naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)jajka • ¾ szklanki drobnego cukru w tym cukier waniliowy • 4 łyżki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżka kakao • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 szczypta soli Krem czekoladowy: • 2 szklanki mleka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki drobnego cukru • 2 żółtka • 200 g masła • 5-6 łyżek nutelli Masa śmietanowa: • 500 ml śmietany kremówki
W mojej kuchniSkładniki: biszkopt: 5 jajek 120 g cukru 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem truskawkowy: 1 kg truskawek 1/2
czarrna od kuchniLetni torcik kakaowy z masą mascarpone, czekoladą i owocami. Bez cukru, idealny na letnie przyjęcia. Delikatny, mokry biszkopt + czekoladowy krem + świeże owoce = ❤️ Składniki na
CzarnawisienkaLekki i prosty deser na zimno z deliaktnie wybijającym się imbirem. Podany z bitą śmietaną i trójkątami z ciasta francuskiego zachwyci każdego. Składniki (4 porcje) -1
Zielona KuchniaNajlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej
Mango Papajaspód ciastka: 65 g orzechów laskowych, 50 g cukru, 20 ml wody, 50 g czekolady deserowej, 50 g płatków kukurydzianych, krem malinowy: 500 g malin, gałązka
królestwo garówSkładniki na 5 bez: 3 białka jajek (około 70 g) w temperaturze pokojowej 130 g cukru opakowanie cukru waniliowego Krem: 100 g gorzkiej czekolady 50 ml
Moja Galeria SmakuSkładniki: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny Krem 500 ml śmietany kremówki 36
O kuchni z uczuciemMasło utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7 minutach, nie przerywają ubijania dodać żółtko rozbełtane z syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Zmniejszyć obroty miksera o połowę, dodać mąkę (samą lub wymieszaną z kakao albo zmielonymi migdałami) i miksować do połączenia składników Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamogą jeść jajek, a chcieliby zrobić pyszną tartą. Miało być jesiennie,a romatycznie i pysznie! I tak jest! Jestem zachwycona tym ciastem, jego smakiem i przede wszystkim zapachem. Ciasto kruche jest idealne i jednak można je zrobić świetne nie używając do tego jaj. Nadzienie postanowiłam przygotować z pieczonej dyni i prażonych migdałów, ale to dobre ło matko! Wszystko pachnie nutą(...)mało słodka to dodaj łyżkę miodu. Na słodkość kremu wpłynie przede wszystkim, to czy dynia, którą kupiłaś jest słodka. P.S. Jeśli zamiast migdałów blanszowanych chcesz użyć orzechów włoskich czy laskowych, pamiętaj aby je podprażyć wcześniej w piekarniku, przez minimum 10 minut w temp. 200 stopni C. CIASTO: - 100 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej
SMYKWKUCHNIkrem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko, sok z limonki i skórki. Mieszamy do połącznia składników. Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem(...)brązowego cukru. Ugniatamy nieco całość, żeby mięta i limonka puściły sok. Odstawiamy na min. godzinę lub całą noc. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia
CiastkozercySezon jagodowy w pełni więc trzeba wykorzystać pyszne, leśne owoce i przygotować z nimi ciasto. Zrobiłam więc pyszny torcik śmietankowo- jagodowy dla rodziny i solenizanta Franusia. Franuś jeszcze raz 100 lat! A wszystkim pozostałym życzę smacznego! :) Torcik śmietankowo- jagodowy Składniki: 1/2 litra kremówki, 2 śnieżki, 2 galaretki cytrynowe, 2 galaretki owoce leśne,, biszkopty okrągłe, 1/2 litra jagód. Wykonanie(...)cytrynową oraz jagodowy mus. Krem dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę układamy biszkopty. Na biszkopty nakładamy masę śmietankową, na którą układamy pozostałe jagody. Jagody zalewamy tężejącą galaretką o smaku owoców leśnych. Torcik wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów z letnimi owocami: A'la malakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto
paapilotkaaróżnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym(...)odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone ciasto wyciągamy z formy obkrawając brzegi. Biszkopt przecinamy wzdłuż na trzy blaty. Przygotowanie płynu: Ze składników podanych do nasączania tortu gotujemy kompot. Umieszczamy wszystko w garnuszku. Gotujemy do momentu wrzenia. Zestawiamy z ognia, studzimy i odcedzamy. Przygotowanie kremu : Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, pozostawiamy chwilkę do napęcznienia, a następnie dokładnie
Kolizje SmakówDziś przepis na babeczki wielkanocne. Same w sobie są proste i smaczne, ale całą robotę robi dekoracja! Niestety nie jest to deser lekki. Maślany krem-lukier to prawdziwa bomba kaloryczna! Do tego rafaello, lukier plastyczy, posypki... No ale przy okazji świąt można przymknąć oko na liczenie kalorii... Takie babeczki na będą też piękną dekoracją wielkanocnego stołu. Jeśli macie jeszcze trochę(...)wyłożyć papilotkami i nakładać do każdej ciasto do 3/4 wysokości. Wkładamy babeczki do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (bez termoobiegu). Piec maksymalnie 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zrumienią. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i esencją waniliową na puszystą masę. Nakładać sporą ilość kremu na każdą babeczkę. Z wiórków lub płatków
Kulinarne Inspiracje