Słodki deser tiramisu z biszkoptami, truskawkami i puszystym kremem z jajek i sera mascarpone. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneAj, pyszny! Palce lizać! Zwolennikom maku na pewno posmakuje! Ja to ciasto piekłam już kilka razy i zawsze jest pyszne. Mocno makowe, wilgotne, pełne bakalii...Przepis
In my kitchenfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny tort w formie ciasta, lub jak kto woli- ciasto w tortowej odsłonie 😊 Bardzo dobrze nasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej porzeczki(...)Bardzo miękki, wilgotny i nieprzesłodzony. Jedynym chrupkim akcentem są tutaj bakalie: orzechy włoskie i migdały , którymi ubrałam ciasto- tort. Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli
Domowe ciastaTorcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na pół. Poncz do nasączania: Podane składniki wymieszać w szklance. Krem śmietanowy: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia żelatyny. Mocno schłodzoną śmietankę
My sweet a lifeTorcik Wuzetka Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta (jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty. Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej zniknie z waszych talerzy. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru(...)piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na pół. Poncz do nasączania: Podane składniki wymieszać w szklance. Krem śmietanowy: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia żelatyny. Mocno schłodzoną śmietankę
My sweet a lifebazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej
Passions hobbies lifeLubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)Całość. Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie wyłożyć na niego krem. Połowę biszkoptów posmarować dżemem oraz złożyć z resztą ciastek. Złożone ciasteczka ułożyć na kremie, a całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce
Di gotujeDzisiaj lekki powiew lata za oknem i na blogu ;) Delikatne ciasto na bazie mąki kokosowej, którą bardzo polubiłam i lubię dodawać do wielu rzeczy. Krem jest lekki, delikatnie słodki dzięki ksylitolowi i fajnie współgra ze świeżymi owocami. Ja tym razem użyłam jeżyn, ale sprawdzą się też maliny, które jeszcze można kupić lub zerwać prosto z domowego krzaczka ;) P.S. To już(...)ciągle ubijając. Stopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka
FitKotcały czas miksując. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżką mąkę, aż do jej wyczerpania. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy (u mnie z cukrem 40g) 1 szklanka mleka 150 g masła (o temp(...)puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu i ubijać na średnich obrotach. Ponadto: truskawki 2 galaretki rozpuszczone w połowie wody przewidzianej na opakowaniu Wykonanie ciasta: Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Na kremie układamy połówki truskawek. Zalewamy lekko tężejącą galaretką i chłodzimy do stężenia w lodówce
Walijskie Pichceniełyżeczka żelatyny 100 ml gorącej wody 50 g cukru pudru Ponadto: około 250 g herbatników, 2 łyżki kakao [caption id="attachment_9403" align="aligncenter" width="1200"] Ciasto Cappuccino bez pieczenia[/caption] Przygotowanie Krem cappuccino: Przed przygotowaniem kremu, ser mascarpone i śmietana powinny być dobrze schłodzone w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem(...)wsypujemy cappuccino. Następnie, cały czas miksując dodajemy po łyżce sera mascarpone. Na koniec wlewamy zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki układamy herbatniki, następnie połowę kremu cappuccino, znowu herbatniki, krem i herbatniki. Przygotowujemy bitą śmietanę. Tak samo jak wcześniej, śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zrobi się sztywna
e-PrzepisyKulinarneśrednicy około 25cm): Ciasto: 400 g marchewki (startej na małych oczkach) garść suszonych owoców goji dostępnych w sklepie BadaPak.pl 4 łyżki płatków migdałów 4 jajka 4 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 4 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego imbiru skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego Krem: 400g chudego twarogu(...)placka papierem do pieczenia, bo już dość się zrumieniła) upieczony placek odstawiamy do wystygnięcia rozcinamy placek wzdłuż na pół przekładamy placek twarogiem wymieszanym z ksylitolem pozostawiając cześć kremu na wierzch górę ciasta dekorujemy płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórką pomarańczową gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinkę SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczemy przez 15 minut , po czym zdejmujemy dociążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut . Ciasto powinno się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia(...)konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem. Na samym końcu na ciasto wykładamy ulubione sezonowe owoce. Tartę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się schłodziła
Mania GotowaniaSzybkie ciasto mojej mamy, takie łatwe i niezawodne. Każdy je lubi. Można je zrobić z różnymi owocami. Zaczynać od rozmieszania galaretek. Galaretki rozmieszać w 900 ml wrzącej wody, ostudzić. Jak już będą zimne wstawić do lodówki co przyspiesz proces tężenia. Jak biszkopt się upiecze i ostudzi galaretki powinny być prawie gotowe. Pomarańcze obrać i rozdzielić w plasterki. Przygotowanie biszkoptu(...)patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone i cukru pudru. Wlać esencję waniliową i wymieszać. Formowanie ciasta – zimny biszkopt posmarować kremem, rozłożyć pomarańcze. Następnie zalać pomarańcze gęstniejącą galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki. Smacznego
Kuchnia PokoleńSłodkie, rozpływające się w ustach, z posmakiem orzechów eklerki z kremem czekoladowym. Gwarantuję na jednym się nie skończy. Ciasto parzone: 125 g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka (L) Szczypta soli Krem czekoladowy: 600 ml mleka ¾ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 żółtka 230 g masła lub margaryny(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy kształt eklerków. Gdy nie mamy szprycy cukierniczej możemy też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz
VioletoweKucharzeniedodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto. Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki) na 4-6 tygodni. Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie. Przygotowane uprzednio ciasto wyjmujemy z lodówki(...)papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20 minut. Składniki kremu czekoladowego umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie gęstnieć przekładamy nim ciasto. Upieczone blaty studzimy, zawijamy w papier do pieczenia i lnianą ściereczkę, przenosimy w chłodne miejsce. Po czterech dniach
Kulinarne przygody Gatity