ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:869/1282)

Tort makowy z pomarańczami 162

pierwsza w tym postanowieniu. Zdecydowałam się więc, skorzystać z przepisu na stronie kwestiasmaku.com - i była to bardzo słuszna decyzja :) Torcik wyszedł przepyszny. Połączenie makowych blatów z pomarańczami i delikatnym kremem śmietanowym - to zestawienie idealne. Zastosowałam tylko niewielkie zmiany w nasączeniu i dekoracji tortu. Składniki na blaty makowe: 850 g gotowej masy makowej (z bakaliami) 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej(...)fot.1) lub jeśli mamy tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Pomarańcze obrać razem z białą częścią

Świat Ciasta
Kremowe ciasto o smaku czekoladowym z posypką orzechową 159

natrafiłam akurat na program kulinarny Nigelli Lawson. Wprawdzie była już połowa odcinka, ale brytyjska dziennikarka przygotowywała właśnie tort z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty:  Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g(...)blenderze na drobno. Wykładamy tak przygotowaną masę na dno tortownicy. Następnie miksujemy serki, cukier puder i pozostałą nutelle. Ilość cukru można zmieniać w zależności od upodobań. Następnie wykładamy powstały krem do tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. U nas były to 4 godz., a oryginalnie cała noc. Po wyjęciu posypujemy pokruszonymi orzechami i zajadamy

Kolizje Smaków
"Jak Filip z konopi.." .CIASTO MAŚLANO-BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. 195

Rozsiadłam się w ogrodzie, z gazetą na kolanach i zajadałam pyszne ciasto.  Jest tak delikatne i biszkoptowe! Do tego posmak maślany i wspaniała nuta renklod. Polecam gorąco. CIASTO MAŚLANO - BISZKOPTOWE Z RENKLODAMI. (znaleziony gdzieś w notatkach.) 320g margaryny dobrej jakości 500g mąki 300g cukru 5 jajek 2 op. cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie gładka, przesiewam mąkę wraz z proszkiem i dokładnie miksuję. Masa wyjdzie jak krem,musiałam dodać odrobinę mleka, bo było zbyt gęste.  Formę 23 X 23 wytłuściłam i wysypałam mąką, rozsmarowałam w niej równo ciasto (jest tak gęste).  Z pozostałych składników zagniotłam kruszonkę. Na wierzchu poukładałam renklody, skórką do ciasta i posypałam kruszonką. Piekłam

W kuchni Karmel-itki
Ciasto Latte Macchiato 283

mnie, na tę chwilę, ciasto latte macchiato jest jednym z lepszych jakie do tej pory robiłam. Polecam szczególnie Tym, którzy są smakoszami kawy... Składniki: biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki szczypta soli 2 łyżki oleju 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Blaszkę (u mnie 25x29) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki

na moim stole...
Drożdżówka na słodki początek tygodnia (Pan brioche per un goloso inizio di settimana) 150

powiecie na kawałek drożdżówki obsypanej cukrem w granulkach, rozpływającej si ę  w ustach i lekkiej jak piórko.  Z dodatkiem domowych konfitur lub kremu czekoladowego, z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek.  Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo pan brioche, profumato e soffice come(...)dodatkiem masła i cukru; odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy mąkę z ostudzonym mlekiem, dodajemy rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut,  przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Form ę  o wymiarach

La grande e la piccola cuoca
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 84

się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 126

kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar L, w temperaturze pokojowej 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek kakao Mąkę pszenną i kakao(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 196

kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar L, w temperaturze pokojowej 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek kakao Mąkę pszenną i kakao(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Ciasto Rocher – bez pieczenia 627

Ciasto dla wyjątkowych łasuchów. Nieprzyzwoicie słodkie. Właśnie ta myśl nasuwa mi się jako pierwsza i jest dominująca jeśli chodzi o odczucia związane z tym ciastem. Szczerze mówiąc, nie mogłam dać mu rady;) I choć w smaku jest pyszne, to taka dawka słodyczy zdecydowanie jest ponad moje limity;) Na plus mogę napisać, że jest proste i szybkie do przygotowania(...)łyżką cukru pudru. Do reszty kremu dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, pokruszonego drobno wafelka oraz połowę posiekanych orzechów, mieszamy. Pozostałą masę kajmakową mieszamy z resztą orzechów. Układamy w blaszce w następujący sposób: Herbatniki – masa orzechowa – herbatniki – kajmak z orzechami – herbatniki – biała masa – kakao + ewentualnie wiórki czekolady Ciasto schładzamy w lodówce. Źródło

Smaki Na Talerzu
Muffiny czekoladowe z...czekoladą 110

mąki, żeby ciasto było bardziej lejące. W tym cieście nie ma proszku do pieczenia, więc można je śmiało podawać na ciepło. Czekolada zapieczona w środku stanie się wtedy apetycznie płynna. Ważne jest jednak, aby była to dobrej jakości czekolada, żeby podczas pieczenia nie rozwarstwiła się. Tych mufiinek nie trzeba dekorować kremami czy polewami. Ja posypałam lekko cukrem pudrem i zrobiłam(...)czekolady.  Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną.  Do papilotek nakładać ciasto za pomocą dwóch łyżeczek, do 2/3 wysokości. Na środku wkładać po 2-3 kostki czekolady. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z kremem budyniowym i owocami 422

pyszna tarta z lekkim budyniowym kremem,galareką i owocami,można użyć dowolnych,ja wybrałam truskawki i jagody-pyszna!!! SKŁADNIKI: 200 g mąki, 60 g cukru pudru 250 g masła, 1 jajko+2 żółtka 300 ml mleka 100 g cukru  1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki ,cukru(...)jajka i 150 g masła-wyrobić gładkie ciasto,wstawić je na 1-2 godz do lodówki następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno formy na tartą,na ciasto dać papier do pieczenia i na nie wysypać fasolę (czyli tak jak zawsze przy tartej) piec w 180 stopniach ok20 min,następnie zabrać fasolę i piec jeszcze ok 10 min.wystudzi

Swojskie jedzonko
zupa krem z dyni 181

składniki: 1000 g miąższu z obranej dyni 500 g ziemniaków, obranych 200 g cebuli 200 g marchewki, obranej 1000 ml bulionu 1000 ml wody sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Macarons. Jak poskromić kaprysy? Instrukcja obsługi makaroników. 136

roku 1533, kiedy to wywodzące się z Włoch migdałowe ciasteczka zostały wprowadzone na dwór Katarzyny Medycejskiej przez jej nadwornego szefa kuchni. Podobnie jak włoski oryginał słowo macarons oznacza "dobre ciasto".  Pierwsze makaroniki były zwykłymi ciasteczkami z cukru, białek i zmielonych migdałów. Nie ma regionu Francji, który nie szczyciłby się historią związaną z macarons . Jedna z nich mówi, iż makaroniki(...)makaroniki skleić czekoladowym kremem. Z czasem cukiernicy zaczęli eksperymentować z dodatkami zamieniając wersję oryginalną na smakowe w niemal wszystkich możliwych kolorach. Nadal jednak najbardziej uznanym i najczęściej odwiedzanym miejscem przez miłośników macarons jest paryska cukiernia Laduree (klik). Jak podają znawcy, prawdziwe macarons powinny wyróżniać się następującymi cechami: 1. Ilość nadzienia w stosunku do ciasta powinna wynosić pomiędzy

KUCHARNIA
Lekka babka biszkoptowa z owocami 197

masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy (24 cm).  Dekorujemy truskawkami.  Wstawiamy

Mia Cucina Sofieta
Robisz ciasto na naleśniki? Sprawdź czy nie popełniasz błędu! 112

jest rozpoczęcie naleśników od ubicia jajek, potem dodajemy mleko i wodę – najlepiej gazowaną, ale niekoniecznie. Dzięki temu ciasto nabierze puszystości. Jeśli najpierw dodamy mąkę, wodę a potem jajka ciasto będzie grudkowate i nie będzie tak puszyste. Jest to bardzo często popełniany błąd, zapamiętaj go a zawsze będziesz mieć najlepsze i najsmaczniejsze naleśniki! Z czym możemy podawać naleśniki? Jeśli jesteś(...)podać je (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ze świeżymi owocami np. truskawkami, borówkami, bananami, ale również z owocami w żelu, owocami ze słoika. Dodatkowymi składnikami, które poprawą smak są bita śmietana, krem czekoladowy, wszelkiego rodzaju polewy np. czekoladowa, toffi. Jeśli wolisz naleśniki na słono, czyli w wersji wytrawnej to polecam dodać do nich szpinak z fetą, kapustę kiszoną, kurczaka bądź inne mięso

To Musisz Wiedzieć

Proponowane wyszukiwania