widocznie dlatego że wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Oczywiście lubię się czasami pobawić w cukiernika, ale uważam że najlepsze ciasta to te najprostsze, bez zbędnych kremów, lukrów i ozdób. Do moich ulubionych należy ciasto ucierane, szarlotka sypana czy brownie z malinami. Przepisy na te pyszne
kuron.com.plKruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem , orzeźwiająco kwaskowe wiśnie połączone z nieziemsko słodkim kajmakiem to świetna propozycja słodkiego deseru, w którym owoce z czekoladą tworzą duet doskonały. Składniki: Kruche ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła ekstra 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy Mus czekoladowy: 250ml śmietanki 30% 150g czekolady mlecznej
Szalona Kuchnia Ewelinyuzupełnić wodą) Dobrze przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić
Anielskie wypiekiPyszne, mocno cytrynowe ciasto, bardzo lekkie i orzeźwiające. Łatwe do zrobienia, zniknie szybko z Waszych stołów :) Idealne dla amatorów cytrusowych smaków! Zróbcie koniecznie, smakuje naprawdę smacznie
Domowa cukiernia EwyJeśli macie zalegające gdzieś jeszcze na dnie zamrażarki maliny, to proponuję wykorzystać je do tego pysznego deseru. Chrupiące (no, może na początku) ciasto parzone, przełożone śmietanowo-malinowym kremem. Ja nie dodałam do śmietany żadnego zagęstnika, jednak proponuję dodać do kremu żelatynę, by masa przy krojeniu nie wypływała. Ciasto: 70 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki
Smaki Na TalerzuEfektowne i przepyszne ciasto. Pięknie się prezentuje i na pewno Wam zasmakuje. Pierwszy raz jadłam je w pracy, dorwałam przepis i czym prędzej zrobiłam je domownikom
Domowa cukiernia Ewysama nazwa wskazuje, to ciasto smakuje bajecznie :) Lekkie, delikatne, wspaniałe. Rozpływa się w ustach - biszkopt, galaretka z kawałkami wiśni, masa karpatkowa i krem śmietankowy. Całość smakuje obłędnie! Spróbujcie koniecznie, polecam :) Ps. Zapraszam na http://autakrajowe.com.pl/ Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wiśni
Domowa cukiernia EwyJestem wielką miłośniczką ciast z dodatkiem suchego maku. Klasyczna makowa panienka kojarzy mi się z dzieciństwem i Świętami. Przepis, który znajdziecie poniżej jest wersją zmodyfikowaną o budyniowy krem, który sprawia, że ciasto jest pełniejsze i mniej suche. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne smakołyki koniecznie rozważcie tą opcję. Inspiracja pochodzi z bloga http://przepisy-aleksandry.blogspot.com
Milion Smakówczemu nie eksperymentować ? Zaproszono mnie na wydarzenie "Ciasto na niedzielę" [ klik ] i ponieważ kocham rabarbar to postanowiłam zrobić właśnie Fale Dunaju z rabarbarem. Ciasto wyszło rewelacyjnie, polecam każdemu, słodycz kremu budyniowego i kwaskowatość rabarbaru, pyszota. Zachęcam do pieczenia i korzystania z rabarbaru wszak sezon jest teraz na niego a potem zatęsknimy, zatem. Fale Dunaju z rabarbarem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieUpieczone w domu wafle na pewno są lepsze niż kupowane, a przełożone pysznym kremem serowym smakują jak ciasto z najlepszej cukierni świata. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu , ale jakie smaczne. Gwarantuję, że ciasto zniknie ze stołu bardzo szybko, bo nasycić się smakiem z jednego kawałeczku jest niemożliwie. Nazwałem ciasto swym imieniem, bo jest to całkowicie ciasto mojego autorstwa
Kuchnia Łukaszasię je w końcu sfotografować:)) Wcześniej po prostu nie zdążyłam! Do tego ciasta również użyłam oleju o smaku masła, o którym pisałam tutaj. Ciasto jest wilgotne, a krem pysznie chrupiący:) Ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, 220g mąki pszennej, 180ml oleju o smaku masła, 200ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Jajka ubić
Z miłości do słodkościszklanki nalewki z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki wody, 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej własnej roboty!) Nalewkę wymieszać z wodą, nasączyć pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Krem(...)masła, 500g sera z wiaderka, 5 łyżek cukru pudru. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem. Naponczować i posmarować resztą dżemu. Wierzch: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 4 łyżki serka mascarpone, 50 g startej czekolady. Śmietankę ubić
Z miłości do słodkościwyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia sernik wyjmujemy z lodówki, odpinamy obręcz tortownicy, przekładamy ciasto na paterę. Powierzchnię kremu delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy brązowym lub białym cukrem i karmelizujemy za pomocą palnika
Smakowity Blog KulinarnyCiasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie(...)się składników i uzyskania jednolitej struktury. Pod koniec miksowania wlewać cienką stróżką zimną żelatynę i krótko miksować, aby połączyła się z kremem z serka. Masę z mascarpone wyłożyć na herbatniki i przykryć następną ich warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Polewę mieszać
Kuchcik gotujepostanowiłam specjalnie z okazji jego urodzin upiec dla niego tort, który od początku do końca będzie smakował jak wspomniane wcześniej ciastka. Ciasto czekoladowe użyte w tym torcie jest ciężkie, gęste i mięsiste, mocno czekoladowe- prawie jak brownie. Krem lekki o konsystencji dość zbitej. Dekoracja powstała ze zmiksowanych ciastek. Polecam wypróbować. Składniki (na tortownicę o średnicy 22- 24 cm): Ciasto czekoladowe(...)tylko do połączenia składników i przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Następnie studzę ciasto i przekrawam na dwa blaty. Składniki kremu miksuję do momentu aż masa znacznie zgęstnieje. Około 10 ciastek Oreo kroję na pół, resztę miksuję w malakserze na drobno*. Pierwszy blat toru kładę na płaskiej
Mango Papajamieszamy do połączenia. Nastęnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez 40-45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 300 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym(...)przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń. Krem wykładamy na biszkopt umieszczony w rancie. Na wierzchu układamy truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki. Wierzch dodatkowo, gdy galaretka całkiem się zastygnie to możemy udekorować bitą
kulinarne odsłony patismażone grzyby, a po 35 minutach wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę uprzednio zahartowaną odrobiną zupy. Uruchamiamy ponownie program. Krem podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki. Sposób przygotowania tradycyjny: Grzyby suszone zalewamy wodą(...)minutach dorzucamy grzyby, a po kolejnych 30 doprawiamy do smaku i łączymy ze śmietaną zahartowaną wcześniej zupą. Wszystko razem miksujemy na gładki krem, który podajemy z groszkiem ptysiowym, słonym ciasteczkiem z ciasta francuskiego lub makaronem typu łazanki. Posypujemy mchem z pietruszki i bułki tartej lub po prostu natką pietruszki
Kuchnia w czekoladziedeseru w domowej wersji. Mięciutkie kakaowe babeczki wypełnione bananem i pysznym kremem z kawałkami czekolady. 8 sztuk Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej tortowej pół szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki mokre pół szklanki mleka 1/4 szklanki kefiru 1 jajko Krem 100 ml. słodkiej śmietanki 30% pól opakowania śmietan fix 2 kopiaste łyżki(...)zacznie gęstnieć dodajemy serek mascarpone. Połowę banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Czekoladę siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki dodajemy do kremu, całość mieszamy. Małego banana kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do wydrążonych babeczek następnie nakładamy sporą ilość kremu i posypujemy pokruszonym ciastem lekko dociskając tworząc kopczyk. Babeczki włożyć na godzinkę do lodówki. Smacznego
Andzia Pichcikońcówek, które obracając się wokół własnej osi, krążą jednocześnie wokół misy. duże podwójne haki ze stali nierdzewnej do zagniatania ciast drożdżowych, chlebowych, ciasta na pierogi i innych ciężkich ciast; podwójne trzepaczki do ubijania piany z białek, śmietany i lekkich kremów; podwójne mieszadła do lekkich ciast, ciast kruchych oraz ucierania masła z cukrem podwójne skrobaki, które zbierają składniki ze ścianek
Cztery FajeryKolejne ciasto z serii przekładańce. Biszkopt jasny, polewa czekoladowa i obłędnie smaczny krem cytrynowy na lemon curd. Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy smaki się przegryzą. Idealne na każdą okazję. A zbliżają się Święta Wielkanocne więc ciachom jak znalazł. Lemon curd możecie zrobić sami ale też kupić. A gdzie ? A na przykład w super zaopatrzonym sklepie Kuchnie
Ewa w kuchnimuffinki. Polecam Wam zaopatrzyć się w takie pudełka przed świętami. Dzięki nim bez problemu przewieziecie każdy wypiek, a nawet możecie przygotować coś w ramach prezentu. Kawałki różnych ciast lub babeczki z porcją kremu wspaniale prezentują się w małych kolorowych pudełkach z okienkiem. Dzisiejsze ciasto możecie zapakować w całości lub pokroić na kawałki. Polecam! Składniki: (forma
Słodkie okruszkitortownicy o śr. 26 cm. • Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 st.C przez 10 minut. • Z resztek ciasta wychodzi piąty blat tortu. Krem budyniowy • Jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. • Mleko zagotować z cukrem i masłem. • Na gotujące się mleko wlać(...)zmiksowaną masę i zagotować budyń cały czas mieszając, aż zrobi się gładki krem. Składanie tortu • Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć blat ciasta. • Wylewać gorącą masę budyniową i przykrywać kolejnym blatem. • Resztę masy wylać na wierzch i wygładzić. • Ponieważ ciasto podczas pieczenia skurczyło się, masa budyniowa wlewa się na obwód tortownicy
To co kochamolej, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę , zwijamy jak roladę i pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan(...)Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i lekko mieszamy z całością. Po ostygnięciu c iasto rozwijamy i przekładamy kremem. Nast ę pnie ponownie ciasto zawijamy jak rolad ę. Schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościłyżki oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz wiórek) zmiksować (malakserem/blenderem) na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Ciasto umieścić w szprycy do kremu i wyciskać niewielkie porcje - na blachę wysłaną papierem do pieczenia. (Ciasto można też wykładać za pomocą łyżeczki. Jest dość lepkie.) Piec (do zarumienienia) 20-25 minut
Di gotujenaleśniki: 3/4 szklanki mleka 1 jajko 75 g mąki szczypta soli 1 łyżka oleju rzepakowego dodatkowo: 3 banany kilka winogron kawałek pomarańczy tłuszcz do smażenia 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaubijamy z cukrem pudrem i dokładnie mieszamy z serkiem homogenizowanym , wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię . Kiwi kroimy na plasterki i rozkładamy na kremie z serka i śmietany . Ciasto obkładamy płatkami migdałowymi , chłodzimy w lodówce
Smakowite DaniaSzklanka = 250 ml. Marchewki można zastąpić 2 szklankami dyni startej na tarce o dużych oczkach. 2 szklanki startej marchewki odpowiadają około 4 średnim marchewkom. Ciasto bardzo dobrze smakuje przełożone kremem czekoladowym (np. nutellą) lub masłem orzechowym. W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony
Gospodyni Miejska