kilka kropel aromatu migdałowego 25 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 300-400 g mieszanki leśnych owoców (malin, porzeczek, borówek itp.) Przygotowanie: Ceramiczną formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek (podsypując stolnicę odrobiną mąki) o średnicy większej niż średnica
Nastoletnie WypiekanieMigdałowe muffinki z malinami to szybki, bezproblemowy i prosty wypiek – w sam raz dla niespodziewanych gości. Ja miałam już zmielone migdały, a masło rozpuściłam w
Poezja smakułyżki śmietany 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół kg moreli szklanka małych śliwek pół szklanki malin 2 łyżki płatków migdałów Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie myjemy i pozbawiamy pestek śliwki i morele(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce przekładamy na ciasto zostawiając wolny ok. 3 cm margines ciasta który później zawijamy do środka. Całość posypujemy płatkami migdałów. Tartę pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpomogę w podjęciu decyzji :) SERNIK Z PIERNIKOWĄ NUTĄ- przepis tutaj Pyszny, delikatny, wilgotny sernik z kruchym ciastem, do którego dosypałam przyprawy korzennej do piernika. Przyznam, że to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. TRADYCYJNY SERNIK Z MALINAMI NA KRUCHYM SPODZIE- przepis tutaj Łatwy przepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki(...)słodki i wygląda bardzo efektownie. SERNIK KRAKOWSKI- przepis tutaj Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI- przepis tutaj Sernik, który zawsze się udaje, jest delikatny w smaku z pysznym, kruchym spodem
Zrób to smaczniekońcu moje upragnione maliny. Dziś obowiązkowo na śniadanie kefir z malinami, a na deser lekkie tiramisu malinowe. Smakuj obłędnie mimo, że w smaku różni się prawdziwego. Składniki: opakowanie biszkoptów długich ok 140 g 1 galaretka malinowa 0,5 szklanki wrzątku szklanka świeżych malin + do dekoracji 400 ml śmietany 30% 2 śmietanfix szklanka cukru wiórki czekolady(...)rozpuść w wodzie i ostudź, wymieszaj razem ze zmiksowanymi malinami. Śmietanę ubij na sztywną pianę razem z cukrem, na sam koniec dodaj śmietanfix. W formie 18 cm x 18 cm umieść biszkopty namoczone w malinach, następnie wyłóż bitą śmietaną i powtórz czynność, tak aby były dwie warstwy biszkoptów. Górę ciasta udekoruj wiórkami czekoladowymi i świeżymi malinami. Tiramisu umieść
Niezły MłynekSłodkie ciasto z orzechów laskowych i lekko kwaskowate maliny - takie właśnie ciasta owocowe lubię najbardziej. Jest aromatyczne i sycące. W dodatku szybko się je przygotowuje. Polecam! Składniki: 200 g zmielonych orzechów laskowych (ok. 1,5 szklanki) 1 szklanka brązowego cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 2/3 kostki masła 5 łyżek mleka 1 łyżeczka cukru migdałowego lub kilka kropel aromatu(...)cukrem migdałowym i solą. Ucierając wbiajać po 1 jajku. Partiami dodawać orzechy, przesianą mąkę z proszkiem, a na końcu dodać mleko. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blaszki (25 x 33 cm). Na wierzchu wyłożyć umyte i osuszone maliny. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 o C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Czerwień i błękitmałe,urocze babeczki z malinową niespodzianką w środku przygotowałam dla moich najbliższych na tegoroczne Walentynki. ciasto: 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru 250 g margaryny 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: 450 g mrożonych malin galaretka malinowa 1 łyżka żelatyny ponadto: 350 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone 1 łyżka(...)upieczeni babeczki wystudzić,usunąć papierowe papilotki. W każdej babeczce ostrym nożykiem zrobić wgłębienie wybierając ze środka ciasto,tak aby powstał spory dołek. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i do jeszcze gorącej wsypać mrożone maliny. Galaretka zacznie błyskawicznie tężeć więc od razu napełniać wydrążone babeczki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem,połączyć z maskarpone . Ubitą śmietanę przełożyć
Kolorowa kuchnia Elkipudru 2 łyżeczki żelatyny 350 g malin 5 łyżek gorącej wody + łyżka cukru pudru Przygotowanie: Mąkę pszenna i ziemniaczaną mieszamy razem i przesiewamy. Żółtka ubijamy z jednym i drugim cukrem pudrem, oraz z ciepłą wodą, stopniowo dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy masę delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem i pieczemy(...)formy położyć na nim lekko wilgotną ścierkę i odwrócić na drugą stronę. Mama zawsze każe mi wcześniej obciąć i wyrównać boki ciasta. Zdjąć papier i zwinąć roladę za pomocą ścierki. Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie. 150 g malin zmiksować z 1 łyżką cukru pudru. Połowę rozpuszczonej żelatyny dodać do musu malinowego i wymieszać. Śmietanę 36 % ubić z cukrem
Lili w kuchnismak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi. Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie zamiast klasycznego tortu, podczas rodzinnej(...)minut, aż wierzch ciasta się przyrumieni i utworzy się charakterystyczna "skorupka". UWAGA - nie piec dłużej niż 15 minut. 5. Gdy ciasto nieco ostygnie, przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić na parze, dodając olej roślinny. Płynną czekoladą polać brownie. Wierzch udekorować malinami, ciasteczkami oraz innymi dekoracjami cukrowymi. fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek fot. FotoWojtaszek Magdalena Wojtaszek Smacznego
kolorowotorcikowoPokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta. Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi malinami...a na wierzchu słodkie, bo są już nawet bardzo słodkie...truskawki...całość orzeźwiająca, nie za słodka, idealne połączenie smaków. Bardzo prosta i szybka do zrobienia, polecam na wiosenny deser. Składniki na formę 26cm(...)sera - 1 całe jajko+białko z ciasta - 150ml śmietanki 30% - 1 budyń waniliowy (40g) - cukier puder do smaku - laska wanilii - 400g mrożonych lub świeżych malin Dodatkowo - 200g świeżych truskawek Sposób wykonania: Składniki na ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą, wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałujemy, najlepiej miedzy foliami. wykładamy do formy wcześniej wysmarowanej masłem
Wypieki Reneoraz mąki. Wymieszać dokładnie. Z tak przygotowanego ciasta należy odrywać kawałki ciasta, formować z nich mini placuszki. Na każdy placuszek posypać małą ilością cukru pudru a następnie położyć maliny. Zlepić ciasto tak aby powstały kule. Dokładnie zlepić brzegi ciasta. Knedle gotować ok 3 minut do czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Podawać z jogurtem lub śmietaną i cynamonem
Kuchnia w oparachczekoladę. Zmiksować do gładkości. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na górę powykładać maliny. Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, przykrywając od góry folią aluminiową po połowie czasu pieczenie, by się nie spiekło. Wystudzić w uchylonym piekarniku (ciasto urośnie podczas pieczenia(...)łyżki cukru pudru 100 g malin (mogą być mrożone, ale trzeba je przed dodaniem do kremu rozmrozić) Kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier i maliny. Wyłożyć na zimne ciasto, wyrównać
Kubki smakumąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże/mrożone) 3 galaretki malinowe 3 szkl wrzącej wody opcjonalnie(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą noc. Ja życzę smacznego
Malinowe PocałunkiSzampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)żelatyna się rozpuściła. Krem odstawić w chłodne miejsce i wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do przestudzonego kremu, delikatnie wymieszać. Masę wylać na maliny. Odstawić do stężenia. Ciasto udekorować według własnych upodobań. Zaznaczam, że czekolada do dekoracji jest tutaj mile widziana, gdyż z kremem smakowo komponuje się znakomicie:) Moje uwagi: 1. Maliny można przetrzeć przez sito
In my kitchenmasła 140 g mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru krem: 300 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru maliny Wykonanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, a każdą z nich rozwałkowujemy, między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na cienkie płaty około 1mm. Rozwałkowane(...)wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego. Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut. krem: Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy na przekrojone ptysie, dodajemy maliny
Bon appetit mon amie