Na początku, z tego miejsca, chciałabym życzyć Wam wspaniałych świąt. Aby wszystkie tradycyjne potrawy i wypieki udały się doskonale i uświetniły rodzinne świętowanie. Aby te Święta
Be Fit Be Strongtuż, tuż postanowiłam poszukać jakiejś potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję. W książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają
MyCookBook.plciasta jest suchy. Po upieczeniu wyciągamy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem gdy ciasto jest lekko ciepłe lub podać z dodatkową porcją śliwek czy lodów :) Pozostawiam to waszej inwencji :) Jak widać ciacho proste i naprawdę smaczne. Taka odmiana wśród tych ciężkich kremów czy mas tortowych. Polecam wypróbować póki sezon śliwkowy trwa
JedzeniomaniaPosiekaj drobno wszystkie dodatki. Dodaj do masy. 4. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy. Wyrównaj powierzchnię 5. Piecz około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. 6. Wcinaj póki jest ciepłe,a czekolada przyjemnie płynna bądź półpłynna. Idealnie smakuje z kremem z mleczka kokosowego
Fiolka w kuchniwęższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Obtoczyć jedną st ronę rurki w białku, a potem w cukrze , ułożyć na blaszce i piec ok 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wystudzeniu nadziać dowolnym kremem
Moje domowe kucharzenieorzechy włoskie), kakaem oraz solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładki, jasny krem, po czym dodać jajko. Kiedy wszystkie składniki się połączą, na wolnych obrotach miksera, dodać wymieszane suche składniki. Otrzymaną w ten sposób masę wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyciąć ciasteczka o ulubionym kształcie, każde z nich posmarować lekko roztrzepanym białkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkorealizacją i opracowaniem na blog. Częściej jednak zobaczycie u mnie pomysł na obiad niż wymyślne ciasto... Długo myślałam, jakim deserem mogłabym uczcić z Wami urodziny "Czerwień i błękit" i pomyślałam, że na pewno nie może w nim zabraknąć truskawek i migdałów. Kolor błękitny kremu dopełnił całości. Serdecznie dziękuję wszystkim za ciepłe słowa w komentarzach... To dzięki Wam mam ogromną radość
Czerwień i błękitkrem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów. To świetny pretekst aby zrobić niebanalną domową pizzę. Po wstawieniu zdjęcia na FB-ku dostałam kilka e-maili z pytaniem o przepis, a przepis jest bardzo prosty. Ciasto jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFormę do muffinek dokładnie posmarować masłem i opruszyć bułką tartą lub użyć papilotek. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek ( ja użyłam łyżki do lodów, dzięki temu uzyskałam równe porcje i ładniejszy kształt). Piec w temp. 200 stopni C (termoobieg) 20 minut. Przygotowanie kremu: łączymy serek mascarpone ze śmietanką kremówką i ubijamy na sztywno, dodając zmielone orzechy, cukier puder
noteskulinarnyfigapołączenia się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram
Krakowskie smaki Animiodu, 8 łyżek mleka, 1 jajko, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. /źródło Chleb domowy
Anioły w kuchnipoczątek upiekłam fantastyczną tartę. Oboje z mężem musieliśmy sięgnąć po dokładkę;) Inspirowałam się przepisem Doroty, jednak sporo w nim zmieniłam:) Pyszny krem z białej czekolady, masa jagód i bezy... koniecznie musicie ją zrobić!! Nie pożałujecie;) Ciasto: 175g mąki pszennej, 130g masła lub margaryny, żółtko, 35ml mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru pudru. Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól
Z miłości do słodkościkażdy znajdzie coś dla siebie. Również składniki są raczej ogólnodostępne. Znajdziecie tu przepis na domowy chrzan, na chleb owsiany, śledzie, zupy i kremy. Jest również spaghetti. Są gołąbki, ale w żurku. Gęś, rybka, krokiety... No i ciasta... Niby nic odkrywczego... Ale są szarlotki, serniki, rafaello, snickers, cappuccino, piernik na święta - wszystko co dobre pod ręką ;) Chętnie wypróbuję ciasto na maślance
Kraina Tysiąca SmakówSzybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :) Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej ) Czas pieczenia : 15 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki Ciasto : 250 g mąki jajko
Słodkości i nie tylkoBożego Narodzenia. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Na krem: 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 200 g masła 2 łyżki wody 1 opakowanie pierników nadziewanych w białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) Na nasączenie(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą. Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać kakao i wodę, po czym podgrzewać mieszając
Passions hobbies life