Słodkie … bardzo słodkie … ale od czasu do czasu taka porcja słodyczy na pewno nie zaszkodzi! Połączenie mięciutkiego czekoladowego ciasta z masą krówkową i kremem budyniowym tworzy obłędną całość , której nie da się oprzeć! Ciasto smakiem przypomina znany i lubiany 3 bit i z całą pewnością miło zaskoczy wszystkich wielbicieli słodkości! SKŁADNIKI: ( blacha 24 x 28 ) CIASTO : * jajko
Ostra na SłodkoDziś będzie migdałowo. Kto jako dziecko chociaż raz nie spróbował pestki moreli o specyficznie gorzkawym smaku? Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie
Mia Cucina SofietaDominują w nim 3 smaki: wanilia, róża i gorzka pomarańcza. Ta ostania fajnie balansuje słodycz ciasta. Tort składa się z 3 warstw delikatnego maślanego ciasta, inspirowanego belgijskim przepisem, nasączonym konfiturą pomarańczową i przekładanego waniliowym kremem pâtisserie utartym z masłem. Boki oraz wierzch pokryte są kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej aromatyzowanym wodą różaną, a spływa po nich karmelowa polewa(...)piszecie się na kawałek? A może na cały tort? ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto maślane: 250 g masła 250 g cukru pudru 6 jajek 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 300 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 5 żółtek 100 g cukru 400 ml mleka 1 laska wanilii 30 g mąki ziemniaczanej
Food Squaresię na stole a smakuje nieziemsko ;) Polecam! ;) Składniki (blacha 25x30cm): Ciasto: 600g mąki 200g cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka olejek migdałowy Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 2 cukry waniliowe ½ szklanki cukru(...)gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy. Przełożenie ciasta: Zwykły blat Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu Zwykły blat Polewa Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com
Czerwona Porzeczkatwarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około(...)minut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki. Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym. Ciasto świetne dla dzieciaków
kolorowotorcikowosię robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego, że zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe(...)dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy. Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy na pyszną pianę. Z cukru i wody na małym ogniu gotujemy przez
Kuchnia Łukaszaznalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho jest wyraziste i nie ma mowy o zamuleniu 😊 Normal
Domowe ciastaPiekąc to ciasto zainspirowałam się troszkę przepisem siostry Anastazji, nie przygotowałam go jednak tak samo, ale zrobiłam swoją własną wersję. Ciasto wyszło mi bardzo pyszne. Puszyste biszkopty i krem, do tego dużo owoców i bakalii, słodycz tego wszystkiego przełamuje galaretka. Ciasto polecam na różne okazje. Dodam, że ciasto bardzo ładnie się prezentuje. Zapraszam :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki(...)wody 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół litra mleka pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % Dodatkowo: 1 brzoskwiniowa galaretka 250 ml gorącej wody Wypełnienie ciasta: 1 puszka ananasa w syropie 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 brzoskwiniowe galaretki
Izabelawkuchnicukier waniliowy około 6 dużych bananów blaszka o wym: 35/35 cm Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na gęsty biały krem. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao, delikatnie mieszamy łopatką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia(...)wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsto, następnie dodajemy galaretkę jeszcze chwilę mieszając i posiekaną czekoladę. Na spód ciasta wykładamy tak około 1 cm kremu, następnie układamy banany i zalewamy resztą masy śmietanowo-galaretkowej.Na śmietanę kruszymy ciasto lekko dociskając. Odstawiam do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej na noc. Ciasto kroimy
Sama słodycz i szczypta chilidodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko(...)małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową
Pyry na Gazmasa budyniowa — najlepsza z możliwych. Tym razem jednak przychodzę do was ze starym sprawdzonym przepisem na ptysie, z kremem, po którym przez tydzień nie ruszycie słodkości — zapewniam. Zaczynajmy więc. Course Desery Cuisine Beza włoska, ptysie Keyword beza cytrynowa, beza włoska, ciasto karpatkowe, deser, karpatka, najlepsze ptysie, przepis na ptysie, ptysie, szybki przepis na ptysie, ulep, ulep do nitki, zaparzane białka(...)masła 1 szczypta soli 1 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 5 szt jaj Krem — beza włoska: 6 szt białek ½ szkl drobnego cukru Ulep do kremu: 2 szkl cukru ½ szkl wody Instructions Wykonanie ciasta: W średniej wielkości garnku rozpuszczamy masło z wodą i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, ściągamy garnek z palnika, wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszamy
Zufi.plcukru 1 łyżka cynamonu 80 g rozpuszczonego masła 1 jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy(...)wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem
Dzieje kuchennej WiewióryKarpatka Królewska - nazwa, która zobowiązuje... i właśnie na takie miano zasługuje ta wersja Karpatki. Tradycyjne parzone ciasto z waniliową masą budyniową, kremem budyniowo-śmietanowo-czekoladowym oraz śmietanową pierzynką, a całość zdobi czekoladowa polewa - czyż ten opis nie brzmi apetycznie... Karpatka Królewska - Składniki: Ciasto: 3 jajka 75 g masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody szczypta soli łyżeczka cukru(...)kremówkę (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Krem dzielimy na dwie równe części. Połowę ubitej śmietany stopniowo dodajemy do masy budyniowo-kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dno formy (tej w której piekliśmy ciasta) wykładamy jeden ze spodów. Na niego wykładamy masę budyniową, następnie masę czekoladową, a na nią pozostałą
Słodka Stronasię różni w smaku, a jeśli tak, to jak bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła 100 g cukru pudru Na krem: 4 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 6 żółtek 50 g masła 50 ml wody Na bezę: 12 białek(...)nieco wywinąć za boki formy, żeby się lepiej trzymało podczas pieczenia. Nakłuwamy spód wilcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia i przygotowujemy krem. Z wyparzonych we wrzątku cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W rondelku mieszamy wszystkie składniki kremu i cały czas mieszając podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Studzimy i wykładamy
Marder&Marder Manufacturenastawił ciasta na piernik staropolski to nic straconego, ponieważ ten piernik nie potrzebuje leżakowania i można go upiec na ostatnią chwilę. Pachnący przyprawą i przełożony kremem grysikowym oraz powidłami śliwkowymi. Składniki: Ciasto na piernik: 5 jajek 1 szkl cukru 250 g miodu 1 szkl oleju 1 szkl mocnej herbaty 3 szkl mąki tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)składników. Formę o wymiarach 24*35 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić i przekroić wzdłuż dwa razy uzyskując trzy placki. Krem grysikowy: Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance mleka rozmieszać kaszę
Ala piecze i gotuje