Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem speculoos: 7 dag herbatników korzennych 4 dag mlecznej białej czekolady 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka prawdziwego miodu 50 ml mleka 2 łyżki oleju kokosowego –płynnego Dodatkowo ½ litra śmietany kremówki(...)podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg. Piekarnik nagrzać do 150*c -termoobieg, włożyć bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym w piekarniku. Można zostawić na całą noc. Krem: Herbatniki korzenne zmiksować w malakserze na pył . W małym garnuszku
Wanilia i Kardamonjest miłośnikiem chałwy? Mam dla Was pyszną propozycję na najlepszy krem budyniowo-chałwowy, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha! Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości. Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji(...)podanych proporcji wychodzi bardzo duuużo kremu (w mojej misce było to około 1,3-1,4 litra) Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a sam krem zrobił wielkie wrażenie! 750 ml mleka (3 szklanki o pojemności 250 ml) 2 żółtka 2 budynie śmietankowe 200g masła 300g chałwy (u mnie przeważnie waniliowa
Di gotujeczarnej porzeczki lub przetartego przez sitko dżemu z czarnej porzeczki ** barwnik czerwony listki mięty do dekoracji Przygotować ciasto: Wysmarować masłem i oprószyć mąką kukurydzianą, strzepnąć nadmiar mąki. Do misy miksera przełożyć masło, dodać cukier, utrzeć na jasny „puszysty” krem, cukier ma się całkowicie rozpuścić (lub prawie całkowicie). Mikser ustawić na minimalne obroty, dodawać po jednym jajku, zmiksować. Wyłączyć(...)cytryny. Smacznego! Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki Miętowo-migdałowe babeczki z kremem z czarnej porzeczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Miętowe ciasto: 150 gr miękkiego masła 85 gr drobnego cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 100 gr mąki kukurydzianej 100 gr mielonych na mąkę migdałów
moj przepis naDelikatny w smaku tort retro z kremem czekoladowym i cappuccino. Dla przełamania smaku dodałam trochę dżemu z czarnej porzeczki bez cukru. Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm: 4 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna(...)tortownicy wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił). Do nasączenia tortu: 1 szklanka letniej wody Sok z połowy cytryny Sok z połowy pomarańczy Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej
Słodki sentymentspecjalnymi okazjami urodziny, imieniny itp. a ciasto to powstało bez specjalnej okazji. Bardzo aromatyczne ponieważ krem jest połączony z konfiturą różaną , płatki z konfitury zanurzone w kremie w momencie „przegryzania” nadają całemu ciastu bardzo oryginalny charakter (można porównać do kawałków czekolady w Straciatelli). Do tego biszkopt nasączony ponczem z cytrynówki delikatnie zaostrzającym całe ciasto, które polane jest jogurtem również(...)spód nasączyć ponczem, posmarować połową kremu przykryć drugą częścią biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem posmarować kremem dokładnie wyrównać, zalać tężejącą masą jogurtową. Tak przygotowane ciasto udekorować kandyzowanymi płatkami róż. Ciemne kropki w kremie to płatki róży z konfitury rrarossa@gmail.com
RAROSSAziemniaczana 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta, herbata gorzka 1/2 szklanki do nasączenia biszkoptu, dżem z aronii niskosłodzony 300 gram lub inny smak niskosłodzonego dżemu, posypka kolorowa - ile potrzeba KREM KAKAOWY: jajka 2 sztuki "XL",cukier 3/4 szklanki,masło lub margaryna 200 gram, sól 1 szczypta, kakao 3 łyżki, aromat rumowy 2 krople składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier ubić(...)samo dno wyłożyć papierem boków nie smarować, do blaszki dać ciasto i piec w 190C około 40 minut, z wystudzonego biszkoptu zdjąć papier biszkopt przekroić na 3 blaty, ja przekroiłam na dwie części większą i mniejszą i dopiero każdą część na blaty, jedną większą mąż zabrał do pracy krem kakaowy: jajka ubijać mikserem z cukrem i solą w kąpieli
W Mojej Kuchni Lubiębiszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy(...)stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnizanim przybrała taką postać było kilka wcześniejszych wersji. Jedni mówią, że lepszych inni ,że nie. Mnie w każdym bądź razie ta wersja najbardziej przypadła do gustu. Kakaowe ciasto, śliwki zanurzone w kremie orzechowym i wierzch z pokruszonych pierniczków z dodatkiem startej czekolady. Nie byłabym oczywiście sobą gdybym nie dodała do niej otrąb owsianych. Są zarówno w cieście jak i wierzchniej
Wiem co jemowoce z ciastem. Nazwa nie ważna, najważniejsze, że smakowało :) Jedyna uwaga, to lepiej nie formować brzegów, tylko upiec płaski placek. Serowy spód ma ciekawy smak. Do tego krem budyniowy, który oddziela ciasto od solidnej warstwy owoców. To chyba mój słodki faworyt tego sezonu. Ciasto 200 g trzykrotnie zmielonego twarogu 6-8 łyżek oleju 6-8 łyżek mleka 6 łyżek cukru
Pełny talerzparzone, bezowe, piaskowe, czekoladowe czy ucierane. Te znam już na pamięć. Za to przepisów na dodatki do ciast jest tak wiele, jak wiele jest osób je przygotowujących - trudno wszystkie poznać z dnia na dzień. Dziś na przykład mam dla Was przepis na krem mleczny. Bardzo prosty, a naprawdę bardzo smaczny, dlatego warto go poznać i z niego korzystać. Wystarczy połączenie(...)zważyło. Do tak przygotowanej masy wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie krem wykorzystujemy do przełożenia ciast, ciasteczek czy muffinów. Smacznego
Słodkie Przyjemnościkostka masła – cukier wanilinowy – szczypta soli – 4 jajka – ½ szklanki jogurtu naturalnego – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 1 i 1/5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% krem: – 500 g serka mascarpone – 1/2 szklanki cukru – 5 łyżek jogurtu naturalnego bez laktozy – duża garść świeżych borówek amerykańskich i np. malin – opcjonalnie 20 g owoców leśnych(...)średnicy maksymalnie 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 70 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić przedzielić na pół. Zrobić krem. Mascarpone zmiksować z cukrem oraz jogurtem. Przełożyć ciasto masą i ułożyć na niej owoce. Jeśli używamy owoców w syropie to odcedzić. Na wierzchu posmarować delikatną warstwę
I LOVE LIFEświetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Krem waniliowy: 450g waniliowego serka homogenizowanego 2,5 łyżeczki żelatyny 50ml mleka Dodatkowo: 1 zielona galaretka np. agrestowa 400g zielonego bezpestkowego(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty o średnicy 26cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Krem waniliowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka i pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka podgrzać, przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinywierzchu wyrównać i odciąć przypieczoną skórkę ( patrz FILM ). Biszkopt włożyć z powrotem do blaszki i zamknąć czystą obręcz. 5. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić ciasto w blaszce, wierzch posmarować konfiturą morelową. Krem: 6. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Gruszki osączyć. 7. Do rondelka wlać mleko, dodać obie czekolady, kakao i postawić(...)patrz FILM ) i razem z tortem wkładamy do lodówki na całą noc. 11. Schłodzony tort ostrożnie wyjąć z tortownicy (odcinamy nożem ciasto od brzegów tortownicy) i położyć na paterze. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Schłodzony krem ubić mikserem, aż stanie się kremowy i gładki. Dodać go do ubitej śmietanki, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego (woreczka foliowego
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić np. w młynku do kawy i posypać nimi górę ciasta. truskawki przekroić na pół i ułożyć na każdym kawałku ciasta
Passions hobbies lifenaprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt, że po odpowiednim zmniejszeniu ilości składników świetnie nadaje się(...)pół, górą część przenosząc delikatnie obok, pomagając sobie nożami: Dolną część smarujemy 1/4 kremu i układamy żurawinę: Delikatnie przenosimy wierzchnią część ciasta i całość pokrywamy pozostałym kremem, starając się nie wyjeść za dużo. Krem nie musi być idealnie przyklepany, moim zdaniem wygląda to dużo lepiej, kiedy się go wyłoży trochę od niechcenia. Na górze
sama złodycz