Jeśli zalega Wam gdzieś jeszcze marcepanowa masa, to zapraszam po przepis na pyszną roladę. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przyprawy korzennej nie wyrosło mi co prawda tak jakbym oczekiwała, ale niczego to nie zmieniło, rolada wyszła wspaniała. Myślę sobie po cichutku, że to jednak krem zawojował serca domowników;) Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 3 łyżki oleju 2/3 szkl. mąki pszennej(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki
Smaki Na Talerzupoświęcić jeśli macie ochotę po delektować się jego smakiem do porannej kawy. Ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm: 25 dag mąki 25 dag musu z dyni 20 dag masła 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 1 litr mleka 1/2 litra kwaśnej śmietany 4 jaja 3/4 szklanki cukru pudru(...)sokiem z cytryny, dokładnie pomieszać i odstawić do wystudzenia. Następnie dodać żółtka i zmiksować, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem dyniowym. Przełożyć do przygotowanej tortownicy, piec ok. 40 minut w 175 C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto kroimy na połowę. 3. Mleko zagotować, śmietanę połączyć z jajkami i wlać
Apetyczna babeczkajogurtu greckiego. U mnie z pysznymi, leśnymi jagodami i galaretką żurawinową, poza sezonem takie ciasto przygotować można z innymi owocami, będzie super! składniki: biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl cukru łyżka zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml jogurtu greckiego 2 łyżki cukru pudru 2 duże łyżki żelatyny 1/2 szkl(...)Część jagód wysypać na wierzch, delikatnie wcisnąć w jogurt, odstawić do stężenia. Galaretkę rozrobić wg przepisu na opakowaniu. schłodzić, kiedy zacznie tężeć wymieszać z resztą jagód, wyłożyć na wierzch ciasta
6nieboSkładniki na ciasto białka jaj, 6 szt cukier, 3/4 szkl mąka pszenna, 3/4 szkl wiórki kokosowe, 1 szkl sól, szczypta proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 1/3 kostki aromat waniliowy, kilka krope l Składniki na krem śmietanka 36%, 500ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 3 łyżki wiórki kokosowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Masło roztapia my i studzimy. Białk(...)całkowicie studzimy. Śmietankę ubijamy na puch, dalej miksuj ąc dodajemy cukier pude r i śmietan-fixy. Wiórk i kokosowe pr ażymy na złoto na suchej patelni, studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa placki . Na dolny placek wyk ł adamy połowę kremówki, nakrywamy drugim plackiem, smarujemy resz tą ubitej śmietanki. W ierzch obsypujemy prażonym kokosem. C hłodzimy w lodówce przez godzinę
Gotowanie moimi oczamiblogu. Gorąco polecam! :D Składniki: Biszkopt migdałowy: 6 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych) 130 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Krem migdałowy: 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2-3 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek żelatyny 500 ml śmietany 36% Poncz(...)piekarniku przez około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty. 2. Krem migdałowy: Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier
Nastoletnie WypiekanieTort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej 119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka(...)delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o średnicy 24 cm (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i piec przez 40 minut w 160 stopniach bądź do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt upuścić z około 60 cm (w tortownicy) i pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Składniki krem: 130 gramów kawy cappuccino o smaku orzechowym
Krakowskie smaki Anipowinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy. Zupę podajemy z łazankami. Możemy dodać do niej kleks ze śmietany i obsypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego Artykuł Krem z leśnych grzybów z łazankami pochodzi
PatiGotujepowinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie. Kroimy je na małe kwadraciki. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody przez około 2 minuty, aż będzie al dente. Gotowy odcedzamy. Zupę podajemy z łazankami. Możemy dodać do niej kleks ze śmietany i obsypać drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego Artykuł Krem z leśnych grzybów z łazankami pochodzi
PatiGotujepołówki brzoskwiń - wedle uznania. 3. Krem: Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Po ubiciu dodawać powoli mascarpone, łącząc na najmniejszych obrotach miksera. Masę wyłożyć na biszkopt i brzoskwinie. 4. Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Pozostawić do ostygnięcia, a po ostygnięciu włożyć do lodówki. Gdy zacznie lekko tężeć, wylać ją na ciasto. Ciasto włożyć do lodówki, gotowe
W kuchni u MonikiOstatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:) *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek(...)opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadeser to nieco zmieniona wersja "sernika jaglanego z borówkami" . Jest lekki i słodko-kwaskowaty. Fakt, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto. Składniki na wegańskie kruche ciasto: 0,5 szklanki mąki jaglanej + kilka łyżek mąki pszennej 0,5 szklanki (razem) mąki kukurydzianej i ziemniaczanej (2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, reszta kukurydzianej) 2 łyżki ksylitolu (ewentualnie cukru) 2 łyżeczki(...)rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj truskawki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm) i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez
Qlinarnie i Qlinarnieokazji, jednak potem przypomniałam sobie, że mój blog obchodzi 3 urodziny. Więc wyszło na to, że tort był na specjalną okazję ;) Prosty, klasyczny tort. Lekki, puszysty, kakaowy biszkopt i krem wykonany z batoników milky way to połączenie doskonałe. Całość udekorowana mleczną czekoladą i batonami. Tort znikał ze stołu w ekspresowym tempie a to świadczyło tylko o jednym... chyba gościom smakował(...)boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić. Rozkroić wzdłuż na pół. Składniki na krem: * 450 ml śmietany kremówki 36% * 260 g batonów Milky Way * 500 g serka mascarpone
Zrób to smacznieWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochem lub fasolą (suche). Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę. Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego
W kuchni Karmel-itkijabłkami i bezą to idealny pomysł na smaczny deser. Kruche ciasto z dodatkiem puszystej pianki i jabłek to prawdziwy raj dla podniebienia. Na naszym blogu znajdziecie również inne przepisy na domową tartę: Tarta z Malinami Tarta z Dżemem Tarta z Borówkami i Kruszonką Tarta z Malinami i Kremem Mascarpone Wersja z jabłkami pojawia się jednak w naszym domu najczęściej. Być(...)kawałeczek, szczególnie do popołudniowej kawki. Skusicie się na kawałek? Jeśli tak. Zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI I BEZĄ Składniki: CIASTO: 300 g mąki tortowej 200 g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru 3 żółtka, szczypta proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA: 20 g proszku budyniowego śmietankowego 200 ml mleka łyżka cukru
Przepiski.plzmodyfikowałam) z bloga: I Love Bake. (20 sztuk - już podwójnych z kremem) Ciastka: 70 g masła/margaryny 1 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, gdy ciasto będzie "za suche") Nadzienie: 110g masła 1 szklanka cukru pudru (można(...)masłem/margaryną i kolejno z jajkiem. Całość połączyć z suchymi składnikami i dokładnie zagnieść (do uzyskania elastycznego ciasta). (Dolać mleko - w przypadku, gdy ciasto będzie "za suche".) Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą szklanki powycinać kółka (powinno wyjść około 40 sztuk). W połowie (będą górą Oreo) za pomocą korka od butelki - lekko odcisnąć kółeczko
Di gotuje