całe jajka 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą) 5 dag cukru trzcinowego 10 dag zimnego masła promocja 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli MASA JABŁKOWA: 1,1 kg deserowych jabłek 5 dag masła promocja 3/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka domowego cukru waniliowego cukier do smaku sok z cytryny do smaku DODATKOWO: cukier puder(...)sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem). 3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść palcami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut. Wystudzić w tortownicy
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam ciasta budyniowe ! Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne! Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę. Polecam! SKŁADNIKI: (22×33 cm ) BISZKOPT : * jajko – 6 szt * cukier – 1 szkl * cukier(...)wanilinowy – 1 op * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 3/4 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól – 1 szczypta KREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki
Ostra na SłodkoTorcik budyniowy z bitą śmietaną Jak już wszem i wobec wiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą , że się nieco podciągnęłam Oczywiście tradycyjnie, u mnie na blogu , jest to bardzo, prosty przepis , taki którego, nikt nie schrzani , bo skoro mi się udał to Wam na pewno " class="wp-smiley" style="height(...)masy jajecznej, wsypać mąkę i wymieszać szpatułką , nie mikserem , delikatnie, żeby wszystko się połączyło , dzięki temu, biszkopt będzie puszysty . Tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Przełożyć ciasto, piec w temperaturze 170 º C ( wcześniej wygrzać piekarnik ) ,przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika
Ogrodnik w podróżySernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie
Z Kuchni Do KuchniJuż chyba nie raz wspominałam, że obok sernika obojętnie nie przechodzę. Taka ze mnie sernikomaniaczka ! Żadna dieta, żadne zakazy, nakaz i co tam
kolorowotorcikowoBłyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne ZdrowePrzepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe na 3/4 mleka 1 litr wody 1 szkl. cukru sok z 3 cytryn (jeżeli cytryny(...)Białka ubić na sztywną pianę i dodając po trochu cukru, cały czas ubijać (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dalej ubijając dodawać pojedynczo żółtka i olej. Do mąki dodać masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Krem: Budynie rozprowadzić
IMPRESJA SMAKUNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem likieru
Świat CiastaUzyskaną masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut do wyrośnięcia. Drożdżowe Jagodzianki z kruszonką Przepis na ok 15 bułeczek. 500g mąki pszennej 200ml mleka 6 żółtek Łyżeczka cukru waniliowego 90g cukru 100g rozpuszczonego masła Szczypta soli Wszystkie składniki stopniowo dodajemy do wcześniej przygotowanego rozczynu. Wyrabiamy do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy(...)podwoiło swoją objętość. Jagodowe nadzienie: 300g jagód, 3-4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Umyte i wysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy placek na którego nakładamy 1 łyżkę przygotowanych jagód, brzegi dokładnie zlepiamy i odkładamy złączeniem
Księga-Smakudostawałam pierwszy i największy kawałek i zjadałam do ostatniego okruszka... Takie wspomnienia mną owładnęły, że postanowiłam przypomnieć ten wspaniały smak. Tort składa się z dwudziestu cienkich blatów, przełożonych delikatnym budyniowym kremem z orzechami. Jakiś czas temu na blogu już się ukazał jeden przepis na tort Napoleon , ten natomiast jest nieco inny, bez kajmaku, ale za to z orzechami:) Pyszny(...)orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować
Obiad gotowyWitam kochani dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle. Składa się z galaretki z truskawkami, budyniem jak curd oraz ubitą śmietaną. Na te upalne dni
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDziś Dzień Sernika! Nie mogło go więc u mnie zabraknąć :) Zapraszam na sernikobrownie czyli mocno czekoladowy spód i rozpływająca się w ustach masa serowa a dodatkowo
Na Ciasteczkowych PapierachPolecam bardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką łączymy suche składniki z masą jajeczną. Pieczemy w formie (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia około 20-25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W likierze rozrabiamy proszek budyniowy, dobrze mieszamy, by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko
Smaki Na Talerzuznalazłam tutaj . Najlepiej smakuje na 2 -3 dzień gdy ciasto zmięknie od masy i wszystkie smaki się idealnie połączą. Ciasto robiłam bez zmian przepisu ale kolejnym razem z pewnością posmaruję placki grubszą warstwa dżemu,żeby był bardziej wyczuwalny. Ciasto pięknie się prezentuje, jest podzielne i zachwyca gości :) Ciasto jasne: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki pszennej 1/2 szkl(...)Ciasto ciemne przygotowujemy tak jak ciasto białe. Dzielimy na 3 części i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Ciasto jasne dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawiem, gdzie powinnam szukać stałych praktyk. Tutaj zniechęciła mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety. Ludzie natomiast są wspaniali - Lone i panie z butiku(...)dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka i obłędnie pyszna, szczególnie podawana na ciepło z gałką ulubionych lodów. To taki idealny comfort food
Pożeraczka, czyli raz adobrze