ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:842/1282)

Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 186

cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g   serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty  sok z połowy cytryny Ponadto(...)przełożyłam pozostałe ubite białka i delikatnie wymieszałam łopatką.   Ciasto przelałam   do   tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 40 minut. Piekłam do tzw.   „suchego patyczka” Biszkopt pięknie wyrósł i pięknie się upiekł Po wystudzeniu przekroiłam biszkopt   na trzy krążki. Zrobiłam krem Do misy miksera przełożyłam serek mascarpone, wlałam śmietankę i wsypałam

Kuchnia u Krysi
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 235

smakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem: 300 g śmietany kremówki(...)trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort makowo marcepanowy 175

kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek kokosowych(...)drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę dzięki czemu będzie równy. Dopiero zimny wyjmuję z formy. Krem marcepanowy : Do miski przekładam serek, marcepan i mieszam mikserem. Jak marcepan się

wesoła kuchnia
Kruchy torcik walentynkowy 231

cyfry, litery, lub serduszka.  Wykonanie jest banalnie proste, a od waszej wyobraźni zależy ostateczny efekt .  Można przyozdobić żywymi kwiatami, czekoladkami, lub świeżymi owocami.  Smak i rodzaj kremu możecie również dobrać do swoich upodobań.  Najpierw zróbcie sobie szablon.  W moim wypadku było to wycięte serce z papieru. Przepis na kruche ciastko- dwie sztuki -góra(...)Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić. Czekoladowa glazura 50 g czekolady mlecznej  1/4 szklaki śmietany kremówki Podgrzać śmietanę i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos Krem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z małych pączków z dziurką 182

pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 200 g cukru pudru 70 g masła 5 żółtek 1 szklanka śmietany 30% 1 kieliszek spirytusu olej do smażenia krem z bitej śmietany: 750 ml (3 szklanki) śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej polewa: 150 g śmietany(...)Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier

Mama Gotuje
Ciastka przekładane masą chałwową 196

proszku do pieczenia  Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej 2 łyżki spirytusu 1/2 soku z cytryny Dekoracja: gotowa polewa czekoladowa  4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą 119

patelni mocno rozgrzewać odrobinę oleju, wylewać i rozprowadzać po całej powierzchni porcje ciasta. Smażyć ok. minutę, odwrócić, chwilę podsmażać i przekładać na talerz. Naleśniki odstawić do wystygnięcia. Nadzienie: Orzechy laskowe posiekać nożem na mniejsze kawałki. Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w nie krem czekoladowy i orzechy. Masa z mascarpone: Do miseczki wlać kremówkę, dodać mascarpone, jajko

niecodziennikpary
Tort chałwowo – waniliowy z frużeliną malinową 171

śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Frużelina malinowa 300 g malin 80 g cukru 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Nasączenie 250 ml wody mineralnej 2 łyżki cukru 2-3 łyżki soku(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem chałwowy Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały

Wędrówki po kuchni
Ucierane ciasto z sezamem 237

margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą z białek. Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub krem czekoladowy cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać powoli śmietanę

Praktyczna pl
ŻELKA JAGODOWA 318

Żelka jagodowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jagód do tortu do słodki dodatek np. do kremu

Słodki Pomysł
Torcik bezowy z kremem kawowym 99

bezy : białka z 4 jajek, 70 g cukru, 230 g cukru pudru, 30 g mąki pszennej, garść płatków migdałów, krem : 200 g serka mascarpone, 300 ml

królestwo garów
Ciastko filiżanka kawy 82

Te deserki w kształcie filiżanek kawy nie tylko świetnie wyglądają, lecz także smakują wybornie. Składniki: wafle do lodów w kształcie rożków czekolada ciasteczka owsiane (ja zrobiłam

Wasze Przepisy
ŻELKA Z CZERWONEJ PORZECZKI 275

Żelka z czerwonej porzeczki to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z porzeczki do tortu idealnie przełamuje słodycz kremów

Słodki Pomysł
DALGONA COFFEE 146

Bardzo intensywna w smaku kawa z duża ilością pianki/kremu kawowego. Można pić zarówno na ciepło jak i na zimno. Osobiście wole wersję na ciepło wtedy lepiej

RAROSSA
Przepyszna beza Pavlova 136

Składniki: Beza: Białka 6 Cukier drobny do wypieków 300 g Sok z cytryny łyżka Mąka ziemniaczana łyżeczka Sól szczypta Krem: Serek mascarpone 250 g Śmietana 30

Kulinarne przygody
Ricotta z białą czekoladą, z figami i anyżowym syropem 116

Ricotta to miękki, niedojrzewający biały ser, wytwarzany z serwatki pozostałej w produkcji innych serów. Oznacza się łagodnym, mlecznym i delikatnie słodkim smakiem. Jest znakomitym składnikiem wielu

Tajemnice Smaku
Ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową-bardzo kruche 138

czekoladowa Helio   Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem, następnie dodajemy jajka i śmietanę ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nabieramy porcję ciasta,formujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Truskawkowy przekładaniec 115

Truskawkowy przekładaniec Truskawkowy przekładaniec, to nasza kolejna, pyszna i podzielna propozycja na letni weekend. Puszysty biszkopt z truskawkami, delikatnym kremem (na bazie smietanki i mascarpone) i

Domowe Torty
Beza Pavlova z mascarpone i owocami 114

Jedno z moich ulubionych ciast, idealne połączenie, słodycz bezy + kwaskowate owoce do tego kawa <3 i jest idealnie <3 SKŁADNIKI NA BEZE: 6 białek 300g cukru szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM: 250g śmietany 30% 250g mascarpone DODATKOWO: Owoce wedle uznania - u mnie truskawki, maliny, borówki amerykańskie WYKONANIE: 1. Ubijamy białka z solą, stopniowo dodajemy

Dziś Ja gotuje
Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi 174

Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Ciasto orzechowe 198

dodajemy żółtka, miksujemy, na koniec dodajemy przesiane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia, ciasto wylewamy do formy (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka), ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. KREM BUDYNIOWY: • 0,5 l mleka • 1 cukier waniliowy • łyżeczka ekstraktu waniliowego • 5 żółtek

KUCHNIA POLSKA
CZEKOLADOWA TARTA Z BORÓWKAMI 196

Szybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w

cool and minty
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 193

Dzisiaj słodka propozycja na nadchodzący weekend Święta co prawda już dawno się skończyły ale nie zaszkodzi nam jeszcze je powspominać. Oto propozycja, która jest bardzo prosta

PatiGotuje
Ciasto Kubanka 956

biszkoptem, który zawsze mi wychodzi oraz dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao krem: 0,75 l mleka 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 łyżki Nutelli lub innego kremu czekoladowego

Bon appetit mon amie
Tort bananowy czar 252

Składniki: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 szklanki śmietany 30% 1/3 tabliczki

czarrna od kuchni
Herbaciany piernik z masą serową 143

mód, olej i herbatę, mieszając na wolnych obrotach miksera. • Ciasto wlać do tortownicy (30 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie. • Piec w temp. 180 st.C przez 30 minut. Masa serowa • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, po czym

To co kocham
KULINARNE nowINKI – warsztaty z Sebastianem Olmą / #instamix 158

nietypowe menu …. a jak się później okazało – wyjątkowo smaczne! W menu: Krem z pieczoną dynią, imbirem, kawą Inką i grzankami Smażony kalafior z morelami, kawą Inką i orzechem laskowym Łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią i pesto ziołowym Ciasto marchewkowe z kawą Inką i sosem waniliowo-kardamonowym Crème brûlée z kawą Inką i pieczoną gruszką

Ostra na Słodko
RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku 287

może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku. Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy! Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość! Słone krakersy wspaniale przełamują słodki smak kremu

Ostra na Słodko
RAFAELLO NA KRAKERSACH – kokosowy deser w słoiczku 572

może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku. Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy! Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość! Słone krakersy wspaniale przełamują słodki smak kremu

Ostra na Słodko
Biszkopt z kremem jagodowym 233

Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 1 opakowanie budyniu waniliowego + 2 łyżko

czarrna od kuchni
SERNIK TIRAMISU 175

 przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser SKŁADNIKI   Spód: 100 g biszkoptów, 60 g masła Krem jasny: 250 g mascarpone, 150 g

słodki bratek
Sernik "Kubuś" - na zimno 246

  Kremowy, puszysty i delikatny sernik na zimno. Jak zwykle mój ulubiony sernik na zimno :) Dziś w wersji z pysznym kremem na bazie soku przecierowego. Składniki

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone. 225

pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego

Kocham Czekoladę
Tiramisu - przepis tradycyjny 213

biszkoptów wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy drugą część biszkoptów, a na nich resztę kremu.  Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Tarta cytrynowa z lemon curd i melisą 138

ćwierć kostki zimnego masła 3 łyżki cukru drobnego cukier waniliowy żółtko Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze  składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą. Piecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem lemon curd: 2 ekologiczne cytryny skórka otarta z cytryn 2 jaja ekologiczne

AZgotuj!
Tort przekładany kremem wiśniowym 431

4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Czekoladowy sos Ganache 167

Czekladowy Ganache, to pyszny sos sporządzony na bazie śmietanki i czekolady, posiadający wiele smacznych zastosowań. Możecie wykorzystać go do ciast, tortów, lodów, deserów czy trufli lub

Domowe Torty
Lemon curd – krem cytrynowy na pochmurne dni 199

Lemon curd to zdecydowanie to co lubię - intensywnie żółty, intensywnie kwaśny a jednocześnie słodki krem wspaniale współgrający ze słodkimi biszkoptami czy bezami. Jakoś wcześniej nie miałam

sierotka maRysia w kuchni
Orzechowiec z szyszką 230

orzechami należą do moich ulubieńców. Natomiast te z kajmakiem uwielbia mój Mąż. To ciasto to połączenie naszych smaków. Bez pieczenia, w kilka minut można przygotować pyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo!  Składniki: (na małą keksówkę) duże opakowanie kakaowych herbatników KREM: 300ml kremówki 2 śmietan-fixy 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych, na mąkę

Cakes By Kejt
Rumowe Kakałko ze śmietanką 165

ciepłą wodą i skrapiamy biszkopty. Równie dobrze możemy użyć naparu z czarnej herbaty. Spód ciasta układamy w tortownicy. Nakładamy pierwszą masę. Na środkową część biszkoptu nakładamy konfiturę jagodową. Przykrywamy wierzchem biszkoptu i nakładamy ostatnią masę. Dekorujemy owocami. Możemy je również dodać do pierwszego, budyniowego kremu. Całość chłodzimy w lodówce

Karczma Honorietty
Tort przekładany kremem wiśniowym 456

4 sierpnia 2015 obchodziliśmy z mężem 3 rocznicę ślubu. Z tej okazji zrobiłam torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym. Polecam! Czytaj więcej »

Ana Mari's world
Ciasto a'la Ferrero Rocher 6075

obrotach.  Do ubitej piany, dodajemy stopniowo całą mąkę, mieszając delikatnie np. trzepaczką. Gotowe ciasto przekładamy do blachy o wymiarach 25x40 wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. Zimny biszkopt przekroić na pół. Krem Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g nutelli 100 g mlecznej czekolady ½   szklanki drobno

kulinarnyswiatdomi
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 281

180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę przesiać i wymieszać(...)każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka
Babeczki z owocami i bitą śmietaną 254

180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę przesiać i wymieszać(...)każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka
Babeczki w owocami i bitą śmietaną 289

180g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160g miękkiego masła 160g cukru 3 jajka 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 12 umytych, obranych truskawek lub malin, jagód Krem: 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego fix do śmietany 12 malin lub truskawek   1. Mąkę przesiać i wymieszać(...)każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem

Mała Cukierenka
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 254

brzegów przykrywamy go jakąś osłoną foliową np. koszulkami biurowymi, zapobiegnie to zabrudzeniu papieru kremem podczas przygotowań.  Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę

Jadło i czytadło
Sernik na zimno z orzechowo-czekoladowym spodem (sernik z piaskiem:-)) 309

jest po prostu rewelacyjny. Podany przepis jest na małą blaszkę ok. 25x25 lub tortownicę. Ciasto jest proste i szybkie, uda się nawet antytalentom kulinarnym:-) Do serniczka można użyć dowolnych miękkich owoców, ja użyłam brzoskwiń. Składniki: 2 opakowania sucharów (każde po 120 g) 400 g kremu orzechowo-czekoladowego kremu (np. Nutella, Kremuś itp.) 400 ml śmietany

IMPRESJA SMAKU
Szybki tort orzechowo - kajmakowy 208

minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić tam jeszcze ciasto na jakieś 10 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca i wystudzić. Zimny biszkopt (ja dostudziłam go w lodówce) przekroić na potrzebną ilość placków. Każdy z nich przed przełożeniem kremem nasączyć ponczem . Ja zrobiłam go ze szklanki mocnej herbaty (zaparzonej z dwóch saszetek) i kieliszka wódki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowane plasterki pomarańczy 301

cytrusy zawsze, obok  kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach  upieczenie   na Święta   tortu marchewkowo-piernikowego  przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki pomarańczy Składniki: 2 pomarańcze

Kulinarne przygody Gatity