bufetu czy grilla. Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 15 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 okrągły spód do pizzy (gotowy lub własnego wypieku, przepis poniżej) ● 200 g truskawek ● 125 g malin ● 10 listków mięty ● 4 łyżki mascarpone ● 1 laska wanilii ● 1 żółtko jajka ● 2 duże łyżki cukru ● 1 łyżka niesolonych pistacji ● odrobina startej białej czekolady do dekoracji Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik(...)brzegu, po czym wyłóż na wierzch truskawki. Brzegi posmaruj żółtkiem, wstaw ponownie do piekarnika na około 10 minut. Odstaw do ostudzenia, wyłóż na wierzch maliny, udekoruj listkami mięty i posyp startą białą czekoladą. Ciasto na pizzę : W około 7 cl letniej wody rozpuść ½ torebki suchych drożdży. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj 1 łyżeczkę miou i 2 cl oleju z pestek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaznam prostszego przepisu na ciasto. Dla mnie idealne smaki, banany i maliny. Do tego polewa z białej czekolady- rozkosz dla podniebienia. 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 jajka 260 g jogurtu naturalnego 75 ml oleju Aromat waniliowy 1 banan 100 g malin 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki(...)mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremkę o wymiarach 12x23 cm . Pieczemy w temperaturze 180*C przez 25 minut. Białą czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto i dekorujemy malinami
VioletoweKucharzenieJagielnik, ciasto z kaszy jaglanej to słodka propozycja dla fitmaniaków. Cudownie prezentuje się na stole w towarzystwie kwaskowatych malin. Jagielnik jest idealny do kawy, może być alternatywą dla ciężkich świątecznych ciast. Przepis na jagielnik na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale nie zrażajcie się. Jedyny problem, jaki napotkałam podczas pierwszego pieczenia to ciasto, które wykipiało w piekarniku(...)utworzy się ” kożuszek”. Wyciągnąć z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy Jagielnik będzie już zimny wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto można udekorować malinami i posypać cukrem pudrem. Artykuł Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Forkkawałek dozwolony. Delikatny biszkopt, nasączony czekoladowo - alkoholowym ponczem, bita śmietana i czekolada na wierzchu - mniam! W mojej dzisiejszej odsłonie wyjątkowo z nalewką malinową i świeżymi malinami - jeszcze większa pycha! W tym tygodniu hasłem akcji "ciasto na niedzielę" jest malinowe szaleństwo! Zgłaszam tam moją zakonnicę, jednocześnie zapraszam na inne malinowe słodkości do: Pauliny ; składniki: ciasto: 6 jaj 1,5 szkl cukru(...)masa. Zdjąć z ognia, dolać alkohol. Gorący poncz za pomocą łyżeczki wlać w zrobione uprzednio dziurki. Ciasto odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier puder. Na cieście rozłożyć oczyszczone maliny. Wyłożyć bitą śmietanę, wierzch wyrównać. Czekoladę zetrzeć na tarce, obficie posypać wierzch ciasta. Odstawić do lodówki, stężeje i wówczas będzie ładniej się kroić
6niebonacieszyć; pogoda nie dopisała, owocom zabrakło słodyczy, a ja czuję tak wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która(...)śmietany kremówki (38%) 1 jajko 30 g budyniu waniliowego (proszek) 25 g cukru dodatkowo: 100 g malin 3 morele Mąkę przesiać, wymiezać z cukrem. Dodać masło, posiekać, a nastpęnie rozterzeć palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Schłodzić w lodówce prze 30-45 minut. Ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMalinowa Chmurka użyłam malin mrożonych, których nie musimy wcześniej rozmrażać, tylko zimne włożyć do przestudzonej galaretki i wyłożyć na ciasto. Aby przygotowanie Malinowej Chmurki było szybsze to proponuję spód i bezę upiec dzień wcześniej, a następnego dnia ciasto dokończyć. Ciasto Malinowa Chmurka to idealny wypiek na różnego rodzaju przyjęcia i nie tylko. U mnie zrobiło furorę podczas Świąt Wielkanocnych(...)jednolite ciasto. Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na płat o wielkości blaszki. Następnie ciasto z papierem przełożyć do blaszki. Blaszkę z ciastem ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z lodówki, ciasto ponakłówać
Danka Pichcichcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka 25 g świeżych drożdży 70 g cukru waniliowego 70 g masła szczypta soli(...)malin i jeżyn kruszonka: 60 g mąki pszennej 50 g cukru waniliowego 50 zimnego masła Do misy miksera kruszymy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki oraz 10 g cukru waniliowego. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Rozpuszczamy masło i odstawiamy by przestygło. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier, wbijamy 2 jajka
Dzieje kuchennej Wiewiórypewnym sensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed sezonem, na świeże było zdecydowanie za wcześnie. W planach miałam ciasto z malinami, jednak po wysypaniu owoców z torebki mina mi zrzedła. Maliny były delikatnie mówiąc w stanie opłakanym - pokruszone dość drobno, jakby ktoś je celowo rozbił. Na szczęście nie wyglądało(...)owoce rozmroziły się i zamrożono je ponownie. Na zaplanowane ciasto nie nadawały się jednak. Postanowiłam zasypać je cukrem na jeden dzień, żeby puściły jak najwięcej soku, a następnie zalać wódką. Tak też zrobiłam i malinki nabierały mocy przez kilka tygodni ;) (Post o nalewce pojawił się niedawno > KLIK < .) Po tym czasie owoce odcedziłam
Codzienna kuchnia niecodziennaOstatni weekend spędziłam u rodziców, więc nie mogłam sobie odmówić zebrania wiśni, truskawek i czarnych malin. Do tego w sobotę przypadał Dzień Ojca, więc zrobiłam dla Taty szybkie ciasto z letnimi owocami! Idealnie wyrośnięte, maksimum smaku, przy minimum pracy. Polecam! Składniki: 3 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pasja Smakumisek. Mokre wlewamy do suchego i mieszamy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, i do każdej nakładamy po łyżce ciasta i łyżeczce malin, następnie dopełniamy resztą ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni około 20 minut
Kuchnia w opałachsłodkich malin... czy trzeba czegoś więcej? Proste, szybkie i efektowne! Składniki. - opakowanie gotowego ciasta francuskiego, - 250 g serka mascarpone - kilka łyżek nutelli do smaku - maliny do dekoracji Ciasto francuskie kroimy na 12 części. Wykładamy blaszkę do mafinek papilotkami i układamy do nich ciasto. Pieczemy do zrumienienia ok 15-20 min w temp 200 stopni. Wyjmujemy
Malinowe PocałunkiPóźne lato i początek jesieni to chyba najbardziej ciekawy sezon dla wielbicieli warzyw i owoców. Pojawiają się już pierwsze grzyby i dynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka(...)mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wymieszane suche składniki dodajemy do bananowej masy i mieszamy aż się połączą. Keksówkę smarujemy olejem. Do keksówki wlewamy ciasto i wkładamy maliny pomagając im delikatnie zatonąć w masie ciasta. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnymalinami i cukrem jest prosty, jak drut poradzi sobie z nim każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Do ciasta nie dodajemy cukru, tym razem nadzienie składa się ze słodkich malin z rumem i posypałam powierzchnię cukrem trzcinowym. Ciasteczka są na zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są zbyt słodkie. Jak chcemy by były bardzo słodkie(...)grecki, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, smarujemy malinami z rumem, przykrywamy drugą częścią ciasta, którą posypujemy cukrem. Foremką, ja miałam karbowane serce wycinamy z ciasta serca. Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszny torcik z ciasta ptysiowego, nadziany masą śmietankowo-mascarpone z truskawkami i malinami. Pyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki(...)puder do ozdoby kilka malin kilka truskawek CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W dużym garnku umieszczamy wodę, masło i szczyptę soli. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zdecydowanym ruchem dodajemy mąkę i szybko ucieramy do połączenia składników. Wstawiamy z powrotem na ogniu i intensywnie mieszamy, aż ciasto stanie się błyszczące
My Culinary Arttruskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe 400 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 duże jajka 70 g zwykłego cukru 1/4 kostki masła
Ugotować