Ciasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru
Blog kulinarny S9.PLpełnych łyżek, do posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze/tacy/talerzu. Nasączyć go jedną częścią ponczu, następnie rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu i rozsmarować drugą połowę dżemu. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować
Opowieści z piekarnikaklasyk, jakich mało. Uwielbiam ! Za smak i za prostotę przygotowania. Ale, żeby nie było tak prosto i zwyczajnie, proponuję brownie "torcik". Nie jest to prawdziwy tort, przekładany kremem, a jedynie czekoladowe ciasto, polane czekoladą i udekorowane malinami i ciasteczkami migdałowymi. Taki "torcik" brownie możecie przygotować tylko i wyłącznie dla siebie...no i przyjaciółki, ale równie dobrze, ciasto to, podać możecie
kolorowotorcikowoKruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym
Smaczna PyzaNajpierw o śmietanowcu. Śmietanowiec zniknął u Halinki w Wolimierzu (cmok cmok cmok) zanim zdążył dobrze wystygnąć. Jakie było pierwsze ciasto, które upiekłam po powrocie do do
bistro mamaNa tort natknęłam się na kilku zagranicznych blogach i bardzo mnie zaciekawił, szczególnie ze względu na oryginalny pomysł na ciasto. Tropikalne smaki również należą do
Mania GotowaniaMieszamy. Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach C, dopóki włożony do środka patyczek czy wykałaczka nie wyjdzie sucha. Po upieczeniu ciasto odstawiamy, aby ostygło. Przechodzimy do kremu. Tofu rozdrabniamy i wrzucamy do blendera. Skrapiamy je troszkę sokiem z cytryny i pozostawiamy na chwilę. W międzyczasie podgrzewamy mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy(...)się zmieściły na cieście. Wypełniamy nimi dolną część ciasta dupkami do góry . Skrapiamy je sokiem z cytryny. Wykładamy na nie nasz krem, staramy się uformować górkę. Krem pokrywamy wcześniej pokruszonym ciastem. No i mamy, krety, nasz kopiec! Smacznego
Weganizm infantylnyCiasto to robiłam dwukrotnie. Pierwsze w wersji z galaretką z cydru, drugie z musem z brzoskwiń. Obie wersje przepyszne. Może i pracy przy nim trochę jest (tzn. więcej czasu się 'traci' podczas oczekiwań, aż krem bawarski i galaretka się ściągnie) ale uwierzcie mi, że warto. Czy nie ma nic lepszego od puszystego, delikatnego biszkoptu przykrytego grubą warstwą waniliowego kremu bawarskiego(...)wylać na nią mus). Brzoskwinie odcedzić z syropu i zmiksować, dodając cukier wg własnego smaku. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać do brzoskwiń. Dokładnie wymieszać. Na wierz ciasta (na masę z kremu bawarskiego) wylać mus brzoskwiniowy. Wsadzić do lodówki na 3-4h, aby mus i krem całkowicie się ścięły. Smacznego! * przepis pochodzi ze strony Kwestii Smaku (z moimi modyfikacjami
CookYourselfjakby nie było w nim czekolady, ale uwierzcie na słowo, że czekolada tam się znajduje. W rzeczywistości jest troszkę ciemniejszy, a w smaku delikatnie czekoladowy. Co więcej ciasto bez pieczenia - w te upały wybawienie ogromne. Można również przygotować takie ciacho na czekoladowym biszkopcie - będzie równie pyszne! Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 100 g czekolady (mlecznej lub deserowej(...)Porzeczki umyć i oberwać z szypułek. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na lekko gęsty krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać trzy łyżki ubitego kremu, wymieszać i ponownie ubijając dodać do kremu, zmiksować. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę - do żelatyny rozpuszczonej
Kocham..lubię..gotuję..jabłko Kruszonka: 100 g mąki pszennej szczypta soli 60 g cukru 70 g zimnego masła Ciasto drożdżowe: Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Pamiętaj, by przedtem rozpuścić masło! Wyrabiaj ciasto 4-5 minut, aż będzie gładkie. Odstaw przykryte do wyrośnięcia. W tym czasie zrób krem: Serek Almette wymieszaj ze śmietaną i miodem. Jabłko pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Przekrój(...)wsyp mąkę, cukier i dołóż drobno pokrojone zimne masło. Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie rozcieraj palcami, aż zaczną powstawać małe grudki ciasta. Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta białkiem. Uformuj wgłębienia i nałóż do nich jabłka. Przykryj je kremem, a następnie posyp obficie kruszonką. Piecz ok 15-20 minut w 180°C. Jako, że na moim blogu ostatnio największym powodzeniem cieszą
Poezja smakubaileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron(...)cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka Pejzaż Ciasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek
Moje domowe kucharzenieskładniki na: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki cukier puder do smaku orzechy do dekoracji wykonanie: Serek miksujemy ze śmietanką oraz cukrem pudrem na sztywny krem. Gotowym smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy kawałkami orzechów lub posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniamargaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania cukru waniliowego Krem: puszka masy kajmakowej 30 dkg masła Dodatkowo: 70 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części.. Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Masę kajmakową utrzeć na gładką masę(...)blaszek, gdyż są bardzo kruche. Pieczenie na papierze jest o tyle łatwiejsze, gdyż wystarczy placek zsunąć. Placki ostudzić. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować kremem, wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Smacznego
na moim stole...Alternatywa dla ostatnich muffinek piernikowych z powidłami i czekoladą (klik). Tym razem ciasto na bazie ucieranego, z kremem i posypką z lukrowanych pierniczków. Trudno mi powiedzieć, które lepsze - obie wersje zupełnie inne, lecz każda świąteczna :) Składniki (12 babeczek) 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka przyprawy korzennej łyżka kakao 90 g miękkiego(...)dodawać jajka, po jednym, wciąż miksując. Następnie dodawać w partiach maślankę na przemian z suchymi składnikami. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-25 min. Krem 250 g serka mascarpone łyżka cukru z wanilią pokruszone pierniczki Mascarpone zmiksować z cukrem. Wystudzone babeczki udekorować kremem (ja nakładam łyżką i rozsmarowuje
Słodkie inspiracjeMój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina. Ciasto: 8 jajek 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 gram mąki 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka startego świeżego imbiru Oddziel białka od żółtek(...)cynamanową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (ja dałam 1 łyżkę amaretto ) Wystudź. Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasączaj ponczem i przekładaj warstwy kremem. Dekoruj. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników
AZgotuj!