wanilii, domowym cukrem waniliowym i czekoladą 23. Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 24. Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 25. Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 26. Ciasto kokosowe z pianką i owocami 27. biszkopt z owocami 28. Styropian (ciasto) Sernik śmietankowy 29. Makowe babeczki z kremem 30. se rnikowe tartaletki z malinami. 31. makowiec z kruszoką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruchy, cieniutki spód, bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach masa z pachnącymi malinami. Czego więcej trzeba. To kolejne z moich autorskich ciast, które warte jest spróbowania. Koniecznie przechowujcie je w lodówce, jest tak delikatne, że przy ciepłej pogodzie zaczyna się topić. Proporcje na tortownicę o średnicy 26 cm Co potrzeba na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g masła(...)piana zrobi się błyszcząca, dodajemy śmietanę, miksujemy na dużych obrotach, piana zrobi się rzadka, dodajemy wystudzony budyń, dalej miksujemy, aż do uzyskania delikatnej pianki. Na dno wystudzonego ciasta wykładamy równomiernie maliny, zalewamy je masą. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy 45 minut na funkcji góra-dół do złotego koloru. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiach
Bułka z ChlebemPomysł na to ciasto powstał przypadkiem, bo w lodówce zalegało mi kilka jogurtów. Z wyglądu trochę przypomina sernik i w sumie smakuje też podobnie. Ja zrobiłam je z malinami ale pyszne będzie też z truskawkami lub brzoskwiniami. A tak przy okazji to zastanawiam się co magicznego było w jogurtach bo użyłam różowego jogurtu malinowego a po upieczeniu masa jest biała(...)następnie dodać wymieszane mąki z budyniem. Zmiksować na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta murzynkowego a na nie masę jogurtową. Rozłożyć połowę malin i przykryć resztą ciasta. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny. Piec w 160*C z termoobiegiem około godziny. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaGalaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. 500 g malin zmiksować i dodać do nich galaretkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Jajka i cukier ubić na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Mąkę z solą, sodą i proszkiem wymieszać przesiać i wymieszać łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę taką jak w wyposażeniu(...)przełożyć do keksówki na spód wyłożyć część masy malinowej i krem ze śmietany i mascarpone (odrobinę zostawić na zdobienie góry ciasta), na masę wyłożyć pozostałą część malin i resztę masy malinowej. Ciasto zamknąć (to będzie spód). Odwrócić keksówkę na talerz i włożyć do lodówki na 2 - 3 godz. Wyciągnąć ciasto i ściągnąć keksówkę. Zdobić wedle uznania
Lili w kuchniMusiały być serduszka... Czas przygotowania 20 minut :D SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie mrożone maliny łyżka cukru Rozmrożone maliny (połowa opakowania),miażdżymy z cukrem. Podgrzewamy piekarnik na 200-220 stopni Na rozłożonym cieście francuskim, równomiernie rozkładamy maliny. Obustronnie skrecamy placek. Tniemy w paski 1,5-2 centymetrowe. pionowo układamy na papierze do pieczenia.Formujemy kształt serduszkowy Pieczemy 15-20 minut
MarciochaKucharzywidok takich pyszności ;-)). Mimo upałów, które raczej nie zachęcają do uruchomienia piekarnika, przygotowałam tą wyśmienicie dobrą roladę biszkoptową z nadzieniem z bitej śmietany i malin. Bardzo ale to bardzo miałam ochotę na ciasto, które to będzie bardzo puszyste, delikatne, eleganckie i będzie z malinami na surowo. Chciałam cieszyć się ich świeżym smakiem. Stwierdziłam, że nie ma co kombinować(...)bazie serka mascarpone, czy masła. Moim zdaniem w lato nic nie sprawdzi się lepiej jak bita puszysta śmietana i słodkie dojrzałe owoce. Rolada z malinami to jedno z moich ulubionych ciast, które przygotowuje latem. Zawsze czekam na nie z dużą niecierpliwością. Serdecznie Wam polecam, zrobicie i będzie często wracać do tej wspaniałej wysokości- Malinowej Rolady z Bitą Śmietaną. SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIgotowany z galaretką. Wykorzystałam maminy przepis na sernik, który już kiedyś zaprezentowałam na blogu ( sernik gotowany z polewą czekoladową ). Zamiast polewy użyłam do niego owoce sezonowe, truskawki i maliny. Schłodzone ciasto cudownie orzeźwi i poprawi humor :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy Aleksandryłyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ½ szklanki oleju + maliny lub inne owoce (około 1 szklanka) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wykonanie masy: Białka
Tradycyjna KuchniaMoja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód, galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka i słodycz bezy to sprawia, że ciasto nie ma sobie równych, znika w zastraszającym tempie. W wersji letniej proponuję zrobić również z truskawkami. Wydaje się skomplikowane a tak naprawdę to nic trudnego. Poezja(...)miksując wlać cienkim strumieniem do śmietany cały czas miksując.Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z malinami, przykryć upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz z malinami i kruszonką: pyszny, pachnący, cudowny do kawy lub herbaty. To co? Skusicie się? Składniki: Ciasto: • 250 g mleka 3,2 % • 50 g świeżych drożdży • 100 g cukru • 560 g mąki pszennej • 1 jajko • 1 żółtko • 1 opakowanie cukru(...)Ciasto wyłożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Po tym czasie rozwałkować je na stolnicy, podsypując mąką. 3. Na prostokącie z ciasta rozłożyć słodkie maliny obtoczone w cukrze. 4. Ciasto zwinąć w roladę. Lekko rozpłaszczyć ją ręką i przeciąć na 3 części. 5. Z pasów ciasta zapleść warkocz. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem
W mojej kuchnitiramisu pozostawiłam do wystygnięcia na blacie kuchennym, po czym wstawiłam do lodówki do schłodzenia na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie ciasto można wyjąć i pokroić na kawałki. Jeśli ktoś lubi słodsze desery, to wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą, zamiast kakao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na kawowe wypieki i desery(...)Improwizacje: Serowe tiramisu ), kawowe cappuccino bez pieczenia (link: Waniliowe Improwizacje: Kawowe cappuccino bez pieczenia ), cappuccino cytrynowe na zimno (link: Waniliowe Improwizacje: Cappuccino cytrynowe na zimno ), ciasto a'la tiramisu z malinami (link: Waniliowe Improwizacje: Ciasto a'la Tiramisu z malinami ), tort orzechowo - kawowy (link: Waniliowe Improwizacje: Tort orzechowo - kawowy ), deser kawowo - grysikowy (link: Waniliowe Improwizacje
Waniliowe ImprowizacjeTo co najprostsze jest najlepsze :) Ta teoria zdecydowanie świetnie się sprawdza przy takich ciastach z owocami jakie dziś zagościło u mnie, Kilka składników , niewiele
Malinowa KawiarenkaCiasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej(...)leśne) Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów. Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej Serek
Czerwień i błękitBiałko doda puszystości ciastu. 11 Dodaję borówki i mieszam bardzo delikatnie aby nie uszkodzić owoców. 12 Keksówkę smaruję olejem kokosowym i równomiernie obsypuję mąką gryczaną. 13 Przekładam ciasto do keksówki i układam maliny na wierzchu(...)trochę wciskając je w ciasto. 14 Piekę w nagrzanym piekarniku około 45minut. 15 Po upieczeniu ciasto wyciągam z formy i studzę na kratce. 16 Smacznego! Artykuł Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami pochodzi z serwisu Book of spells
Book of spellssobie tych wspaniałych naleśników szczególnie w czasie gdy w warzywniakach dostępne są świeże maliny, oczywiście najlepsze są te z własnego ogródka :). Po sezonie dobrze sprawdzają się naleśniki z malinami mrożonymi. Ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 2 jaja 1szczypta soli Farsz z malinami 2 szklanki malin, najlepiej świeże ewentualnie mrożone około 500g twarogu wiejskiego 1/4 szklanki śmietany(...)naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki nie będą przywierały podczas smażenia. Farsz z malinami przygotowujemy łącząc ze sobą składniki i na końcu dodajemy maliny
Naleśniki