moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i prażonymi orzechami. Słodki smak masy złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru 4 łyżki oleju Krem 1 puszka mleka skondensowanego(...)rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec. Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz orzechami. Ciasto należy schłodzić. · SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie EwyJeżeli uwielbiacie kajmak podobnie jak ja, to ten sernik jest stworzony dla Was. Jest nieziemski w smaku. Delikatny sernik smakuje wybornie w połączeniu z kremem kajmakowym. Świetnym uzupełnieniem ciasta są również chrupiące płatki migdałowe. Naprawdę trudno się oprzeć. Aby się przekonać jak pyszny jest ten sernik, musicie go koniecznie przygotować. SKŁADNIKI Na sernik: 1 kg sera twarogowego z wiaderka(...)twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić
Passions hobbies lifeRolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmacznieszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami(...)WSZYSTKIM CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki
Na Ciasteczkowych PapierachCynamon Skoro napisałam o jabłkach, nie mogłam zapomnieć o cynamonie. Jabłka + cynamon - to chyba najbardziej znane, a zarazem najlepsze połączenie na świecie. Uwielbiam to zestawienie zarówno w ciastach (mojej ulubionej pełnoziarnistej szarlotce !), muffinkach ( jaglanych z toffi! ), jak i w porannej owsiance... Jego dodatek (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym) ma swoje, całkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada(...)jest uwielbiana przez kulinarnych blogerów. Ciągle znajduję w internecie rozmaite inspiracje z jej wykorzystaniem. Od rozgrzewających zup krem, placuszków, bułeczek po słodkości, jak np. ciasteczka czy ciasta. Niestety, w życiu próbowałam jedynie zupy krem z dyni i jakoś tak... nie posmakowała mi. Może to kwestia czasu? Mimo wszystko, będę starała się do niej przekonać, przede wszystkim ze względu
Kuchnia ElliePrzepis na to ciasto bardzo dobrze odwzorowuje smak popularnego batonika Bounty. Mocno kokosowe nadzienie oblane warstwą mlecznej czekolady. Ciasto jest bardzo łatwe, szybkie i nie wymaga
Słodki Blogkremem na bazie budyniu i galaretki, w którym to dumnie prześwitują owocowe kryształy. Pycha! Jeśli znudziły się Wam( chwilowo) tradycyjne maślane kremy- wypróbujcie ten wariant- nada się również do przełożenia standardowego biszkopta. „Egzotyczna Fantazja” to połączenie smacznego ciasta, orzeźwiających owocowych smaków i deserowej, czekoladowej glazury. Składniki na biszkopt kolorowy: 9 białek 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)Dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupkami po łyżce każdego rodzaju ciasta, jedno obok drugiego, potem jedno na drugim aż do wykończenia całości. Wyrównujemy. Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwie równe części: Składniki na krem z owocami: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki
Domowe ciastaChyba każdy z nas zna karpatkę. Ciasto, które zachwyca swoją iście górzystą formą i pysznym budyniowym kremem. Zazwyczaj obsypana cukrem pudrem. Idealne ciasto, całkowicie bezpieczne ze względu na to, że większość ja zna i lubi. Bardzo szybie w przygotowaniu. Czasami można pójść sobie na skróty ;). Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie. Składniki : - 125 g masła/margaryny - szkl wody(...)pieczenia i rozsmarowujemy na nich nasze ciasto. Nie należy martwić się, że robimy to niedbale i jego powierzchnia nie jest równa. Tak przygotowane blachy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180 stopni i pieczemy ok 30 min. Upieczone blaty karpatki wyjmujemy z blaszek i studzimy na kartce. Kiedy są zimne przekładamy je ulubionym kremem. Wiem, wiem... To nie jest
Malinowe Pocałunkiłyżka mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru Instrukcje Kruche ciasto: Składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli macie robot z hakiem składniki umieszczamy w misie miksera i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Krem: W garnku dokładnie mieszamy śmietankę, cukier, żółtka i mąkę. Następnie całość(...)rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wykrawamy kółeczka i wylepiamy nimi foremki w kształcie babek. Moje od góry miały średnicę 7 cm. Do środka każdej babeczki wkładamy zimny krem śmietankowo-żółtkowy (3/4 wysokości). Przykrywamy plasterkiem ciasta tak żeby się skleiło z ciastem w foremce. Nadmiar ciasta odrywamy. W każdej babeczce wykałaczką robimy kilka małych dziurek. Napełnione foremki ustawiamy na blasze i wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamsklepu w celu zakupienia produktów niezbędnych do przygotowania ciastka z marzeń . Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki . Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki(...)łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, na każdej porcji ciasta ułożyć kostkę czekolady, wciskając w ciasto. Przykryć równomiernie pozostałym ciastem. Piec 20-25 minut w 180 st. C. Wystudzić na kratce. Krem: Mąkę przesiać do mleka, wymieszać, żeby nie było grudek, zagotować. Gotować aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekawałki, więc zawsze prezentują się tak samo dobrze. Po upieczeniu moich zdecydowałam się zrobić cukrową dekorację i w myśl zasady wyznawanej przez mojego męża, że każde ciasto jest lepsze z kremem dołożyć małe różyczki z kremu budyniowego . Składniki: 300 g jabłek 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki rodzynki orzechy 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka sody 1 jajk0(...)możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Jabłkowe babeczki możemy podawać posypane cukrem pudrem, możemy też dodać pasujące ozdoby. Ja połowę zostawiłam bez dekoracji, drugą ozdobiłam kremem i masą cukrową. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTort biszkoptowy z kwiatami w pastelowych kolorach jest mało słodki, dobrze nasączony i przełożony różowym kremem. Krem swój kolor zawdzięcza naturalnemu barwnikowi z suszonych czerwonych buraków
Przepisy Kulinarnefont:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym Składniki : Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Poncz Podwójne espresso 50-100ml wódki(...)upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą) Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3 łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Można również dodać kakao(opcjonalnie
Smaki NataliiProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze
Malinowa KawiarenkaNie mam dziś dla Was typowo walentynkowego przepisu pełnego serduszek, ale mam za to naprawdę pyyyyszne ciasto:) Puszysty biszkopt, masa budyniowa i delikatna warstwa śmietanki. Wszystko
Z miłości do słodkości