cukru pudru (z czubkiem) 16 g cukru waniliowego Krem: 100 g białej czekolady 0,5 szklanki śmietanki 30% (można użyć 36%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią(...)już zarumienione. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Kremem napełniamy upieczone i wystudzone babeczki. Chłodzimy w lodówce. Do przygotowania kremu użyłam śmietanki 30%. Krem był bardziej płynny niż przy użyciu śmietanki 36%. Jednakże w lodówce ładnie zgęstniał
VioletoweKucharzenieLecz tym razem, krem wydawał mi się bardzo dziwny i postanowiłam, SKROMNIE mówiąc udoskonalić ten przepis. Chyba się udało, lecz do końca nie wiadomo, jak smakowało ciasto Siostry Anastazji z tamtym kremem :) Składniki: *Biszkopt ciemny: 7 jaj 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru *Biszkopt orzechowy: 250 dag częściowo zmielonych(...)minut, aż będzie rumiane. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem, w 1 szklance rozpuszczamy budyń. Wlewamy to do gotującego mleka - gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie miękkie masło ubijamy krótko mikserem, dodajemy porcjami ostudzony budyń. "Składamy" ciasto. Na spód blachy kładziemy jedną część ciemnego biszkoptu, na to 3/4 masy budyniowej
Piekę, bo lubięMoja rodzina i znajomi wiedzą, że ciągle poszukuję nowych smaków. Dlatego przy okazji spotkań zbieram ciekawe pomysły na ciasta, zupy, sałatki czy mięsa. W ogóle lubię
Proste Potrawycukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu, tutaj przepis 200 g gorzkiej czekolady Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier, mąkę i zagnieć ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło z cynamonem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto powinno być(...)czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przez środek każdej bułki zrób podłużny odcisk palcem
codojedzeniapączki domowe i od wielu, wielu lat nie kupuję ich w cukierni czy sklepach. Domowe to domowe i kropka. Ale nie zawsze robię je tak samo. Karnawałowe pączki z ciasta piwnego zaskoczyły mnie już dawno swoim smakiem. Wychodzą bardzo puszyste i naprawdę pyszne. Niewielka ilość przypraw korzennych daje tylko intrygującą nutkę w smaku i całość jest świetna. Takie pączki piwne(...)podać bez obaw bo alkohol z piwa wyparuje podczas smażenia. Spróbuj też pączków ziemniaczanych z konfiturą różaną Te pączki nadziewałam po usmażeniu i przyznaję, że wykorzystałam do tego gotowy krem patissiere. Ale od razu powiem też, że jednak wolę dodawać nadzienie do środka przed smażeniem bo mam wtedy większą kontrolę nad tym ile tego nadzienia ma tam być. Nadziewając rękawem
Smaczna Pyzatemperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty. Krem śmietankowy: 750 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy(...)wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy, ciągle mieszając około minuty, do lekkiego zgęstnienia. Następnie delikatnie wsypujemy resztę truskawek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Wykonanie: Krem dzielimy na 4 części. Na pierwszy blat ciasta kładziemy połowę musu truskawkowego. Na mus wykładamy 1/4 kremu. Przykrywamy biszkoptem. Ponownie wykładamy resztę musu, nakładamy kolejną porcję kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch
Made By Mom And Sonurodziny chłopaka mojej kumpeli, więc, żeby wyglądała nieco bardziej urodzinowo zabarwiłyśmy krem na pomarańczowo. Potem nieco tego żałowałyśmy. Ale smak pozostał doskonały :) CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREMEM BUDYNIOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 750 mililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając(...)Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25-30 minut. Rozcinamy na dwie części nie do końca) po ostudzeniu lub napełniamy kremem
Życie zamknięte w smakumleka Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozsmarowujemy na biszkoptach. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dolewając niewielką ilość mleka, tak by jej konsystencja pozwoliła na polanie ciasta. Po polaniu czekoladą odstawiamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Cynamonowe szczęścietortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z cytryny łyżka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy szczypta soli, cukier waniliowy Krem pomarańczowy (orange curd) 2 jajka 2 żółtka 2 nieduże pomarańcze (sok i skórka) łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek(...)dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać otarte skórki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek jest suchy. W rondelku
Gotujemy i jemyschłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi się mokra. Wtedy
W kuchni u Monikiwykorzystałam już kilkakrotnie. Ciasto w środku jest wilgotne, ma zwartą konsystencję i daje możliwość zastosowania różnych kombinacji oraz ulubionych dodatków (np. bakalii). Poniżej przedstawiam przykładową wersję. (Tortownica o średnicy 18 cm) 450-500g chleba razowego (podsuszonego) 1 litr mleka 2 jajka 150g cukru 100g czekolady (używam gorzkiej) 1-2 łyżki kakao Dodatkowo: 2-3 łyżki kremu czekoladowego Posypka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Konsystencja ciasta powinna być dość rzadka.) Piec 60 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Po wyjęciu z piekarnika wierzch ciasta (jeszcze ciepły) posmarować kremem czekoladowym i posypać zmiksowanymi (nie na drobno) w malakserze składnikami posypki
Di gotujeJestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :) Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)łyżką lub szpatułką. Na koniec możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto stężało. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google
Smakowy Rajtortownica 23-26cm) 6 jajek 12 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżka oleju Krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru + 1/3 szklanki czarnych porzeczek ( w cukrze , z kompotu lub świeżych) Dodatkowo: mocny napar herbaty z cukrem dżem(...)cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części
Kuchnia domowa Aniprzed gotowaniem 250 g - kakao ½ szklanki (60 g) - jaja 4 szt. - banan 5 szt. - rodzynki 140 g - proszek do pieczenia 1 łyżeczka - 1 szklanka wody - soda oczyszczona ½ łyżeczki KREM: - serek homogenizowany naturalny (400 g) - masło orzechowe (200 g) - odżywka białkowa (100 g) Wykonanie: Namoczoną przez noc fasole gotujemy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i namoczonymi(...)masy i dalej blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę dzielimy na 2 części i pieczemy osobno. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Upieczone ciasta kroimy na pół. Krem: Wszystkie składniki mieszamy razem, krem odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Wystudzone placki przekładamy kremem. Całość wstawiamy do lodówki na 1 dzień
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaspycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę. ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 110 g cukru 100 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) 100 g wiórków kokosowych około 420 g truskawek płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania(...)Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych