, że przygotujemy go w zaledwie 10 minut. Pyszne, treściwe ciasto – szkoda, że dość kaloryczne bo mogłabym jeść je co tydzień. Napoleonka – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 200 g gęstej śmietany 18% (1 mały kubek) 150 g masła (3/4 kostki lub pół

Poezja smaku
Kremowe ciasto na roladzie truskawkowej z bananami 160

trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy ręcznik kuchenny: rozkładamy go na płaskiej powierzchni i posypujemy drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia(...)wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy na około 17-18 równych kawałków - warto przed pokrojeniem zrobić w cieście delikatne nacięcia, jakby linie według których będziemy ciasto cięli. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że uzyskamy odpowiednią ilość kawałków. Składniki na krem: - 1 litr mleka - 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania

Życie zamknięte w smaku
Trójplacek 373

hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pierwszą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut, do lekkiego ze-złocenia ciasta. Wyjmujemy, studzimy na kratce kuchennej. Identycznie postępujemy z drugą częścią. Ciasto kokosowe: 200 g kokosu 220 g cukru(...)ubijamy. Na sam koniec wsypujemy kokos i mieszamy łyżką. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto kokosowe, wygładzamy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto orzechowe: 150 g zmielonych orzechów 220 g cukru kryształu 2 łyżeczki bułki tartej 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno

Made By Mom And Son
Jabłecznik z żurawiną 193

Miękkie i kremowe ciasto z owocami. Słodkie i kwaśne jednocześnie. Doskonałe do kawy. Znalazłam je przez przypadek u pani Magdaleny i postanowiłam, że muszę koniecznie spróbować

CoolinarniePL
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 168

Króli tuż, tuż postanowiłam poszukać jakiejś potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję. W książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy(...)powierzchni kremu (zapobiegnie to powstaniu kożucha) i studzimy (najlepiej wstawiając garnek do zimnej wody). Krem waniliowy: Dwa żółtka ucieramy w miseczce z 2 czubatymi łyżeczkami cukru pudru na gładką masę. W wódce (lub innym alkoholu) rozprowadzamy szczyptę szafranu (jeśli chcemy pominąć alkohol wówczas szafran dodajemy bezpośrednio do żółtek). Wódkę z szafranem dolewamy do żółtek i ponownie dokładnie mieszamy całość. Jedną

MyCookBook.pl
TORT "Czekoladowa Pinacolada" (kokos, ananas, mus czekoladowy, krem amaretto). 307

Oto czym grozi jesienny wieczór w rodzinie, w której matka i córka czytają sobie w myślach. Miałyśmy ochotę na tort, ale nie wiedziałyśmy na jaki, więc

Wypisz Wymaluj
Krem kakaowy 244

Krem kakaowy to właściwie czekoladowa wersja kremu budyniowego , wszystko, co trzeba zrobić, to dodać trochę kakao. Jest bardzo stabilny, sztywny, idealny do dekoracji tortów i babeczek. Dodatkowo jest też po prostu pyszny – aksamitny, delikatny, mocno napowietrzony. Przez to, że wybieracie swój ulubiony budyń (śmietankowy lub waniliowy, firma dowolna) ma lekki posmak, deseru, który lubicie. Można delikatnie zmieniać proporcje masła(...)grudek. Przelewamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło na krem miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli w kremie dalej widać małe grudki budyniu i nie da się ich połączyć mimo miksowania, całość można włożyć na 15 -20 minut

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania