WYKONANIE : Białka ubijamy na sztywną pianę, masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na krem. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy, na końcu dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek i rodzynki, delikatnie mieszamy łyżką. Do foremek lub papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości, na środku układamy połówkę śliwki brzuszkiem do ciasta. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy masę kajmakową. Mleczko kokosowe podgrzewamy delikatnie
Życie zaczyna się w kuchniwypiekiem na lato. Tradycyjnie składa się na nią cienki puszysty biszkopt najczęściej zawinięty z lekkim śmietankowym kremem i owocami, przynajmniej tak mi się kojarzy. Ja postanowiłam przygotować dla osób z celiakia i nietolerancjami pokarmowymi przepis bezglutenowy, bez produktów mlecznych i bez cukru. Ciasto słodzone jest erytrolem, więc diabetycy również mogą skorzystać z tej receptury. W serku z nerkowców i polewie
Quinoa Raz!dziś przedstawiam wersję choinkową, ale to nie ostatni pomysł w tym roku. Baza to czekoladowo-pomarańczowe ciasto, do którego dla wzmocnienia smaku dodałam posiekanej, gorzkiej czekolady i kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Dekoracyjna choinka na czubku babeczki zrobiona z zabarwionego zielonym barwnikiem spożywczym kremem na bazie mascarpone, który jest idealnie sztywny, nie traci kształtu i się nie rozpływa. Posypane delikatnymi, białymi
Słodkie inspiracjedrewnianej łyżki. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy
Życie zaczyna się w kuchniłyżki. Tortownicę o średnicy ok 18 cm smarujemy dokładnie masłem, obsypujemy bułką tartą. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy aż masa
Życie zaczyna się w kuchnigorzkie czekolady • płatki migdałowe • cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe • Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty biały krem. Dodać fosolę, bułkę tartą, mąkę, proszek i olejek, po czym ostrożnie wymieszać
To co kochamburaków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy
kruche babeczkidwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza, pieprz czarny świeżo
Moniki SmakołykiWarzywa w słodkich daniach do niedawna nie kojarzyły mi się zbyt dobrze. Fasola w ciastach? Nie brzmi zbyt zachęcająco, chyba że wiemy jakiej należy użyć, aby nie była wyczuwalna. Kalafior w budyniu? Tak, ale gotowany bez soli. Cukinia jako słodki krem czekoladowy? Tego chyba jeszcze nie było, a szkoda - pyszna, słodka i całkowicie niewyczuwalna. Taki deser spodoba się osobom
Chocolate Muffin Blogresztę składników i mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Smaruję tylko dno tortownicy tłuszczem i obsypuję mąką. Wylewam ciasto do formy i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut Gotowy biszkopt odkładam do ostudzenia. W tym czasie przygotowuję krem. Śmietankę wraz z cukrem pudrem miksuję aż będzie gęsta. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie. Gdy lekko
Kuchnia co dniaCIASTO: 8 białek ¾ szkl cukru 3 żółtka 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 garść rozdrobnionych orzechów włoskich Krem: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 żółtek 1 kostka masła 2 paczki delicji 2 galaretki owocowe sposób wykonania: Białka ubić dodać cukier , żółtka
Darcia w kuchniszczypta soli 2,5 szklanki płatków owsianych górskich Masło z cukrami utrzeć mikserem, do otrzymania miękkiego kremu. Dodać jajko, zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować ( wymieszałam ręcznie, mój mikser nie dał rady ) do otrzymania jednolitej masy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, umieścić na blaszce, następnie spłaszczyć je łyżką. Układać w sporych
kulinarnyswiatdomiblaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego ma tylko fajną nazwę, mleko trzeba zagotować z przeciętą wzdłuż laską wanilii
Kuba Gotujełączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez okolo 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt i jeżyny mieszamy z cukrem waniliowym. Kremem dekorujemy zimne babeczki
Zainspirowana w kuchni