Bardzo często w wiadomościach prosicie mnie o słodkości wegańskie, bezglutenowe i bezlaktozowe. A w dodatku FIT. Postanowiłam sprostać Waszym prośbom i obiecuję, że na blogu pojawiać
Ostra na SłodkoMazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
CiastkozercyDzisiejszy tort robiłam z myślą o urodzinach mojego Dziadka. To taka tortowa klasyka: czekoladowe biszkopty, krem budyniowy i duużo świeżych owoców. W mojej koncepcji tort miał być jeszcze z jeżynami, niestety nie udało mi się ich nigdzie znaleźć, Wy możecie dodać dowolne świeże owoce – nie tylko będzie smacznie, ale też świetnie wygląda :) Tort piekłam w dwóch tortownicach o średnicy(...)powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem z kawy (nie trzeba już go dosładzać, same biszkopty są bardzo słodkie). Masło na krem miksujemy na puszystą masę dodając po trochu cukier puder. Do ubitego masła
CiastkozercyPomysł na ten deser chodził mi po głowie już od paru tygodni, ale jakoś nie mogłam się zabrać za jego realizację, aż wczoraj mówię
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami. Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort. Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca. Ponadto
Ala piecze i gotujesię zagotować. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, zdejmujemy ją z ognia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) masy wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę mikserem (następne jajko można dodać dopiero wówczas, gdy wmiksujemy poprzednie). Na końcu dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego(...)mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy przygotowaną miksturę na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej, cały czas miksując, aż do wyczerpania. Masą nadziewamy przepołowione ptysie (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Górną połówkę
Poezja smakuMalakoff to słynny austriacki deser , przygotowywany najczęściej w formie tortu. Niemal każda wiedeńska cukiernia ( konditorei ) ma go w swojej ofercie. A wariacji na jego temat jest
Ostra na Słodkomoże przebić nawet tradycyjny piernik. Jestem pewna, że większość osób nawet nie domyśli się, że jej podstawą ją kakaowe herbatniki. Nabierają szczególnego smaku namoczone w kawie zbożowej Ince (aby ciasto mogli spożywać także najmłodsi) z dodatkiem cynamonu i przyprawy korzennej. Piernik bez pieczenia można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Użyjcie do niego domowych powideł śliwkowych, a jeszcze bardziej zyska(...)wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie kakaowe herbatniki (suche). Rozkładamy kilka łyżek masy i delikatnie wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników, ale tym razem każdy herbatnik zamaczamy na sekundę w kawie i strząsamy nadmiar płynu. Herbatniki smarujemy dżemem i znów nakładamy masę budyniową. Układamy następną warstwę namoczonych herbatników i masy (dżemu już nie potrzeba). Ostatecznie powinniśmy otrzymać 4 warstwy herbatników
Poezja smakuDziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po
Ostra na SłodkoO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNISernik bez cukru, słodzony ksylitolem. Tak samo smaczny jak jego kaloryczny braciszek. Odchudzona wersja sernika to propozycja dla osób będących na diecie, trenujących
kolorowotorcikowoBudyniowa chmurka to ciasto Doroty Świątkowskiej, które zainspirowało mnie do powstania mojego ciasta ze śliwkami. Zapewniam, że jest bardzo smaczne. Bardzo polecam! Inspiracja Składniki na ciasto kruche: 4 żółtka 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g mąki pszennej 120 g masła 10-12 dużych śliwek Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść(...)pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim dno formy: można wcześniej lekko rozwałkować, można odrywać po kawałku i układać w formie, następnie wyrównać np. wałkując szklanką (ułożoną na boku) wewnątrz formy. Na wierzchu ułożyć ćwiartki śliwek Piec w temperaturze 190-200 o C przez około 30-40 minut lub krócej, do zezłocenia i wypieczenia ciasta. Wyjąć, wystudzić. Krem
Czerwień i błękitUwielbiam pomarańcze i kajmak. W tym wydaniu smaki idealnie się uzupełniały, soczyste pomarańcze w galaretce, puszysta i lekka jak piórko masa kajmakowa i bita śmietana.
VioletoweKucharzeniemnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień wcześniej(...)śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Następnie cienkim strumieniem wlewać na zmianę olej i wodę ( w kilku turach ) cały
Opowieści z piekarnika” Migdałowy Metrowiec ” – proste ciacho Metrowiec ,jest to ciasto jeszcze z mojego dzieciństwa . Ciasto , które ciągnie się jak miara krawiecka ..na metry " class="wp
Ogrodnik w podróży