Najlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam
Pieguskowa KuchniaNajlepiej smakuje po schłodzeniu i z filiżanką ulubionej kawki. W oryginalnym przepisie Nigella podaje to ciasto oprószone kakao, ale ja wykorzystałam owoce sezonowe z mojej działki. Maliny, jeżyny i borówki pasują do tego ciasta idealnie. Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również torcik czekoladowy z malinami , sernik z jeżynami na zimno , albo sernik z migdałami i owocami . Zapraszam
Pieguskowa KuchniaPrzepis na pyszne i efektowne ciasto. Wykorzystałam mrożone maliny, jeśli ich nie macie, możecie dać inne owoce, albo w ogóle z nich zrezygnować. Składniki: Murzynek: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 8 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masę jogurtowa: 700 g jogurtu naturalnego opakowanie budyniu śmietankowego łyżka mąki(...)Miksujemy do połączenia się składników. Na blaszkę (moja ma wymiary ok 22x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy połowę ciasta murzynkowego, na nie masę jogurtową i drugą połowę ciasta. Na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w 180 C około godzinę do suchego patyczka
e-PrzepisyKulinarneDrogie mamy, mamusie, mamunie w dniu Waszego święta życzę Wam żeby każdego dnia towarzyszył Wam uśmiech i nieco słodyczy :) Zapraszam na pyszne ciasto z musem czekoladowym i malinami. K orsarz jest wynikiem moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden. Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa. Bardzo słodki, bardzo dobry(...)czekolady gorzkiej 2 łyżki koniaku 4 łyżki wody mineralnej 30g masła 3 jajka 55g cukru 125 ml śmietanki oraz puszka masy kajmakowej 500g malin (można użyć również porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych wiśni) Sposób przygotowania: Kruche ciasto: Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego
Pyry na Gazryneczku od lokalnego dostawcy. Są znacznie pyszniejsze. Mogę wyróżnić dwa idealne sposoby na wykorzystanie malin. Albo spożyć od razu cały koszyczek, albo przygotować malinową chmurkę. Chrupiąca beza z migdałami, krem z mascarpone, galaretka malinowa i kruchy spód z pewnością będą hitem każdego rodzinnego spotkania. Ciasto zdecydowanie łatwiej przygotować, jeśli jego pieczenie podzielimy na dwa dni – ja jednego piekę spód(...)robię krem i bezę oraz składam ciasto. Malinowa chmurka – kruchy spód: 1 lekko czubata szkl. mąki pszennej (180 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 3 żółtka dużych jaj (białka zostawiamy) szczypta soli Malinowa chmurka – galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych malin 3 galaretki malinowe 4 szklanki wrzątku
Poezja smakutartę i wkładamy na godzinę do lodówki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy ricottę i delikatnie mieszamy. Krem wykładamy na ciasto i wkładamy ponownie na godzinę do lodówki. Tartę dekorujemy malinami. Smacznego
paapilotkaaszkoły zmarzłam, pierwszy raz w tym roku. W powietrzu czuć jesień. Nie lubię tego, ale jakoś trzeb doczekac do wiosny. A na pożegnanie lata i powitanie jesieni ciasto czekoladowe z malinami. Można je szybko przygotować, a do jego przygotowania wystarczy jedna miska, można więc powiedzieć, że to ciasto dla leniwych
Polska Zupapotem advocat. Mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do ciasta, ale mieszać ciągle mikserem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na górę rozłożyć maliny. Blaszka o wymiarach 38 x 24 cm.Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180, góra i dół. Piec 40-45 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić i wyrosnąć. Sprawdzić
Kuchnia PokoleńBardzo czekoladowe amerykańskie ciasto brownie już drugi raz u mnie na blogu, ale tym razem przepis na bazie z mąki orkiszowej. Na wierzchu ułożyłam maliny, ale myślę ze sprawdzą się również truskawki. Składniki na formę 20x20cm: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1/2 szkl. cukru brązowego 2 jajka 1/2 szkl. mąki orkiszowej łyżka kakao szczypta soli 200 g świeżych(...)minuty. Do tak powstałej masy dodać jajka i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do formy, wyrównać. W ciasto powkładać maliny w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż ciasto lekko podrośnie. Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić na kwadraty
wyzwania kuchenneGruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże(...)maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy(...)wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut. 3. Mus: Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy około 5-7 minut aż owoce się rozpadną
Wanilia i Kardamonpodwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie z kwaśnym to dobre połączenie. Dodam, że placuszki wychodzą bardzo puszyste i możemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki półtorej(...)oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 2. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy żeby się nie rozpadły. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut
IzabelawkuchniMaliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam Ciasto kruche: 100 g masła 100 g mąki pszennej 25 g mielonych pistacji 25 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru pudru 1 duże lub 2 małe żółtka szczypta soli Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder(...)mrożonych malin* Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zamrożone maliny układamy na cieście i zalewamy wystudzoną czekoladą.Odstawiamy do stężenia czekolady. *można użyć świeżych malin Smacznego
Anielskie wypiekiPostanowiłam odtworzyć je w cieście i wyszło obłędne kulinarne dzieło sztuki :) Polecam po stokroć! Jeśli nie macie na zbyciu moreli równie dobrze sprawdzą się inne owoce - np. maliny. Sama muszę spróbować ciasta w tej wersji, bo maliny i kokos to również świetny duet. CIASTO Z MORELAMI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI przepis autorski // tortownica 22cm ~120g mąki pszennej ~100g mąki pszennej razowej
chili & sugarPrzygotowanie: Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do drugiej miski zetrzyj buraki na drobnych oczkach, dodaj rozgniecione widelcem maliny, zblendowanego banana, skórki cytrusowe oraz olej kokosowy. Połącz suche składniki z mokrymi. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)piecz przez około 40 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 C (termoobieg nie zaszkodzi). Smacznego! ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Artykuł Ciasto z buraków i malin pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf